• No results found

Det här ska jag göra hemma:

Bilaga 4 Loggbok HVTR

fredag 28/2 Läste bok; ____________________________________________________ Grammatik; _____________________________________________________________ Texter; _________________________________________________________________ Ord; ___________________________________________________________________ Allmän stämning; _________________________________________________________ Frågor eller åsikter! ______________________________________________________ Vad jag gjorde; __________________________________________________________ Frånvarande; ____________________________________________________________ torsdag 6/3 Läste bok; ____________________________________________________ Grammatik; _____________________________________________________________ Texter; _________________________________________________________________ Ord; ___________________________________________________________________ Allmän stämning; _________________________________________________________ Frågor eller åsikter! ______________________________________________________ Vad jag gjorde; __________________________________________________________ Frånvarande; ____________________________________________________________ fredag 7/3 Läste bok; ____________________________________________________ Grammatik; _____________________________________________________________ Texter; _________________________________________________________________ Ord; ___________________________________________________________________ Allmän stämning; _________________________________________________________ Frågor eller åsikter! ______________________________________________________ Vad jag gjorde; __________________________________________________________ Frånvarande; ____________________________________________________________

Bilaga 5

Namn; _______________________________________________________________

Bok; _________________________________________________________________

Uppgift Arbetat med det Klart Samarbete/arbetat dator kommentarer

Planering

Valt bok

Ordlista 1

Ordlista 2

Ordlista 3

Recension

Bokprat

Text 1 – läst

& diskuterat

Text 1 – ord

Text 2 – läst

& diskuterat

Text 2 – ord

Text 3 – läst

& diskuterat

Text 3 – ord

Text 4 – läst

& diskuterat

Text 4 - ord

Grammatik

do/did/does

Grammatik -

pronomen

Grammatik –

ing-form

Film – sett

Film -

diskuterat

Bokprat: ______________________________________________________________ Resultat prov: _________________________________________________________ Recension: ____________________________________________________________

Bilaga 6

Intervjusvar

Planering

IP1

§ Jag planerade inte tillräckligt bra. Boken fanns inte med i planeringen så jag hann inte med den.

§ Min planering skulle sett annorlunda ut nästa gång. § Jag har lärt mig att planera och lägga upp mitt arbete. IP2

§ Jag använde mig inte ett dugg av planeringen. Det kändes friare utan. § Om man följer planeringen blir man klar i tid.

§ Om jag hade planerat och jobbat på lektionerna hade jag inte behövt göra något hemma. Nu gjorde jag inte så mycket i början och sen fick jag mycket att göra mot slutet.

§ Vi fick planera själva inom vissa gränser för att se hur vi klarade av att själva planera och utvärdera. Klara av allt självständigt.

IP3

§ I början var jag emot projektet för jag gillar inte att planera själv men det blev bara roligare och roligare när man fick bestämma.

§ Jag trodde inte att jag skulle bli klar så jag gjorde allting snabbt och försökte bli klar och det blev jag också. De flesta gjorde tvärtom och tog det lugnt i början men fick stressa på slutet.

IP4

§ Min planering hjälpte mig eftersom jag såg vad jag inte hade gjort.

§ Jag hade planerat att läsa boken hemma lite varje dag men det blev allt i slutet. Om jag skulle göra det igen skulle jag läsa hela tiden.

IP5

§ Min planering hjälpte mig inte att bli klar i tid för jag gjorde det jag kände för.

§ Jag hade tänkt ta grammatik varannan lektion och läsförståelse varannan. Boken tänkte jag läsa hemma. Det var bara boken jag inte hann med.

§ Jag vet inte om jag skulle planera annorlunda nästa gång. Jag tror inte att jag skulle hinna den (boken) även om jag planerade annorlunda.

IP6

§ Jag tycker att jag har fått planera mer själv. Det tycker jag är bra och jag har lärt mig mycket på det. Man gör precis som man vill kan man säga.

§ Du lär dig planera hur du ska göra dina arbeten.

§ Jag skulle inte planera annorlunda nästa gång. Jag blev inte klar med boken därför att den var ointressant. Jag försökte läsa om och om igen men jag bara tappade bort mig och förstod inte vad jag läste.

IP7

§ Jag gjorde ingen egen planering utan följde det exemplet vi fick. Planeringen hjälpte inte mig för att i början följde jag den inte.

§ Jag skulle inte planera annorlunda för jag är inte bra på att följa planeringar. Om jag inte hinner i slutet så gör jag det hemma istället och jobbar lite extra då.

§ Det blev lite mycket i slutet för mig men jag jobbade inte så snabbt i början. Jag skulle jobba mer i början om vi gjorde det igen så att man får ta det lugnt i slutet.

§ Jag hade helst velat slippa planeringen. Själv få välja vad man ska göra.

§ Man kan hinna klart det i tid om man planerar bra och följer den exakt som man har skrivit. Det kanske ger en överblick över vad man har att göra. Annars är det lätt att skjuta upp allting.

IP8

§ Jag tycker inte att vi fått planera mer själva. Vi fick ju uppgifter och det enda vi fick bestämma var när och i vilken ordning vi skulle göra dem.

§ Planeringen hjälpte inte mig eftersom vissa saker tog längre tid än planerat och tvärtom.

Arbetssättet

IP1

§ Det bästa var att läsa texterna och det sämsta var att läsa boken.

§ Jag tycker att jag lär mig grammatiken bättre när jag jobbar själv. Texterna är det bäst att diskutera med en kompis.

§ Jag har lärt mig många nya saker t.ex. ord.

§ Jag vill helst inte göra det igen för det var för jobbigt och för mycket att göra. Jag lärde mig mycket men det var för mycket jobb. Det är bra med ansvar men för jobbigt. Man kan jobba så ibland men inte alltid, varva det med vanliga lektioner.

IP2

§ Det bästa har varit de fria händerna för att man själv valde det man ville få avslutat. Det sämsta har varit kravet på ordlistor för att man kände sig tvungen att hitta ord på varje sida.

§ Att diskutera texter med kompisar fungerar inte för det blir inte seriöst. Det är bättre att göra det gemensamt. Med grammatiken så kvittar det. Den har varken förbättrats eller försämrats.

§ Jag har lärt mig att det finns fler får än människor på Nya Zeeland.

§ Jag skulle vilja jobba så igen. Jag skulle planera annorlunda. Jag hade klarat att bli klar med pärmen första veckan sen hade jag haft tid till andra saker. Kanske läsa mer än en bok och höja mitt betyg.

IP3

§ Att följa planeringen har fungerat sämst för mig. Jag skrev att jag skulle läsa texten och diskutera den på lektionen men det hann jag inte på en lektion. Vissa uppgifter gjorde jag hemma. Ordlistorna gjorde jag också hemma fast det skrev jag i planeringen att jag skulle göra i skolan.

§ Jag tycker att det är bra att diskutera texter med en kompis men även i lite större grupper, lite blandat. Jag tycker att jag fattar grammatiken bättre nu. Jag tycker bättre om att få hjälp en och en än om man går igenom det allihopa.

§ Jag har lärt mig en massa ord tack vare boken och grammatiken känns som förbättrad. § Jag vet inte riktigt om jag skulle vilja jobba så igen. Det var roligt men jag gillar inte att

stressa. Jag satte ribban väldigt högt för mig själv och stressade upp mig. Skulle vi jobba så igen så skulle jag nog ta det lite lugnare eftersom jag vet att jag hann förra gången. IP4

§ Det bästa med projektet var att göra uppgifterna till texterna och det sämsta var att jag inte kom igång med att läsa min bok.

§ Grammatiken tycker jag bäst om att göra själv i min egen takt. Det är bra för då kan man göra den när man vill. Texterna tycker jag är bättre att diskutera med kompisar. Det är skojigare och det kommer fram mer saker då än om man gör det i helklass.

§ Det har varit roligare att lära sig saker under projektet. Att skriva ordlistor till boken var ganska bra för man skriver upp just de ord man själv inte kan. Man märker att man kan mer engelska än man tror när man läser böcker.

§ Jag skulle vilja jobba så här igen för man lär sig att ta eget ansvar. IP5

§ Grammatiken har fungerat bäst och boken sämst under projektet.

§ Jag tyckte att det var bra att arbeta med grammatiken själv. Jag tycker att vi ska ha mer grammatik. Texterna är definitivt bättre att ta gemensamt i klassen. Jag gjorde texterna på ordverkstaden.

§ Jag tycker att projektet har varit roligt förutom att läsa boken. Det var mycket att göra och jag tycker att vi kunde skippat boken. Jag tycker att det är svårt och jobbigt att läsa böcker på engelska eftersom jag inte är så bra på att läsa och förstå sammanhanget i engelska texter.

§ Jag vill inte jobba så här igen för jag tycker att det är lättare att arbeta när det är strikta regler.

§ Tar man bort att läsa boken så skulle jag mycket väl kunna tänka mig att arbeta så här igen.

IP6

§ Det var bra att man kunde jobba i sin egen takt.

§ Jag tyckte att det var mycket att göra. Inte för mycket, men mycket. Men det var tillräckligt med tid att göra uppgifterna.

§ Jag tycker att jag har lärt mig grammatiken bättre själv. Jag vill jobba i min egen takt sen om det är något jag inte förstår så kommer jag till dig. Jag tycker att det är bra att diskutera texterna tillsammans med kompisar.

§ Det var bra att lära sig nya ord genom ordlistor.

§ Jag vill jobba så här igen för det var roligt. Det var roligt eftersom det var annorlunda och jag har aldrig gjort det förut.

IP7

§ Det som var bäst med projektet var när vi kollade på film.

§ Jag tycker att vi borde ha gemensamma genomgångar på grammatik och texter för då förstår jag bättre. Jag förstår bättre när du berättar och pratar om det än när jag ska läsa själv. Jag förstår då också men jag tycker att jag får en bättre inblick gemensamt. Man får in det bättre i huvudet om man gör det tillsammans.

§ Att läsa bok på engelska var jobbigt men lätt. Man läser ”flytande” om man läser flera böcker. Man lär sig skriva bättre också lär man sig de orden som finns i boken.

§ Det var bra med ordlistorna. De ord man inte kan slår man upp och skriver ner sen kan man dem till nästa gång.

§ Jag vill jobba så igen för det var roligt att jobba med projektet. Jag tycker mer om att jobba själv för att man hinner göra klart det i tid.

IP8

§ Jag tycker inte att det har varit bra med ordlistorna. Det var ett dåligt sätt att lära sig nya ord på. Läser man en text så tycker jag att det viktigaste är att man förstår vad texten handlar om. Man behöver inte förstå var enda ord bara man kan se helheten i texten.

§ Är det en mening eller en rad som man inte förstår så tycker jag att det är skit samma om man förstår resten. Samtidigt är det viktigt att man lär sig nya ord men då tycker jag att det är bättre att man får glosor till en text också får man förhör på dem.

§ Grammatiken har jag lärt mig bättre när jag jobbade själv. Jag tyckte det var bra att diskutera texterna med en kompis.

§ Jag kan tänka mig att arbeta så igen men ännu friare. T.ex. utan att alla ska skriva tre ordlistor. Var och en skriver så många ord de behöver.

Ansvar

IP1

§ Jämfört med ”vanliga lektioner” så fick vi jobba mer själv här och själv ta ansvar för vad man ska jobba med. Det är bra eftersom man lär sig mer. T.ex. själv slå upp i ordboken och lära sig nya ord om det är ord man inte kan.

§ Vi fick inte bestämma så mycket vad vi skulle arbeta med men vad vi skulle göra på lektionen.

§ När du får en hel pärm känner du att du måste bli klar. Det är bättre att få lektion för lektion.

§ Det är bra med ansvar men för jobbigt. Man kan jobba så ibland men inte alltid, varva det med vanliga lektioner.

IP2

§ Vi fick ta mer ansvar än innan. Vanliga läxor gör man bara snabbt. § Man måste lära sig att ta ansvar själv för saker man gör så det är positivt. IP3

§ I början var jag emot projektet för jag gillar inte att planera själv men sen blev det bara roligare och roligare när man fick bestämma själv.

§ Jag trodde inte att jag skulle hinna allt i början men sen kunde jag ta det lugnt mot slutet och då var jag ganska nöjd med mig själv.

§ Jag tyckte att jag fick bestämma ganska mycket själv. IP4

§ Projektet var skojigare än vanliga lektioner och så får man ta eget ansvar och det är bättre trots allt.

§ Man läser mycket mer när man tar eget ansvar men det blir ju rätt så tufft att klara av det. § Jag skulle vilja jobba så här igen för man lär sig att ta eget ansvar.

IP5

§ Jag tyckte att projektet var bra och roligt förutom att läsa boken. § Det var mer frivilligt arbete och ansvar.

IP6

§ Jag tyckte att det var bra att man kunde jobba i sin egen takt. Jag fick bestämma mer själv och det är positivt.

§ Du lär dig planera hur du ska göra dina arbeten. IP7

IP8

§ Jag tyckte att det var bra att vi fick fria händer, alltså fria händer under ansvar. Vi fick arbeta lite själv men vi hade ändå vissa grejer vi skulle göra.

§ Vi fick ta mer ansvar och välja mer än innan men man kunde fått arbeta lite mer

självständigt istället för att rapportera varje gång vad man hade gjort. Bättre om det hade varit en deadline också hade man lämnat in allt då.

§ Jag kan tänka mig att arbeta så igen men ännu friare. T.ex. utan att alla ska skriva tre ordlistor. Var och en skriver så många ord de behöver.

Hjälp

IP1

§ Jag kom efter delvis för att jag inte fick hjälp. Det var mycket att göra och många som behövde hjälp.

§ Jag fick inte mindre hjälp än vanligt. IP2

§ Jag fick den hjälp jag behövde. Om man hade en fråga så kom du. § Jag fick lika mycket hjälp som under vanliga lektioner.

IP3

§ Jag behövde inte mycket hjälp och fick därför ungefär samma hjälp som innan. IP4

§ Jag har fått mindre hjälp av läraren men det beror på att jag inte frågat om hjälp. § Ibland skulle jag nog behöva mer hjälp med stavning och grammatik.

IP5

§ Jag har fått tillräckligt med hjälp och jag har fått mer hjälp än på de andra lektionerna. § Det var lättare att få hjälp för att klara av det och jag fick mer hjälp.

IP6

§ Jag fick tillräckligt med hjälp. Jag fick den hjälp jag behövde. § Jag har fått mer hjälp än på vanliga lektioner.

IP7

§ Jag har fått tillräckligt med hjälp.

§ Jag har fått ungefär lika mycket hjälp som annars. IP8

§ Jag fick inte den hjälp jag behövde för du stannade ibland hos vissa och stod där lite längre och så satt man där och väntade också fick man inte sin hjälp.

Related documents