• No results found

Placering inom havsplaneringens olika zoner

Allmän förklaring I havsplaneringen identifieras den marina industrin som en central del av de helheter som bildas av de maritima näringarna, de maritima klustren. Den marina industrin är ofta koncentrerad till närheten av stora hamnar. Den marina industrin är en del av hamnbeteckningen när industrin är belägen i anslutning till hamnen.

Beskrivning av beteckningen Med beteckningen anvisas viktiga områden för den marina industrin.

Planeringsprincip I utvecklingen av den marina industrin är det viktigt att beakta den marina industrins nätverk och logistiska förbindelser.

Planeringsområdenas särdrag och

tyngdpunkter Norra Bottenhavet, Kvarken och Bottenviken:

I området finns betydande företagsverksamhet i anslutning till den marina industrin och metallindustrin. I samband med planeringen har inte betydande områden för den marina industrin identifierats för att anvisa på kartan.

Skärgårdshavet och södra delen av Bottenhavet:

I området finns ett flertal betydande varv och andra koncentrationer i anslutning till den marina industrin. På kartan har angetts

koncentrationerna av marin industri i Björneborg, Raumo och Åbo.

Smart specialisering bland annat inom den marina industrin har identifierats som ett viktigt tema i framtiden.

Finska viken:

I området finns kompetens och utbildning i anslutning till den marina industrin. Helsingforsvarvet är av stor betydelse i området.

Verksamheten i anslutning till kryssnings-och fartygstrafiken är betydande. Den marina industrin ingår som en del av

hamnbeteckningarna i Finska viken.

Växelverkan mellan land och hav Logistikförbindelserna är betydelsefulla för den marina industrin med tanke på det omfattande underleverantörsnätet.

Hamnarna är av central betydelse för den marina industrin med tanke på tillgången till material och produkter.

Inre skärgården och inre kustvatten Yttre skärgården och yttre kustvatten Öppna havet X

31 Utgångspunkter och utredningar Landskapsplaner och utredningar gällande dem

Leino et al. (2018). Lägesbild av den blå ekonomin som utgångspunkt för havsplanering. Gaia Consulting Oy.

Beteckning

SJÖFARTSOMRÅDE

Placering inom havsplaneringens olika zoner

Allmän förklaring I havsplaneringen identifieras som sjöfartsområden betydande områden med trafik. Sjöfartsområdena är en viktig del av den nuvarande och framtida användningen av havsområdena.

Beskrivning av beteckningen Med beteckningen anvisas generellt de områden som utnyttjas inom sjöfarten.

Sjöfartsområdena baserar sig på de områden som utnyttjas inom sjötrafiken, läget för befintliga farleder och behoven av att anvisa nya farleder utifrån vilka beteckningen för sjöfartsområden har generaliserats.

Planeringsprincip Det är viktigt att i utvecklingen av sjöfartsområdena beakta de behov som sjöfarten och den maritima logistiken har i framtiden och förutsättningarna för en trygg sjöfart.

Planeringsområdenas

särdrag och tyngdpunkter Norra Bottenhavet, Kvarken och Bottenviken:

Kvarken är av stor betydelse för sjöfarten. Området präglas av isförhållandena på vintern och det grunda havsområdet i Kvarken och Bottenviken. Som sjöfartsområden anvisas i huvudsak farleder för handelsfartyg, klass 1 och övriga havsområden med livlig trafik.

Skärgårdshavet och södra delen av Bottenhavet:

Som sjöfartsområden anvisas i huvudsak farleder för handelsfartyg, klass 1 och 2 och övriga havsområden med livlig trafik.

Finska viken:

Finska viken är det livligast trafikerade av alla havsområden. Som sjöfartsområden anvisas farleder för handelsfartyg, klass 1 och övriga

havsområden med livlig trafik. Som sjöfartsområde anvisas också behovet av en ny farled till St. Petersburg. Farleden är nödvändig för att få en bättre

förbindelse och på grund av att fartygen har blivit större.

Växelverkan mellan land och

hav Hamnarna är viktiga för sjöfarten eftersom lastningen och lossningen av fartygen i huvudsak sker i hamnarna. Ett flertal av koncentrationerna inom den marina industrin är belägna i hamnområdena.

Inre X skärgården och inre kustvatten Yttre skärgården och yttre kustvatten Öppna havet X X

33 Utgångspunkter och

utredningar Materialet Automatic Identification System (AIS) från 2016 visar de rutter som fartygen använt, HELCOM-geodatagränssnitt (2016 All shiptypes AIS Shipping:

http://maps.helcom.fi/website/mapservice/).

Material om farleder (www.vayla.fi/paikkatiedot/vesivaylat)

Djupa sjöfartsområden inom den internationella sjöfarten, områden fastställda av International Maritime Organization (IMO).

Beteckning

SPECIALOMRÅDE

Placering inom havsplaneringens olika zoner

Allmän förklaring I havsplaneringen identifieras särskilda och avvikande maritima verksamheter och som anvisas som specialområden.

Beskrivning av beteckningen Med beteckningen anvisas betydande specialområden i anslutning till havet. Specialområden kan till exempel vara kraftverk, datacentraler (spillvärme och energiintensitet) och testningsområden för

automatiserade fartyg.

Planeringsprincip I planeringen av områdena är det viktigt att beakta de begränsningar som de särskilda verksamheterna medför för andra verksamheter och att utreda möjligheterna att använda områdena för olika ändamål (till exempel utnyttjande av spillvärme från kondensvatten).

Planeringsområdenas särdrag och

tyngdpunkter Norra Bottenhavet, Kvarken och Bottenviken:

Försvarsmaktens skjut- och övningsområde utanför Karleby–Kalajoki i Bottenviken finns i området liksom också havsområdet i närheten av det planerade kärnkraftverket på Hanhikivi i Pyhäjoki.

Skärgårdshavet och södra delen av Bottenhavet:

I området finns ett testningsområde för autonoma fartyg (Jaakonmeri) och havsområdet i Eurajoki nära kärnkraftverket i Olkiluoto.

Finska viken:

I Fredrikshamn finns Googles mest avancerade och effektiva servercentral, som utnyttjar havsvatten i sitt nedkylningssystem.

Kärnkraftverket i Lovisa och klustret för oljeraffinering och petrokemi i Sköldvik utnyttjar havsområdet för transporter och nedkylning. Det ses att det i anslutning till områdena finns potential för utnyttjande av spillvärme.

Växelverkan mellan land och hav De särskilda områdena har en betydande inverkan på havsområdet i närheten och möjligheterna att utnyttja det. Testningsområdet för autonoma fartyg anknyter till infrastrukturen på kusten.

Utgångspunkter och utredningar Landskapsplaner och utredningar gällande dem

Inre skärgården och inre kustvatten Yttre skärgården och yttre kustvatten Öppna havet X X X

35 Leino et al. (2018). Lägesbild av den blå ekonomin som utgångspunkt för havsplanering. Gaia Consulting Oy.

Related documents