• No results found

9 Litteraturförteckning

In document Spiralen, en temalekplats (Page 40-47)

Berfelt, Gunnar (1998). Barnens rum. Stockholm: Centrum för barnkulturforskning.

Ekholm, Mats & Fransson, Anders (2002). Praktisk intervjuteknik. Göteborg: Elanders Digitaltryck AB.

Grahn, Patrik (1991). Om parkers betydelse. Göteborg: Graphic systems AB. Movium SLU nr 93:1991.

Gunne, Nina (2005-11-15). Platsen leker med barnet. http://www.arkitekt.se/s14908

Hallemar, Dan (2005-11-15). Lekplatser är sambandscentraler. http://www.arkitekt.se/s14910

Holme, Idar Magne & Solvang, Bernt Krohn (1997). Forskningsmetodik. Lund: Studentlitteratur.

Häger, Björn (2001). Intervjuteknik. Borås: Centraltryckeriet AB.

Knutsdotter Olofsson, Birgitta (1992). I lekens värld. Uppsala: Liber Utbildning.

Knutsdotter Olofsson, Birgitta (1993). Vetenskapsteori – och förskollärarutbildning? Didactica Minima nr 25-26. Stockholm: HLS Förlag.

Lärarförbundet (2005). Stendahl, Emilie. Nr 10 Förskolan. Lekplatsen som mötesplats, sid 10. Helsingborg: JMS Rulloffset.

Nilsson, Nic (2002). Barnens stad, en barnvänlig stad för barns bästa, lek och

Norén-Björn, Eva (1977). Lek, lekplatser, lekredskap. Helsingborg: Schmidts Boktryckeri AB.

Nyhus Braute, Jorunn och Bang, Christoffer (1997). Följ med ut! Stockholm: Universitetsförlaget.

Petersson, Carina (2004). Bra för barn? Forskning om barn och byggd miljö. Växjö: Allkopia.

Rasmusson, Bodil (1999). Låt oss vara med! Barn om barndom i en modern förort. Göteborg: Novum Grafiska AB.

Regeringens skrivelse (2003/04:47): Utveckling av den nationella strategin för att

förverkliga FN: s konvention om barns rättigheter. http://www.regeringen.se/sb/d/196/a/1487

SFU, skötsel och förvaltning av utemiljö (2004) Utemiljö. Stockholm: Grapne Blankett & Tryck / Bodonitryck.

Skolverket (2005/2006). Kursplanen för geografi.

http://www3.skolverket.se/ki03/front.aspx?sprak=SV&ar=0506&infotyp=24&skolform =11&id=3883&extraId=2087

Stadsmiljörådet (2001). Barn i stan? Om barns tillgång till stadsbygden. Kalmar: Lenanders Tryckeri AB.

Utbildningsdepartementet (1998). Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet. Lpo 94 anpassad till att också omfatta förskoleklassen och fritidshemmet. Stockholm: Skolverket/Fritzes.

Bilaga 1

Pilotstudie

Var:

Spirallekplatsen i Magistratsparken, Malmö.

När:

Fredagen den 25/11 - 05 mellan klockan 11-12.

Söndagen den 27/11 - 05 mellan klockan 10-11 och 12-13.

Hur:

Vid nämnda tillfällen har jag besökt temalekplatsen Spiralen i Malmö för att tala med dess besökare. Jag har valt ett vardags- och ett helgtillfälle för att få ta del av eventuellt olika gruppers synpunkter och funderingar. På fredagen talade jag enbart med relativt unga mammalediga kvinnor och deras barn. Samtliga barn var under två år, vilket ledde till att det var svårt att ta del av deras åsikter vad det beträffar lekplatsen. Här följer en sammanfattning av besökarnas tankar, åsikter och mina spontana observationer:

Enligt besökarna är det närheten och tillfälligheter som avgör var man går och leker med barnen när de är små. Lekplatsens centrala läge i Malmö är enligt mammorna mycket bra. Av de fem kvinnorna var det två par som bestämt träff på Spiralen. En av personerna i varje par bor i närheten av temalekplatsen. Det gör även kvinnan som var där själv med sitt barn. På vardagar är det enligt mammorna oftast små barn och deras mammor som besöker Spiralen. Ibland är det även någon mormor eller farmor som kommer dit med sitt barnbarn. Besökarna påstår att det brukar vara många spansktalande besökare. Jag träffar en spansktalande och två polsk talande. Den spansktalande unga mamman bor i närheten av temalekplatsen Spiralen. De två polsktalande kvinnliga besökarna med sina små barn förstår inte riktigt min undran om de bor i närheten av Spiralen. Men jag tror att den ena av mammorna bodde relativt nära Spiralen. Jag är tveksam eftersom hon pekade med hela handen i en riktning men så sa hon att de promenerat till Spiralen. Besökarna finner inte att det brukar vara ett visst klientel av besökare som vistas på lekplatsen. Med mina spontana observationer instämmer jag att det verkar vara en blandning av besökare, främst när det gäller härkomst.

Spiralens placering och öppenhet mot i synnerhet en stor trafikled bör enligt besökarna åtgärdas, för att sänka bullernivån och för att avgränsa leken från trafiken. Jag tror att årstiden påverkar till att Spiralens placering känns oskyddad mot trafiken, eftersom det inte finns något lövverk på träden som avgränsar trafiken. Besökarna nämner att lekplatsens öppna rum borde kompenseras med att det skapas ”små rum”, ”kryp in” eller kojor. När jag såg mig omkring på Spiralen insåg jag att det inte finns några mindre rum på platsen.

Bortsett från trafiken känns Spiralen enligt besökarna trygg för att den är modern, bra skött och utrustad med mjukare röda underlag vid de olika fasta lekredskapen. En besökare hade gärna sett att det fanns en röd matta under det populära klätterträdet som ligger i direkt anslutning till lekplatsen. Under pilotundersökningen ansåg jag att Spiralen var hel och ren. När jag väntade och såg besökare närma sig Spiralen så insåg jag att det finns många alternativa vägar att ta sig in på och ut från Spiralens område.

Temalekplatsen är enligt en kvinna estetiskt tilltalande. Spiralerna som är en stor del av temat är till för de större barnen. Småbarnsmammorna skulle gärna se att det fanns fler gungor och olika sorters gungor. Lite traditionella lekredskap skulle inte skada och blanda upp med. Vidare tycker de att lekplatsen är en ”sommarlekplats”, för att metallspiralerna är kalla och ger ett kallt intryck. Temalekplatsens genomgående färg är röd vilket två mammor lyfter upp som något varmt i jämförelser till spiralerna. Även lekplatsens finkorniga vita sand tas upp som något positivt. Ett lågväxande träd som ligger i direkt anslutning till lekplatsen pekas ut som det mest populära att leka med. En mamma tycker att temat är outvecklat och fantasilöst i jämförelse med Göteborgs temalekplatser. Tre av de fem kvinnorna förstår min fråga angående barns inflytande över miljöer för barn, de tycker att det är viktigt att barn skall få ha inflytande. Jag har svårt att förklara för de polska kvinnorna då de endast talar lite svenska. En mamma föreslår att kommunen skulle kunna följa upp lekplatserna bättre för att se vad barnen faktiskt leker med. De skulle kunna lägga en matta under trädet nu till exempel. Det skulle kunna vara ett sätt för barnen att påverka sin egen lekmiljö. De resterande mammorna hade inga förslag på hur det skulle gå till.

På söndag förmiddag talar jag med två barn, tre kvinnor och två män om deras tankar om Spiralen. De vuxna är överens om att det är ett centralt bra läge på lekplatsen. De kände inte till någon annan lekplats i Malmö centrum. Vidare påpekar de hur populär Spiralen är i synnerhet under sommaren, då besökare av alla dess slag kommer hit. Gamla människor verkar trivas vid lekparken, då de sitter på bänkarna och tittar på

barnen som leker. Den härliga parkmiljön omkring lekplatsen lyfts upp som något positivt av besökarna. Lekplatsen består av stora ytor, den känns luftig, fräsch, mysig och som vuxen har man god översikt över platsen. Själv uppfattar jag Magistratsparken som väldigt kal i jämförelse med andra parker i Malmö stad. Det kan eventuellt bero på att parken är på en liten yta, och faktumet att lövträden tappat sina blad vid denna tid på året.

En pappa poängterar att det inte är någon risk att någon smyger eller bor i buskarna, då det är brist på buskage. Problemen vid spiralen utgörs av många lösa hundar och massor av hundbajs, enligt en mormor/farmor. Under pilotstudiens gång noterar jag ofta att hussar och mattar tillsammans med ibland kopplade men ofta lösa hundar besöker Magistratsparken. Vidare tycker en mamma att temat är tråkigt och anpassat för äldre barn. Hon upplever att barnen fort tröttnar på de olika spiralerna som utgör temat till stor del. Jag observerade en kille som lekte med en av de mindre spiralerna under en längre tid och en tjej som prövade på att gå på den största spiralen för att sedan återgå till klätterträdet. En äldre kvinna ser leken vid spiralerna som mycket god motorisk träning.

Även besökarna på söndagen pekar på trädet som det mest populära tillhållet vid besöken på Spiralen. De påpekar att de tror att det egentligen är förbjudet att klättra i trädet för att det står i en park. Barnen som är ca 4-6 år anser att klätterträdet är det roligaste på lekplatsen. Men det andra är också roligt får jag snabbt veta.

Två män uttrycker sig följande om Spiralen: Vid väta och kyla brister temalekplatsens spiraler säkerhetsmässigt. Metallspiralerna blir väldigt hala. Männen tar upp att spiralerna väcker nyfikenhet hos både vuxna och barn. Idag när solen skiner så glimmar och strålar spiralerna, vilket känns magiskt. Tittar man på spiralerna så är det inte ortodoxa former men jag kan ändå associera till en boll, en blomma… Den andra mannen tänkte på konst när han såg spiralerna på temalekplatsen. Kvinnorna sa att de inte tänkte på något speciellt när de såg spiralerna.

En mamma som besökte Spiralen första gången med sin dotter, kom till lekplatsen av en tillfällighet då hon med buss passerade och tyckte att den såg lockande ut. Men vid närmare anblick tycker hon att spiralerna ser hala och farliga ut.

Besökarna vid lunchtid på söndagen den 27/11 hade följande åsikter: Det är bra att allt inte är förutbestämt på lekplatsen, enligt ett sällskap. Barnen får då möjlighet att vara mera kreativa och fantisera mera. Ett par tar upp närheten till konsthallen som

Barnen uttrycker vad dom tycker är rolig att göra på lekplatsen. Medan de vuxna talar mycket om framför allt säkerhet. Endast en kvinna tar upp att leken vid Spiralen handlar om lärande och utveckling. De kvinnliga besökarna på Spiralen var klart överrepresenterad framför männen under min pilotundersökning. Genom mina spontana observationer finner jag att de kvinnliga besökarna ofta ser lekplatsbesöket som ett socialt tillfälle. Jag uppfattade det som att männen hade enklare för att uttrycka sig om Spiralen. Till kvinnorna fick jag ta upp olika områden att tala om. De manliga besökarna tar upp estetik och fantasi, två infallsvinklar som endast en kvinnlig besökare tar upp.

Bilaga 2

Intervjuområden

• Temalekplats Spiralens läge

• Besökarna på temalekplats Spiralen • Innehåll på temalekplats Spiralen • Säkerheten på temalekplatsen Spiralen

Bilaga 3

In document Spiralen, en temalekplats (Page 40-47)

Related documents