• No results found

Mätproblematik

4. EMPIRI

4.5 A TTITYDER KRING MÖJLIGHETER OCH RISKER

4.5.12 Mätproblematik

För att kunna avgöra om ett företag potentiellt skulle tjäna på att outsourca eller inte är det en grundförutsättning att kostnaderna för IT är kända i dagsläget. Vad kostar det att producera IT internt jämfört med att lägga ut det? Detta ser vi som en viktig faktor och ställde därför frågan till våra respondenter. Frågan blir extra intressant när vi har i minnet kostnadsstrukturen hos de finansiella företagen, där vi visade vilken relativt stor post IT är av de totala kostnaderna. Återigen finns den största erfarenheten och möjligheterna att göra jämförelser hos de finska kunderna. Ungefär drygt hälften av de IT-ansvariga inom de svenska kunderna uppger att de gör noggranna mätningar av vad IT kostar internt jämfört med vad det skulle kosta om det outsourcades. Mätningarna sker genom benchmarking av olika nyckeltal med både konkurrerande finansiella företag och med leverantörer. Det konstiga är att när vi ställde frågan hur mycket IT kostar, ges ofta svar på ”overheadnivå”. Det vill säga en klumpsumma för vad IT kostar. Vidare nedbrytning uppger de ofta är svår på grund av olika anledningar. Om detta beror på en ovilja att avslöja exakta kostnader eller om de faktiskt inte vet är svårt att svara på.

”Att vi är effektiva kontrollerar vi genom benchmarking av olika nyckeltal. Om någon faktiskt kan bevisa att de kan göra det bättre så är det min skyldighet att överväga att outsourca”.

IT-ansvarig, svensk kund

”Vi har benchmarkat oss löpande med andra banker/försäkringsbolag och med leverantörer av outsourcing. Speciella studier har gjorts för att testa vad vi skulle tjäna på att lägga ut exempelvis driften. Vi har dock mycket god kostnadseffektivitet”.

”En rund klumpsumma för IT-kostnaderna ligger på X, vidare nedbrytning och jämförelser blir svåra”.

IT-ansvarig, svensk kund

En sak som förvånande oss i viss mån är att benchmarking av IT- verksamheten ofta utförs av den egna IT-organisationen. Frågan är då vad verksamhetsansvariga anser om den egna IT-organisationens effektivitet och mätningar. Det är ju dessas verksamheter som betalar priset på IT och rimligen borde veta vad marknadspriset på olika IT-tjänster är.

Ett fåtal av de verksamhetsansvariga uppger att de är missnöjda med den interna prissättningen på IT. Den stora majoriteten är dock nöjd eller säger sig sakna jämförelsematerial för att kunna göra en bedömning. Endast ett fåtal säger att det görs utvärderingar av IT från verksamhetens sida. Frågan man ställer sig är hur de som uppger att de är nöjda med priset kan vara det när de inte gör någon utvärdering?

”Nej, vi gör ingen benchmarking det ligger på IT-organisationen att ta hand om”.

Verksamhetsansvarig, svensk kund

”Det kostar vad det kostar, outsourcing är inget alternativ”.

Verksamhetsansvarig, svensk kund

”Det är klart man kan ifrågasätta objektiviteten att IT själva gör kalkylerna. Där måste vi också själva ha viss självkritik eftersom vi inte gör någonting åt det”.

Verksamhetsansvarig, svensk kund

De svenska IT-leverantörerna har ett intresse av att kunna mäta vad IT kostar för de finansiella företagen för att kunna se om de kan erbjuda tjänsten billigare. Leverantörerna anser att detta är problematiskt eftersom

IT redovisas (i bästa fall) som en klumpsumma av bankerna och försäkringsbolagen. De har därför svårt att kunna ta fram siffror som visar på hur mycket de har sänkt kostnaderna med genom att ta över verksamheten. Ytterligare faktorer som försvårar detta uppger de vara att när kunden väl outsourcar vill de också ofta uppgradera sina system. Då kanske IT-kostnaderna stiger i och med investeringen och det blir svårt att särskilja om någon effektivisering av den tidigare existerande IT- verksamheten har skett.

”Problemet med outsourcing är att det kan vara svårt att se den ekonomiska effekten eftersom kunden ofta har en stigande aptit och vill ha mer tjänster. IT-kostnaderna kanske ökar istället för att minska. Hade man dock varit kvar på samma funktionella nivå hade kostnaden sjunkit. Det blir svårt att skilja ut vad som är nytt och gammalt och vad som har kostat vad”.

IT-leverantör, svenska marknaden

”Kunden har säkert gjort mätningar och de verkar nöjda så troligen har vi sänkt deras kostnader”.

IT-leverantör, svenska marknaden

”Vi tar inte en affär om vi inte tror oss kunna sänka kostnaderna väsentligt”.

IT-leverantör, svenska marknaden

Vi frågade våra respondenter om IT-kostnaderna har påverkats genom att de outsourcat sin IT-verksamhet. Av de IT-ansvariga som outsourcat fick vi svaret att det definitivt har minskat IT-kostnaderna. Bankerna i Finland använder olika benchmarkingtal för att jämföra och mäta effektiviteten. Det finns exempelvis MIPS-tal (million instruction per second). Dessa tal mäter effektiviteten i datasystemen, men säger ingenting om hur pass effektiva olika projekt är. Enligt de finska IT-ansvariga har outsourcing påverkat kostnaderna i rätt riktning både vad gäller projekt och

transaktionskostnader (ej Williamsons TK). Det största problemet är att IT utvecklas i hög takt och de nyare systemen klarar av att hantera större transaktioner jämfört med de äldre. Utvecklingstakten påverkar effektivitetsberäkningar och därför är det svårt att dra slutsatser om att outsourcing direkt har påverkat kostnaderna. Tekniken utvecklas och därför går det inte att jämföra gamla IT-system med nya. Därför går det inte heller att se några objektiva IT-kostnadstrender. Genom att outsourca anser de finska bankerna och försäkringsbolagen att de bättre kan mäta kostnader och på detta sätt styra det hela effektivare. De säger också att om IT produceras internt är det oftast en intern IT-enhet som själv gör och följer upp sina investeringar och kostnadsberäkningar, vilket påverkar objektiviteten i mätningarna.

Related documents