• No results found

5.  ANALYS & DISKUSSION

5.4  Målkort

Som ett ytterligare underlag och hjälpmedel till det balanserade styrkortet har vi, som vi tidigare nämnt, tagit fram ett komplement till det balanserade styrkortet där vi presenterar de vardagliga målsättningarna, vi har liksom i Petri & Olves (2014) exempel från Gröna Lund, valt att kalla detta för målkort. I detta målkort tar vi upp förutom målsättningar även upp exempel på olika mått som en centrumledning kan använda sig av för att säkerställa sina målsättningar. Vi kommer dock inte gå närmare in på åtgärder för att dessa målsättningar skall nås. Målkortet skapar extra delaktighet för deltagarna inom centrumgruppen och visar på hur de olika målsättningarna hör ihop och visar ansvarsområden. Vårt målkort skall ses som ett exempel på målsättningar och mått inom stadskärnan och cityhandeln, då detta naturligtvis måste anpassas efter den individuella kommunens förutsättningar.

Vi har nämnt tidigare att det finns olika dimensioner i en stadskärna, och det i kombination med det faktum att måtten i ett balanserat styrkort ska vara relevanta, gör att vi har skapat två olika målkort. Ett målkort för uppföljning varje månad - “Var-dags-mål” och ett där vi samlat mer övergripande mål på årsbasis - Årsmål - för centrumledningen.

Med målkort som är tänkta att arbetas med varje dag, hela tiden, anser vi att det kommer skapas aktiva aktörer inom stadskärnan, genom ett ökat samarbete, större delaktighet och möjligheter att påverka stadskärnans framgång och attraktivitet.

Figur 5.5 Målkort -Var-dags-mål - över attraktiv stadskärna och cityhandel (Källa: egen)

Figur 5.6 Målkort -Årsmål - över attraktiv stadskärna och cityhandel (Källa: egen)

Innehållet i det finansiella perspektivet handlar om mål som i sin tur kan leda till en ekonomisk vinst för de olika intressenterna, även om detta inte i ett första skede är det viktigaste i detta perspektiv. I detta perspektiv mäts dock även de rent ekonomiska bitarna.

Det huvudsakliga finansiella målet, menar vi, är att öka antalet besökare. Den målsättningen har vi brutit ner till mätbara mål, fördelade på kortsiktiga och långsiktiga enligt nedan.

Var-dags-mål i det finansiella perspektivet

Öka antalet besökare - mäta andelen av destinationens besökare som besöker stadskärnan, mäta antalet besökare vid speciella evenemang eller vid speciella aktiviteter.

Öka ekonomiska bidragen - mäta andelen ekonomiska medel utifrån antal medlemmar i samverkansgruppen (ägare, bidragsgivare etcetera).

Öka andelen lönsamma butiker - ett mått på vad det ger att vara med i

centrumföreningen - hur stor andel nya kunder har centrumledningen lockat till stadskärnan? (För att skapa en bild av de enskilda butikernas lönsamhet i helheten)

Årsmål i det finansiella perspektivet

Säkerställa de ekonomiska bidragen, för ytterligare utveckling.

Öka antal nyetableringar - mäta antalet nya butiker, restauranger, café eller liknande

Säkerställa nöjdkundindex (NKI) - mått på tillgänglighet, faciliteter, parkering, komfort etcetera

I vår övergripande modell för balansen i målkortet är nästa perspektiv besökare. Här har vi valt att ta med nedanstående mål.

Var-dags-mål i besöksperspektivet

Genomföra events och aktiviteter - Mäta resultat i anslutning till dessa, ökade antalet besökare, vad tyckte kunderna etcetera.

Skapa aktiviteter - Mäta hur många som deltar, både handlare och besökare.

Årsmål i besöksperspektivet

Få nöjda kunder - kundmått (NKI) på helhetsupplevelse av stadskärnan

(sinnesupplevelser, besökarens intryck, bemötande, atmosfär i stadskärnan samt i vilken grad besökaren vill rekommendera besöket till andra)

Säkerställa en attraktiv butikmix - Mäta om butikmixen är attraktiv för den tänkta målgruppen

Erbjuda attraktiva events och aktiviteter - målsättning för antal och typ av aktivitet/event samt kundnöjdheten

Efter besöksperspektivet i vår övergripande modell kommer processperspektivet. Här har vi koncentrerat oss på förbättringsområden och åtgärder.

Var-dags-mål i processperspektivet

Erbjuda utbildningar och föreläsningar för att motivera aktörer och skapa gemenskap.

Mäta antalet som erbjuds samt antalet deltagare

Vara uppmärksamma på kundbemötande - Mäta hur kunden upplever besöket

Tillgodose kundbehov, kan exempelvis vara öppettider och information

Årsmål i processperspektivet:

Säkerställa ett bra kundbemötande hos alla - Mäta med hjälp av exempelvis mystery shopping och NKI.

Utbilda inblandade aktörer inom stadskärnan, ta fram relevanta ämnen som hjälper till att uppfylla målsättningarna. - Mäta antalet deltagare och ickedeltagare vid dessa tillfällen

Vara uppdaterad på omvärld och marknad, omvärldsanalys

Perspektivet efter process är utveckling. Faktorer som behöver uppmärksammas för förändring och/eller förbättring.

Var-dags-mål i utvecklingsperspektivet

Skapa interaktion och delaktighet - skapa dialog och delaktighet med och mellan aktörer. Ge utrymme för tankar och idéer genom forum eller undersökningar

Mäta i vilken grad aktörerna känner sig delaktiga

Årsmål i utvecklingsperspektivet

Vara bättre/lika bra som konkurrenterna - Benchmarking - Mäta om något saknas eller är en tillgång att utveckla och förvalta

Anpassning efter marknaden - Omvärldsbevakning

Erbjuda bättre events & aktiviteter - Mäta i NKI, vad önskas

Slutligen har vi det perspektiv som vi själva lagt till då vi inser att detta är den viktigaste delen för att en centrumledning ska fungera, samarbetsperspektivet.

Var-dags-mål i samarbetsperspektivet

Skapa gemenskap, exempelvis öppenhet, hjälpsamhet, gemensamma öppettider, erbjudanden och presentkort - Mäta aktörernas upplevelse av detta

Skapa delaktighet - Mäta deltagande i aktiviteter

Skapa möjlighet att påverka - Mäta deltagarnas upplevelse av detta och dess faktiska påverkan

Årsmål i samarbetsperspektivet

Alla deltar i samverkansgruppen - Mäta antal medlemmar i centrumgruppen kopplat till antalet intressenter/aktörer

Erbjuda relevanta utbildningar - Mäta antal utbildningar, antal deltagande av medlemmar samt i vilket utsträckning de varit till faktisk nytta

Öka kunskapen bland medlemmar genom samarbete och utbyte av erfarenheter - Mäta inblandades upplevelse av detta

Attrahera nyetableringar - Mäta antalet nyetableringar samt mäta vad dessa tillfört stadskärnan

Related documents