• No results found

Den globala marknaden för skogs- och trädgårdsprodukter i de regioner och produktsegment där Husqvarna är verksam uppskattas till 150 miljarder kronor. Den totala marknaden för byggnads- och stenprodukter uppgår till 20 miljarder kronor.

Den övergripande skogs- och trädgårdsmarknaden räknas som en mogen marknad med stabil tillväxt. Den genomsnittliga tillväxten har varit i nivå med bruttonationalprodukten (BNP) på mellan två och tre procent per år. Efterfrågan styrs huvudsakligen av allmänna ekonomiska trender.

Nybyggnation, sysselsättningsgrad, konsumenternas köpkraft och förtroende liksom väderförhållanden är viktiga faktorer. En stor del av efterfrågan hänger samman med behovet av ersättningsinvesteringar.

De största marknaderna är Europa och Amerika, där en betydande andel av världens skog, park- och trädgårdsområden finns. Tillsammans står de båda regionerna för cirka 80 procent av den globala marknaden. Asien/Stillahavsområdet, där de största marknaderna är Japan och Kina, står för de återstående 20 procenten. Konsumenterna på dessa marknader är i allmänhet mindre intresserade av trädgårdsskötsel och det finns ingen utbredd tradition av trädgårdsarbete bland privatpersoner. Under de senaste tio åren har Europa visat en högre tillväxt än Nordamerika. I Europa har tillväxten varierat stort mellan länderna. Tyskland och Ryssland har visat god tillväxt medan Sydeuropa har minskat. Avseende volym har Asien/Stillahavsområdet varit den snabbast växande regionen.

Den långsiktiga årliga tillväxttakten för Koncernens erbjudande till byggnads- och stenindustrin är cirka tre procent för byggnadsindustriprodukter och något högre för stenindustriprodukter.

Efterfrågan följer vanligtvis utvecklingen inom byggnadsindustrin, som kännetecknas av betydande cykliska variationer.

Skogs- och trädgårdsprodukter, som utgör den största delen av Koncernens totala försäljning, är mycket säsongsbetonade på grund av slutkundernas köpmönster. Merparten säljs under vår- och sommarmånaderna när det mesta gräsklippnings- och trädgårdsarbetet äger rum. Eftersom de främsta marknaderna ligger på norra halvklotet är försäljningen högst i slutet av det första kvartalet och under andra kvartalet. Det tredje kvartalet utgör i allmänhet slutet av trädgårdssäsongen. Säsongen för bevattningsprodukter är normalt sett till och med kortare och slutar ofta efter det andra kvartalet. Efterfrågan på skogsprodukter tenderar att vara något högre under det andra halvåret. Försäljningen av kaputrustning och diamantverktyg för byggnadsindustrin är däremot mer jämnt fördelad över året.

Konkurrenter

De flesta av Husqvarnas konkurrenter säljer produkter för både konsumenter och professionella användare. De mest betydelsefulla konkurrenterna är de amerikanska bolagen Deere &

Company, Modern Tool and Die company (MTD) och Toro samt europeiska Global Garden Products (GGP) och Stihl Group. Ytterligare konkurrenter är Yamabiko Corporation, Bosch Group, Hozelock, Fiskars, Kärcher, TTI och Stanley Black and Decker.

Husqvarna konkurrerar med Deere & Company och MTD inom främst gräsklippare och trädgårdstraktorer. I Nordamerika är även Toro en konkurrent inom gräsklippare för konsumentmarknaden.

I Europa har GGP en ledande ställning inom gå-bakom gräsklippare och åkgräsklippare bland annat under varumärket Stiga. Tyska Bosch Group är främst en konkurrent till Husqvarna inom elektriska och batteridrivna produkter medan brittiska Hozelock har en stark position inom bevattningsprodukter för konsumenter i Storbritannien och Norden.

Stihl Group är en konkurrent inom flera kategorier, men framförallt inom handhållna bensindrivna produkter som motorsågar och trimmare i det högre prissegmentet.

Inom utrustning för byggnads- och stenindustrin är de viktigaste konkurrenterna Hilti, som är baserat i Liechtenstein, Tyrolit i Österrike, tyska Stihl Group inom motorkapar samt Ehwa och Shinhan inom diamantverktyg.

Husqvarnadivisionen

Den totala marknadspotentialen beräknas till ca 70 Mdr kronor.

Husqvarnadivisionen verkar globalt. Merparten av försäljningen sker på mogna marknader i Europa och Nordamerika. Divisionens affärsmodell bygger på försäljning genom fackhandeln och når framför allt slutkunderna genom fackhandlare som ingår i ett globalt nätverk med tusentals små, lokala, oberoende butiker.

Produktområdena är professionella handhållna produkter som motorsågar, trimmers, röjsågar, häcksaxar, lövblåsare, jordfräsar och robotgräsklippare samt hjulburna produkter som riders, zero-turn klippare, gräsklippare, trädgårdstraktorer och gå-bakom gräsklippare. Reservdelar och tillbehör är också viktiga segment. Slutkunderna finns inom skogsvård, trädvård, landskapsarkitektur samt kommersiella park- och trädgårdstjänster, samt bland hus- och markägare.

Hjulburna produkter är det största produktsegmentet följt av handhållna produkter, tillbehör, reservdelar och elektriska produkter. Den totala marknadsandelen globalt är cirka 20 procent, med en relativt sett större marknadsandel på den europeiska marknaden. Sett till produktkategori är marknadspositionerna starka för handhållna produkter, framför allt motorsågar och hjulburna produkter. Husqvarna är marknadsledare för robotgräsklippare globalt.

Gardenadivisionen

Den totala marknadspotentialen beräknas till ca 20 Mdr kronor med hänsyn tagen till att den amerikanska marknaden till viss del har andra tekniska standarder för bevattningsprodukter.

Gardenadivisionen har en global verksamhet, men för närvarande finns 90 procent av omsättningen i Europa. Distribution sker i flera kanaler: fack- och detaljhandel samt online.

Detaljhandeln står för närvarande för närmare 90 procent av divisionens omsättning.

Gardena erbjuder ett brett sortiment trädgårdsprodukter på sina marknader och är marknadsledande i Europa inom bevattningsprodukter och handverktyg. Huvudmarknaderna är Tyskland, Österrike, Schweiz, Belgien och Nederländerna. Gardena är också representerade i andra delar av Europa samt i Australien, Kanada och Sydafrika.

Consumer Brands-divisionen

Den totala marknadspotentialen beräknas till ca 60 Mdr kronor, varav omkring 60 procent uppskattas finnas i Nordamerika, 30 procent i Europa och cirka 10 procent i övriga världen.

I Consumer Brands-divisionen står Nordamerika för 80 procent av försäljningen, Europa för närmare 20 procent medan resterande kommer från övriga världen. Produkterna säljs främst genom detaljhandelskedjor som Lowe’s och Walmart i USA, samt Castorama och B&Q i Europa.

Merparten av försäljningen är bensindrivna åkgräsklippare och gå-bakom gräsklippare, eller bensindrivna och elektriska handhållna produkter som motorsågar, trimmers och lövblåsare. I Nordamerika är detaljhandelskanalen starkt konsoliderad. Konkurrensen är hård inom masskonsumentsegmentet, med stark betoning på priset.

Constructiondivisionen

Marknaden för koncernens produktsortiment för byggnads- och stenindustrierna beräknas till ca 20 miljarder kronor. Fördelningen av försäljningen beräknas vara 40 procent inom fackhandeln och 60 procent inom övrig försäljning såsom försäljning till hyrbolag och byggentreprenörer.

Inom de produktområden där Husqvarna är verksamt är marknaden fragmenterad med många mindre lokala konkurrenter och få globala leverantörer. Husqvarnas sammanlagda globala marknadsandel inom relevanta produktkategorier uppgår till cirka 15 procent, med ledande positioner i många produktkategorier. Positionerna är starkast för motorkapar samt golv-, vägg- och vajersågar. Branschens största produktkategorier är motorkapar, diamantwire, golvsågar och borrsystem.

Information om marknadsandelar

Grundprospektet innehåller marknadsinformation och information om Husqvarnas konkurrensposition på de marknader där Husqvarna är verksamt. Informationen omfattar bland annat marknadens storlek och marknadsandelar för vissa länder och regioner där Husqvarna bedriver verksamhet. Informationen omfattar även uppgifter om Husqvarnas konkurrenter på olika marknader. Husqvarna känner inte till någon fullständig bransch- eller marknadsrapport som täcker eller behandlar de marknader där Bolaget är verksamt. Uppgifter i Grundprospektet avseende marknadsandelar och Husqvarnas marknadsposition i förhållande till konkurrenter är Husqvarnas egen samlade bedömning. Till stöd för denna bedömning har även använts extern marknadsstatistik för enskilda produktområden och delmarknader. Husqvarna bedömer att informationen om marknadens storlek och marknadsandelar i detta Grundprospekt är rättvis och korrekt samt på ett rättvist sätt återspeglar konkurrensläget på dessa marknader. Beräkningar och övrig information om marknaden har inte verifierats av oberoende expertis eller tredje part, varför Husqvarna inte kan garantera att någon annan skulle komma fram till motsvarande slutsatser.

Information om tendenser och trender i marknaden

I det ekonomiska klimat som nu råder är marknaden svårbedömd.

Husqvarna fokuserar på att hålla nere både kostnader och rörelsekapital och därigenom prioritera kassaflöde. På medellång sikt kommer åtgärder för att förbättra Koncernens rörelsemarginal att prioriteras framför ökad försäljning. Från 2016 kommer prioriteringen gradvis gå mot expansion och lönsam tillväxt. Se vidare ovan under ”Verksamhetsbeskrivning”.

Inga väsentliga förändringar har ägt rum i Bolagets framtidsutsikter sedan publiceringen av den senaste reviderade finansiella rapporten offentliggjordes 31 december 2014.

Förutom Husqvarnas reviderade koncernredovisning har ingen information i detta Grundprospekt granskats eller reviderats av Bolagets revisor.

Related documents