• No results found

Målsättning och de viktigaste förslagen

3.1. Målsättning

Omläggningen av systemet för läkemedels-ersättningar, inklusive prissänkningen, har förbindelse med omläggningen av systemet

för finansiering av sjukförsäkringen. Om-läggningen av finansieringssystemet kräver åtgärder genom vilka man kan inverka både direkt och på lång sikt på utvecklingen av er-sättningskostnaderna.

Omläggningen av systemet för läkemedels-ersättningar, inklusive den föreslagna pris-sänkningen, har förbindelse med en omlägg-ning av systemet för finansiering av sjukför-säkringen. Omläggningen av finansieringen förutsätter åtgärder genom vilka man både direkt och på lång sikt kan påverka utveck-lingen av ersättningskostnaderna. Målet med propositionen är också att till denna del klar-göra lagstiftningen och förenkla bestämmel-serna om den försäkrades rättigheter genom att ändra grunden för läkemedelsersättningen direkt till en procentbaserad ersättning av lä-kemedlets kostnader.

Genom de ändringar som föreslås i läke-medelsprisnämndens uppgifter eftersträvar man att utöka metoderna för systemet för lä-kemedelsersättningar att inrikta de medel som finns tillgängliga för läkemedelsersätt-ningar på det för systemet ändamålsenligaste sättet som ger den största nyttan. Genom att klargöra förbindelsen mellan ett skäligt par-tipris och läkemedelsersättningen och preci-sera förutsättningarna för fastställandet för-söker man skapa metoder att följa upp vilken inverkan de avgöranden som gäller partipri-serna och ersättningen har på kostnaderna för läkemedelsersättningarna. På kostnaderna för läkemedelsersättningarna försöker man även inverka direkt genom att sänka de skäliga partipriserna på läkemedlen.

Syftet med att ersätta dosdispenseringen med ett tidsbundet försök är att samla under-sökningsdata om den nytta som dosdispense-ringen medför bl.a. dels för den försäkrade och dels för systemet med läkemedelsersätt-ningar.

De i propositionen föreslagna egentliga ändringar som gäller ersättningssystemet av-ser procenttal för ersättningar och hur kun-dens självriskandel uppstår. Kostnaderna för läkemedelsersättningarna försöker man ome-delbart påverka genom att sänka partipriserna och i fortsättningen påverka hur partipriserna bildas. Konsekvenserna av de ändringar som riktas mot prisbildningen och deras effekt på kostnadsutvecklingen skall följas med. Om

förslaget inte leder till de ovan beskrivna re-sultat som eftersträvas är det värt att övervä-ga t.ex. att övergå till ett referensprissystem och att betala ersättning för kostnaderna för det förmånligaste preparatet på marknaden.

3.2. De viktigaste förslagen

Ersättningsklasser och läkemedelsspecifik självrisk

I propositionen föreslås att procenttalen för ersättning av läkemedel, kliniska näringspre-parat och salvbaser ändras. Enligt förslaget är grundersättningen 42 % och specialersätt-ningen antingen 72 eller 100 % av den kost-nad som godtas som ersättningsgrund för lä-kemedel. Även ersättningarna för kliniska näringspreparat och salvbaser ändras på mot-svarande sätt.

Enligt förslaget skall den självriskandel som är bunden till inköpstillfället slopas.

Ändringen syftar till att förbättra de försäk-rades och läkarnas möjligheter att följa med och uppskatta de kostnader som patienten or-sakas av läkemedelsbehandlingen. Den för-säkrade eller läkaren som skriver ut läkeme-delsordinationen, medvetna om läkemedlets pris, vet då även alltid hur stor den försäkra-des andel är av kostnaden. Av läkemedel som omfattas av grundersättning betalar patienten 58 procent och för läkemedel i den lägre spe-cialersättningsklassen 28 procent.

Målet med självriskandelarna är utom att inverka på läkemedelskostnaderna också att styra de försäkrade att göra enbart nödvändi-ga läkemedelsinköp, öka patientens motiva-tion att använda det inköpta läkemedlet och minska de onödiga läkemedlen som samlas hemma. Enligt systemet för läkemedelser-sättningar kan det inte heller anses vara mo-tiverat att upprätthålla ett system, i vilket en del av läkemedlen eller läkemedelsinköpen skulle vara helt kostnadsfria för patienten.

Det nuvarande systemet med tilläggsersätt-ning har lett till att hos en del av de försäkra-de ökar försäkra-de ersättningsgilla läkemeförsäkra-delsinkö- läkemedelsinkö-pen när självrisken har uppfyllts.

För läkemedel som omfattas av tilläggser-sättning eller som omfattas av den högre

spe-cialersättningen föreslås en läkemedelsspeci-fik självriskandel på 3 euro. Som namn på självrisken föreslås läkemedelsspecifik själv-risk, eftersom termen läkemedel avser både läkemedelspreparat och klinisk näringsprepa-rat och bassalva i sjukförsäkringens ersätt-ningssystem. Termen täcker således alla des-sa preparatgrupper. Självriskandelen, som är klart kopplad till inköp av läkemedelsprepa-rat, kliniska näringspreparat eller bassalvor, är klarare än den nuvarande självriskandelen per inköpstillfälle.

Förslag om skäligt partipris och ersättning av preparat

I propositionen föreslås att den beslutspro-cess som gäller skäligt partipris och ersätt-ning av preparat delvis skall förnyas. Enligt gällande sjukförsäkringslag omfattas ett lä-kemedel av grundersättning när ett skäligt partipris har fastställts för det. I 5 kap. i sjuk-försäkringslagen bestäms att ett läkemedel för vilket ett partipris fastställts skall omfat-tas av ersättning. Fastställandet av partipris medför alltså de facto grundersättning. En fastare koppling mellan godkännandet av att ett läkemedel omfattas av ersättning och för-farandet för prisfastställande bör därför ses som ett viktigt mål i syfte att klargöra lag-stiftningen. I propositionen föreslås att läke-medelsprisnämnden fastställer både ersätt-ningen för läkemedel och det skäliga parti-priset utifrån en ansökan som innehavaren av försäljningstillstånd lämnat in till nämnden.

Eftersom ersättningen för närvarande är en följd av fastställandet av ett skäligt partipris innebär förslaget att även ersättningen av ett läkemedel i fortsättningen skall vara ett ären-de som avgörs på ansökan.

Det beslutsförfarande som gäller läkemedel som skall ersättas på särskilda grunder före-slås bli ändrat. Eftersom det enligt förslaget skall ansökas om ersättning för ett läkemedel i samband med ansökan om skäligt partipris kan läkemedelsprisnämnden enligt förslaget begränsa grundersättningen för läkemedlet redan vid behandlingen av ansökan om skä-ligt partipris. Ersättningen kan gälla särskilda indikationer för läkemedlet, om

användning-en och undersökningar av läkemedlet har vi-sat betydande terapeutiskt värde i vissa sjuk-domstillstånd, och när läkemedlets terapeu-tiska värde i vidsträckt användning, med be-aktande av de kostnader som orsakas av lä-kemedlet, inte talar för grundersättning enligt huvudregeln. I detta sammanhang föreslås att gruppens namn ändras till läkemedel som omfattas av begränsad grundersättning.

I fråga om fastställandet av ett skäligt par-tipris föreslås att i läkemedelsprisnämnden effektiveras uppföljningen av hur de förut-sättningar som använts som grund för kost-nadsförslaget utfaller, särskilt om det gäller preparat som innehåller en ny läkemedels-substans. Eftersom det bör finnas sakliga be-vis för att ett läkemedel som omfattas av spe-cialersättning har terapeutisk betydelse över-går läkemedlet i regel till att omfattas av spe-cialersättning när det har varit på marknaden en viss tid. Beroende på detta omfattas läke-medlet i allmänhet även av grundersättning innan specialersättning godkänns. Under denna tid har både innehavaren av försälj-ningstillstånd och läkemedelsmyndigheterna och Folkpensionsanstalten samlat välgrundad information inte bara om läkemedlets tera-peutiska betydelse och säkerhet, utan även om i vilken utsträckning läkemedlet används.

Erfarenheterna visar att en motiverad be-dömning kan framläggas om att användning-en av läkemedlet evanvändning-entuellt breddas i sam-band med att rätten till ersättning ändras. I propositionen föreslås att ett fastställt parti-pris skälighet skall bedömas på nytt när er-sättningsrätten för ett läkemedel ändras och dess användningsområde eventuellt utvidgas.

Det förfarande som gäller ersättningen av kliniska näringspreparat föreslås bli ändrad.

Enligt propositionen kan genom en förord-ning av statsrådet fastställas de sjukdomar vid behandling av vilka ersättning för kliniskt näringspreparat kan beviljas. Läkeme-delsprisnämnden skall, enligt förslaget, be-handla ärendet om ersättning av preparatet i samband med fastställandet av partipris.

I propositionen föreslås även att de fast-ställda partipriset för läkemedelspreparat som gäller den 31 december sänks med 5 procent från och med den 1 januari 2006. Genom att man sänker partipriserna kan kostnaderna för läkemedelsersättningar omedelbart påverkas.

Dosdispensering

I propositionen föreslås genomförandet av ett tidsbundet försök där ersättning enligt sjukförsäkringslagen kan betalas för kostna-derna för dosdispensering till sådana försäk-rade som man kan uppskatta drar särskild nytta av en sådan tjänst.

Med dosdispensering avses en verksamhet som går ut på att apoteket levererar patien-tens läkemedel färdigt uppdelade i engångs-doser. Dosdispenseringen kan genomföras maskinellt eller manuellt.

Syftet med försöket är att bedöma hur lämplig dosdispenseringen är vid en mera vidsträckt användning än det nu föreslagna försöket för att gallra överlappande medici-nering, oönskade interaktioner och eventuella onödiga läkemedel hos patienter som har po-lyfarmaci, för att främja läkemedelsbehand-lingen och minska mängden oanvända läke-medel som samlas hemma. Under försöket borde det redas ut vilka kostnadseffekterna av dosdispenseringen är för de olika parterna, bl.a. för hemsjukvården, patienten och för den på sjukförsäkringslagen baserade ersätt-ningsutgiften.

Utbetalning av ersättningen förutsätter att läkaren har bedömt att patienten, med betrak-tande av dennes sjukdom och den använda läkemedelsmängden, drar nytta av dosdis-pensering. Ersättning kan betalas ut enligt förslaget, om den försäkrade är 75 år eller äldre, och denne, när dosdispenseringen in-leds, använder minst sex sådana läkemedel som är ersättningsgilla enligt sjukförsäk-ringslagen och som lämpar sig för dosering genom dosdispensering. Det föreslås att för-söket genomförs på tre år.

Till den maskinella dosdispenseringen hör ett visst, på förhand valt läkemedelsutbud, vars sammansättning granskas med regel-bundna intervaller. I dosdispenseringens lä-kemedelsutbud finns de vanligaste läkemed-len för försäkrade över 75 år. Till utbudet tas det förmånligaste utbytbara läkemedlet av de preparat som ingår i läkemedelsutbytet. Av dessa faktorer följer att det läkemedelsutbud som ingår i den maskinella dosdispensering-en inte är lämplig för alla försäkrade som an-nars drar nytta av dosdispenseringen.

I propositionen föreslås också att

model-lerna för den s.k. manuella dosdispensering-en skall omfattas av ersättning.

4 . P r o p o s i t i o n e n s k o n s e k v e n s e r

Related documents