• No results found

Lokalresursplanering i Hällefors kommun, dnr KS 14/00038

Beslutsunderlag

Kommunstyrelsens beslut 2014-12-09 § 189

Ärendet

Lokalresursplanering är grunden för all form av kommunal verksamhet och har en central roll i den interna planeringen. En väl genomarbetad och realistisk lokalresursplan innebär att tillgång och efterfrågan på de

lokalresurser som finns samordnas för att på bästa sätt möta organisationens samlade lokalbehov under kommande år.

2014-12-09 beslutade kommunstyrelsen att fastighetsförvaltaren, d v s Hällefors Bostads AB, fick uppdraget att arbeta fram ett förslag på

lokalutformning i Formens hus, Godtemplargården och Kommunhuset som motsvarar behovet av lokalytor för kommunens verksamhet.

Fastighetsbeskrivning

Hällefors kommunhus uppfördes år 1937 och har sedan dess genomgått flertalet ombyggnationer till dagens utseende med tillhörande flygelbyggnad.

Den totala ytan är på byggnaderna är ca 2600 m2. Konstruktivt är

huvudbyggnaden till stor del försedd med två hjärtväggar som löper utmed en bred central korridor. Till detta hör formstabiliserande mellanväggar som vid senare ombyggnationer kompletterats med ytterligare mellanväggar. Allt i syfte att förändra planlösningen utifrån behov utan att förstöra hjärtväggarna.

Fasad, inre utrymmen och till viss del fönster har stora underhållsbrister samt att ventilation, värme och elsystem är i behov av förnyelse.

Godtemplargården färdigställdes på 1950-talet och har under årens lopp använts och byggts om till en rad olika specifika verksamheter så som exempelvis biograf och polisstation. Resultatet är att byggnaden har en specifik arkitektur med olika nivåer förbundna med tidstypiska trappor som även fungerar som formstabilisatorer tillsammans med hjärtväggarna.

Godtemplargården har idag en yta på drygt 1700 m². Fasad, inre utrymmen och till viss del fönster har stora underhållsbrister samt att ventilation, värme och elsystem är i behov av förnyelse. Dessutom måste tillgänglighet inom byggnaden och brandavskiljningar åtgärdas för en framtida drift.

Formens hus består av en grundstomme av ett bostadshus producerat på 1950-talet. Det byggdes om till en öppen planlösning i samband med en utbyggnad till Formens hus och invigdes 2005, dock utan att samtliga ytor färdigställdes.

Formens hus har en yta om cirka 2200 m2. Samtliga tekniska system som värme, ventilation och elsystem förnyades i samband med ombyggnaden.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Lokalbehov

Kommunens lokalbehov har aktualiserats utifrån verksamheternas nu kända behov idag och 10 år framåt. Förvaltningen lyfter att skolans kapacitet behöver öka under kommande 10-årsperiod, i syfte att gå från två till

treparallellt gällande förskoleklass och lågstadieundervisning. Dessutom finns behov av nya lämpliga lokaler för både hemtjänst och

arbetsmarknads-verksamhet. En genomsyrande tanke i denna process har också varit att göra det utifrån ett helhetsperspektiv genom att även inkludera det kommunala bostadsbolagets lokalbestånd.

Rekommenderad lokalanvändning

Skolans behov går inte att på ett rationellt sätt integrera i någon av ovan beskrivna lokaler. Där föreslås en nyproduktion av bostadsbolaget som utförs på ett sådant sätt att kommunen i första läget får möjlighet att inrymma minst fyra klasser med tillhörande utrymmen. Produktionen sker på ett sådant sätt att när skolan inte längre behöver utrymmena kan de med minimala åtgärder konverteras till mycket goda, till fullo handikappanpassade, lägenheter för äldre.

Behoven från arbetsmarknad och hemtjänst föreslås ske i lokaler som bostadsbolaget har på Gillersvägen 6. Lokalerna står sedan en längre tid tomma och kan relativt enkelt anpassas till de nya användningsområdena.

Lokalbehoven som då återstår för de kommunala verksamheterna är kontorsytor som idag finns i kommunhuset.

Förvaltningen kan därmed konstatera att tillgången av lokalytor överskrider behoven varför de mest lämpade lokalerna bör användas.

Som framgår av ovanstående byggnadsfakta, är lokalerna i Formens hus de mest flexibla och de som har bäst teknisk standard. Det är också det hus som har den mest intressanta arkitekturen. Genom den tekniska standardens höga nivå och husets inneboende flexibilitet blir detta alternativ det tveklöst mest ekonomiska för att inrymma behovet av kontorsytor.

Den del som inte rekommenderas flyttas från nuvarande kommunhus är IT-stöd som är inrymd i källarvåningen. I källaren är en hel del

specialanpassningar som reservkraft för krisledning m m utfört och dessa lokaler håller hög teknisk standard. I kontorsdelarna behövs däremot en översyn av ytskikten samt ny ventilation och belysningslösning.

Slutsatsen är att förvaltningen föreslår att Formens hus ska byggas om och att endast källarvåningen av kommunhuset sparas utifrån att förslaget på sikt är det mest ekonomiska för kommunen. Detta förslag kommer att innebär att centrumbilden behöver ses över i ett helhetsperspektiv, vilket förvaltningen bör få i uppdrag att påbörja.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Ekonomi

Förvaltningen kan i stort räkna med att varje kvadratmeter lokalyta som förvaltas kostar cirka 600 kronor per m2över tiden, även om verksamheten i lokalen är minimal. Därför är det viktigt att minimera ytor som inte

används och sträva efter ett effektivt lokalutnyttjande.

Enligt förvaltningens förslag skulle de ytor som inte används avvecklas genom rivning vilket skulle innebär att kommunen årligen skulle spara cirka 2 miljoner.

Utförande av åtgärderna i Formens hus med anpassa ventilation, belysning, systemväggar m m för en helt ny kontorslösning beräknas kosta cirka 9 miljoner kronor. Förslaget på investering kan utföras under år 2015 och 2016 där 2015 års investering finansieras enligt den investeringsbudget som kommunfullmäktige beslutad för innevarande år.

Rivning av de lokalytor som blir övertaliga inklusive återställning beräknas till cirka 3,5 miljoner kronor.

Folkhälsa

Syftet med en god arbetsmiljö är att förebygga och förhindra ohälsa bland de anställda. En förutsättning är att arbetsplatsen möter de behov de anställda har för att göra ett gott arbete. En arbetsplats som möter upp grundläggande behov så som god ventilation, tillgänglighet, belysning och så vidare i syfte att skapa samvaro och trivsel är en förutsättning för en god arbetsmiljö. Formens hus erbjuder allt detta till en jämförelsevis låg

kostnad jämfört med att rusta alternativen till motsvarande nivå.

Miljö

När det gäller Formens hus anpassning enligt förslaget har det räknats med energieffektiva lösningar för belysning m m. Det finns i dag

återvinningssystem för ventilationen. I samband med projektet bör undersökas möjligheterna till bergsvärme/kyla.

Förvaltningens förslag till beslut

- Fastighetsförvaltningen får i uppdrag att färdigställa Formens hus enligt förslaget.

- Fastighetsförvaltningen får i uppdrag att förändra och avveckla/riva kommunhuset enligt förvaltningens förslag.

- Förvaltningen får i uppdrag att påbörja processen vad gäller kommunens framtida centrumanpassning.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

---

Under allmänna utskottets behandling av ärendet redogör BoAB:s VD Rickard Johansson utförligt för skicket på Formens hus, kommunhuset och Godtemplargården, samt för kommunens totala lokalbehov.

Kostnaden för att flytta kommunhusets funktioner till Formens hus redovisas.

Lars-Göran Zetterlund (C) ställer fråga gällande kommunhusets

investeringsbehov vilken besvaras av Rickard Johansson. Svaret leder till följdfråga vilken besvaras av Rickard Johansson.

Samuel Eriksson (V) ställer fråga gällande samhällsbilden vilken besvaras av ekonomichef Jessica Jansson och Ewa Lindbäck (M)

Ronnie Faltin (S) ställer fråga gällande utnyttjande av ytor i Formens hus vilken besvaras av Jessica Jansson och Rickard Johansson.

Lars-Göran Zetterlund (C) ställer fråga gällande plan 3 i Formens hus vilken besvaras av Rickard Johansson.

Allan Myrtenkvist (S) ställer fråga gällande alternativ för Formens hus vilken besvaras av Christina Johansson (M).

Lars-Göran Zetterlund (C) ställer fråga gällande möjligheten att avyttra Formens hus vilken besvaras av Jessica Jansson.

Ronnie Faltin (S) ställer fråga gällande alternativa lokaler för FIDU som idag finns på plan 3 vilken besvaras av Rickard Johansson.

Lars-Göran Zetterlund (C) ställer fråga gällande personalens önskemål vilken besvaras av kommunchef Ola Ström.

Ronnie Faltin (S) ställer fråga gällande IT-avdelningen vilken besvaras av Jessica Jansson.

Ordförande Christina Johansson (M) sammanfattar överläggningarna och poängterar att ett utförligare underlag vore önskvärt. BoAB:s VD Rickard Johansson åtar sig att framställa ett sådant till Kommunstyrelsen vilket utskottet godkänner.

Ordförande ställer därefter bifall mot avslag på förvaltningens förslag vilket bifalls.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Allmänna utskottet föreslår Kommunstyrelsen

Fastighetsförvaltningen får i uppdrag att färdigställa Formens hus enligt förslaget.

Fastighetsförvaltningen får i uppdrag att förändra och avveckla/riva kommunhuset enligt förvaltningens förslag.

Förvaltningen får i uppdrag att påbörja processen vad gäller kommunens framtida centrumanpassning.

---

Under kommunstyrelsens behandling av ärendet föredrar kommunchef Ola Ström kring förvaltningens uppdrag och beslutsförslaget som lämnades till allmänna utskottet.

Ritha Sörling (V) efterfrågar medborgardialog kring frågan.

Lars-Göran Zetterlund (C) ställer fråga gällande lokalkostnader vilken besvaras av ekonomichef Jessica Jansson.

Lars-Göran Zetterlund (C) yrkar återremiss för att utreda alternativet försäljning av Formens hus.

Johan Stolpen (V) ställer fråga gällande tidigare beslut kring Formens hus vilken besvaras av Christina Johansson (M).

Christina Johansson (M) yrkar bifall till beslutsats 1, återremiss av punkt 2 samt tillsättande av styrgrupp för utredning av punkt 3.

Ritha Sörling (V) ställer fråga gällande plan 3 i Formens hus vilken besvaras av Christina Johansson (M).

Katja Ollila (V) ställer fråga gällande underlag för uträkningarna på kommunhuset vilken besvaras av Ola Ström.

Maja Loiske (V), Fredrik Dahlberg (SD) och Anne Horneman yttrar sig utan att yrka. Flera av yttrandena föranleder replikskiften.

Annahelena Jernberg (S) föreslår 10 min ajournering vilket bifalls, varefter förhandlingarna återupptas.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Christina Johansson ersätter sitt tidigare yrkande med följande: bifall till beslutsats 1, avslag på beslutsats 2 och beslutsats 3 ersätts med

”Förvaltningen uppdras att påbörja processen gällande utveckling av framtida centrummiljö. En beredning med kommunchef samt tre ordinarie

KS-ledamöter, två från majoritet och en från opposition, tillsätts för att leda detta.

Arbetet ska ske i nära dialog med kommuninnevånarna.”

Thomas Lönn (S), Hans-Otto Pohlmann (GL) och Ewa Lindbäck (M) bifaller detta.

Samuel Eriksson (V) begär 5 min ajournering vilket beviljas varefter förhandlingarna återupptas.

Samuel Eriksson och Ritha Sörling (V) ansluter sig till Lars-Göran Zetterlunds (C) återremissyrkande.

Ordförande Annahelena Jernberg (S) sammanfattar överläggningarna och ställer först bifall mot avslag på återremissyrkandet vilket avslås.

Därefter ställer ordförande Christina Johanssons (M) yrkande mot allmänna utskottets förslag och finner att Christina Johanssons (M) yrkande vinner bifall.

Kommunstyrelsens beslut

Fastighetsförvaltningen får i uppdrag att färdigställa Formens hus enligt förslaget.

Förvaltningen uppdras att påbörja processen gällande utveckling av framtida centrummiljö. En beredning med kommunchef samt tre ordinarie

KS-ledamöter, två från majoritet och en från opposition, tillsätts för att leda detta.

Arbetet ska ske i nära dialog med kommuninnevånarna. Namn lämnas in i samband med justering och redovisas i bilaga.

Mot beslutet reserverar sig Ritha Sörling, Samuel Eriksson, båda (V) samt Lars-Göran Zetterlund (C).

Exp till Valda

Jessica Jansson Martin Emmesjö

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

§ 95

Yttrande över "Förslag på åtgärdsprogram för Norra Östersjöns vattendistrikt 2015-2021", dnr KS 15/00125

Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning (BMB) ser generellt positivt på de åtgärder som föreslås för kommuner. Någon bedömning av totala kostnader för kommunen finns inte i förslaget.

Nedan kommenteras förslagen översiktligt avseende generella åtgärder för kommuner, och avseende de avrinningsområden där det finns mer preciserade åtgärdsförslag och kommunen är huvudansvarig för åtgärder.

Miljökontorets tillsyn (Åtgärd 1-4, 6)

I gällande tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddstillsyn tas viss hänsyn till miljökvalitetsnormer. Planen kommer att vidareutvecklas vad gäller prioritering av tillsyn.

Åtgärd 1 Förorenad mark m m

BMB (Miljökontoret) måste prioritera sitt arbete med förorenade områden.

Den prioritering som hittills har gjorts är att i första hand arbeta med områden där det bedöms finnas risker för människors hälsa.

Åtgärd 2 Jordbruk och hästhållning

Nya föreskrifter, som kommer att innebära utökad kommunal tillsyn avseende åtgärder mot övergödning, föreslås. Inga vattenförekomster i Hällefors

kommun har för hög belastning av näringsämnen, men lantbruk och

hästgårdar kan ju påverka längre ned i vattensystemet. Det handlar om relativt få gårdar, som kan behöva tillsyn.

Åtgärd 3 Enskilda avlopp

Vi ställer krav på hög skyddsnivå för miljöskydd enligt Länsstyrelsens i Örebro Län rapport 2010:6, där de föreslagit vilka delavrinningsområden som bör ha hög skyddsnivå utifrån redan hög fosforbelastning. Inget av dessa områden finns i Hällefors. Hög skyddsnivå krävs alltid inom 100 m från öppet vatten i BMB:s område.

Åtgärd 4 Avloppsledningsnät och mindre reningsverk Tillsyn inom dessa områden bedrivs och kan utvecklas.

Åtgärd 5 Ytterligare åtgärder för att minska näringsbelastning

I Hällefors kommun blir inte åtgärden aktuell eftersom inga vattenförekomster har för hög belastning av näringsämnen.

Åtgärd 6 Dricksvatten

Kommunen har i Dyltaåns avrinningsområde ett vattenskyddsområde, Nyhammaren, med föreskrifter enligt gammal lagstiftning. Kunskapen om

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

föroreningar och deras spridning och därmed avgränsning av vattenskyddsområden har utvecklats avsevärt under senare år.

Vattenskyddsområdet Nyhammaren behöver därför ses över. Revidering kan behövas.

Vi vill understryka att förslaget att länsstyrelsen (åtgärd 12 b) ska ge råd och stöd till kommunerna med att inrätta och bedriva tillsyn i

vattenskyddsområden är mycket viktig för att effektivisera arbetet.

Länsstyrelsen ska enligt förslaget ta fram en regional vattenförsörjningsplan (åtgärd 12 c) och där är det lämpligt att utreda reservvattentäkter och även vattenförekomster, som kan behöva användas som vattentäkter i framtiden.

Åtgärd 7 Planering och prövning enligt Plan- och Bygglagen Översiktsplanen för Hällefors revideras för närvarande och kommer att utformas med hänsyn till gällande miljökvalitetsnormer. Vid bedömning av om en detaljplan behöver en miljökonsekvensbeskrivning tas hänsyn till miljökvalitetsnormer.

Åtgärd 8

Åtgärd 8, bör lyda: ”Kommunerna behöver upprätta och utveckla vatten- och avloppsvattenplaner” eftersom många kommuner t ex Hällefors ännu inte har sådana planer.

Vatten- och avloppsvattenplaner (inklusive dagvatten) är viktiga att ta fram, så att rätt prioriteringar görs för de sex år som åtgärdsprogrammet kommer att gälla. Om planer för utökning av kommunala verksamhetsområden för avlopp tas fram, så behöver inte inventeringar av enskilda avlopp göras i så stor omfattning som nu.

Åtgärd 9

Det är tveksamt om det finns några vandringshinder för fisk vid vägpassager över vatten i det kommunala vägnätet i de här delarna av kommunen, men det bör ses över. Många vattenförekomster, speciellt vattendrag har förändrats genom fysisk påverkan av t ex vägtrummor, dammar, rätningar och rensningar.

Övrigt

Kalkning av sjöar och vattendrag planeras fortsätta som tidigare. Största delen av kostnaden täcks av statsbidrag. Kommunens del av kostnaden finansieras via BMB.

Ärendet

Hällefors kommun har för samråd från Vattenmyndigheten i Norra Östersjöns vattendistrikt fått förslag till förvaltningsplan, miljökvalitetsnormer samt åtgärdsprogram med miljökonsekvensbeskrivning för 2015-2021.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Samrådsmaterialet i sin helhet finns här:

http://www.vattenmyndigheterna.se/Sv/norra-ostersjon/deltagande-och-

dialog/samrad-infor-storre-beslut/samrad-forvaltningscykel-2009-2015/Pages/default.aspx Kommunen har möjlighet att yttra sig senast 30 april 2015. BMB yttrar sig till kommunstyrelsen på uppdrag av KNÖL-gruppen.

Vi har valt att lämna synpunkter på åtgärdsprogrammet, eftersom det mest konkret berör kommunen. De avrinningsområden som har egna

åtgärdsprogram och berör Hällefors kommun är Dyltaån och Borsån. När det gäller förslag till miljökvalitetsnormer har BMB inte fakta, som skulle ändra Vattenmyndighetens bedömningar.

---

Under Kommunstyrelsens behandling av ärendet yrkar Lars-Göran Zetterlund (C) att ”positivt” i inledningen byts mot ”negativt”, samt att under punkt 9 ska stå ”Inget föranleder åtgärder”.

Allan Myrtenkvist (S), hans-Otto Pohlmann (GL) och Ewa Lindbäck (M) yrkar bifall till föreslaget yttrande.

Christina Johansson (M) och Per Grängstedt (LBPO) yttrar sig utan att yrka.

Ordförande Annahelena Jernberg ställer Lars-Göran Zetterlunds (C) yrkande mot Allan Myrtenkvists (S) mfl:s yrkande och finner att Allan Myrtenkvists mfl:s yrkande vinner bifall.

Kommunstyrelsens beslut

Kommunstyrelsen godkänner förslaget till yttrande.

Mot beslutet reserverar sig Lars-Göran Zetterlund (C)

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

§ 96

Related documents