• No results found

Marketingové projekty

In document 1 Cíl a úkoly práce (Page 55-61)

2. Literární přehled

3.4 Organizace

3.5.5 Marketingové projekty

Ligová fotbalová asociace společně se STES uspořádaly první marketingový workshop.

Jak naplnit ligové stadiony? Jak zvýšit divácký komfort? Jak lépe pracovat s fanoušky? To byly hlavní otázky, které se řešily v rámci Workshopu Ligové fotbalové

Předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda byl s konáním takovéto akce velmi spokojený. Poukázal na to, že český fotbal se v této oblasti probouzí a nachází se zde dost lidí, kteří mají touhu ho posunout směrem dopředu.

Zvýšení návštěvnosti na českých ligových stadionech je v současnosti jedním z nejklíčovějších témat. Profesionální fotbal v rozvinutých evropských zemích je dnes na vzestupu, a pokud chce Česká republika tento trend následovat, musí se začít tvrdě pracovat ve všech směrech. Není nutné vymýšlet nové nápady, není nutné přicházet s revolučními myšlenkami. A zdaleka to není pouze otázka peněz. Za daleko důležitější je považována možnost inspirovat se v zemích, které recept na atraktivní fotbalovou zábavu už našli. Proto bylo velmi pozitivní, že na tuto akci dorazili odborníci ze zemí, kde je fotbal společenskou událostí a zároveň ze zemí, které nejsou fotbalovou tradicí či ekonomickou silou nedostižné.

Během dvoudenního programu vystoupili se svými projekty jak odborníci z oblasti marketingu, tak i některé samotné kluby. Právě předávání informací a vzájemná spolupráce byly hlavními důvody pro pořádání historicky prvního Workshopu Ligové fotbalové asociace.

[21]

Dne 4.7.2011 schválil Výkonný výbor Slovenského fotbalového svazu strategický plán rozvoje fotbalu v období 2011-2014. Cílem bylo rozvoj jedenácti oblastí jako například zlepšit organizační struktura SFZ, rozvoj sportu na Slovensku, rozvoj slovenské fotbalové reprezentace nebo rozvoj fotbalu, mládeže, trenérů a rozhodčích. Jednou z oblastí pro rozvoj byl i marketing, na který se nyní zaměříme.

Cílem bylo po prvé v historii definovat vlastní marketingovou koncepci SFZ, výsledky, které budou sloužit výhradně rozvoje fotbalu na všech jeho úrovních. Vytvoření samostatného oddělení marketingu v rámci organizační struktury SFZ a jeho zvelebování po stránce kvality práce i personálního obsazení. Postupné vytváření podmínek pro vznik samostatné marketingové společnosti jako 100% dceřiné společnosti SFZ, která by zastřešovala všechny aktivity svazu v této oblasti.

Centralizace televizních a marketingových práv UEFA, to znamená aktivní spolupráci s UEFA při implementaci projektu centralizace TV a marketingových práv na kvalifikační zápasy reprezentace Slovenska a tím vytvoření podmínek pro zabezpečení dlouhodobé finanční stability SFZ. Dalším cílem bylo také vytvoření nové hierarchie všech partnerů SFZ a navýšení celkového objemu získaných finančních prostředků od partnerů minimálně o 30%.

[22]

4 Diskuze

Se získáním literatury a vysvětlení pojmů v teoretické částí bakalářské práce nebyl velký problém, protože knih zabývající se problematikou marketingu a managementu je obrovské množství. Nejvíce informací bylo čerpáno z knihy od Čáslavové, která je velmi dobře zpracovaná. V hlavní části práci byly informace čerpány z internetových zdrojů, protože žádné publikace o marketingu Synot ligy či Fortuna ligy nejsou sepsány. Hledání informací bylo náročné, protože kluby z české ani slovenské ligy nemají povinnost své příjmy a výdaje zveřejňovat a tak se často pouze jedná o spekulativní částky médií.

V oblasti marketingu je tedy na tom lépe česká nejvyšší fotbalová soutěž. Produkt neboli kvality hry, zde česká Synot liga převyšuje slovenskou Fortuna ligu, což dokazují větší úspěchy českých týmů v evropských zápasech i ve vzájemných zápasech. Cena produktu, to znamená vstupenky na jednotlivé zápasy obou soutěží je levnější ve slovenské lize, takže je pro diváka po finanční stránce přístupnější. České stadiony ovšem kvalitou převyšují ty slovenské a tak se dají pochopit dražší vstupenky. Největší rozdíl obou soutěží je ve vysílacích právech, kde české kluby obdrží vyšší finanční obnos a jsou vysílány tři zápasy každého kola hned na dvou televizních programech a zbytek zápasů kola je přístupný k vidění na internetových stránkách, kdežto slovenská liga byla v poslední sezoně vysílána pouze na jedné stanici, která navíc byla soukromá, takže nebyla přístupná pro všechny slovenské diváky. Od další sezony je navíc možné, že slovenská liga se na televizních obrazovkách neobjeví vůbec.

Obě soutěže se ovšem nemohou rovnat vyspělým fotbalovým zemím ze západní Evropy a proto doporučení pro českou Synot ligu je takové, že by se měla Česká republika snažit poskočit v národním koeficientu ze 13. místa na 12., což by zajišťovalo jednoho jistého účastníka v základní skupině ligy mistrů, jednoho účastníka v předkolech ligy mistrů a další tři týmy v předkolech evropské ligy. Tento posun by určitě přilákal do české ligy nové investory a sponzory, kteří by sebou samozřejmě přinesli i finance. Slovensko se nachází až na 30. pozici, tudíž by pro něj bylo dobře, kdyby kluby sbíraly malé úspěchy v předkolech a navyšovaly tak alespoň postupně národní koeficient.

5 Závěr

V bakalářské práci byl přiblížen chod české nejvyšší fotbalové soutěže Synot ligy a slovenské fotbalové soutěže Fortuna ligy. Byl popsán vývoj obou soutěží od jejich vzniku až po poslední právě skončenou sezonu. Byly představeny všechny kluby, které se obou soutěží zúčastnily, a také přiblížena organizační struktura obou soutěží a nejvyšší postavené osoby v organizaci. Jsou také zmíněny marketingové aktivity, které obě soutěže uspořádávají.

Když na závěr využijeme marketingového mixu a srovnáme obě soutěže, vyjde nám z toho jasný vítěz a tím je česká Synot liga. První parametrem marketingové mixu je výrobek, což je ve fotbale samostatná hra a výsledky. Zde se dá jasně doložit ze vzájemných zápasů, ale také z úspěšnosti klubů v evropských pohárech, že je na tom česká liga lépe. Dalším parametrem je cena, u tohoto parametru si vede lépe slovenská liga, protože ceny vstupenek jsou na Fortuna ligu nižší než na Synot ligu. Další část marketingového mixu je propagace a zde opět česká liga převyšuje tu slovenskou. Zatímco česká liga je vysílána na několika televizních kanálech, takže reklama na Synot ligu je k vidění téměř každý den, tak na Slovensku byla poslední sezona vysílána pouze na jedné stanici a ta byla soukromá. Také internetová propagace je lepší na české straně, kde jsou stránky Synot ligy krásně přehledné a dá se tam zjistit co potřebujete. Stránky Fortuna ligy již tak přehledné nejsou a dá se tam najít daleko méně informací a zmíněné soutěži. Posledním parametrem je distribuce, kde opět dominuje česká Synot liga, stadiony jsou v České republice v lepším stavu, takže má divák větší pohodlí a i výše zmíněné vysílání obou soutěží v televizi dává za pravdu, že je na tom Synot liga lépe. Jasně toto dokresluje fakt, že slovenská stanice Slovak sport raději vysílá českou ligu než tu slovenskou.

Česká ani slovenská liga se však nemůže rovnat s vyspělými fotbalovými soutěžemi v západní Evropě a to jak po kvalitativní stránce tak především po stránce finanční. Obě soutěže se nachází v průměru mezi evropskými ligami. V posledních třech sezonách se alespoň dařilo českým klubům v evropských soutěžích, takže prestiž soutěže trochu stoupla, ale slovenské týmy byly vždy hned vyřazeny a prestiž Fortuna ligy tak nadále klesá.

Česká i Slovenský svaz však vytváří různé marketingové aktivity a snaží se tak zviditelnit obě soutěže na vyšší úroveň než jsou teď, ale k tomu povede ještě dlouhá cesta.

6 Seznam použitých zdrojů

Tištěné zdroje

BĚLOHLÁVEK, F. KOŠŤAN, P. ŠULEŘ, O.: Management. Olomouc: Rubico, 2001, 648s.

ČÁSLAVOVÁ, E. Management sportu. 1. vyd. Praha: East West publishing, 2000, 172 s.

ISBN 80-7219-010-5

ČÁSLAVOVÁ, E. Management a marketing sportu. Praha : Olympia, 2009. 228 s. ISBN 978-80-7376-150-9

DRUCKER, Peter Ferdinand. Výzvy managementu pro 21. století. Vyd. 1. Praha:

Management Press, 2000, 187 s. ISBN 80-726-1021-X

DURDOVÁ, Irena. Sociálně-ekonomické aspekty sportu. Vyd. 1. Ostrava: Repronis, 2004, 86 s. ISBN 80-732-9075-8

DURDOVÁ, Irena. Základní aspekty marketingu ve sportu. Dotisk 1. vyd. [i.e. 2. vyd.].

Ostrava: VŠB - Technická univerzita Ostrava, 2009, 84 s. ISBN 978-80-248-2176-4

KOTLER, Philip a Kevin Lane KELLER. Marketing management. [4. vyd.]. Praha: Grada, 2013, 814 s. ISBN 978-80-247-4150-5

KOTLER, Philip. Moderní marketing: 4. evropské vydání. 1. vyd. Praha: Grada, 2007, 1041 s. ISBN 978-80-247-1545-2

NOVOTNÝ, Jiří. Sport v ekonomice. Vyd. 1. Praha: Wolters Kluwer Česká republika, 2011, 512 s. ISBN 978-80-7357-666-0

SVĚTLÍK, Jaroslav. Marketing - cesta k trhu. Plzeň: Aleš Čeněk, 2005, 340 s. ISBN 80-868-9848-2

Internetové zdroje

[1] Wikipedie: otevřená encyklopedie [online]. 2015. [cit. 2015-06-20]. Dostupné z:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Fotbal

[2] Wikipedia: Otevřená encyklopedie [online]. 2015. [cit. 2015-07-22]. Dostupné z:

[5] Is.muni.cz [online]. 2007 [cit. 2015-04-25]. Sponzoring. Dostupné z:

<http://is.muni.cz/elportal/estud/fsps/ps07/mark/pages/03.html>.

[6] Wikipedie: 1. slovenská fotbalová liga. [online]. 2015 [cit. 2015-04-26]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/1._slovensk%C3%A1_fotbalov%C3%A1_liga

[7] Slovenský fotbalový pohár. Wikipedie: Otevřená encyklopedi [online]. 2015 [cit.

2015-04-26]. Dostupné

z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Slovensk%C3%BD_fotbalov%C3%BD_poh%C3%A1r

[8] Wikipedie: Otevřená encyklopedi [online]. 2015 [cit. 2015-04-26]. Dostupné z: http://sk.wikipedia.org/wiki/Fortuna_liga

[9] Fotbalovestadiony.cz. Fotbalovestadiony [online]. 2014 [cit. 2015-04-29]. Dostupné z: http://www.fotbalovestadiony.cz/navstevnost-gambrinus-ligy-2013-14

[10] Wikipedie: Otevřená encyklopedie. Wikipedie [online]. 2015 [cit. 2015-04-29].

Dostupné z: http://sk.wikipedia.org/wiki/Corgo%C5%88_liga_2013/2014

[11] Wikipedie: Otevřená encyklopedie [online]. 2015. [cit. 2015-06-18]. Dostupné z:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Fotbalov%C3%A1_asociace_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky [12] FOTBAL.CZ: Fotbalová asociace České republiky [online]. 2012. [cit. 2015-06-18].

Dostupné z: http://nv.fotbal.cz/cmfs/index.php

[13] Ligová fotbalová asociace. Ligová fotbalová asociace [online]. 2012. [cit. 2015-06-18].

Dostupné z: http://lfafotbal.cz/vize_a_strategie/

[20] Sportmanagement.sk [online]. 2015 [cit. 2015-06-22]. Dostupné z:

http://www.sportmanagement.sk/page/2/spravy/241/sprava/ceny-listkov-na-corgon-ligu-do-kosic-zadarmo-najdrahsie-do-ziliny/

[21] Ligová fotbalová asociace [online]. 2015 [cit. 2015-06-22]. Dostupné z:

http://lfafotbal.cz/lfa_spolecne_stes_usporadaly_prvni_marketingovy_workshop/

[22] Slovenský futbalový zvaz [online]. [cit. 2015-06-23]. Dostupné z:

https://www.futbalsfz.sk/fileadmin/user_upload/SFZ_official/20130301_Strategicky_plan_20 11-2014.pdf

[23] Svět sportu [online]. 2011 [cit. 2015-06-24]. Dostupné z:

http://www.svetsportu.info/index.php?option=com_content&view=article&id=1150:rozpoet-fotbalove-sparty&catid=1:ekonomicke-zpravy&Itemid=61

In document 1 Cíl a úkoly práce (Page 55-61)

Related documents