• No results found

Beslut

Kommunfullmäktige beslutar

- att anta den parlamentariska gruppens förslag till styrdokument.

- att ”Mål och inriktning för flyktingmottagande” (KF § 11 2014-02-24) slutar gälla.

Ärendebeskrivning

Centerpartiet i Sollefteå kommun har i en motion (2017 -06-21) yrkat att

”kommunstyrelsen skyndsamt tillsätter en parlamentarisk grupp med politiker från kom-munfullmäktiges samtliga partier som ska samordna, styra och leda integrationsarbetet i kommunen”. Kommunfullmäktige biföll motionen 2017-10-30 med en ändring av att-satsen. Beslutet blev ”att kommunstyrelsen skyndsamt tillsätter en parlamentarisk grupp med politiker från kommunfullmäktiges samtliga partier som ska samordna och styra integrationsarbetet i kommunen”.

Den parlamentariska gruppen har bestått av representanter från alla partier utom SD och har jobbat med ett nytt integrationspolitiskt dokument fram till november -18 då doku-mentet gått ut till förankring hos de politiska partier som funnits representerade.

Gruppen har träffat företrädare från både kommun och civilsamhälle och har enats om ett dokument som i högre grad koncentrerar sig på integration än flyktingmottagning.

Detta dokument föreslås ersätta ”Mål och inriktning för flyktingmottagande KF 2014-02-24 §11.

Förvaltningens bedömning

Sollefteå kommun arbetar idag efter ett politiskt styrdokument som hanterar dessa frågor – Mål och inriktning för flyktingmottagande som kommunfullmäktige beslutade om 2014-02-24 § 11. Detta dokument togs fram av en parlamentarisk grupp som arbetade med detta under hösten 2013. Den inriktning som då togs fram skedde innan det stora flykting-mottagande som skedde under hösten 2015 vars effekter kommer att hanteras under lång tid.

Flykting och asylmottagande är en komplex fråga som berör hela samhället. Ansvaret är uppdelat på ett flertal myndigheter beroende på om individen är asylsökande eller flykting och om en minderårig kommer utan anhöriga eller i en familj.

Kort kan kommunens ansvar beskrivas så att för asylsökande bereds förskola och skola upp till 18 års ålder, för en flykting gäller också initialt försörjningsstöd samt bostads-anskaffande och SFI för vuxna. Kommunen har det fulla ansvaret för ensamkommande flyktingbarn. Etableringsplan och innehåll i denna ansvarar Arbetsförmedlingen för.

Etableringsperioden är två år lång. Efter denna är grundtanken att individen ska vara an-ställningsbar på den svenska arbetsmarknaden.

Under 2018 har kommunen tagit emot alltfler individer som avslutat sin etableringsperiod och då får sin försörjning från ekonomiskt bistånd då både språk och utbildningsnivå omintetgör den enskildes chanser att få ett arbete.

Detta är i många fall förödande för individen.

Den politiska riktlinjen som antogs 2014 känns idag föråldrad med tanke på det för-ändrade läge som råder i Europa och Sverige, varför förvaltningen föreslår kommun-fullmäktige att ta den parlamentariska gruppens förslag till nytt styrdokument som sitt eget.

Förvaltningens förslag till beslut

Kommunfullmäktige antar den parlamentariska gruppens förslag till nytt styrdokument som sitt eget.

Beslutsunderlag

Förvaltningsyttrande, Örjan Abrahamsson – KS 17/2018–1 Kommunstyrelsens förslag till beslut

Kommunstyrelsen föreslå Kommunfullmäktige besluta

- att anta den parlamentariska gruppens förslag till styrdokument.

- att ”Mål och inriktning för flyktingmottagande” (KF § 11 2014-02-24) slutar gälla.

Förslag till beslut på mötet

Lillemor Edholm (S) föreslår bifall till Kommunstyrelsens förslag till beslut.

Skicka till

Ansvarig handläggare

Sekretariatet, Victoria Karlsson

§ 17 Dnr KS /2018

Utökad investeringsbudget för exploateringskostnader vid utveckling och försäljning av Hamre 3:5 m.fl

Beslut

Kommunfullmäktige besluta

- att utöka Tekniska kontorets investeringsbudget 2019 med 10.000.000 kr, att använda för exploatering av Hamre 3:5, 4:87 och 4:90

- att utöka Sollefteå stadsnäts investeringsbudget 2019 med 650.000 kr, att använda för exploatering av Hamre 3:5, 4:87 och 4:90

- att ge kommunstyrelsen i uppdrag att ingå avtal och andra överenskommelser som krävs för att upplåta eller överlåta mark inom fastigheterna Hamre 3:5, 4:87 och 4:90 enligt bifogad områdeskarta.

Prissättning av mark eller upplåtelse ska utgå från genomförd värdering och tillkommande exploateringskostnader.

Reservationer

Följande ledamöter reserverar sig mot beslutet;

Åsa Sjödén (S), John Åberg (S), Lillemor Edholm (S), Mikael Sjölund (S), Åsa Nilsson (S), Gunder Lidén (S), Susanne Lindahl (S), Curt Noppa (S), Elisabet Lassen (S), Nils Michael Eriksson (S), Nils Gunnar Molin (S), Morgan Nordin (S), Eva Fors (S), Sven-Göran Johansson (S), Stina Holmberg (S), Tommy Svensson (S) – till förmån för eget förslag.

Lena Asplund (M) och Kerstin Franzén (M).

Ärendebeskrivning/Sammanfattning

Under en period har Hamreområdet i Långsele, Sollefteå kommun varit intressant för etablering av datahallar. Området har detaljplanerats och ett förslag till tomtindelning är framtagen.

Området har besökts av ett stort antal investerare som har intresse av att förvärva hela eller delar av området. Kommunen har utvärderat intressenterna i samråd med Business Sweden och High coast invest.

En värdering av markområdet är gjord. Värderingen, tillsammans med exploateringskostnaderna,

utgör utgångspunkt för förhandlingen om köpeskilling vid förvärv av mark inom området.

För att kommunen ska kunna genomföra en försäljning av hela eller delar av området

krävs att kommunen genomför att antal åtgärder som är av investeringskaraktär s.k.

exploateringskostnader.

Den väg som går genom området behöver flyttas, en befintlig 40 kV ledning ska markförläggas samt en redundant fiberförbindelse behöver dras fram till området.

Dessutom behöver befintliga arrenden och servitut hanteras och lantmäteriförrättningar genomföras för att lösa fastighetsbildningen och vägfrågan i området.

Kommunen har sedan i våras påbörjat arbetet med att färdigställa området för försäljning genom att ta fram kostnadsunderlag för exploateringen. För att flytta ledningen krävs också ny koncession, vilken ansökts hos Energimarknadsinspektionen.

För att gå vidare med försäljningsprocessen krävs beslut om exploateringskostnaderna och delegering av uppdraget att teckna nödvändiga avtal och överenskommelser vid försäljning av mark.

Förvaltningens bedömning

Sollefteå kommun har sedan ett antal år tillbaka arbetet för att stimulera investeringar i elintensiv verksamhet. En av de platser som kommunen kan erbjuda för detta ändamål är Hamre, Långsele. Kommunen har tagit fram en ny detaljplan för Hamre-område som är anpassad för elintensiv verksamhet. Området är attraktivt för många investerare på grund av sina goda förutsättningar att ansluta mot elnätet med effekter upp till 500 MW.

Områdets attraktion stärks av att det dessutom i många avseende är klart för att omgående påbörja byggnationer då elnätet finns på plats och detaljplanen är klar.

Många investerare har under 207/2018 varit i kontakt med kommunen och besökt platsen.

Nästa steg i utvecklingen av Hamreområdet är att fullfölja exploateringen av området och genomföra försäljningen av marken.

Ekonomiska konsekvenser och förslag på finansiering

Kostnaderna för exploateringen kommer att belasta fastigheterna i Hamreområdet. Vid försäljning skrivs värdet av fastigheterna inkl exploateringskostnaderna ner.

Beslutsunderlag/Lagrum

Förvaltningsyttrande, Mikael Näsström, KS 44/2019-1 Områdeskarta, KS 44/2019-2

Förvaltningens förslag till beslut

Kommunstyrelseförvaltningen föreslår kommunstyrelsen, föreslå kommunfullmäktige - att utöka Tekniska kontorets investeringsbudget 2019 med 10.000.000 kr, att använda för exploatering av Hamre 3:5, 4:87 och 4:90

- att utöka Sollefteå stadsnäts investeringsbudget 2019 med 650.000 kr, att använda för exploatering av Hamre 3:5, 4:87 och 4:90

- att ge kommunstyrelsen i uppdrag att ingå avtal och andra överenskommelser som krävs för att försälja mark inom fastigheterna Hamre 3:5, 4:87 och 4:90 enlig bifogad

områdeskarta.

Prissättning av mark ska utgå från genomförd värdering och tillkommande

exploateringskostnader. Kommunstyrelsen får rätt att delegera beslutanderätten avseende avtal och överenskommelser till tjänstgörande ordförande.

Kommunstyrelsens förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Kommunfullmäktige besluta

- att utöka Tekniska kontorets investeringsbudget 2019 med 10.000.000 kr, att använda för exploatering av Hamre 3:5, 4:87 och 4:90

- att utöka Sollefteå stadsnäts investeringsbudget 2019 med 650.000 kr, att använda för exploatering av Hamre 3:5, 4:87 och 4:90

- att ge kommunstyrelsen i uppdrag att ingå avtal och andra överenskommelser som krävs för att upplåta eller överlåta mark inom fastigheterna Hamre 3:5, 4:87 och 4:90 enligt bifogad områdeskarta.

Prissättning av mark eller upplåtelse ska utgå från genomförd värdering och tillkommande exploateringskostnader. Kommunstyrelsen får rätt att delegera

beslutanderätten avseende avtal och överenskommelser till tjänstgörande ordförande Förslag till beslut på mötet

Åsa Sjödén (S) med biträde av Lena Asplund (M), Johan Andersson (C), Ulf Breitholtz (VI) föreslår bifall till att-sats 1 och 2 samt att meningen i att-sats 3 stryks”

Kommunstyrelsen får rätt att delegera beslutanderätten avseende avtal och överenskommelser till tjänstgörande ordförande.”.

Johan Andersson (C) och Ulf Breitholtz (V) föreslår bifall till kommunstyrelsens förslag till lydelse av att-sats 3, första meningen ” att ge kommunstyrelsen i uppdrag att ingå avtal och andra överenskommelser som krävs för att upplåta eller överlåta mark inom fastigheterna Hamre 3:5, 4:87 och 4:90 enligt bifogad områdeskarta”.

Åsa Sjödén (S) med biträde av Lena Asplund (M) vill förändra att-sats 3, första meningen till ” att ge kommunstyrelsen i uppdrag att ingå avtal och andra överenskommelser som krävs för att upplåta eller försälja mark inom fastigheterna Hamre 3:5, 4:87 och 4:90 enligt bifogad områdeskarta”.

Beslutsgång

Ordförande Gunilla Fluur (VI) ställer frågan om Kommunfullmäktige beslutar att bifalla att-sats 1 och 2. Finner så.

Frågar sedan om Kommunfullmäktige beslutar att stryka meningen ”Kommunstyrelsen får rätt att delegera beslutanderätten avseende avtal och överenskommelser till

tjänstgörande ordförande.” i att-sats 3 stryks. Finner så.

Ordförande ställer slutligen frågan om Kommunfullmäktige beslutar om följande lydelse av att-sats 3, första meningen ”att ge kommunstyrelsen i uppdrag att ingå avtal och andra överenskommelser som krävs för att upplåta eller överlåta mark inom fastigheterna Hamre 3:5, 4:87 och 4:90 enligt bifogad områdeskarta”. Finner så.

Omröstning

Omröstning begärs och genomförs genom handuppräckning. Med 24 mot 21 beslutar Kommunfullmäktige att-sats 3, första meningen ska lyda

”att ge kommunstyrelsen i uppdrag att ingå avtal och andra överenskommelser som krävs för att upplåta eller överlåta mark inom fastigheterna Hamre 3:5, 4:87 och 4:90 enligt bifogad områdeskarta”.

Skicka till

Ansvarig handläggare

§ 18 Dnr KS 423/2018

Related documents