• No results found

Att möta Botkyrkabornas behov av gemenskap, rörelse och ett rikt kulturliv

Teknisk nämnd

3 Ekonomisk uppföljning och analys .1 Driftredovisning

1.5 Att möta Botkyrkabornas behov av gemenskap, rörelse och ett rikt kulturliv

Mål 7 Botkyrkaborna är friskare och mår bättre

Verksamhetens arbete med sopsaltning av vissa sträckor ger mycket goda förutsättningar för cykling och promenader under hela året. Detta torde ha en positiv effekt på hälsan då

möjligheten till vardagsmotion ökar samt förbättrad luftkvalité då egen bil kan väljas bort då och då.

Åtaganden

Öka kommunikationen om kranvattnets goda status.

Analys VA

Vi har startat upp vår tipssida ”Ett renare vatten” med tips hur vi kan fortsätta hålla dricksvattnet rent. Vi informerar regelbundet om vattenkvaliteten utifrån resultatet vid våra provtagningar på Botkyrka.se samt delger provsvaren till de som hör av sig och vill ha ytterligare information.

Bilaga 1

till årsredovisningen

Åtaganden

Under året har va-verksamheten arbetat med följande kampanjer gällande dricksvatten och avloppsvatten:

Mars - Världsvattendagen med temat ”Vikten av att vårda vårt vatten”. Information och nyhet på webb och Facebook.

April - Stora biltvättarhelgen. Information och nyhet på webb, Facebook och artikel i Pejl.

Maj - Nätverksträff för fastighetsägare på SYVAB om att hjälpas åt med bättre avloppsinformation till hushåll.

Juni - Feriearbetarinformation om rätt avloppshantering samt utdelning av ny vattenskyddsområdesbroschyr.

September - Teknikensdag information om verksamheten till medborgare.

November - Världstoalettdagen. Nyhet på webb och Facebook.

Ta fram en Vattenplan i samverkan med sam-hällsbyggnadsnämnden och miljö- och hälso-skyddsnämnden.

Analys VA

En vattenförsörjningsplan för Botkyrka kommun har under hösten 2016 och våren 2017 tagits fram av en arbetsgrupp med deltagare från tekniska förvaltningen och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Vattenförsörjningsplanen har fastställts av tekniska nämnden i september 2017.

I planen har sex vattenresurser bedömts som strategiska, bland annat Vårsta, Uttran och Tullingeåsen-Ekebyhov-Riksten, och för dessa har förslag till åtgärder tagits fram. Rapporten avslutas med sju

rekommendationer där man bland annat lyfter fram att Tullingeåsen-Ekebyhov-Riksten även framöver ska betraktas som en strategisk vattenresurs.

Nu pågår ett arbete kring att kommunicera vattenförsörjningsfrågorna tillsammans med vidare arbeten enligt de åtgärdsförslag som togs fram i vattenförsörjningsplanen.

I all renovering och nybyggnation jobba med miljö och hälsofrämjande materialval och miljöer.

Analys

Lokalförsörjning och fastighet

I alla projekt görs genomgång av materialval med hjälp av "Sunda hus" alternativ Byggvarudeklarationen.

Folkhälsoperspektivet lyfts fram i byggnader och skolor/ förskolors utemiljöer. Äldreboenden ska ha sinnesstimulerande utemiljö.

Tekniska nämndens mål 7:1 Tekniska nämnden ska verka för att kommuninvånare anser att kranvattnet håller god status.

Analys

VA-verksamheten arbetar ständigt med att upprätthålla ett högt förtroende för dricksvattnets goda status. Arbetet sker dels genom att vi tar prover på vattnet enligt upprättat

egenkontrollprogram, dels genom att vi underhåller ledningsnätet och åtgärdar akuta problem.

Därtill arbetar vi löpande med att informera kommuninvånarna om dricksvattnet via botkyrka.se, via informationskampanjer och besök på skolorna.

Tekniska nämndens mål 7:2 Tekniska nämnden ska med ständiga

förbättringar inom kvalité, miljö och arbetsmiljö skapa säkra, trivsamma och sunda miljöer för våra anställda och kommuninvånare.

Bilaga 1

till årsredovisningen

Analys

Inom kvalitet, miljö och arbetsmiljö pågår ett ständigt arbete för att skapa medvetenhet hos personalen för att vi i alla arbeten ska skydda människors hälsa och miljö. Till exempel finns arbetsmiljöfrågorna alltid med vid alla arbetsplatsträffar.

Vi har från detta året skärpt upp kraven på genomförda kvalitetskontrollerna då vi säger att minst 80% ska visa ett godkänt resultat. En arbetsgrupp är framtagen och deltagare är kvalitetskontroller, enhetschefer och städare. De har påbörjat ett arbete under hösten 2017 med att vidareutveckla dessa kontroller och ska tillsammans ta fram det mest effektiva sättet att jobba med kvalitetskontroller. Vi har under perioden omvärldsspanat och tittat på digitala lösningar för kvalitetskontroller.

De metodändringar vi har gjort innebär att vi går vi mer och mer till att bara städa med vatten och mikrofiber vilket gynnar miljön. Detta bidrar också till att minska vattenförbrukningen.

Vi har även tittat på hur vi bättre ska underhålla och vårda våra golv. Vi har under ett par år metodändrat golvårdsbehandling till att gå från polish till vaxmetod. Det har givit goda

resultat och vi kommer att fortsätta den utvecklingen där det är möjligt. Det kommer att gynna både miljön och ekonomin.

I syfte att skapa en bättre arbetsmiljö och säkerställa trivsamma och sunda miljöer behöver vi se över städfrekvenser på både daglig städning och det periodiska underhållet (=

storstädningar). Som det är idag så är det upp till varje budgetansvarig för lokalen att besluta om det periodiska underhållet. Allt för ofta prioriterar man bort detta i syfte att lägga pengar på annat. Konsekvenserna av uteblivet periodiskt underhåll blir en försämrad arbetsmiljö för städaren och de som vistas i lokalen samt att det sliter hårdare på material och det kommer att visas sig i högre kostnader för underhåll. Så det handlar både om arbetsmiljö och för att vi ska få långsiktigt hållbara lokaler.

Vårt påbörjade arbete kring det systematiska arbetsmiljöarbetet fortsätter. Vi har genomfört två gemensamma dagar för hela verksamheten och där har vi alltid inslag av arbetsmiljö och hälsa. De riskanalyser vi gjort kommer vi fortsätta jobba med. Under hösten har vi haft en gemensam arbetsmiljövecka med hela förvaltningen. Där fanns det möjlighet att prova på olika aktiviteter och gå på olika föreläsningar som hade med hälsan, kroppen och vår arbetsmiljö att göra.

Tekniska nämndens mål 7:3. Tekniska nämnden ska säkerställa att de kommunala verksamheterna ska städas enligt Botkyrkas beslutade städstandard.

Analys

Städning sker enligt Botkyrkas beslutade städstandard. På några objekt är det inte tillräckligt för att hålla en bra kvalité och där har städfrekvensen ökats. Det gäller främst på toaletter och entréer där flera skolor har städning två gånger per dag. Det finns på många objekt behov av en utökad städning på främst toaletter och entréer. Det har på många ställen skett en utökning av ex antal elever på skolor, fler förskolebarn och besökare till olika platser. Där räcker det inte med att utgå från den beslutade städstandarden som togs för många år sedan. Vi bör se över en mer behovsanpassad städning. För att få långsiktigt hållbara lokaler och även en bra arbetsmiljö för alla som jobbar samt att vi har sunda lokaler att vistas i behöver vi se över om det ska finnas en lägsta standard även på storstädning och golvvård. Det finns några objekt som har speciella lösningar och där den beslutade städstandarden inte tillämpas. Det är då

Bilaga 1

till årsredovisningen

överenskommet mellan städservice och kund.

Det finns några lokaler som, av speciella skäl, inte städas av städservice utan av personalen som jobbar på objektet. Där erbjuder sig städservice att informera om städmetoder och vad man ska använda för kem och material.

Åtaganden

Genomförda kvalitetskontroller inom städ-verksamheten ska visa att minst 80 procent har en godkänd städkvalité

Antal kvalitetskontroller. 77

Mål 8 Kommunen stimulerar kreativitet och entreprenörskap

Åtaganden

Tekniska nämnden ska under 2017 leasa ett el-driver fordon som ett lokalt Botkyrka företag är

generalagent för. Vidare kommer vi i samarbete med företaget prova olika tekniska lösningar "i verkligheten"

avseende maskiner för gata/park skötsel.

Analys

Teknik och logistik

Utfallet av försöket med detta el-drivna fordon har varit över all förväntan varför enheten gata/park drift kommer ersätta tre stycken större fordon av biogasdriven typ med el-driva fordon under slutet av 2017 alt. början 2018, lite beroende på leveranstider.

Information hur avloppsrening påverkar miljön. Informationskampanjer till skolan, besök på Syvab. Syfte att skapa medvetande om betydelsen av hur beteende påverkar.

Analys VA

Botkyrka kommun deltar i SYVABs så kallade uppströmsgrupp som arbetar med åtgärder och

informationsinsatser innan avloppsvattnet når ledningsnätet och reningsverket. Ett informationsmöte har hållits med stora fastighetsägare inom reningsverkets upptagningsområde. Temat för mötet var hushållsfett - problem eller resurs och syftade till att skapa en samsyn mellan kommuner, fastighetsbolag och reningsverk och hitta former för hur information kan nå de boende för att skapa beteendeförändringar.

Under 2017 har 710 elever från Botkyrka kommun varit på studiebesök på Himmerfjärdsverkets

avloppsreningsverk. Det är nytt rekord! Dessutom har besök gjorts hos fyra skolklasser under året. Vid dessa möten pratar man om vatten och avlopp och vilka beteenden som bidrar till en långsiktigt hållbar framtid.

Öka samverkan med företag- och näringslivscenter. Teknikens dag. Hösten 2017 genomförs Teknikens dag för att visa, inspirera och berätta vilka uppdrag som utförs för att bidra till att utveckla Botkyrkabornas samhälle. Vid teknikens dag medverkar teknik och logistik med olika fordon och beskriver kommunens arbete för att gå över till en fossilbränslefri fordonsflotta samt arbete med att införa el-drivna arbetsfordon i den tekniska förvaltningen.

Analys VA

Botkyrka kommuns företag- och näringslivscenter ordnar träffar på olika teman för kommunens företagare.

Tekniska förvaltningen har som mål att vara representerade vid alla dessa träffar.

Vidare pågår ett arbete på temat attraktivare industriområden där va-verksamheten deltar för att kunna utveckla dagvattenhantering i områdena och även ha möjlighet att jobba med företagen i frågor som rör om dricksvatten och avloppsvatten. Under 2017 har områdena Eriksberg och Slagsta varit aktuella.

Vid Teknikens dag i september visade VA-verksamheten upp delar av verksamheten, till exempel hur dagvattenparken i Maden bidrar till att rena vatten från Tullinge innan det når Tullingesjön, hur en avloppspumpstation ser ut och fungerar samt hur man ska sortera rätt när man spolar i toaletten.

Bilaga 1

till årsredovisningen

Åtaganden

Teknik och logistik

Under hösten 2017 genomfördes teknikens dag tillsammans med övriga verksamheter inom tekniska förvaltningen. Målgrupp var i första hand barn i förskoleåldern upp till barn i årskurs 5-6.

Teknikens dag var mycket uppskattat av besökare, dock hade det varit önskvärt med fler besökare.

Förvaltningens utvärdering ger vid handen att detta bör bli ett återkommande evenemang med en tydligare marknadsföring samt val av plats utifrån perspektivet "att ta sig dig kollektivt"

Mål 9 Fler Botkyrkabor har möjlighet att uppleva och skapa kultur

Teknisk nämndens mål 9:1 Tekniska nämnden ska visa och kommunicera offentlig konst.

Analys

Detta är ett mål som va-verksamheten behöver utveckla sitt tänkande och sina arbetssätt för att nå.

Åtaganden

Konst och kultur skall genomsyra våra inne och utemiljöer och vara en naturlig del av kommunala miljön.

Analys

Lokalförsörjning och fastighet

Barnens eget skapande uppmuntras och möjliggörs. I alla byggnadsprojekt planeras kostnad för konst med 1%

av projektets total.

Utveckla samverkan om offentlig konst vid all byggnation i tidiga skeden samt visa på den offentliga konsten när den finns på plats.

Analys

Lokalförsörjning och fastighet

Samarbete med Kultur- och fritidsförvaltningen i tidiga skeden av byggprojekten.

Sträva efter att minst 1 procent av entreprenadkostnaden i byggprojekt används för konstnärlig utsmyckning.

Analys

Lokalförsörjning och fastighet

I alla byggprojekt planeras kostnad för konst med 1% av projektets total.