• No results found

7 Oversigter

7.8 Mandat for og beslutning om nedsættelse af en

Samarbejds-nævnet for Nordenundervisning i Udlandet og Nordens

Sprogråd

Kontakt venligst Iben Bjurner eller Anette Vedel for oversigt over medlemmerne af arbejds-gruppen og for den kortfattede rapport fra arbejds-gruppen.

Punkt 8 Samarbetsnämnden för Nordenundervisning i utlandet J. nr. 21082.14.082/04

Dokument Bilaga 1: Utdrag ur referat för möte 4/03 i ÄK-K

Bilaga 2: Nordenundervisningen rapportutkast, utdrag: avsnitt 6

Förslag Det föreslås,

- att Nordens språkråd diskuterar tillsammans med Samarbetsnämnden för Nordenundervisning i utlandet möjligheterna till lösningar som säkrar en optimal organisering av de språkpolitiska insatserna vid Nordiska minister-rådet

- att Nordens språkråd fattar utgående från diskussionen med Samarbets-nämnden för Nordenundervisning i utlandet beslut om uppföljningen av ÄK-K-beslutet

- att Nordens språkråd beslutar att tillsätta en arbetsgrupp med 2 represen-tanter för Nordens språkråd och 2 för Samarbetsnämnden för Norden-undervisning i utlandet med uppdrag att ta fram ett gemensamt förslag be-träffande organiseringen av Samarbetsnämnden för Nordenundervisning i utlandet

Kommentar Samarbetsnämnden för Nordenundervisning i utlandet vid Nordiska minister-rådet har låtit genomföra en evaluering av sin verksamhet. Samarbetsnämnden för Norden-undervisning i utlandet arbetar för att främja undervisningen i språken i Norden, i nordisk kultur och samhällsförhållanden samt för att öka intresset för Norden vid utländska universitet och i samhället iövrigt. Nämnden, som är ett organ under Nordiska ministerrådet, ger ekonomiska bidrag till samnordiska arrangemang som lärarna vid institutionerna tar initiativ till. Från mitten av 1970-talet har de nordiska länderna samarbetat för att främja undervisningen i Nordens språk, kultur och samhällsliv vid utländska universitet både i och utanför Norden. Sedan 1988 leds samarbetet av en nämnd beståen-de av en representant för varje nordiskt land. Dessa företräbeståen-der beståen-det nationella organ som ansvarar för sändelektorsverksamheten samt för kontakten med de nordiska/skandinaviska institutionerna.

Samarbetsnämnden för Norden-undervisning i utlandet har till uppgift att stöd-ja den verksamhet som bedrivs av nordiska sändelektorer och deras utländska

kolleger vid institutioner för Nordens språk och litteraturer både i och utanför Norden. Stöd ges till olika former av kulturprojekt, konferenser och informa-tions-förmedling.

Nämnden ger ekonomiska bidrag till samnordiska arrangemang som lektorer-na/lärarna tar initiativ till. Målsättningen med bidragen är att främja undervis-ningen i de nordiska ämnena och öka intresset för Norden vid utländska uni-versitet och ute i samhället. Man kan dessutom ansöka om bidrag till gästförelä-sare till en period på högst 14 dagar.

Samarbetsnämnden för Norden-undervisning i utlandet har sitt sekretariat vid Nordiska ministerrådets sekretariat i Köpenhamn.

ÄK-K, ämbetsmannakommittén för kulturområdet har vid sitt möte 4/03 be-slutat:

”at give sekretariatet fuldmagt til at finde løsninger, som tilgodeser følgende forhold i den videre proces med evaluering og reorganisering af samarbejds-nævnet for Nordenundervisning i udlandet:

1. I det omfang, at det er fagligt og administrativt begrundet søges sa-marbejds-nævnets virksomhed tilknyttet det øvrige sprogpolitiske ar-bejde under NMR med henblik på at opnå en samlet, gennemsigtig, ”brugervenlig” organisering af det sprogpolitiske område. I den for-bindelse må sekretariatet arbejde for, at de nordiske sprog som frem-medsprog prioriteres som en del af den overordnede sprogpolitik i NMR. Fremmedsprog skal begrebsmæssigt i denne sammenhæng om-fatte samtlige nordiske sprog, idet målgruppen er personer, som ikke har nogen af de nordiske sprog som modersmål. Endvidere skal se-kretariatet sikre, at indsatser for så vidt angår spredning af kundskab om de nordiske sprog udenfor Norden tilgodeses.

2. Gennemførelsesopgaver outsources fra sekretariatet EK-K anbefalede EK-U

- at sikre, at undervisningen i og fremme af kendskabet til de nordiske sprog såvel indenfor som udenfor Norden som fremmedsprog er et område, som beagtes i det nye sprogråd under undervisnings- og forskningssektoren i ministerrådet. Målgruppen i den sammenhæng vil være personer, som ikke har nogen af de nordiske sprog som mo-dersmål.

- Herunder anbefaler EK-K at EK-U arbejder for at universitets-niveauet, som er Samarbejdsnævnet for nordenundervisning i udlan-dets målgruppe tilgodeses i det nye sprogråds virksomhed.

EK-K meddelte samtidigt, at man anså det for vigtigt at kulturen fortsat indgår som et element i den nye sprogpolitik og sprogstruktur”

Nordens språkråd bör diskutera tillsammans med med Samarbetsnämn-den för NorSamarbetsnämn-denundervisning i utlandet möjligheterna till att indra Samarbetsnämn-den verk-samhet, som nämnden bedrivit, i verksamheten i Nordens språkråd och Nordplus språk-programmet. Stadgarna för Nordens språkråd och pro-grambeskrivningen för Nordplus språk omfattar delvis redan nu en sådan verksamhet som nämnden har bedrivit genom målsättningen om att ”stär-ka de nordis”stär-ka språkens ställning i och utanför Norden”. Aktiviteterna i

Nordplus språk-programmet skall bl.a. främja målsättningen om ”in-ternordisk språkförståelse”, som också omfattar möjligheterna att främja kunskaperna i de skandinaviska språken och de icke- skandinaviska språken som främmande språk.

Ordförandeskapet föreslår att det tillsätts en arbetsgrupp med representan-ter för Nordens språkråd och för Samarbetsnämnden för Nordenunder-visning i utlandet med uppdrag att ta fram ett gemensamt förslag beträf-fande organiseringen av Samarbetsnämnden för Nordenundervisning i ut-landet med hänsyn till det språkpolitiska arbetet inom sektorn för forskning och utbildning och den nya organisering från den 1 januari 2004. Arbets-gruppen skall ta hänsyn till följande:

1. Evalueringsrapporten från Peder Kjøgx 2. EK-Ks beslut från möte 4/03

Arbejdsgruppen skall bestå av 2 medlemmer från Samarbetsnämnden för Nordenundervisning i utlandet och 2 medlemmar från Nordens språkråd. Arbetsgruppen skall inlämna sitt förslag den 2 april 2004.

7.9 Mandat for arbejdsgruppe bestående af repræsentanter for

Related documents