• No results found

5. Resultat och analys

5.2 Tillägg & borttagning

5.2.1 Ljudeffekter

Avsnitt 2, transkribering 3

Detta är en scen från samma avsnitt när Siv hade bjudit hem fengshui-experten Monika för att få bättre balans i livet och för att finna en man. Denna scen utspelar sig i Sivs sovrum när Monika beskriver vilka föremål som har dålig energi i rummet.

Monika filmas och hon tittar upp i taket samtidigt som hon berättar att bladen på Sivs fläkt som hänger i taket ovanför sängen, skär ut energi ur Siv när hon sover och förklarar även att bjälkarna i taket har en negativ energi (mental och verbal process). Monika menar att

bjälkarna kan hugga av Sivs fötter som således kommer att skapa problem med hennes ben och anklar och under tiden hon berättar detta gestikulerar Monika med sin kropp om vad som kan hända. Siv spänner sin blick och ser på så sätt orolig ut när Monika berättar detta och produktionen framhäver Sivs mentala process genom att zooma in hennes ansikte.

(Viaplay)

Siv återberättar sedan i en synk det Monika precis har berättat och hon upprepar hur skarpa bladen fläkten har som skulle kunna skära upp henne under tiden hon sover. I samband med att hon berättar detta lägger produktionen till en “knivljudseffekt” (tillägg), som de även lagt

36 till vid ett tidigare tillfälle under denna scen (repetition). Siv säger detta med en allvarlig ton på rösten och berättar att hon är “uppskärad” (se rad 71).

(Viaplay)

67. BM [((däädum spänningsfull musik))>> 68. SC >> den va ju som en som en eh ah jätte skarp

69. [kniv som ba kom och särde upp mig så här ja ba what 70. LJ [swish, knivljud]

71. SC >> ja e upp uppskärad ser ni att ja e blodi(.) you 72. see it ser ni[de

73. LJ [skärmen blir röd med blod] 74. BM >>((däädum, spänningsfull musik))]

Siv tittar in i kameran och frågar om de ser att hon är uppskuren. Hon upprepar frågan (se rad 72) och bakgrundsmusiken blir “skrikig” och än en gång lägger produktionen till

“knivljudseffekten”. Vid varje skärning som visualiseras av ljudeffekten fylls skärmen fläckvis med en röd färg, som vi konnoterar till blod som rinner över skärmen. Synken avslutas med att skärmen blinkar i rött och svart och sedan går klippningen tillbaka till sovrummet.

(Viaplay)

Knivljudseffekterna upprepas ett flertal gånger under detta klipp (upprepning) och läggs till för att produktionen vill förstärka den “otäcka” händelsen som Siv just har upplevt.

37 Effekterna är dock överdrivna vilket gör att situationen snarare blir en parodi på en “dålig skräckfilm”, som gör att scenen snarare blir ironisk istället för att allvarlig. Siv tycks vara övertygad om att den dåliga energin i rummet har påverkat det faktum att hon inte har en man och detta förlöjligar produktionen genom alla dessa tillägg och publiken kan även här skratta åt Sivs försök att hitta en man.

Exempel 5: Gunilla Persson Avsnitt 5 Transkribering 9

Exemplet nedan är ett utdrag från en scen där Erika och Gunilla ska rensa ut i Erikas rum. Gunilla frågar Erika vad hon vill ha för färg på väggarna i hennes rum och Erika pekar på sin rosa kudde och säger att hon vill ha den färgen.

(Viaplay)

26. GP vad tycker ni (.) blir de fint på väggen 27. LJ ((skrikljud, med skräck))

Gunilla håller den skrikrosa kudden mot väggen och frågar “vad tycker ni, blir de fint på väggen?” (se rad 26-27). Hon riktar inte frågan direkt till Erika utan använder istället ett tilltalsord som riktar sig till flera personer, vilket ställer oss frågan vilka de andra obekanta personerna är som inte visas i rummet eller framför kameran. Vi är medvetna om att det är en rekonstruerad situation där Gunilla och Erika inte är ensamma i rummet men detta blir mer påtagligt när Gunilla uttrycker sig på detta sätt och vi förstår att de är omringade av en produktion. Gunilla är den aktiva aktören i denna verbala process och Erika bli passiv eftersom hon inte ens tillåts att svara på Gunillas fråga. Efter att Gunilla har avslutat meningen “vad tycker ni, blir de fint på väggen?” läggs en ljudeffekt till (tillägg). Effekten som läggs till är ett skrikljud som vi kan relatera till en skräckfilm. Detta tillägg förstärker Gunillas syn på Erikas val av färg (mental process) och vi som ser på programmet kan koppla

38 detta till den chockrosa färgen som kanske inte är en passande färg att ha på väggarna. I samband med att Gunilla håller upp kudden mot väggen kan publiken föreställa sig hur det skulle kunna se ut, de flesta som tänker sig detta anser förmodligen att färgen skulle bli “för mycket” för att ha på väggarna och produktionen bekräftar denna bild vi får upp i huvudet genom ljudeffekten och vi kan skratta åt ironin som skapas.

Gunilla klipps efter denna scen in till synken där hon förklarar att hon ska försöka få Erika att gå till en mildare färg, eftersom hon anser att det blir lite mer “normalt” (se rad 28-30).

28. GP jag kommer nog försöka få henne att gå till 29. nå mer pastell rosa färg (.) de blir nog lite

30. mer normalt ((***))

Hon avslutar meningen med ett självsäkert skratt som får oss att förstå att hon förmodligen kommer att få som hon vill. Här sker en relationell process då Gunilla sätter den tänkta skrikrosa färgen i relation till en mildare pastellrosa färg som hon anser representera något som är mer “normalt”. Situationen som har uppstått mellan Gunilla och hennes dotter är troligtvis en händelse som många föräldrar kan känna igen sig i, att deras vision av något inte alltid stämmer överens med deras barns vision. I denna relationella process kan publiken därmed skratta med Gunilla, då de eventuellt kan referera till en liknande situation i deras egen vardag och på så sätt blir även detta komiskt när de får se att även en Hollywoodfru kan ha samma problem som de själva.

5.2.2 Bakgrundsmusik

Related documents