• No results found

Mål och vision

3.1 LSK Handbolls mål

Vi ska vara ett självklart idrottsligt val för Lidingös barn, ungdomar och vuxna.

Huvudmål

Stor och välutbildad ledarstab Bred ungdomsverksamhet

Seniorlag som förebild för ungdomar Stabil förening med god ekonomi

Föräldraengagemang, utbildning och organisation Delmål

1. Ledare 2. Ungdom

Röd-blå tråden tillämpas Handbollsskola från 7 år, minst 40 Aktiv rekrytering av tränare och ledare flickor och pojkar per årskull

Basutbildningen lägsta nivå för ledare Flick- och pojklag i alla åldersklasser TS2 utbildad mentor i C-lag och yngre Nå steg 4 i USM för A-ungdom TS1 utbildning för att leda B-ungdom Föreningsdomarutbildning TS1 för att leda B- och A-ungdom i USM Basutbildning för Ungdomsledare

TS2 för att leda J-ungdom i JSM Öka ungdomars delaktighet i LSK genom Aktiv rekrytering av funktionärer utbildning och motiverande stöd

3. Organisation

Skapa/driva en organisation med tydliga ansvarsområden och roller för:

att frigöra resurser,

att arbeta mer med utveckling av LSK,

att arbeta mer med sponsring och marknadsföring.

Administration LSK Handboll

Se hemsida www.lskhandboll.nu för aktuell namn och kontaktlista

3.2 Värdegrund och inriktning 3.2.1 Värdegrund

Riksidrottsförbundets strategi 2025 och Svenska Handbollförbundets strategi 2021-2025 ligger till grund för LSK Handbolls arbete.

LSK strävar efter att uppnå jämställdhet på alla plan och att flickor och pojkar, kvinnor och män erbjuds samma möjligheter.

Svensk Handbolls verksamhetsidé

Handboll för alla hela livet: handboll är en för alla tillgänglig och attraktiv sport, som engagerar och omfattar både elit- och breddverksamhet för barn, ungdomar och vuxna. Vår strävan är att ha kompetens och resurser för att möjliggöra att alla som vill ska kunna vara med i svensk handboll.

Svensk Handbolls värdegrund

Verksamheten inom svensk handboll bedrivs i enlighet med idrottens idéprogram Idrotten Vill, FN:s Barnkonvention och Svenska Handbollförbundets policyprogram. Den ska också präglas av prestationslust, sportslighet, spänning, glädje, gemenskap och trovärdighet. Den ska vara öppen för alla och där den enskilde individen ska ges möjlighet till personlig utveckling.

LSK Handbolls värdegrund

• Ett långsiktigt lärande för individuell utveckling

• Glädje och gemenskap

• Viljan att alltid kämpa och utifrån sina förutsättningar göra sitt bästa

Värdegrunden gäller för alla inom klubben. Det innebär att såväl spelare som ledare och funktionärer/domare och förtroendevalda innefattas i det vi önskar uppnå för respektive individ och för klubben. Vi vill således t ex att alla dessa kategorier ska få en långsiktig utveckling inom just sitt område. Likadant att alla oavsett funktion alltid ska göra sitt bästa och kämpa lite extra för att göra en bra insats för sin egen del och för klubben.

Lära – Skratta – Kämpa = LSK

3.2.2 Seniorverksamhetens inriktningsplan

Representationslag är en förutsättning för att ha en bred och kvalitativt hög nivå på vårt arbete med ungdomar. Det ger en möjlighet att rekrytera välutbildade ledare bland de ungdomar och seniorspelare som väljer att inte fortsätta spela handboll eller vill kombinera olika roller. Det finns många slags funktionärs- och ledarroller i en idrottsförening att fylla.

Ett övergripande mål för LSK är att spela handboll på division 1 nivå, till största delen med egna produkter på både dam- och herrsidan, och på så sätt få förebilder och utvecklingsmål för LSKs barn och ungdomar.

Tränare för seniorlagen utses av sektionens styrelse. Målet är att kontraktstiden ska löpa över flera år. Seniortränarna ska delta i projekt och aktiviteter vilka har till uppgift att stärka vår ungdomsverksamhet inklusive att uppmuntra sina spelare att delta likaledes. A-lagstränarna för respektive seniorlag ansvarar för att samordna mellan senior- och junior-verksamhet.

Seniorspelare ska betala medlemsavgift till föreningen. Kostnader för handbollsutrustning (definieras i spelarkontraktet) och längre resor, inklusive matbidrag på dessa längre resor, till överenskomna matcher och turneringar står föreningen för. Allt som lagen vill göra utöver de gemensamt planerade och överenskomna aktiviteterna bekostar lagen/spelarna själva alt. hittar lämpliga sponsorer till.

Det år man blir junior är man en del av seniorverksamheten och verksamheten drivs i samarbete mellan junior- och seniorlagstränarna. Finns det inte tillräckligt med spelarmaterial för både junior- och B-lagsspel, bör fokus läggas på att skola in juniorer i seniorverksamheten genom spel i B-lag, och där utveckla spelare enligt uppsatt spelidé.

I junior- och seniorverksamheten styr träningsmängden speltid under match, vilket är det naturliga för de äldre ungdomarna och seniorspelarna. Skadeförebyggande träning ska genomföras vilket inkluderar utbildning i kost och fysträning.

seniorlag (=utvecklingslag) ska utgöra ”plantskola” vilket ställer krav på A-lagstränare att aktivt delta på

B-lagsmatcher och träning för att lyfta och utveckla spelare från både ungdomsverksamheten och de spelare i A-truppen som för dagen spelar i B-laget.

För en mjukare väg in i seniorverksamheten bör tränarna verka för att juniorerna successivt slussas in i

seniorverksamheten. Ett sätt är att ha ett Juniorlag. Möjlighet för J-ungdom att sätta samman lag för seriespel och spel i JSM eller annan cup ska finnas.

A-ungdom ska bedriva egen träning enligt utbildnings- och inriktningsplan, med belöning av de spelare som utmärkt sig genom kämpaglöd, träningsflit etc. att få träna med respektive seniorlag. Ungdomstränarna bedömer hur varje spelare ska motiveras i samråd med spelaren. A-ungdom får fr.o.m. 2014 inte spela seniormatcher.

Möjlighet att sätta samman C-seniorlag på dam- resp. herrsidan ska finnas. Samtliga kostnader för att driva ett C-lag åligger spelarna i laget; medlemsavgifter och laglicens ska betalas av spelarna.

3.2.3 Mini- och ungdomsverksamhetens inriktningsplan

Ungdomssektionen ska sträva efter att aktivera barn och ungdomar genom en meningsfull sysselsättning och lära ut förutsättningarna för handboll samt att få fram motiverade och välutbildade handbollsspelare som på sikt kan

konkurrera i representationslagen. Att utbilda spelare till representationslagen ska inte ske på bekostnad av för tidig utslagning då spelarnas mognad och utveckling inte kan förutsägas.

LSK värvar inga spelare i åldern U16 och yngre om det inte är till fördel för den rekryterade spelaren, t ex möjlighet till SM-spel. Om spelare från andra föreningar vill byta förening och spela för LSK, ska ansvarig ungdomsledare få ett skriftligt godkännande från ordförande eller ungdomsansvarig i berörd förening att de godkänner och samtycker till spelarens övergång. Det finns särskilda regler från förbundet för när övergångar kan ske under säsongen.

Vi värnar om en rolig handboll med dominerande inslag av individuell teknik och lek. Ansvariga ledare i U14 och äldre lag kan nivåanpassa lagen i seriespel och cuper för att uppnå största möjliga utveckling för både individen och laget.

Nivåanpassning är inte toppning. Rotationsträning mellan de olika åldersgrupperna, och matchning på olika nivåer, kan vara viktigt för spelarnas utveckling då de får träna och spela på den nivå de befinner sig. Dessutom får spelarna lära känna varandra över åldersgränserna. Regelbunden samträning då två lag deltar bör ske från U12.

För att optimera spelarutveckling ska följande frågor ställas i tränartruppen: Vilka är spelarna i laget/föreningen? Vad ska tränas? När ska vi träna vad? Hur ska vi träna? Utvecklande träningar innebär att maximera antalet bollkontakter, ha hög aktivitet, ha balans mellan aktivitet och instruktion, inte ha för svåra och för många övningar. Från det att spelarna är 11-12 år bör träningar innehålla mer funktionella träningar, dvs. matchlika moment som kräver fler beslut.

I ungdomsverksamheten från U12 börjar träningsnärvaron styra kallelse till match. I yngre lag ska alla få möjlighet att spela oavsett träningsmängd. I U12 och yngre ska alla få spela med alla jämnåriga lagkamrater under säsongen. För de yngsta lagen är vi extra måna om att skapa ett bestående intresse för handboll - om det blir vinst eller förlust spelar ingen roll.

Matchtröjor, målvaktsställ, bollar och medicinväska får lagen från föreningen. Övrig utrustning såsom shorts, strumpor, overall och bollar står spelarna/lagen för. Lidingö SKs supporterklubb kan bidra med ekonomiskt stöd till utrustning, utbildningar och resor för enskilda spelare.

Mångsidighet uppmuntras vilket innebär att det ska ges möjlighet för barnen och ungdomarna att delta i andra idrotter.

Skadeförebyggande träning rekommenderas på ordinarie träningar, t ex knäkontrollövningar 10-15 min som en del av uppvärmningen innan bollträningen. När skada misstänks bör föräldrar kontaktas och uppföljning ske via den egna husläkaren eller annan läkare. Notera att sjukgymnast är gratis för barn och ungdomar under 18 år.

I augusti/september genomför föreningen Föreningslägret i samband med säsongsstarten (sedan 2015 under augusti i Nyköping i en fin idrottsmiljö). Lagen får ca fyra träningspass per lag och möjlighet till träningsmatcher mot lokala ungdomslag.

I Gångsätrahallen under maj månad varje år anordnar U16-lagen (F16 resp P16 vartannat år) en ungdomsavslutning med lek, fika och medaljutdelning (1:or och 2:or i seriespelet). En vecka i mitten av augusti, V32 eller V33 anordnas ett 4-dagars sommarläger i Gångsätra för U11 och äldre.

Varje åldersgrupp uppmuntras att spela cuper och turneringar, och även anordna egna miniturneringar. LSK deltar i två gemensamma cuper varje år, Lidingö (pojk) cup i september och Järnvägen Cup (Hallsberg) i maj/juni. För dessa två cuper sköter föreningen anmälan för deltagande och researrangemang. I juni går Eken cup på Gubbängen för alla åldrar, i juli Partille cup i Göteborg. För tips och förslag om andra cuper kontakta Läger/turneringsgruppen och om researrangemang kontakta tävlingsansvarig.

Deltagande i rikstäckande tävlingar (USM för U14, USM för U16 och USM för U18 (juniorer) är något LSK prioriterar och bidrar till kostnaderna för. För att få delta i USM ska det finnas spelarunderlag. Då spelarunderlaget inte bedöms som tillräckligt stort erbjuds laget att delta i en annan cup (med lag utanför Stockholmsserierna). Från U16 spelar det bästa representationslaget från Föreningen USM.

Varje USM-tävling spelas i cup-form vissa specifika helger under handbollssäsongen. Normalt går 1:an och 2:an vidare till nästa steg och i sista steget återstår endast 8 lag i Sverige som spelar om att bli "Svenska Mästare".

Föreningens ambition är att arrangera minst ett tävlingssteg per deltagande åldersgrupp och år. Laget ansvarar för arrangemanget av det egna SM-steget. Anmälningar och annan övergripande administration avseende prioriterade cuper och turneringar hjälper LSK till med.

För de yngre finns också centrala tävlingar (Distriktsspel RegionTolvan för spelare födda U12). Av olika skäl kan deltagande i andra cuper än dessa vara mer fördelaktigt. För tips och information kontakta tävlingsansvarig i föreningen. Information om centrala tävlingar finns på förbundens hemsidor.

Utbildningar såsom Utbildningskvällar, Föreningsdomarutbildningen och Basutbildningen betalar LSK. Obs, StHF Utbildningskvällar är för alla intresserade spelare (13-14 år) och syftar till att skapa en möjlighet att träna med andra i samma ålder och av tränare utanför LSK. För ungdomar i U14 finns distriktsträningar, om LSKs tränare bedömer att spelarnas kunskaper är tillräckliga för deltagande. Övriga utbildningar betalar spelaren själv. För de spelare som blir uttagna att representera stadslag står föreningen för avgifter i de fallen förbundet inte står för motsvarande kostnader.

3.2.4 Årsaktiviteter utöver matcher och träningar

Aug-sep

Sommarläger U10-U16 mån-tors

Närvarouppgifter 6 mån 15 aug

Ledarträff alla, start kl. 18.30

Hela föreningens träningsläger fre-sön

Kickoff material i Gångsätrahallen

Lidingö Handboll Cup fre-sön

Funktionärsutbildning

Föräldramöten bilda lag

Lidingöloppet - funktionärer

Medlemsavgift betald 30 sep

Handbollsskolan startar

Okt-dec

Årsmöte LSK Handboll kl 19.00

Årsmöte Huvudstyrelsen

Höstlovsprogram (info Ingegerd Wik)

Föreningsdomarutbildning startar

Bollskoj 4-6 tillfällen

Ledarmöte ABCDE

Jan-mars

Handbollsskolan startar

Ledarträff alla start kl. 18.30

Närvarouppgifter 6 mån 15 feb

Sportlovsprogram (info Ingegerd Wik)

Bollskoj 4-6 tillfällen

Apr-juni

Ledarmöte ABCDE

Gräsplaner färdigställs

Ungdomsavslutning (F16 jämna år/P16 udda)

V20 Baskurs i Klubblokalen U14

Järnvägen Cup U10-U18

Ledaravslutning, start 18.00

Related documents