• No results found

2.   Teori 6

4.6   Magnus på skogsindustriföretaget 47

Bakgrund

Magnus är 40 år, jobbar som key account director på ett globalt företag inom skogsindustrin och är utbildad Civilingenjör. Han är ansvarig för företagets större kunder. Han berättar att han har totalansvar för dessa och likaså för hela affärer. Han ansvarar för allt från utveckling

och kontraktsskrivning till förhandling och logistik. Detta med hjälp av ett key account team. Han berättar sedan att han jobbat internationellt i 13 år och detta genom olika positioner på det företag han arbetar för idag. Han har jobbat med allt från de minsta till de största kunderna även utanför Europa. De länder han arbetar mot i Europa idag är Tyskland, Schweiz och Österrike. Han berättar att han arbetat mot just dessa länder i åtta år i olika konstellationer. Vidare beskriver han att han hittills endast rest till dessa länder i affärssammanhang. Han besöker dessa länder i snitt en gång i månaden och har i övrigt inte arbetat eller studerat utomlands under en längre tid.

Kultur

Magnus indikerar att kultur är en bred definition. För honom kan begreppet kultur inkludera affärskultur, kultur bland människor och företagskultur. Han tycker att det är något som inte går att hitta en innehållsförteckning på. Kultur är något som i hans värld, uppstår som en smältdegel i en interaktion med människor och hävdar att det måste vara människor inblandade. Han understryker att det inte spelar någon roll om man allmänt pratar om affärskultur eller företagskultur på grund av att det är människor som står bakom dessa. Han förklarar att kultur för honom, är något som uppstår när individer har ett utbyte i en internationell miljö. Han menar att det i dessa sammanhang uppstår olika förhållningssätt. Hur det skiljer sig i att hantera olika processer. Vad som sägs och inte sägs.

“Det finns en massa kulturkrockar inom den europeiska marknaden. Jag kan gå inom vårt eget företag. Det finns kulturkrockar mellan varenda land och affärsklimat“ (Magnus, 2017). Magnus berättar att han upplever olikheter i kultur hela tiden och poängterar att de finns inom räckhåll bara inom den organisation han själv verkar i. Han förklarar att det förekommer kulturella skillnader bara mellan Sverige och Finland. Vidare beskriver han att han har upplevt kulturkrockar med varje land och affärsklimat. Han uttrycker dessa skillnader i form av att det förekommer kollisioner av uppfattningar om hur någonting sker och definierar det som det outtalade som inte sägs i mötesrummen. Han berättar att detta sker hela tiden och det är något som han ständigt måste vara förberedd på. Han jämför därefter den svenska managementkulturen med den tyska eller schweiziska managementkulturen. Han ger ett exempel på att en schweizisk affärsman har ett sätt att förhålla sig eller framföra olika ståndpunkter men även ett sätt att kommunicera. Magnus menar att detta kanske inte alltid överensstämmer med den typiska svenska modellen. Han upplever att han är mer svävande och pratar runt saker här i Sverige, att det indikeras på olika sätt och att han tar för givet att motparten har förstått allt. Han upplever att han måste vara mer tydlig och rak vad gäller interaktionen med aktörer från Tyskland, Österrike och Schweiz. Vidare gör han jämförelsen med de nordiska länderna och konstaterar att han generellt har större förståelse för dessa och att det har sin grund i att det kan finnas en samsyn och värderingar som han kan förlika sig med. Han kan uppleva att det saknas gemensamma grunder i kontakten med aktörer från andra länder och att det i dessa lägen kan uppstå svåra situationer.

“Det är mitt ansvar som kundansvarig, att se till att jag löser situationen. Har du inte en önskan om att finna en lösning på en uppkommande situation, då ska man byta jobb. Det funkar inte annars, så enkelt är det. För du vill ju skapa någonting bra tillsammans. Så det är en grundsten“ (Magnus, 2017).

Magnus hanterar dessa situationer med inställningen att problem är till för att lösas. Det är en stor del av hans arbetsroll. Han verkar för att skapa något bra för båda parter. Han förklarar också att det finns vissa krav att förhålla sig till i affärerna med de europeiska aktörerna. Att han måste förhålla sig till landspecifika lagkrav och att vissa saker görs på ett visst sätt. Han hävdar att det är viktigt med den förståelsen för hur länder och företag bedriver politik. Magnus tycker att det är spännande och kul att träffa nya människor från andra kulturer. Han tycker att det är det som har utvecklat honom.

Språk & kommunikation

Magnus pratar uteslutande engelska med de europeiska aktörerna. Han berättar att han även behärskar tyska och att han förr brukade hålla möten på tyska, men att han idag talar koncernspråket, vilket är engelska. Han förklarar hur det beror på att både företaget han jobbar på och de företagen han gör affärer med har blivit allt mer globala. Vidare menar han att det därför inte så ofta uppkommer missförstånd orsakade av språket, men att det helt klart beror på vem han pratar med och vilka missförstånd det rör sig om. Det är inte är helt utesluteande att språkförbristningar kan förekomma. Dessa kan förekomma i olika grad beroende på vilka språkkunskaper de människor han möter besitter men också beroende på vilken befattning de har. Han har exempelvis träffat operatörer som inte behärskar det engelska språket och då har han fått använda sina tyska kunskaper. Magnus berättar att det finns många på företaget som besitter olika språkkunskaper som han kan vända sig till om det skulle behövas. Han skulle i första hand dock använda sig av sina egna kunskaper i tyska om det skulle uppstå en situation där han skulle behöva prata modersmålet.

Sättet som Magnus kommunicerar på är mestadels via mail, efter det är det kundmöten men även webbmöten och telefon. Han förklarar att han förespråkar personliga möten med kunden då han upplever att det är lättare att se sin motpart för att kunna utläsa ansiktsuttryck och reaktioner. Han menar att det är som en garanti för att man förstått varandra.

Den största risken för missförstånd finns i telefonsamtal, tror Magnus. Detta för att det som sägs inte dokumenteras och för att parterna inte utgår från underlag som båda tittar på under samtalets gång. Om missförstånd skulle ske orsakade av brist i kommunikationen så hanterar han det genom att återupprepa och säkerställa att man är överens om samma sak. Vidare förklarar han att det inte finns några uppsatta riktlinjer på företaget.

Kunskap

Magnus hade ingen affärsmässig erfarenhet innan han började sina arbetsuppgifter, men däremot hade han lite erfarenhet om länderna rent privat. Om det skulle uppstå osäkerheter i

samband med mötet med en europeisk aktör hanterar han det genom att vara rak och ärlig med att han är osäker, eller i de fall det krävs, be och få återkomma med svar. Vid förberedelser och planering av möten upplever Magnus att han anpassar sig beroende på vem mötet är med, hur många och vilka som kommer. Därefter anpassar han tider och innehållet och det är viktigt att inte presentera vad som helst hur som helst.

Det internationella arbetet har givit en ökad förståelse för hur individer agerar i andra länder, hur de tänker och varför. Han menar att han har fått en bredare inblick i hur vissa kulturer formar människor. Det hade han aldrig fått om han inte jobbade internationellt. Han påstår att man lätt sitter med förutfattade meningar men att dessa försvinner när man själv får uppleva och lära känna andra kulturer. Rent affärstekniskt har han fått mer erfarenhet och förståelse för vad som driver fram olika beslut i olika länder och olika företag. Han har fått förståelse för varför människor inte gör som man gör i Sverige.

Geografiskt avstånd

Gällande det geografiska avståndet har Magnus endast upplevt problematiken i att vissa aktörer inte har samma arbetstider eller semesterperioder men också olika helgdagar. Det kan i vissa lägen bli utmanande att ha förståelse för det om han skulle vara beroende av motparten i ett kritiskt läge. Magnus påpekar att många länder i Europa är likartade och att avståndet inte påverkar hans jobb i det stora hela.