• No results found

Matris över inkluderade artiklar

In document Abort, ett självklart val? (Page 34-40)

FÖRSLAG TILL FRAMTIDA FORSKNING

BILAGA 3 Matris över inkluderade artiklar

Författare År Land

Titel Syfte Metod Deltagare Resultat Kvalitets

bedömning Ekstrand, M et al (2005) Sverige Swedish teenager perceptions of teenage pregnancy, abortion, sexual behaviour, and

contraceptive habits – a focus group study among 17-year-old female high- school students.

Att få en ökad förståelse för vilka faktorer som kvinnliga tonåringar förklarar de ökade tonårsaborterna med. Tonåringars uppfattning om tonårsgraviditet, abort, sexuella beteende, och preventivmedels vanor undersöks.

Kvalitativ metod. Djupintervju med 17 åriga flickor från sex olika grupper. Intervjuerna blev inspelade och sedan skrevs de av ordagrant och analyserades.

n=42 Det framkom en negativ attityd mot tonårsgraviditet och en positiv attityd för abort. Riskfyllt beteende som att negligera preventivmedel och att man hade sex när man var berusad var en anledning enligt tjejerna till det ökande antalet aborter bland svenska tonåringar. Medias bild av sex influerade ungdomars sexbeteende och en liberal attityd för tillfällig sex uttrycktes. Flickor ansågs ta ett större ansvar för preventivmedel och för att undvika graviditet. Ängslan och oron att hormon preparat skulle ge biverkningar var spridd. Deltagarna hade en begränsad kunskap om abort. De flesta uppgav att de var missnöjda med skolans sexualundervisning.

Bra

Författare År Land

Titel Syfte Metod Deltagare Resultat Kvalitets

bedömning Ekstrand, M et al

(2007) Sverige

Preventing pregnancy: a girl’s issue. Seventeen- year-old Swedish boys perceptions on abortion, reproduction and use of contraception

Att få en djupare förståelse om hur tonårspojkar ser på abort, att bli tonårspappor, sexuellt beteende, och användandet av preventivmedel.

Kvalitativ intervju. Sex fokus-grupper med 17-åriga pojkar. Intervjuerna blev inspelade med bandspelare, ordagrant nerskrivna, och manifest analyserade.

n=40 Att bli tonårspappa ansågs vara en katastrof och abort ett moraliskt dilemma. De flesta av deltagarna var överens om att det var flickans oinskränkta rätt att bestämma om abort, men några var frustrerade över att inte ha någon legal rätt att påverka beslutet.

Misslyckandet med preventivmedel ansågs vanligt och i huvudsak i samband med alkohol eller vid oplanerat sex. Pojkar ansåg att flickor hade ett större ansvar till att inte bli gravida, och de litade ofta blint på att flickorna använde preventivmedel eller att de skulle ta DEP. Många var missnöjda med skolans

sexualundervisning, men ansåg att det var en viktig kunskapsväg i jämförelse med många andra informations källor om sex, t ex pornografi.

Författare År Land

Titel Syfte Metod Deltagare Resultat Kvalitets

bedömning Harvey, N & Gaudoin, M

(2007) Skottland

Teenagers requesting pregnancy termination are no less responsible about contraceptive use at the time of conception than older women. Undersöka abortsökande tonåringars användande av preventivmedel vid befruktningstillfället och därigenom se om tonåringars användande av preventivmedel skiljer sig från äldre kvinnor som blivit oönskat gravida.

Kvantitativ metod. 925 abortsökande tonåringar vid en gynekologisk klinik i Glasgow. Denna studie definierade tonåringar som var ≤20 år vid aborttillfället. Undersökningen pågick 040503-051231. Anställda sjuksköterskor på kliniken träffade samtliga abortsökande, och de fick fylla i ett formulär med frågor såsom ålder, civilstatus, preventivmedel vid befruktningstillfället och planerat

preventivmedel i framtiden. n= 246

n=697 Av dessa 925 kvinnor som valde att avbryta graviditeten blev 18 stycken oönskat gravid igen under studien. Användandet av preventivmedel hos kvinnor oavsett ålder var liten. Av dessa 925 var det 97 stycken som efterfrågade preventivmedel post abort. De flesta tonåringar som utförde abort var singlar.

Medel Författare

År Land

Titel Syfte Metod Deltagare Resultat Kvalitets

bedömning Fergusson, D M et al

(2007) Nya Zeeland

Abortion among young women and subsequent life outcomes.

Undersöka varför unga kvinnor söker abort samt deras livskvalitet efteråt.

Kvantitativ metod. Data från 492 kvinnor i ålder 21- 25 år. För författarnas huvudanalys klassificerades deltagarna i tre grupper –de som gjort abort – de som varit gravida men inte gjort abort – de som aldrig varit gravida. Innan deltagarna intervjuades hade etisk kommitté godkänt studien. Intervju frågorna hade fokus på graviditet, utbildning, inkomst, välfärdsberoende, sysselsättning, anställning, civilstatus. n = 48 abortgruppen. n = 77 gruppen gravida som valde fullfölja. n = 367 gruppen icke gravida.

Forskningen om varför unga kvinnor väljer abort säger ofta att det beror på utbildning, ekonomi och/eller relation/förhållande. Kvinnor som varit gravida och inte sökt abort mådde som de som inte varit gravida. I denna studie framkom att kvinnor som gjorde abort hade högre utbildning än de som valde att fullfölja graviditeten. De som gjort abort och de kvinnor som inte blivit gravida hade liknande utbildningsbakgrund. Vidare visades att kvinnor som blivit oönskat gravida men inte utförde abort hade i genomsnitt bakgrund från mindre ogynnsamma omständigheter både

utbildningsmässigt och ekonomiskt. De kvinnorna tenderade avbryta sin skolgång, ingen fast anställning, beroende av ekonomisk stöttning av samhället samt dålig eller ingen kontakt med barnafadern.

Författare År Land

Titel Syfte Metod Deltagare Resultat Kvalitets

bedömning Helström, L et al

(2006) Sverige

Abortion rate and contraceptive practices in immigrant and Swedish adolescents. Att undersöka om invandrarflickor gör fler aborter än etniskt svenska flickor, och om så är fallet, studera möjliga förklaringar, inkluderat användandet av preventivmedel och attityder. Kvantitativ metod. Personliga intervjuer där man använde ett standar d-

frågeformulär. Strukturerade svarsalternativ gavs utom där frågorna krävde absoluta svar så som ålder, födelse ort osv.

n=126 66 st svenska flickor och 60 st invandrar flickor.

Svenska flickor hade färre tidigare graviditeter än invandrar flickor och hade mer erfarenhet av preventivmedels – rådgivning. De vanligaste anledningarna till abort i båda grupperna var en önskad att blir klar med utbildningen. Svenska flickor uppgav låg ålder som en anledning oftare än invandrarflickorna, ekonomiska anledningar och relationen med partnern var också en vanlig anledning.

Bra

Författare År Land

Titel Syfte Metod Deltagare Resultat Kvalitets

bedömning Holmberg, L I & Wahlberg, V (2000) Sverige The process of decision-making on abortion: A grounded theory study of young men in Sweden. Erhålla kunskap om attityder, frågor och problem i samband med beslutet att göra en abort hos unga män som nyligen blivit informerade om ett positivt graviditetstest hos flickvännen. Denna kunskap ska bli en bas för utvecklandet av en service för dessa unga män. Kvalitativ metod. En ”grounded theory” användes för intervjuerna på en ungdomsklinik i Sverige med 18 individer som mötte beslutet om abort.

n=18 För många av de unga männen blev det positiva graviditetstestet en chock! Det gav också upphov till konfliktfyllda känslor. I en föreslagen modell kan beslutsprocessen förstås genom tre koncept; reaktioner (inklusive känslor, farhågor, och moralisk konflikt), slag/stöt faktorer (inklusive kvaliteten på relationen, omtanken på flickvännen, och psykologiska faktorer) och instrument för processen (inklusive kommunikation, hemlighet/förtrolighet, och organiserad support).

Författare År Land

Titel Syfte Metod Deltagare Resultat Kvalitets

bedömning Jewell, D et al

(2000) England

Teenage pregnancy:

Whose problem is it? Undersöka om gravida tonåringar skiljer sig från icke gravida tonåringar i deras synsätt till sexuell hälsa, kunskap om preventivmedel och graviditet.

Kvalitativ metod med en etnografisk ansats. Djup – intervjuer med hjälp av checklista med frågor som berörde familjebakgrund, socialt nätverk, nära relationer, sexuell hälsa. Detta spelades in och deltagande observationer gjordes över en arton månaders -period. Det var 34 kvinnor som var 16-20 år., värvades avsiktligt för att fånga de sociala omständigheterna såsom bostadsområden med hög respektive låg arbetslöshet Deltagarna delades in i två grupper - unga mödrar samt unga icke gravida med bakgrund från socialt och ekonomiskt mindre gynnsamma och mer gynnsamma förhållanden. n = 16 gruppen unga gravida. n = 18 gruppen icke gravida.

Båda grupperna rapporterade sin sexuella aktivitet som medförde risker att bli oönskat gravid. Enligt deltagarna råder större debatt om ämnet än de själva upplever problemet. Gruppen som kom från mer gynnsam bakgrund använde sig mer av akut

preventivmedel såsom ”Dagen efter piller” än gruppen kvinnor med mindre gynnsam bakgrund.

Teman som återkom i resultatet var attityd till graviditet, sex och kärlek i förhållandet samt kunskap och användande av preventivmedel.

Bra

Författare År Land

Titel Syfte Metod Deltagare Resultat Kvalitets

bedömning Larsson, M et al

(2007) Sverige

Contraceptive use and associated factors among Swedish high school students. Att studera själv- rapporterade sexuella erfarenheter, abort, STD, användandet av preventivmedel och faktorer som påverkar användandet av

preventivmedel hos svenska högstadieelever. Kvantitativ metod. En anonym klassrums - undersökning var distribuerad till en slumpmässig utvald elevgrupp (n= 924) med 18-åriga elever i en medelstor svensk stad. 47 klasser, med totalt 924 elever var slumpmässigt utvalda. Totalt var det 718 elever som fyllde i frågeformuläret. Respons- andelen blev 78% (n=718).

n=924 Tre av fyra studenter hade haft sex och majoriteten av dem sa sig vara tillfreds med sitt sexliv. Få studenter uppgav sig ha gjort en abort (5 %) eller att ha STD (4 %). Användandet av alkohol framkom som den viktigaste bidragande orsaken till att preventivmedel inte användes vid första och senaste sexuella tillfället, och de unga männen rapporterade mer oskyddade sexuella tillfällen än de unga kvinnorna.

Författare År Land

Titel Syfte Metod Deltagare Resultat Kvalitets

bedömning Lindell, M E & Olsson, H

M (1993) Sverige

Swedish students’ attitudes

toward abortion. Syftet med studien var att beskriva studenters inställning gentemot abort.

Kvantitativ metod. Ett frågeformulär delades ut till sammanlagt 491 studenter från sju olika skolor. Ålder var 17-18 år, både killar och tjejer deltog. Frågor såsom hur information om sex och samlevnad upplevdes, fysiologi och anatomi gällande reproduktivitet, preventivmedel, sexuellt överförbara sjukdomar och abort ställdes. Två frågor var öppna och elva frågor var slutna. Deltagandet var frivilligt och skedde anonymt.

n=421 Två tredjedelar av studenterna tyckte att beslut huruvida abort eller inte skulle bestämmas av tjejen och killen tillsammans, fler killar än tjejer var av den åsikten. Vidare visade resultatet att vanliga skäl till abort var av sociala och/eller ekonomiska skäl, ville inte avbryta sina studier, missbildning eller sjukdom hos foster samt oönskad gravid på grund av sexuellt övergrepp. Anledning till oönskad graviditet som resulterade i abort trodde många av de deltagande studenterna kunde bero på utebliven

preventivmedelsrådgivning eller tillfällig relation med barnafadern.

Författare År Land

Titel Syfte Metod Deltagare Resultat Kvalitets

bedömning Pearson et al (1995) England Teenage pregnancy: a comparative study of teenagers choosing termination of pregnancy or antenatal care.

Syftet med studien var att fastställa om det fanns några skillnader hos de tonåringar som blivit ofrivilligt gravida och valde att utföra en abort, och de tonåringar som valde att fullfölja graviditeten. Detta med fokus på deras eventuella användande och erfarenhet av den lokala mödravården för

preventivmedelsrådgivning.

Kvantitativ metod. Jämförelse studie där 167 gravida tonåringar (13-19 år) deltog. Studien sträckte sig över en 18

månadersperiod. Efter en pilotstudie och etisk kommitté godkänt studien valdes tonåringar från 4 sjukvårdsdistrikt. De delades in i två grupper, en som skulle avbryta sin graviditet och en som valt att fullfölja. Ett strukturerat frågeformulär användes med en kombination av slutna och öppna frågor.

n=167 Bortfall redovisas i respektive resultat tabell.

Tonåringar som blivit ofrivilligt gravida som avbröt graviditeten hade mindre erfarenhet av att konsultera mödravården regelbundet än de som valde fullfölja sin graviditet. Gruppen som valde att avbryta graviditeten var så kallade ”kondomanvändare” och det de kunde om preventivmedel hade de lärt sig i skolan. De som valde fortsätta sin graviditet ”var mer lik p-piller” användare och de kunskaper de hade om

preventivmedel hade de fått på mödravårdscentral eller annan vårdinrättning. Många upplevde det som ”pinsamt” att söka preventivmedelsrådgivning någon annan stans än på mödravårdscentral. Studien visade att relationen mellan kvinnan och barnafadern var avgörande och påverkade förloppet av graviditeten. Vidare visade studien att sociala faktorer såsom boende, bakgrund och ekonomi var avgörande.

Författare År Land

Titel Syfte Metod Deltagare Resultat Kvalitets

bedömning Thorsén, C et al (2006) Sverige Perceptions of contraception, non- protection and induced abortion among a sample of urban Swedish teenage girls: Focus group discussions.

Utforska tonårsflickors attityd gentemot preventivmedel och abort för att bättre förstå underliggande anledningar till att preventivmedel inte används.

Kvalitativ metod. Fyra fokusgrupper som delades in efter ålder. Efter varje avslutat ämne summerade moderatorn och observatören uttalandena för att konfirmera att de hade förstått deltagarna rätt och för att ge ett tillfälle för att klargöra. Diskussionerna spelades in och skrevs ut. Deltagarna fick också lämna in ett anonymt frågeformulär med 11 frågor gällande sexuell erfarenhet, preventivmedel och abort.

n=16 Attityden för abort var generellt positivt trots lite information och kunskapsluckor om ämnet. Kunskapen om olika preventivmedel var hög. Användandet av alkohol var ofta citerat som en bidragande faktor till ett riskfyllt beteende. Sexuella övergrepp var nämnt som ett återkommande fenomen och alla deltagare kände någon som hade blivit sexuellt utnyttjad. Deltagarna var överens om att sexpartnern motvilligt använde kondom och att det var svårt att förhandla med dem om detta. Det ökande antalet aborter förklarades med att fler hade sex i en yngre ålder. Det uttrycktes ett behov för att lättare få tag i preventivmedel och att det skulle vara billigare. Samt att skolans sexualundervisning skulle förbättras.

In document Abort, ett självklart val? (Page 34-40)

Related documents