• No results found

Markföroreningar

Nedan citeras slutsatsen från den miljötekniska undersökningen. Undersökningen finns i sin helhet som bilaga. Kostnader för marksanering bedöms vara rimliga i förhållande till planerad exploatering och finns redovisade i separat bilaga.

Den miljötekniska undersökningen/ provtagning och analys av grundvatten och jord visar att fastigheten Drotten 10 i Jönköping har markföroreningar av främst bly och koppar. Även kvicksilver samt medeltunga och tunga PAH:er förekommer i förhöjda halter. Positivt i sammanhanget är att analyser av grund-vatten påvisar lågar halter, en låg grad av utlakning och en begränsad metall-spridning.

Endast zink förekommer i måttliga halter, på gränsen till låga halter. De för-höjda blyhalter som förekom i grundvattnet några dygn efter installation av grundvattenrören antas inte vara representativa för fastighetens grundvatten-status. Halterna låg avsevärt lägre vid uppföljande provtagning-metallanalys efter 2,5 månader.

Porgasmätningar och fältkontroller uppvisar mycket låga halter av oljeämnen och organiska lösningsmedel. Förutom PHA:er har utredningen inte funnit an-dra organiska föroreningar som kan utgöra ev. problem vid planerat använd-ningssätt/ byggnation av flerfamiljshus.

Det saknas uppgifter om tidigare hantering av kemikalier och farligt avfall på Drotten 10. Metallföroreningen i jorden antas inte komma från egna verksam-heter i form av läckage av industrirelaterade föroreningar etc. (möjligen före miljölagstiftningens tillkomst 1969.)

Sannolikt har (delar av) fastigheten Drotten 10 fyllts upp med metallförorenade massor från närområdet (bly, koppar, zink, arsenik och ev. kvicksilver).

Ytliga föroreningar kan härröra från dagvattenpåverkan från angränsande fastigheter (uppströms) och/ eller luftburet nedfall. Många decennier tillbaka förekom förbränning av sämre oljor kol/ koks och ev. avfall, d.v.s. välkända utsläppskällor för tungmetaller.

Analysresultaten bör relateras till andra tomter i den centrala-östra delen av Jönköping (Kålgårdsområdet m.fl.). Linkande metallproblem antas vara relativt vanligt förekommande, även på tomter med flerfamiljshus eller där byggnation av bostäder planeras etc.

Utredningen föreslår framtagande av åtgärdprogram, i samarbete med ansvarig tillsynsmyndighet enligt miljöbalken; analys av lakbarhet och en fördjupad ris-kutredning med framtagande av platsspecifika riktvärden som påvisar ev, behov av efterbehandling etc. Urgrävning och borttransport av metallförorenade mas-sor antas bli aktuellt vid mer ytliga markskikt. Samtidigt ska kostbar marksa-nering noga vägas i förhållande till den miljönytta åtgärden förväntas innebära.

Uppgifter under hösten 2014 gör gällande att exploatören avser att, inom stora delar av fastigheten, gräva bort/ avlägsna jordmassor ned till flera meters djup.

Detta förändrar delvis läget, varvid behovet av en mer detaljerad markunder-sökning minskar. Vid schaktningen utförs en omfattande miljökontroll, i nära samråd med tillsynsmyndigheten enligt miljöbalken. För att hålla isär massor ed höga metallhalter (ex. avsevärt över MKM eller ev. över Avfall Sveriges avfalls-indelning för FA) ifrån massor med måttliga metallhalter, rekommenderas fält-mätning med hjälp av XRF-utrustning. Omhändertagande av jordmassor sker enligt en upprättad schakt- och saneringsplan, godkänd av tillsynsmyndigheten.

Radon

Inom den norra-nordvästra delen av fastigheten utgörs marken av s.k.

normalriskområde för markradon med värden inom det lägre intervallet (10-25 kBq/m3). Nya byggnader bör utföras med s.k. radonskyddade byggnadssätt. (Ej radonsäkert byggnadssätt utgör den högsta graden av förebyggande åtgärder).

Den södra/sydöstra delen av fastigheten består av lågriskmark.

Utifrån miljöbalkens försiktighetsprincip och ev. framtida lägre gränsvärden för radonhalter i boendemiljö, rekommenderas ett radonskyddat byggnadssätt för hela fastigheten.

Vid ett radonskyddat byggnadssätt ställs höga krav på att byggnaden är tät mot inläckande jordluft. Betongplattan bör vara kantförstyvad och utförd så

31

Avloppsbrunnar och alla genomföringar i grundplattan tätas. Källarytterväggar och suterrängytterväggar utförs med fördel i betong.

Trafik

Gång

Längs med Odengatan finns en gång- och cykelbana med målad delning i riktning från centrum mot A6 och Liljeholmen-Ekhagen. Kålgårdsgatan har kombinerad gång- och cykelbana på norra sidan av Kålgårdsgatan men saknar trottoar på den södra. Stenhuggargatan har relativt breda trottoarer på bägge sidor av gatan.

Cykel

Längs med Odengatan finns ett huvudcykelstråk. Det finns också gång- och cykelbana på Kålgårdsgatan. I övrigt hänvisas gående till trottoarerna och cyklisterna till körbanan.

Kollektivtrafik

Den närmsta busshållsplatsen är Östra Torget vilken ger till gång till linje 1, 2, 3, 12, 18, 26, 30, 35, 101, 122, 124 och 130. Drotten 10 har också närhet till tågstationen som ligger 1,5 km bort.

Bil

Planområdet avgränsas i norr av Odengatan. Den är en större trafikled som betjänar 19 400 fordon per dag var av 4% är tung trafik, mätt 2013. Gatan är i dagsläget en stor barriär som skiljer Kålgården från Östra Centrum. Att förändra denna karaktär är inte möjligt med dagens förutsättningar. Dock kan frågan gällande ny utformning bli aktuell när Bauergatan blir förverkligad.

I västra delen av planområdet går Stenhuggargatan som leder fram till parkeringar på Drotten 10 samt grannfastigheterna, Delfinen 5, 10 och 13. Gatan avslutas innan den möter Odengatan. Att Stenhuggargatan inte möter Odengatan är en förutsättning som antagligen kommer bestå då det planeras för ett huvudcykelstråk över Odengatan via Stenhuggargatan.

Att blanda cykelkorsningen med en bilkorsning kan skapa problem ur trafiksäkerhetssynpunkt.

På planområdets östra sida går Östra Holmgatan som i dagsläget upphör när den möter Kålgårdsgatan. En förlängning av gatan fram till Odengatan finns dock i gällande detaljplan. Det planeras även för att denna förlängning av Östra Holmgatan ska fortsätta på andra sidan Odengatan i samband med exploateringen på Domherren 23.

Söder om Drotten 10 går Kålgårdsgatan där ca 1 700 fordon var av 10% är tung trafik kör per dag, mätt december 2014 efter att Kålgårdsgatan öppnades vid korsningen med Stenhuggargatan. Gatan används idag som tillfartsväg för många av de boende på Kålgården. Denna funktion kan komma att minska i samband med utbyggnaden av Bauergatan.

Parkering

På Drotten 10 har postens verksamhet markparkeringar längst med västra, södra och östra sidan av fastigheten. Fastigheten har även ett underjordiskt garage en halvvåning under byggnaden.

Det finns kommunala parkeringar på Kålgårdsgatan samt på delar av Kvarteren Eleven 4 och 6 samt Elden 19 (skolans norra del).

Service

Related documents