• No results found

7. Vedlegg 3: Lovregulerte yrker

7.10 Lovrergulerte yrker på Grønland

Grønland adskiller sig ligesom Færøerne fra de andre lande, idet landet ikke er en del af det europæiske samarbejde og derfor indtil videre har stået uden for samarbejdet om at udarbejde nationale kvalifikationsrammer. Grønland har således ikke tilsluttet sig anerkendelsesdirektivet, som regulerer anerkendelse af erhvervskvalifikationer for alle borgere fra EU/EØS-landene.

Grønland er endvidere omfattet af aftaler og overenskomster om fælles nordisk arbejdsmarked.

I Grønland udstedes autorisationer inden for to lovregulerede erhverv, sygeplejer-sker og el installatører. Derudover er der 15 erhverv, som er lovreguleret, men hvor au-torisationen udføres af myndighederne i Danmark, jf. vedlæg 2 (21). For disse erhverv henvises der til kortlægningen for Danmark, hvor regler og procedure for autorisation behandles nærmere.

Utdanning, arbeid og integrering i Norden – Delrapport 1 113 Tabel 75: Oversikt over lovregulerte yrker og godkjenningskontorer på Grønland

Kompetent myndighet Lovrergulert yrke

Landslægeembedet Sygeplejerske

Grønlands Elmyndighed El installatør

Lovregulerede erhverv, hvor autorisation udstedes i Danmark Bandagist Ergoterapeut Fodterapeut Fysioterapeut Jordemoder Kiropraktor Klinisk diætist Klinisk tandtekniker Læge Optometrist Radiograf Social- og sundhedsassistent Tandlæge Tandplejer Advokat

Videre er der enkelte forhold ved Grønland, ex den særegne regulering af arbejdskraft-tilgangen, som har betydning for antallet af ansøgninger om anerkendelse af udenland-ske erhvervskvalifikationer inden for lovregulerede erhverv.

Ikke-nordiske EU-borgere og statsborgere fra resten af verden (såkaldt

”tredjelands-borgere”) har ikke fri adgang til Grønland. Disse borgere skal, udover en kommunal til-ladelse, også have en arbejds- og opholdstilladelse fra Danmark (Udlændingestyrel-sen), og evt. visum til Grønland. Det er normalt en betingelse, at beskæftigelsesmæssige

eller erhvervsmæssige hensyn taler for at give en udlænding opholds- og

arbejdstilla-delse i Grønland. Det kan fx være tilfældet, hvis der er mangel på personer i Grønland, som kan udføre den pågældende type arbejde.

Den grønlandske regulering af arbejdskrafttilgangen til Grønland er således med til at begrænse antallet af ansøgninger om anerkendelse af udenlandske erhvervskvalifi-kationer inden for lovregulerede erhverv.

7.10.1 Autorisation af sygeplejersker

Retten til at udøve virksomhed som sygeplejerske i Grønland er betinget af grønlandsk autorisation i henhold til Landstingsforordning nr. 7 af 30. oktober 1995 om sygeplejer-skers autorisation og virke.

Bekendtgørelse af overenskomst af 14. juni 1993 med Finland, Island, Norge og Sverige om fælles nordisk arbejdsmarked for visse personalegrupper inden for sund-hedsvæsenet og veterinærvæsenet – også kaldet Arjeplog-aftalen er relevant at nævne i forhold til autorisation af sygeplejersker. Arjeplog-aftalen sikrer de nordiske borgeres adgang til hele det nordiske arbejdsmarked inden for sundhedsvæsenet og veterinær-væsenet, hvilket dels understøtter en smidig proces i forhold til rekruttering af efter-spurgt sundhedspersonale til Grønland og samtidig sikrer grønlandske sundhedsperso-ner mulighed for at søge arbejde og kompetenceudvikling i de andre nordiske lande.

114 Utdanning, arbeid og integrering i Norden – Delrapport 1

Der pågår aktuelt en proces, som har til formål at revidere Arjeplog-aftalen på bag-grund af etableringen af Informationssystemet for det indre marked (IMI) og gennem-førelse af EU direktivet 2005/36/EF og som samtidig tager højde for behovet for en nor-disk overenskomst, herunder særligt behovene i Grønland og på Færøerne.

Landslægeembedet udgiver data om udstedte autorisationer i de årlige beretninger. Følgende tal, tabell 76 er indhentet fra Årsberetningen for 2014/15 samt ved sup-plerende data fra telefonisk interview med Landslægeembedet.

Tabel 76: Tal over udstedte autorisationer for sygeplejersker, 2013–2015

År Autoriserede sygeplejersker Heraf uddannet i Grønland

2013 148 10

2014 234 10

2015 286 7

Landslægeembedet har ikke opgørelser fordelt på ansøgerens statsborgerskab, men oplyser, at ansøgninger for op mod 90 % af tilfældene er nordiske statsborgere (hoved-parten fra Danmark og derudover fra Sverige, Norge, Færøerne, Island, Åland). Derud-over har landslægeembedet modtaget enkelte ansøgere fra fx Tyskland og Fillippi-nerne, som har haft dansk autorisation.

Landslægeembedet oplyser, at rekrutteringen af sygeplejersker til Grønland er en kontinuerlig udfordring, da der ofte er tale om midlertidig ansættelser samt, at de grøn-landsk uddannede sygeplejersker ofte forlader Grønland med henblik på kompetence-udvikling. Grønland kan ikke selv imødekomme efterspørgslen på sygeplejersker og er derfor afhængig af arbejdskraft fra andre lande.

Retten til at udøve virksomhed som sygeplejerske i Grønland er betinget af grøn-landsk autorisation i henhold til Landstingsforordning nr. 7 af 30. oktober 1995 om geplejerskers autorisation og virke. Med vedtagelsen af ”Landstingsforordning om sy-geplejerskers autorisation og virke af 30. okt. 1995” blev der indført en grønlandsk au-torisation af sygeplejersker pr. 1. januar 1996. I henhold til forordningen bemyndiges og forpligtes sygeplejersker i Grønland på visse punkter til en udvidet kompetence i for-hold til den danske autorisation. Dette er nødvendigt, da man i sundhedsvæsenet i Grønland arbejder meget selvstændigt og i praksis udfører en række lægelige opgaver efter uddelegering på det enkelte arbejdssted.

Ansøgning om grønlandsk sygeplejerskeautorisation sendes til Landslægeembedet.

7.10.2 Krav til dokumentation

Fra Norden: Sygeplejersker med autorisation fra et af de nordiske lande er efter

ansøg-ning uden videre berettiget til at få grønlandsk autorisation, da Grønland har tilsluttet sig en fællesnordisk aftale herom.

Med etablering af den danske Sundhedsstyrelses autorisationsregister skal sygeple-jersker med en dansk uddannelse blot anføre autorisations-ID på ansøgningsskemaet.

Kravene til dokumentation fra sygeplejersker uddannede i Finland er beskrevet i vejledning til finske sygeplejersker. Heraf fremgår det, at ansøger skal fremsende bevis for legitimation for sjukskötare i form af originalbevis eller attesteret kopi. For sygeple-jersker uddannet efter den nye finske sygeplejerskeuddannelsesordning skal endvidere

Utdanning, arbeid og integrering i Norden – Delrapport 1 115

fremsendes Intyg fra Rättsskyddscentralen för hälsovården, der bekræfter, at ansøge-ren har generel sygeplejekompetense.

Kravene til dokumentation for sygeplejersker uddannede i Norge er beskrevet i vej-ledning til norske sygeplejersker. Heraf fremgår det, at ansøger skal fremsende doku-mentation for godkendelse som sygeplejerske i form af originalbevis eller attesteret kopi.

Kravene til dokumentation for sygeplejersker uddannede i Sverige er beskrevet i vejledning til svenske sygeplejersker. Heraf fremgår det, at ansøger skal fremsende do-kumentation for autorisation som sygeplejerske i form af originalbeviser eller atteste-rede kopier.62

Fra øvrige udland: For ansøgere med anden udenlandsk sygeplejerskeuddannelse

sker vurderingen individuelt på grundlag af den enkeltes uddannelsesmæssige bag-grund. Der er således krav om, at ansøgeren sender dokumentation for uddannelsens indhold og længde, CV, samt en bekræftelse fra den relevante myndighed på, at auto-risationen er gyldig. Denne bekræftelse må ikke være mere end 3 mdr. gammel. Der må påregnes forlænget sagsbehandlingstid.

Ansøger skal selv fremsende en attesteret kopi af den grønlandske autorisation til Personaleadministrationen, Styrelsen for Sundhed og Forebyggelse i Nuuk eller til den kommune i Grønland, hvor der er søgt ansættelse. Først derefter kan ansættel-sesbrev udfærdiges.

7.10.3 Sagsbehandling af autorisation til sygeplejersker

Ansøgninger om autorisation til sygeplejerske behandles samme dag, som de modta-ges af Landslægeembedet, i de tilfælde, hvor ansøgerens dokumentationsmateriale er fyldestgørende og lever op til de angivne krav. Sagsbehandlingstiden er således en dag for alle ansøgere uanset nationalitet.

Ansøgningerne behandles af en kontorfuldmægtig ved Landslægeembedet. Ved tvivlsspørgsmål eller lignende kvalitetssikrer landslægen eller den sygeplejefaglige konsulent de behandlede ansøgninger om autorisation.

62 Der fremsendes: Utbildningsbevis med legitimation som sjuksköterska i Sverige med inriktning mot allmän hälso- och sjukvård dateret efter januar 1984, eller Bevis for legitimation som sjuksköterska med inriktning mot allmän hälso- och sjukvård, eller Utbildningsbevis med legitimation som sjuksköterska i Sverige dateret før 1984.