• No results found

Lunchklubbar och frukostmöten

3.3 INNEBÄR AKTÖRERS INTERAGERANDE INOM ETT KLUSTER FÖRDELAR FÖR DESSA

4.2.2 Varför Mjärdevi?

4.3.2.1 Lunchklubbar och frukostmöten

Mjärdevi lunchklubb är ett samarbete mellan MSP AB och Linköping universitet, som anordnar lunchmöten en gång i månaden. En respondent berättar att lunchmöten är ganska välbesökta och att det brukar samlas 50-70 företagare för att lyssna på föreläsningar om cirka 20 minuter. Förtäring serveras också:

”Så man hinner både prata med varandra och lyssna på något intressant.”

Under lunchmötet möts olika typer av Mjärdeviföretag, stora som små, samt företagens

vänner och en del forskare och andra universitetsrepresentanter. Aktiviteten måste

bekostas av deltagarna själva, vilket kan avskräcka de mindre företagen, menar respondenten.

En annan respondent berättar att på lunchmötet brukar ett av MBI-bolagen presenteras i fem minuter. Föreläsningarna inom blandade ämnen hålls vid varje lunchmöte av externa föreläsare. Dessa tillställningar syftar till att skapa mötesplatser och bidrar till att man lär känna varandra, menar respondenten. Alla företag som sitter i Mjärdevi får en inbjudan, vilket gör att det vid dessa lunchmöten ges tillfälle att träffa sådana som man annars inte får tillfälle att träffa så ofta, berättar en respondent. Relationerna byggs upp och underhålls på det sättet.

En annan aktivitet som förekommer i området är frukostmöten som anordnas av MBI. En respondent menar att det kommer spännande talare till dessa frukostmöten. Denne anser att det är bra att nätverken inom området underhålls genom dessa aktiviteter, även om det inte behöver betyda att det leder till några affärer. Detta händer nästan aldrig, menar respondenten, det som är bra är istället att sociala relationer skapas och underhålls. De personliga relationer som finns i Mjärdevi skapas just vid sådana aktiviteter som anordnas av MSP AB och MBI, anser respondenten. En annan respondent berättar att en viktig del av MSP AB:s arbete går ut på att skapa mötesplatser:

”MSP AB ser till på olika sätt ordna så att människor möts och sedan hoppas, tro och försöka skjuta på så att de börjar prata med varandra.”

Det är det som är målet med Mjärdevi lunchklubb, frukostmöten, seminarier och konferenser, menar respondenten. Dock borde det vara bättre uppslutning på många

evenemang, anser denne. Det har gjorts många olika försök med dålig respons, berättar respondenten:

”De ser inget värde för sitt företag att gå och dricka pilsner, och de är extremt fokuserade på sitt företags affär och utveckling, så de går inte på något som de inte kan försvara i sitt tänk att ”detta för mitt företag framåt”. Tyvärr är det så att allmänna möten hamnar i deras tänk under rubriken ”sociala personalsammankomster”, då har vi inte här att göra… Man måste på första raden i ett mejl eller under de första 20 sekunderna i ett telefonsamtal få fram vad de har för nytta av att komma på mötet, annars är man ”lost”.”

Lösningen på problemet är att få in föreläsare som pratar om någonting konkret som har en fokus på affären, då kommer det mycket folk, menar respondenten.

En företagare berättar att många av de sociala kontakterna på området skapas på dessa aktiviteter anordnade av företagens vänner organisationerna. Denne ser dock en stor nackdel med sådana för ett litet företag:

”Problemet där är ju att det kommer sådana här talare t ex från föreningssparbanken eller från andra institutioner, som pratar om saker som är helt ointressanta för ett litet företag, de pratar om t ex hur du ska göra för att få en investerare som ska komma in med 150 eller 200 miljoner, det är ingen som säger hur du ska göra för att få en investerare.”

Respondenten menar att denne själv inte är en aktiv deltagare i många sammanhang på grund av tidsbrist. Dessa aktiviteter kräver nämligen att man har tid och är aktiv, fortsätter respondenten, då är dessa seminarier en väldigt bra plats för att träffa olika personer från olika företag. Dock hänger det på att man själv är aktiv och kontaktsökande:

”Du kan inte få kontakt med alla företag genom att kräva att de ska komma till dig.”

En annan respondent tycker att det nästan finns ett överskott av olika nätverksaktiviteter, exempelvis seminarier, på området:

”Om man ska hinna så att säga producera också måste man sålla lite grann, det går inte gå på allt. Det kan nästan gå att sysselsätta någon på heltid att gå på olika grejer här i parken.”

En annan företagare tycker att personliga kontakter ofta skapas under de olika aktiviteterna på området. Respondenten själv har blivit inbjuden till en hel del seminarier, där man träffas, pratar över bordet och växlar visitkort. En annan företagare uttrycker det som följande:

”Folk är överdrivet måna om att byta visitkort med varandra. Ofta samlas de bara på en hög.”

Deltagande aktörer är som synes mångfaldiga och det är tydligt att det skapas

mötesplatser för aktörerna inom området, men att intresset är svalt för dessa kan tyda

på att företagen inte anser att deras behov sätts i fokus.

Målet med dessa tillfällen är att skapa mötesplatser mellan medlemmar, men affärer uppkommer sällan som en följd av dessa möten, enligt respondenterna. Istället för att leda till affärer, anser istället respondenterna att dessa sammankomster leder till att man får en utvidgad kontaktbas och att erfarenheter utbyts. Detta erfarenhetsutbyte innebär inte att några förpliktelser ska uppfyllas och tyder på personliga bindningar. Därmed är erfarenhetsutbytet endast en bieffekt vid sammankomsterna, inget mål i sig. När det istället uppstår kunskapsmässiga bindningar mellan aktörerna, i form av nyttiga föreläsare med fokus på affären, uppvisas ett större intresse gentemot aktiviteterna eftersom detta då ligger i företagarens omedelbara intresse.

Dock har vi kunnat se att åsikter angående vad respondenterna tyckte om nyttan av de formella sammanhangen varierade beroende på vilket slags företag de representerade.

En respondent förklarar sitt bristande intresse för nätverksaktiviteterna med att 99,9% av företagets kunder inte återfinns i Mjärdevi eftersom dess produkter är riktade mot stora koncerner. Företag som inte har naturliga potentiella kunder på området har alltså ännu mindre anledning att tro att kontakter som härrör från dessa aktiviteter leder till affärer.

En annan respondent anser att den utsträckning till vilken man söker sig till olika aktiviteter beror på i vilket stadium man befinner sig i ett företags utveckling. Respondenten menar att det är många av de lite mindre och nystartade företagen som är mer aktiva i sådana aktiviteter eftersom det för dem är viktigare att knyta kontakter och kanske hitta nya kunder. Denne tycker att detta är synnerligen viktigt för konsultföretag:

”Det är en ganska komplex pryl man säljer i form utav konsulttjänster. Och då är det väldigt viktigt… alltså det viktigaste sättet att sälja sådant på, det är genom personrelationerna.”

Vi kan alltså se att företag som levererar stödfunktioner, som oftast är mindre företag har lättare att hitta potentiella kunder tack vare aktiviteterna och därmed söker sig till dessa i större utsträckning. De ser en större innebörd i dessa aktiviteter då de kan utvidga sitt kontaktnät och därigenom få nya lokala kunder.

Related documents