• No results found

Marknadsundersökningar

In document Socialnämnden Tid: (Page 25-123)

Marknadsundersökningar är enkäter, intervjuer och fokusgrupper med olika mål och upplägg och får endast ha som syfte att inhämta information, åsikter och attityder. Undersökningar får inte syfta till att påverka respondent eller förmedla säljbefrämjande kontakter. När företag som omfattas av dessa samverkansregler låter genomföra marknadsundersökningar ska den som utför undersökningen följa de etiska riktlinjerna för marknadsundersökningar enligt ICC/ESOMAR.

Förfrågan om deltagande i marknadsundersökning får endast ske via e-post eller brev om inte annat överenskommits i det enskilda fallet.

Andelen respondenter får inte överskrida det antal som är nödvändigt för att uppnå rimlig säkerhet i resultatet. Respondenters svar ska behandlas strikt konfidentiellt och i enlighet med vid var tid gällande dataskyddslag.

Ersättning för deltagande får inte överskrida vad som är rimligt i förhållande till tidsinsatsen.

För snabbt genomförda marknadsundersökningar via telefon eller enkät ska ingen eller endast en symbolisk ersättning utgå. För mer tidsomfattande marknadsundersökning, till exempel med djupintervju, kan en ersättning utgå som motsvarar tidsåtgången, dock högst 2,5 procent av gällande prisbasbelopp/KPI.

Respondenten ansvarar för att vid behov inhämta arbetsgivarens samtycke. Vid ekonomisk ersättning för deltagande i marknadsundersökning som har koppling till yrkesutövningen, bör alltid arbetsgivarens samtycke inhämtas.

Strängnäs kommun

första mål, det vill säga tiden under natten då en person inte äter eller dricker någonting som ger nämnvärd energi. I Socialstyrelsens1 vägledning, Näring för god vård och omsorg – en vägledning för att förebygga och behandla

undernäring, ges rekommendationen att nattfastan inte bör överstiga 11 timmar.

Målet är att undvika att måltiderna kommer för tätt under dagen samt att motverka undernäring.

För att täcka näringsbehovet hos äldre med vård‐ och omsorgsbehov är det viktigt att erbjuda mat vid minst sex tillfällen under dygnet. Måltiderna bör fördelas i form av tre huvudmåltider och tre mellanmål. Genom att sprida ut måltiderna jämnt över den vakna delen av dygnet ges möjligheter att öka energi‐ och näringsintaget, framförallt hos personer med nedsatt aptit.

För att få en överblick över nattfastan hos äldre i Sörmland genomför nutritionsrådet nattfastemätningar vid samtliga äldreboende och sjukhus i Sörmland vart annat år. Tre tidigare mätningar har genomförts 2012, 2014 samt 2016. Målgruppen är personer över 65 år.

Vid den senaste mätningen som gjordes hösten 2018 visade sig att 80 % hade en nattfasta längre än 11 timmar. Den kommun som hade minst andel över 11 timmar, hade 33 %. Snittet i länet var 64 %. Det som anses kan ge resultat är att arbeta med hur och vad som erbjuds till mellanmål. Dessutom bör översyn göras beträffande hur snart efter middagsmålet som kvällsmålet inträffar. Detta för att eventuellt skjuta på kvällsmålet och på så vis sprida måltiderna över dagen.

Pågående åtgärder:

 Startat upp ett måltidsråd tillsammans med måltidschef, MAS, chef/utvecklare ÄO för att förbättra samarbetet mellan

måltidsverksamheten och de särskilda boendena. Vi har också bjudit in Strängnäs kommuns representant för nutritionsrådet. Nutritionsrådet är ett länsövergripande råd. Tanken är att långsiktigt arbeta strategiskt med kostfrågor.

 Fortsatt arbete med kostombud från de särskilda boendena, regelbundna träffar för delge varandra goda exempel. En samarbetsyta för

kostombuden har startats för att kunna samla kunskap och goda exempel.

Det finns bl.a. recept på smoothies från måltidsenheten. Måltidsenheten är också inbjuda och kan delge information på sidan. I detta arbete ingår

Strängnäs kommun

och informera om befintlig rutin samt riktad utbildning för nattpersonalen.

 En tänkbar åtgärd, men som inte är planerad, är att utreda om behovet av dietist kompetens ska finnas inom socialförvaltningen.

Genomförda åtgärder:

 Verksamheterna har varit i kontakt med måltidsenheten för att diskutera möjligheten att förlägga transporten av kvällsmålet senare på dygnet, men det har inte kunnat genomföras. En senareläggning av mattransporten skulle innebära en merkostnad för verksamheten på ca 200 000 kronor per år.

Ny nattfastemätning under oktober månad.

Mätning gjordes under en natt vecka 43 vid alla äldreboenden i kommunen.

Resultatet låg på en ungefärlig nivå med den länsgemensamma mätningen som gjordes ett år tidigare. Mätningen gjordes på samma vis båda gångerna.

Antal

Gemensamt med båda mätningarna är att vi inte lyckas erbjuda brukaren nattmål under den stunden personen är vaken under natten. Det är förhållandevis vid få tillfällen som brukaren tackade nej när brukaren är vaken och erbjuds något att äta.

Planerade:

 Ny nattfastemätning på länsövergripande nivå kommer att genomföras under hösten 2020.

Anna Sundin, 2020-01-27

Strängnäs kommun

Riktlinje för hemtjänst i Strängnäs kommun

Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att

1. anta Riktlinjer för Hemtjänst daterade den 21 januari 2020 att börja gälla från och med 1 april 2020

2. från och med den 1 april 2020 upphäva Riktlinje för

biståndshandläggning enligt socialtjänstlagen för äldreomsorgen i Strängnäs kommun, dnr SN/ 2016:325 – 003

Bakgrund

Socialnämnden beslutade 2018 om Riktlinje – ”Ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete” (SN/ 2018:361 – 003). Under 2019 kartlades socialkontorets samtliga dokument som syftar till ledning och styrning. Detta finns beskrivet i rapporten, (Ledningssystem för kvalitet) som socialchef och socialkontorets ledningsgrupp beslutade skulle vara gällande för socialkontorets styrande dokument.

Det kan i korthet beskrivas att kvalitetsledningssystemet syftar till att ge en organisatorisk struktur för att på ett systematiskt och fortlöpande sätt utveckla och kvalitetssäkra socialkontorets verksamheter. Arbetet med det utgår från våra huvudprocesser och övergripande styrdokument och lagar. Att utgå från

processer i stället för funktioner är en framgångsfaktor när ett ledningssystem byggs upp. Kvalitetsledningssystemet bidrar till att tydliggöra olika roller, ansvar och funktioner.

De dokument som ska finnas i ledningssystemet ska ha en vägledande karaktär, vilket innebär en förflyttning från detaljerade riktlinjer och rutiner. Agerandet i mötet med den enskilde brukaren kan inte och bör inte standardiseras.

Dokumenten i ledningssystemet är indelade i tre hierarkier;

Riktlinje skall svara på: syftet, ”varför”, vilka gäller den för? Detta ska uppnås, Vad, önskade prestationer och/ eller effekter.

Anvisning skall svara på: syftet, ”varför”, vilka gäller den för? Hur? Resurser och/

eller aktiviteter.

Beskrivning av ärendet

Den föreslagna riktlinjen syftar till att underlätta beskrivning och utförande, vilka individuella hjälpbehov som ska kunna tillgodoses med hemtjänst.

I sak följer den föreslagna riktlinjen den nu gällande i nivå och omfattning på insatsen. Den innehåller vidare förtydligande vad gäller utförandedelar och frekvenser är borttagna. Den är kompletterad med sådant som hemtjänsten inte ska utföra.

Personer som är 70 år eller äldre kan få hjälp med tjänster som inte ingår i hemtjänstens uppgifter. Vissa är gratis såsom byte av glödlampor, uppsättning av gardiner med mera. Övriga tjänster som till exempel gräsklippning och

snöskottning debiteras en avgift enligt kommunens gällande taxa.

Timpriset för taxan år 2020 är 364 kr.

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Beslutet medför inga ekonomiska konsekvenser för kommunen.

Barnkonventionen

Barnkonventionens tillämpliga artiklar har beaktats i framtagandet av de föreslagna riktlinjerna.

Övriga konsekvenser

Beslutet medför inga övriga konsekvenser.

Uppföljning

Riktlinjerna revideras vid behov.

Beslutsunderlag

Riktlinje, Riktlinjer för Hemtjänst, 2020-01-28

Annica Westling Kerstin Hillerström

Tf. socialchef Verksamhetsutvecklare

Beslutad: 2020-02-25 § xx

Myndighet: Socialnämnden

Diarienummer: SN/2020:33-003

Ersätter: SN/2016:325 -003 SN/2017:137 – 700

Gäller för: Socialkontoret, Myndighet och utförare av hemtjänst

Gäller fr o m: 2020-04-01

Gäller t o m: Tillsvidare

Dokumentansvarig: Socialchef

Uppföljning: Vid behov

Riktlinje för hemtjänst i Strängnäs kommun

Bakgrund

Riktlinjen utgår ifrån socialtjänstlagen 4 kap 1§

samt 3 kap 3§ - 6§.

Riktlinjen beskriver vad som ingår i hemtjänstens insatser. Riktlinjen är vägledande och gäller aldrig utan undantag.

Inom ramen för den beställda tiden är det utförarens ansvar att tillsammans med brukaren eller dess företrädare, planera hur och när momenten, som anges i uppdraget från biståndshandläggaren, ska utföras för att tillgodose brukarens behov.

Denna riktlinje gäller för Biståndshandläggare och utförare.

Detta ska uppnås

Berörd personal och brukare som får hemtjänst ska veta vad de kan förvänta sig vad gäller hjälpen och dess utformning.

Arbetet ska utgå från nationella riktlinjer och evidensbaserade metoder som är adekvata för målgruppen och verksamheten. Personalen i hemtjänsten ska ha tillräcklig kunskap för att kunna utföra sitt uppdrag. Ett hälsofrämjande och rehabiliterande arbetssätt ska användas.

Genom stöd, motivationsarbete och samverkan med andra myndigheters

stödinsatser ska brukaren ges möjlighet att höja sin funktionsnivå och få ett mer självständigt liv. Målet är att ge stöd med de moment i den beviljade insatsen som brukaren inte själv klarar och att de utförs med god kvalitet.

I de fall hemtjänst utförs i hushåll där det finns minderåriga ska barnperspektivet beaktas.

Rätt till hemtjänst föreligger så länge kommunens kostnad för hemtjänsten är rimlig i förhållanden till kostnaden för ett erbjudet särskilt boende.

Om brukaren i perioder, beroende på förmåga, sjukdom eller dagsform, inte förmår vara delaktig när insatsen utförs ska utföraren ändå ge brukaren stöd med de insatser och det stöd som behövs. Om brukaren tackar nej, inte öppnar eller inte svarar vid en planerad insats ska utföraren förvissa sig om att insatsen utförts på annat sätt eller vad som hänt brukaren. Om utföraren bedömer att det funnits ett giltigt skäl till att nödvändig insats (t.ex. hygien, mat och medicin) inte blev utförd så ska utföraren försöka planera om och ge brukaren stöd snarast, om inte insatsen kan lösas på annat sätt.

I genomförandeplanen ska brukarens behov och önskemål runt respektive beviljad insats dokumenteras.

Make- maka ansvar

Makar har ett gemensamt ansvar för praktiska bestyr i hemmet enligt 1 kap, 2 och 4 § äktenskapsbalken, det vill säga serviceinsatser. Dock inte för den personliga omvårdnaden. Detta betyder att serviceinsatser inte medges om det finns en person i hushållet som kan utföra dessa.

Samma principer som för makar ska tillämpas för:

• Sammanboende par

• Par som ingått äktenskap

• Personer som delar hushåll

• Personer med hemmavarande barn över 18 år.

Hemtjänst

Hemtjänst innebär hjälp/stöd i form av service och personlig omvårdnad i brukarens bostad eller motsvarande och ges i form av punktinsatser. Insatser under längre sammanhängande tid under dygnet medges inte annat än om det är fråga om vård i livets slutskede (efter att läkare haft brytpunktsamtal) samt i avvaktan verkställighet av beslut om korttidsplats. Hemtjänst medges personer 18 år och äldre.

Hemtjänstens insatser utförs i Strängnäs kommun om det inte är fråga om tillfällig vistelse i annan kommun.

Utförare

Val av utförare gäller beslut om hemtjänst enligt lag om valfrihet (LOV) och gäller för beslut om hjälp i hemmet förutom insatser som utförs av:

- nattpatrull inom larmgrupp och nattpatrull.

- personal på särskilt boende.

Egenvård

Egenvård är hälso- och sjukvårdsåtgärder som legitimerad hälso- och

sjukvårdspersonal inom sitt ordinationsområde bedömt att brukaren själv kan ansvara för. Stöd för utförandet kan ges av anhörig och/eller omsorgspersonal.

Om brukaren behöver praktisk hjälp kan brukaren ansöka om bistånd enligt socialtjänstlagen och i samband med det lämna ett egenvårdsintyg. Brukaren är fortfarande ansvarig för insatsen på samma sätt som om han/hon själv utförde den.

Innan läkaren eller annan legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal gjort bedömning inom sitt ordinationsområde om egenvård och beslut om bistånd tagits är utförandet av egenvården ett hälso- och sjukvårdsansvar.

Personlig omvårdnad Personlig hygien

I personlig hygien ingår den dagliga hygienen, rakning, kamning, stöd att borsta tänderna, smörjning, nagelklippning, rengöring av glasögon och stöd med att sätta i och på hörapparat. Här ingår även rengöring av protes eller hjälpmedel.

Toalettbestyr

Momentet innebär stöd med att genomföra toalettbesök, att tömma och rengöra toaletthink eller urinflaska samt byte av inkontinenshjälpmedel eller kateterpåse.

På- och avklädning

Momentet innebär att brukaren får stöd med att ta på och av kläder morgon och kväll. Det innefattar även hjälp med stödstrumpor som inte är ordinerade, att sköta proteser samt ta på och av glasögon och hörselhjälpmedel.

Förflyttningar

Förflyttningar kan gälla i samband med uppstigning och läggning, vändning i sängen, förflyttningar med rollator, rullstol eller till fots i bostaden.

Dusch

Momentet innebär hjälp i själva duschsituationen och hårtvätt ingår.

Nattinsatser

Nattinsats kan exempelvis innebära hjälp med att vända sig i sängen och hjälp med byte av inkontinenshjälpmedel eller kateterpåse under nattetid. Om brukaren upplever stor oro, saknar tidsuppfattning eller riskerar att gå ut på natten till följd av bristande insikt om sin egen situation och inte kan larma så kan insatsen ske med täta intervaller.

Att äta och dricka

Momentet innefattar stöd med iordningsställande av frukost, lunch, kvällsmåltid samt dygnets samtliga mellanmål. Detta innebär att hemtjänstpersonalen, utifrån brukarens behov, stödjer den enskilde med att plocka fram, värma, servera måltiden och/eller vara ett stöd under måltiden samt plocka undan efter måltiden.

Det kan vidare innebära sällskap i början av måltiden alternativt under hela måltiden för att stimulera ökad aptit, uppmuntran att äta eller att matas.

Trygghetsinsats

Trygghetsinsats innebär digital tillsyn i första hand, i andra hand telefonservice och därefter personligt besök av personal. Trygghetsinsats ska bidra till att mildra oro eller ge struktur för dagen för den som är i behov av tidsrutiner, alternativt behöver påminnas om exempelvis måltider. I samband med insatsens utförande ingår att, vid behov hjälpa brukaren till toaletten, ge brukaren något att dricka, hjälpa brukaren upp om den har ramlat mm. Trygghetsinsats medges inte om behov av andra omvårdnadsinsatser föreligger.

Aktivitet

Aktivitet kan användas till promenad, social samvaro eller ärenden då brukaren behöver följa med.

Ledsagning

Ledsagning innebär personligt stöd till och från bokade besök för brukare med omfattande omsorgsbehov och/eller har kognitiva svårigheter.

Hjälp med att ta sig till vårdinrättningar ska tillgodoses genom sjukresa alternativt sjukresa med extra service, vilket ligger inom ramen för regionens/landstingets ansvarsområde.

Ledsagning i hemmet kan ske alla dagar i veckan mellan kl. 06.30-22.30.

Serviceinsatser Att bereda måltider

Momentet innebär hjälp med att, värma matlåda och/eller bli serverad färdig mat eller hjälp med att bereda enklare måltider såsom att värma halv- eller

helfabrikat eller att stötta brukaren att skala potatis eller öppna matförpackningar.

Inköp

Inköp syftar till att tillgodose veckobehovet av livsmedel samt apoteksvaror för brukaren och sker i första hand genom beställning, betalning och hemkörning av varor med hjälp av inköp via internet, i andra hand vid närmaste livsmedelsbutik eller apotek.

Inköp innefattar även att planera och skriva inköpslista och/eller att plocka upp matvaror.

Övriga serviceärenden samt inköp av sällanvaror medges i undantagsfall.

Städning

Städning utförs av två rum och kök för ensamstående och tre rum och kök för sammanboende, under förutsättning att båda har biståndsbeslut. Städning innefattar dammsugning, golvtorkning, rengöring av hygienutrymmen och damning. Vid enstaka tillfällen kan städinsatsen även omfatta moment som exempelvis avfrostning, rengöring av kyl/frys/ugn/spis och spisfläkt. Dessa moment ska rymmas inom ramen för beställd tid, vilket innebär att brukaren får avstå viss del av städningen vid något tillfälle om man önskar något av dessa moment.

Brukaren ska tillhandahålla ändamålsenliga städredskap och rengöringsmedel.

Om brukarens hem utgör en sanitär olägenhet, ska städbolag anlitas innan hemtjänsten påbörjar sitt uppdrag. Brukaren ansvarar själv för att anlita ett städbolag.

Tvätt och klädvård

Tvätt utförs i hemmet om det finns en normalt fungerande tvättmaskin i

bostaden eller tvättstuga i anslutning till fastigheten. I annat fall är hemtjänsten behjälplig med att skicka tvätten till närmsta tvättinrättning. Brukaren står för kostnaden.

Vid enstaka tillfällen innefattas insatsen av hjälp med att vika och lägga in kläderna i garderob, och ta fram och ta undan vinter/sommarkläder. Dessa moment ska rymmas inom ramen för beställd insats, vilket innebär att brukaren får avstå viss del av insatsen om man önskar något av dessa moment.

Renbäddning av säng ingår.

Avlösning/anhörigstöd

Avlösning i hemmet innebär personlig omvårdnad och medges brukare som har ett varaktigt och omfattande omsorgsbehov dygnet runt och vårdas eller får stöd av en närstående i hemmet. Brukaren skall varaktigt sammanbo med den som vårdar. Insatsen syftar till att den närstående som vårdar ges möjlighet till avlastning från omvårdnaden, kunna utföra personliga ärenden samt underlätta för närstående att få tid för att upprätthålla sociala relationer, i eller utanför hemmet, samtidigt som brukaren får sina behov av omsorg tillgodosedda.

Avlösning i hemmet sker alla dagar i veckan mellan kl. 06.30-22.30 och kan avse enstaka tillfälle, vid flera planerade tillfällen eller vid samma tidpunkt varje vecka.

Avlösning medges inte om den närstående som vårdar har en anställning som anhörigvårdare eller är anställd som personal hos hemtjänsten och utför insatser hos brukaren.

Vad ingår inte:

 vedhuggning, snöskottning, trädgårdsskötsel, bära ved

 bära vatten

 tömning av latrin

 återvinning av avfall

 skötsel av husdjur

 grövre städning, till exempel knäskura, sanering och hantera stora mattor

 tvätt av mattor eller tunga överkast

 flyttstädning, flytta möbler, städning av källare och vind

 putsa koppar och silver samt rengöra kristallkronor

 gardinbyte, vädring av kläder, handtvätt och mangling

 skjuts i utförarens bil, personalens privata bil eller i brukarens bil

Trygghetslarm Trygghetslarm

Trygghetslarm avser ett larm med bärbar larmklocka. Larmklockan kan i särskilda fall kompletteras med andra typer av larm, till exempel dörrlarm som installeras i brukarens hem. Insatsen medför en trygghet för brukaren genom att hjälp och stöd kan ges vid situationer som inte kan förutses eller schemaläggas.

Trygghetslarmet är inte ett servicelarm för att till exempel be om enklare tjänster utan ska endast utnyttjas vid akuta situationer.

Uppföljning av riktlinje

Upprättaren bevakar och initierar vid behov en revidering. En gång per år kontrolleras innehållet av upprättare och granskare. Revideringsdatum ändras därefter oavsett om förändringar i texten skett.

Strängnäs kommun Nygatan 10 645 80 Strängnäs

Tel 0152-291 00 Fax 0152-290 00

www.strangnas.se Bankgiro 621-6907

Handläggare Ingmarie Jüring 0152-29 584

Socialnämnden

Ändrade kostnader för måltider, hyra samt högkostnadsskydd, 2020

Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att

1. godkänna förvaltningens förslag avseende kostnader för måltider, hyra samt beräkning av högkostnadsskyddet att gälla från och med 1 mars 2020

Beskrivning av ärendet

Efter förslag från socialnämnden beslutade kommunfullmäktige den 27 februari 2017 (dnr KS/2017:67-100) om taxa för avgifter för vård och omsorg (8 kap SoL, 18-21 §§ LSS och 26 § HSL). Taxan gäller tillsvidare. Kostnader för måltider, hyra samt beräkning av högkostnadsskyddet justeras däremot årligen.

Högkostnadsskydd

Avgifter för vård och omsorg beräknas utifrån var och ens avgiftsutrymme. Den enskilde ska förbehållas tillräckliga medel för ”personliga behov och andra normala levnadskostnader”. Avgiften får heller inte överstiga

högkostnadsskyddet (maxtaxan). Högkostnadsskyddet räknas årligen om utifrån aktuellt prisbasbelopp. För år 2020 motsvarar det 2125 kr per månad.

(2 089 kr 2019) Det innebär att omvårdnadsavgiften för den enskilde varierar från 0 kr till 2125 kr per månad, beroende på brukarens avgiftsutrymme.

Kostnader för måltider 2020

Den enskildes kostnader för mat och hyra ligger utanför

högkostnadsskyddet/maxtaxan och räknas årligen upp för att täcka kommunens självkostnader.

Särskilt boende Samtliga måltider 4 290 kr per månad (143 kr per dag)

Dagverksamhet Varmrätt inkl. smör bröd och dryck och salladsbuffé

64 kr + moms 7,68 kr

= totalt 72 kronor Dagvård för

personer med demenssjukdom

Varmrätt inkl. smör bröd och dryck samt 2 ggr varm dryck med bröd

75 kr per dag

Matdistribution Varmrätt (efterrätt helger) 59 kr

Hyra

Den enskildes kostnader för mat och hyra ligger utanför

Den enskildes kostnader för mat och hyra ligger utanför

In document Socialnämnden Tid: (Page 25-123)

Related documents