• No results found

Litteratursökning

I bilagan Litteratursökning ska du återge de sökningar du har gjort för att hitta tidigare forskning inom ditt ämnesområde. Se Uppsatsguiden för exempel på hur bilagan kan fyllas i.

Syfte och frågeställningar:

Vilka sökord har du använt?

Syftet med vår studie är att undersöka elevernas upplevda känsla av sammanhang när det kommer till dels ämnet idrott och hälsa, men även om att ha en aktiv livsstil utanför skoltid. Vi har därför undersökt vad barnen själva upplever är meningsfullt med deras aktivitet utanför skolan. Vår undersökning har syftat till att ge en klarare syn på vad det är som påverkar elevernas val av idrott och vad de finner är intressant med just sin idrott. Vi har även kunnat se indikationer på vad eleverna upplever som meningsfullt med att ha en aktiv livsstil. Undersökningen visar även hur stor andel skolelever i 3 olika åldersklasser som är aktiva utanför skolan och fått svar på hur de har kommit i kontakt med sina aktiviteter. Detta har gett oss en inblick i vad som kan skapa intresse för fysisk aktivitet hos barn och unga.

Undersökningen har också visat en bild av de skolelever som inte är fysiskt aktiva utanför skolan och av vilka anledningar de valt att avstå från fysisk aktivitet. Syftet med att undersöka de som inte är fysiskt aktiva utanför skolan har varit för att kunna förstå varför de väljer att inte vara fysiskt aktiva och hur vi kan locka eleverna till att få ett mer aktivt levande i framtiden.

Vad är det då som lockar barn och unga till att vara fysiskt aktiva? Hur ska man göra för att få barn och unga till att stanna kvar i sina fysiska aktiviteter? Detta har vi undersökt med dessa frågeställningar som en grund för att hitta vad som skapar mening med idrott hos barn och unga och var man hittar den.

3.1 Frågeställningar

● Ur elevernas perspektiv:

- Vad är det inom idrotten som gör det hanterbart? - Vad är det inom idrotten som gör det meningsfullt? - Vad är det inom idrotten som gör det begripligt?

Var ​och hur har du sökt?

Bilaga 2: Enkät

Enkätundersökning om idrottsaktivitet

Barn och ungdomsidrott, kasam, skolidrott,

idrott och hälsa, föreningsidrott,

bunkefloprojektet, riksidrottsförbundet, idrott i skolan, varför idrottar ungdomar? vilka idrotter gillar ungdomar. varför slutar barn och

ungdomar med idrott?

Databaser och andra källor Sökkombination

Discovery Google

Thedin, Jakobsson rf, bunkefloprojektet

Ålder:____ Skola: _____________________________

1. Tycker du att lektionerna i idrott varit roliga? JA / NEJ

2. Känner du att du lärt dig något under idrottsundervisningen? JA / NEJ 3. Ge något exempel på vad du kan ha lärt dig.

Svar:__________________________________________________________________ 4. Hur ofta har ni idrottslektioner och hur länge?

Svar: ________________________________________________________________ 5. Vad känner du är bra med idrotten i skolan och vad är mindre bra med idrotten i

skolan?

Svar:__________________________________________________________________ 6. Vad var det som gjorde att idrotten i skolan kändes meningsfull eller meningslös?

(rolig/tråkig, lärorik)

Svar:_________________________________________________________________ 7. Vad skulle skolan kunna göra för att få idrott och fysisk aktivitet att bli roligare

och/eller mer lärorik?

Svar:_________________________________________________________________

8. Vad skulle du vilja ha mer av inom ämnet idrott och hälsa?

Svar:_________________________________________________________________

Utövar du någon idrott eller fysisk aktivitet utanför skolan idag? (ringa in)

JA NEJ

Har du svarat ​“JA”​ fortsätt på nästa fråga, har du svarat ​“NEJ”​ gå till sista sidan.

Svar:

___________________________________________________________________ 2. Är du medlem i en idrottsförening?

JA NEJ

3. Hur kom du i kontakt och vad fick dig att börja med idrotten du nu utför på fritiden? (vänner, social media, föräldrar, m.m.)

Svar: ______________________________________________________________

4. Hur länge har du utövat din idrott?

Svar:_______________________________________________________________

5. Vad har fått dig att fortsätta med din idrott?

Svar:_______________________________________________________________

6. Känner du att din idrott har någon påverkan på hur du mår? (blir du t.ex. ​gladare, piggare, hungrigare)

Svar:________________________________________________________________

7. Idrottar dina föräldrar eller har dem idrottat tidigare? Vilken/vilka idrotter?

Svar: ________________________________________________________________

1. Har du tidigare hållit på med någon idrottoch/eller varit med i någon idrottsförening? Varför slutade du med aktiviteten?

Svar:_______________________________________________________________

2. Vad skulle kunna få dig att skapa ett intresse för att börja med en idrott/fysisk aktivitet?

Svar:_______________________________________________________________

3. Om du hade velat, känner du att du skulle ha möjligheten att hitta och börja med någon idrott?

Svar:_______________________________________________________________ 4. Om du fick välja en valfri idrott vilken skulle det vara och vad skulle du behöva för

att utföra den idrott?

Svar:_______________________________________________________________ 5. Tror du att en fysisk aktivitet eller idrott skulle kunna påverka din hälsa (hur du mår

före, under och efter)?

Svar:_______________________________________________________________

6. Hur spenderar du din fritid utanför skolan?

Svar:_______________________________________________________________ 7. Idrottar dina föräldrar eller har de gjort det tidigare? Vilken/vilka idrotter?

Svar: _______________________________________________________________ 8. Idrottar någon annan i din familj? Vilken/vilka idrotter?

Svar: _______________________________________________________________

Samtycke till att delta i studien:

“Idrottens mening hos barn och unga och var man hittar den”

● Jag har skriftligen informerats om studien och samtycker till att delta.

● Jag är medveten om att mitt deltagande är helt frivilligt och att jag kan avbryta mitt deltagande i studien utan att ange något skäl.

● Min underskrift nedan betyder att jag väljer att delta i studien och godkänner att Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH behandlar mina personuppgifter i enlighet med gällande dataskyddslagstiftning och lämnad information.

………... Underskrift

……… ………

Namnförtydligande Ort och datum

Handledare: Josefin Englund josefin.englund@gih.se

Kontaktinformation:

Mohsen Daryaei Sebastian Strömberg

mohsen.daryaei@student.gih.se sebastian.stromberg@student.gih.se

mobil: 076-051 03 23 mobil: 070-775 42 96

Informationsblad för deltagande i studien “Idrottens mening för barn och

unga och var man hittar den”.

Förfrågan om deltagande:

Du som fått detta brev har ett barn som går i en skola som blivit utvald att delta i studien “Idrottens mening hos barn och unga och var man hittar den”.

Vi är två studenter från gymnastik och idrottshögskolan (Stockholm) som utför vår C-uppsats. Vår uppsats går ut på att genomföra en studie om vad som lockar barn och ungdomar till att hålla på med idrott utanför skolan. Vi undersöker även om vad elever känner är begripligt, hanterbart och meningsfullt med att vara fysiskt aktiva. Deltagande i studien är frivillig och den som deltar kan avsluta sitt deltagande närsomhelst under studiens gång utan att förklara varför. Om du vill avsluta ditt deltagande vänligen kontakta dem ansvariga för studien (Kontaktuppgifter finns nedan).

Hur går studien till?

Studien kommer vara i form av enkäter där de tillfrågade får svara på flertalet frågor om deras fysiska aktiviteter utanför skolan och vad de finner är intressant och lockande med dessa. Vi samlar sedan ihop samtliga enkäter och sammanställer datan så att vi kan göra en sammanfattning av svaren till våran studie. Enkäterna görs individuellt med papper (enkäten) och penna. All information som vi får in under vårt arbete kommer förvaras så obehöriga inte ska kunna ta del av den samt att informationen kommer bara användas för forskningens ändamål.

Har denna studie fördelar?

Syftet med denna studie är att utvärdera hur fysiskt aktiva barn och ungdomar är. Vi vill se vad som lockar skolbarn till att vara fysiskt aktiva utanför skolan och vad som gör att de sedan väljer att fortsätta vara aktiva. Med hjälp av detta så kan vi få fram resultat som underlättar för skolan att forma utbildningen för att på bästa sätt motivera elever till att vara fysiskt aktiva på sin fritid. Studieresultatet kan även användas av lärare för att underlätta undervisningen samt motivera eleverna till att vara fysiskt aktiva.

Handledare: Josefin Englund josefin.englund@gih.se

Kontaktinformation:

Mohsen Daryaei Sebastian Strömberg

mohsen.daryaei@student.gih.se sebastian.stromberg@student.gih.se

Related documents