• No results found

Matris över urval av artiklar till resultat

Författare Titel År, land, tidskrift Syfte Metod

(Urval, Datainsamling, Analys) Scand J Prim Health Care

Att undersöka hur kurdiska immigranter i Oslo upplever hanteringen av diabetes typ 2

Metod: Kvalitativ Urval: 18 deltagare

Datainsamling: Fokusgrupps intervjuer

Analys: Tematisk innehållsanalys

Resultatet visade att personerna som deltog upplevde stress och oro relaterad till rädsla för komplikationer kopplade till sin typ 2 diabetes.

Medicinering och blodsockermätning gick bra för personerna och de flesta hade lyckats bra med att ändra livsstil trots svårigheter.

Personerna lade dock ej särskilt stor vikt vid fysisk aktivitet. Personerna var nöjda med informationen de hade fått från sin vårdgivare rörande sjukdomen och dess hantering.

Hernandez, L.,

Att beskriva hur diabetes relaterad stress eventuellt är en unik upplevelse bland äldre med typ 2 diabetes

Metod: Kvalitativ Urval: 16 personer

Datainsamling: Varje deltagare intervjuades två gånger.

Analys: Narrativ analys.

Resultatet visade att flertalet personer i studien var missnöjda med sina vårdkontakter. De upplevde att dessa utgjordes av beordrande om vad de ska göra snarare än diskussion och stöd kring sin sjukdom. De uttryckte även att information och kunskap saknades.

Rädslan för att utveckla diabeteskomplikationer, vilket delvis grundades i anhörigas erfarenheter av sjukdomen. De uppgav känslor av rädsla och ångest relaterat till ensamhet. Många uttryckte att ensamheten hade negativ inverkan på deras möjlighet till fysisk aktivitet.

Magny- Normilus,

Att utforska och beskriva upplevelser av egenvård vid diabetes typ 2 hos vuxna Haitiska immigranter i USA

Metod: Kvalitativ Urval: 16 deltagare Datainsamling: Intervjuer Analys: Moustakas process för existentiell dataanalys.

Resultatet visade att personerna förstod att typ 2 diabetes är en sjukdom som kräver engagerad egenvård och att den kan leda till allvarliga komplikationer. Deras upplevelse av egenvård kopplas till fyra olika teman, att lita på sig själv, spiritualitet, hemlängtan och önskan om en bra relation med sin vårdgivare.

(Urval, Datainsamling, Analys) och utmaningar hos vuxna personer som lever med typ 2 diabetes

Metod: Kvalitativ Urval: 28 deltagare

Datainsamling: djupintervjuer Analys: Tematisk analys.

Resultatet visade att personer med typ 2 diabetes hade olika upplevelser och problem relaterat till sjukdomen, som fysiska- (trötthet, sexuell dysfunktion och synnedsättning) och psykiska- (frustration, stress och depression).

Det visade också att personer upplevde ekonomiska svårigheter på grund av att de behövde specialkost för diabetiker samt medicinering vilka båda var kostsamma.

Resultatet visade även att de personer som fick stöd från sin familj kände sig lyckligare och friskare. liknande mönster som kan relateras till typ 2 diabetes samt olika sätt att hantera sjukdomen

Metod: Kvalitativ Urval: 32 deltagare Datainsamling: Intervjuer Analys: Fenomenologisk metod (sex steg).

Resultatet visade att dessa personers största utmaning var att hålla sig till en bra livsstil kopplat till sin sjukdom, att dela med sig av sina svårigheter och problem med sin familj samt att undvika stressfulla situationer.

Att belysa erfarenheten av att leva med diabetes i ett för diabetes utsatt område

Metod: Kvalitativ Urval: 17 deltagare Datainsamling: Intervjuer Analys: Braun and Clarke´s six-step method.

Resultatet visade att det utifrån personernas erfarenheter fanns ett behov av att utveckla och anpassa information samt vilka råd rörande diabetes och kost som ges till patienter från detta område. Detta då det finns risk för missförstånd på grund av låg utbildningsnivån i det området där studien genomfördes.

(Urval, Datainsamling, Analys)

BMC Public Health Att belysa på vilket sätt patienter med diabetes intervjuer deltagarna delades i tre grupper

Analys: Innehållsanalys.

Resultatet visade att motivationen hos

personerna varierade stort utifrån det stöd som tillhandhölls av vårdpersonal.

Studien fann att adekvat information samt förbättrad kunskap kring diabetesrelaterade komplikationer var av stor betydelse för personers perspektiv avseende

livsstilsförändringar. Vissa personer först förstod allvaret i samband med att sjukdomen förvärrades och medicinering blev nödvändig.

Andra personer förmådde göra

livsstilsförändringar kort tid efter diagnosen, som regelbunden fysisk aktivitet och förändrad kost. Personer uttryckte ånger över att de inte lyckats med att hålla sig till den nya förbättrade livsstilen.

BMC Public Health Att utforska de hinder och olika former av hjälp som är relaterad till en hälsosam livsstil hos en grupp män och kvinnor som lever med typ 2 diabetes på en ögrupp

Av studien framgick att de personer som deltog endast hade liten kunskap rörande sjukdomens uppkomst och hantering, vilket förhindrade adekvat egenvård. Studien visade även att utbildning kring sjukdomen kunde vara till stor hjälp som en hälsosammare livsstil bland personerna.

(Urval, Datainsamling, Analys)

type 2 diabetes in daily life

2019, Holland BMC Health Serv Res

Att skapa bättre förståelse för patienternas perspektiv rörande egenvård och stöd

Metod: Kvalitativ Urval:10 deltagare Datainsamling: Intervjuer Analys: Generell induktiv metod.

Studien fann att personerna primärt upplevde sin nya levnadsföring som aktiv egenvård i nära anslutning till diagnosen. Studien fann att såvida inga komplikationer uppstod så tenderade personerna med tiden att i allt mindre utsträckning betrakta livsstilsförändringarna som egenvård. Personerna upplevde att diagnosen påverkade dagliga livet men att det även uppmuntrade till livsstilsförändringar.

Wu, F-L., Tai, H-C.

& Sun, J-C Self-management Experience of och äldre individer med diabetes typ 2

Metod: Kvalitativ Urval: 23 deltagare

Datainsamling: Två fokusgrupper, inspelade intervjuer

Analys: Innehållsanalys.

Studien visade att personernas erfarenheter och upplevelser kunde inordnas i ett antal olika teman, vilka omfattade varierande aspekter av hälsomedvetenhet, egenvård samt omgivningens påverkan. Personerna upplevde att det

existerade ett flertal olika svårigheter och hinder för god livsföring samt egenvård relaterat till omgivningens förväntningar och det egna känslolivet.

Related documents