• No results found

Mattor för golv, motortunnel och klädsel

Utvärdering av idéerna skedde genom en diskussion på plats på Scania med mina handledare där idéerna som kommit till under idéskapandet utvärderades och trattades ner till ett alternativ där utforskningen kunde fortgå för att utveckla lösningar för att bättre förstå designproblemet och testa funktionalitet

samt förståelse och upplevelse av de alternativa lösningarna. För att utföra de här stegen använde jag mig av skissprototyper av olika slag men även skarpare prototyper i form av renderingar och fotografier editerade i Adobe

Photoshop.

4.2 Konceptval

Bland idéerna som kom hade samtliga potential till vidare utveckling, men alla var inte lika väl lämpade för att fylla arbetets syfte eller ge svar på frågeställningarna som ställs i samband med syftet. Alla idéer som kommit till löser inte heller problemet som tas upp i början av arbetet. Förslaget behöver vara ekonomiskt försvarbart för att vara aktuellt för Scania, utöver det är det ett globalt företag med inredning som måste fungera globalt.

Ett koncept där man kan belysa ett hållbarhetstänk med genomgående detaljer i hytten. Konceptet skulle fungera på samma sätt som exempelvis V8

trimpaketet där utvalda detaljer är röda och V8 symbolen finns på olika detaljer i hytten.

Problemet med den idén var att inte några materialval förutom dessa detaljer hade tagits i beaktande och det på så sätt inte hade uppfyllt syftet med arbetet.

Trimpaket

I det här segmentet av produkter är det lättare att få in ekologiskt hållbara material jämfört med artiklar i standardutbudet.

Anledningen är att inköp av tillbehör sker separat och inte i samma system som standardprodukter. Men tillbehör uppfyller inte syftet med arbetet utan fyller bara den delen att det kan vara ett litet steg mot en hållbarare interiör för Scania.

Tillbehör

De nedre panelerna av instrumentpanelen i lastbilsinteriören. Stora artiklar som hade fyllt syftet och frågeställningar som ställs i

Nedre del instrumentpanel

Figur 29. Bild på hytt med en del olika trim synligt som kromdetaljer med mera (Wink, 2017).

Figur 30. Bild på tillbehörsbord på instrumentpanel och surfplattehållare (Lindh, 2019).

Ratten är intressant eftersom den är den viktigaste komponenten i interiören.

Problemet är att få ett koncept som är tillräckligt genomarbetat för att vara realistiskt med alla krav på den korta tid som examensarbetet är. Ratten uppfyller inte arbetets syfte eftersom den är en liten komponent i ett stort sammanhang.

Andra artiklar hade även de behövts tas i beaktande för att få en fungerande helhet.

Ratt

Bakre delen av hytten med bädd och förvaring. Ett koncept som hade fungerat på ett bra sätt och hade kunnat behandla formmässiga samt materialmässiga aspekter. Konceptet valdes bort på grund av avgränsningen till Scanias två minsta modeller i serier L- och P-serien som är ytterst ovanliga med sovhytt.

Sovhytt

Mattor för golv, motortunnel och klädsel.

Relativt stora ytor i lastbilsinteriören, men eftersom textilierna inte är ett stort materialmässigt problem för Scania då de använder polyester som går att återvinna på ett effektivt sätt idag så var textilier uteslutande inte aktuellt att arbeta med då de finns områden i lastbilsinteriören med

Textilier

Figur 32. Ratt i en Scania V8 (Boman, 2017)..

Figur 33. Hytt i Scania V8 med bädd (Wink, 2016).

En bok med samlad information om hållbarhet i lastbilsinteriören. Ett

koncept med möjlighet att behandla alla ovanstående områden på ett lite friare sätt.

Tanken med konceptet är att fungera som en inspiration där det finns större friheter att ge förslag utan att de praktiskt behöver fungera i alla aspekter idag. Nackdelen med det här konceptet är att inte någon fysisk artikel kommer byggas i ett nytt material som de andra koncepten ger möjlighet till.

Handbok

Från de här förutsättningarna var handboken det koncept som hade det mest holistiska tankesättet mot en interiör med mera ekologiskt hållbara materialval. Handboken ska kunna kommunicera och inspirera designers och ingenjörer på Scania att så småningom ställa om för att arbeta mot hållbarare materialval i interiören. Med den här insikten var handboken det koncept som utefter förutsättningarna hade bäst potential att utvecklas till en genomarbetad produkt som faktiskt kan göra nytta på sikt.

Figur 35. Scania broschyr, ”The new generation Scania (Scania CV AB, 2017).

4.3 Konceptuppbyggnad

Konceptet som valts ut för vidare

utveckling, handboken hade stort behov av att struktureras upp. Någon form av skelett behövde skissas upp för att få grunden till ett relevant innehåll.

En form av innehållsförteckning blev grunden till handboken, den första versionen skissades upp för hand.

Innehållsförteckningen baserades på

utforskningen och slutsatserna från den utforskningen. För att utveckla handboken från innehållsförteckningen behövdes ett underlag utvecklas för att komma vidare.

Underlaget byggdes upp från vilket innehåll som kan vara väsentligt att fylla upp varje kapitel. Det första utkastet skissades upp med papper och penna för att få en helhetsbild över ett möjligt upplägg.

Figur 36. Utdrag ur skissblock på underlag vad varje kapitel i handboken skulle innehålla.

När underlaget var klart behövdes en fungerande layout för boken. För att få en estetiskt tilltalande handbok samtidigt som den ska vara lätt att bläddra i så hämtades inspiration till layout och uppbyggnad från ett flertal olika designmagasin. Detta för att se vad som var lockande med dem och vilka delar som kan fungera i en handbok till Scania.

När inspiration på layouten hämtats in och underlaget till handboken var klar så var nästa steg i processen att skissa upp några förslag på layout för hand.

Efter att förslagen på layout fanns som handskiss övergick arbetet snabbt till digital uppbyggnad i Adobe InDesign. Där

byggdes det som skulle bli den slutgiltiga layouten som fungerar genomgående för handbokens innehåll.

I Adobe InDesign bestämdes spaltantal, om det skulle vara stående eller liggande sidor, samt vilken storlek som är bäst lämpad för en handbok av den här typen.

Även bredden på marginalerna fastställdes till 20 millimeter här för att få en tillräckligt bred kant utan att tummarna ska behöva täcka texten när man läser handboken. Hur stort utrymme som ska ges åt bilderna i förhållande till texten så att bilderna inte blir för små, och av den anledningen blir svåra att tyda, eller att de är onödigt stora så att man inte får en koppling till dem.

5. Resultat

5.1 Handboken -

Related documents