• No results found

Skadevärdet beräknas som summan av gruppskadevärde för varje slutproblem. Gruppskade-värdena i sin tur beräknas som (DALY per person)x(maxantal drabbade)x(total varaktig-het)x(maxfaktorn/2).

Slutproblem - typ av påverkan på människor

Den typ av påverkan som beaktas är den som visas längst till höger i händelsekedjan för marknära ozon, Figur 39. Dessa är astmaattacker, akutintagna för astma, ökat antal besvärs-dagar, nedsatt kondition, andningsbesvär, akuta dödsfall, minskade skördar och minskad skogstillväxt.

Allvarlighet per person

Allvarligheten beräknas som DALY per person och år.

Begreppet allvarlighet har använts för att beskriva varje slutproblems allvarlighetsgrad ifråga om lidande för dem som drabbas men inte dör (YLD = antalet drabbade gånger störningsvik-ten för varje slag av påverkan) och för dem som drabbas dödligt (YLL = genomsnittligt antal förlorade år i förhållande till medellivslängden gånger antalet dödligt drabbade). Flertalet slutproblem som följer av marknära ozon leder till ett antal dödsfall dvs. allvarligheten inklu-derar både YLL och YLD. DALY är summan av YLD och YLL för ett år. I vårt fall summe-rar vi antalet DALY under hela varaktighetsperioden.

DALY-värden – befintliga

Det finns inte DALY-värden för marknära ozons slutproblem.

DALY-värden – beräknade

För att beräkna DALY per person och år för varje slutproblem behövs uppgifter om stör-ningsvikter, störningstider och antalet som dör av störningen.

Störningsvikter

Störningsvikter, dvs. den relativa störning som en person utsätts för av ett slutproblem i för-hållande till att alls inte drabbas har bestämts till värdena i tabell 21.

Tabell 21. Störningsvikter för olika slags påverkan till följd av marknära ozon

Slutproblem Störningsvikt1

Astmaattacker 0.10

Nedsatt kondition 0.05

Andningsproblem 0.39

Dagar med besvär 0.05

Akutintagna för astma 0.10 Förlorat arbete (20/80) 0.15*

* störningsvikter för ett förlorat arbetstillfälle har bestämts till 0,152 Störningstider

.

Den tid en person direkt eller indirekt påverkas av marknära ozon under livstiden utslaget per år används vid beräkning av skadevärden. Sådana värden har uppskattats och redovisas i ta-bellen nedan.

Tabell 22. Genomsnittlig störningstid per år för olika slags påverkan till följd av marknära ozon

Slutproblem Tid för påverkan per år (år)3

Astmaattacker 0.0027

Nedsatt kondition 0.0027

Andningsproblem 0.0274

Dagar med besvär 0.0027

Akutintagna för astma 0.0082

Förlorat arbete (20/80) 0,25

Om de yrkesverksamma jordbrukssysselsattas ålder är jämnt fördelad och därmed medelål-dern drygt 40 år innebär en förlust av arbetet en förlust av ca 20 arbetsår eller ¼ av livstiden eller 0,25 år per år jämnt utslaget över livstiden på 80 år.

För akut dödlighet måste också genomsnittligt antal förlorade år beräknas. För akut dödlighet p.g.a. marknära ozon anges 0,75 förlorade år4

Antal drabbade globalt

. Detta låga värde visar att det är bara gamla människor i slutet av sitt liv för vilka dålig stadsluft i form av marknära ozon som kan bli den slutliga orsaken till dödsfall.

Utgångspunkten har varit potentiellt antal drabbade i Europa. Med hjälp av en dos-respons kurva där dosen uttrycks i µg/m3 och person och andra relevanta värden har antal drabbade per år bestämts till följande värden, Tabell 23 .

1 Hofstetter (1998)

2 Glaumann M, Malmqvist T. ”Miljövärdering av bebyggelse – Metodbeskrivning för EcoEffect 2005- 01-19 KTH”.

3 Hofstetter (1998)

4 ibid

Tabell 23 Maximalt antal drabbade av marknära ozon i Europa.

Slutproblem

Maximalt antal påverkade personer per år

Astmaattacker 10 019 110

Nedsatt kondition 22 794 058

Andningsproblem 8 268

Dagar med besvär 77 070 074 Akutintagna för astma 30 828

Akut dödlighet 11 526

Minskad skogstillväxt 30 000

Minskade skördar 50 000

Förlust av arbetstillfällen inom skogsbruket och jordbruket Enligt tidigare redovisade värden från IVL och Pleijel1

Beträffande veteodling så förefaller en ozonbetingad skördeminskning på 5 % i EU-15 utgöra ett rimligt antagande vilket motsvarar 30 μg/m

antas att 5% minskad skogstillväxt till följd av marknära ozon i Europa (EU-15) utgör ett rimligt värde som använts i EcoEffect.

Totala antal verksamma inom skogsnäringen i EU-15 antas vara ca 6 miljoner personer (Jord-bruksverket, 2001).

3 ozon under odlingssäsongen. Antalet personer som arbetar med jordbruk är omkring 1 000 000 (ibid). Uppgifter om antalet sysselsatta inom jord- och skogsbruk i EU hämtades från Jordbruksverket och skogsvårdsstyrelsen2

Uppräkningsfaktorn, skalfaktorn, från Europeiska förhållanden till globala blir baserat på Eu-ropeiska och globala BNP förhållande som är 9 275 respektive 34 480 billion Euro

.

3

Varaktighet och kulmination

. That is

Bildande av marknära ozon har en direkt koppling till utsläpp av NOx och VOC framför allt från energiproduktion och trafik. Utvecklingen hittills tyder inte på att utsläppen skulle mins-ka radimins-kalt och vi räknar med en varaktighet på 50 år i EcoEffect.

Maxfaktorn utgör kvoten mellan det år då maximalt antal DALY inträffar till följd av påver-kan och antalet DALY per år idag. Vi antar att problemet med marknära ozon inte kulminerat ännu utan först om några decennier och sätter maxfaktorn till 1,2.

Beräkning av skadevärdet

Beräkning av skadevärden med indata framgår av Tabell 5 i Bilaga 4 med resultat redovisa-de i nedanståenredovisa-de tabell .

Tabell 24. Beräknade skadevärde för marknära ozon

1 Pleijel (1999)

2 Jordbruksverket (2001) och Skogsvårdsstyrelsen (2002)

3 European Commission (2004)

Slutproblem Grupp-skadevärde

Astmaattacker 251 409 Nedsatt kondition 285 985 Andningsproblem 8 211 Dagar med besvär 966 957 Akutintagna för astma 2 349 Dödsfall 14 689 Förlorade arbeten, skogsbruk 77 447 Förlorade arben, jordbruk 129 079 Kategoriskadevärde = summa 1 736 126

Diskonterat kategoriskadevärde 14,37

Osäkerhet

De mest osäkra indata är ”antal drabbade ett visst år” och ”andel DALY förorsakade av mil-jöpåverkan”. För att hur fel i dessa slår på beräkning av skadevärdet har vi varierat den första faktorn med en faktor 10 uppåt och nedåt. Den andra faktorn har vi varierat ned till 20% av ursprungsvärdet som redan är hundra procent och alltså inte går att variera uppåt.

Resultatet av förändringarna blev att skadevärdet som lägst blev 2% av det ursprungliga och som mest 9,9 gånger större än det ursprungliga skadevärdet. Skillnaderna förändrade inte rangordningen av marknära i förhållande till de andra påverkanskategorierna.

Data beskrivning

Typ av data

Primärdata

• Område: Europa

• Sysselsättningsdata

Uppskattade/antagna värden

• Uppräkningsfaktor för kulmination, maxfaktorn

• Varaktighetstiden Beräknade värden

• Störningsvikter för förlust av arbetstillfällen inom skogsbruket

• Störningstider för förlust av arbetstillfällen inom jordbruket

• Skadevärde

Nyckelantaganden

• Viktningen av påverkanskategorier kan baseras på konsekvenserna för människor.

• Marknäraozon problem som inte utgörs av hälsoproblem kan representeras av problem med minskad produktion som drabbar dem som arbetar inom skogs- och jordbruk.