• No results found

Medborgarförslag Pensionärer i skolan

In document Härnösands kommun (Page 98-119)

Sammanfattning

Kommunfullmäktige har lämnat uppdraget till skolnämnden att bereda och svara på medborgarförslag – Pensionär/senior i skolan.

Den som skrivit förslaget menar att erbjudandet till pensionärer och seniorer att delta i kommunens skolverksamhet skulle medföra möjligheter till ett lugnare och tryggare klimat i klassrumssituationer, på raster och i

fritidsverksamheten.

Skolans vardagliga skolverksamhet leds av rektor. Rektor har också enligt skollagen ansvaret för att verksamheten ordnas och organiseras så att elevernas rätt till utbildning och stöd garanteras. Av detta följer att rektor fullt ut både ansvarar för skolans inre organisation och har rätten att leda och fördela arbetet inom sin egen organisation.

Möjligheten att vistas i den vardagliga skolverksamheten för den som inte är anställd omgärdas av ett tydligt regelverk. Skolan är inte en allmän plats, varför tillträde till skolans vardag ska godkännas, ytterst av rektor. Rektor har också ett ansvar för säkerhet och arbetsmiljö för dem som vistats i skolan. Vidare föreligger ett lagkrav på att alla som arbetar med barn och finns nära dem i förskola och skola ska uppvisa ett utdrag ur

belastningsregistret. Att erbjuda pensionärer eller seniorer att kunna delta i kommunens skolverksamhet på frivillig, ej avlönad basis, men med vissa förmåner så som lunch och fika, måste därför i varje läge behovsprövas och godkännas av rektor, utifrån den samlade bedömningen av verksamheten i stort.

Skolförvaltningen avstyrker förslaget om att erbjuda pensionärer och seniorer deltagande i kommunens skolverksamhet på det sätt och med de villkor som förslagsställaren skriver fram.

Beskrivning av ärendet

I det medborgarförslag som inkommit beskriver förslagsställaren att

pensionärer eller seniorer som erbjuds att delta i skolverksamheten skulle bli en extraresurs som kan stödja och hjälpa barn och ungdomar i skolmiljön.

Det skulle kunna handla om att delta på lektioner, hjälpa till med

skoluppgifter och läxor, lyssna på barn som läser, läsa för barn, vara med på raster, hjälpa till på idrotten eller i slöjden, följa med på utflykter etc.

Härnösands kommun

Pensionär/senior i skolan skulle bygga på en frivillighet och ingen

ekonomisk ersättning skulle utgå. Istället skulle skolan kunna bjuda på kaffe och lunch. Omfattningen skulle kunna variera, beroende på hur det passar på både pensionären/senioren och skolan. Men viss kontinuitet skulle vara önskvärt, exempelvis terminsvis. Förslagsställaren pekar på att det

förekommer olika varianter på detta i andra kommuner i Sverige och föreslår att det även borde kunna införas i Härnösands kommun.

Skollagen (2 kap 10 §) skriver fram rektors ansvar för den egna enhetens inre organisation och anger att rektor har att ordna och fördela resurser inom enheten efter barnens och elevernas olika förutsättningar och behov. De yttre ramarna för detta ansvar anges av annan lagstiftning och andra styrande dokument, samt det arbetsledaransvar som definierats av Härnösands kommun genom det s.k. VEPA-ansvaret (ansvar för Verksamhet, Ekonomi, Personal samt Arbetsmiljö).

I kommuner där pensionärer eller andra vuxna som inte är anställda erbjuds frivillig delaktighet i skolans vardagsverksamhet omgärdas detta av regler och tydliga förutsättningar. Då skolan inte är en allmän plats måste

deltagandet vara godkänt av rektor, den som deltar i skolverksamheten ska ha uppvisat ett utdrag ur belastningsregistret och prövats mot detta, samt att det tydligt utretts i vilka avseenden arbetsmiljöansvaret råder. Generella erbjudanden om frivillig delaktighet från skolhuvudmännen förekommer därför i mycket liten utsträckning, däremot finns det enskilda skolor som erbjuder deltagande för att uppnå vissa positiva effekter i lärmiljön, precis på det sätt som förslagsställaren anger.

Mer vanligt vad gäller den frivilliga verksamheten är ordnandet av stöd för läxläsning och andra insatser som riktar sig mot att stötta barn och ungdomar i sitt lärande och i sin personliga utveckling. Denna verksamhet sker oftast efter skoltid och samordnas vanligtvis av studieförbund eller av andra idéburna organisationer.

Förvaltningens synpunkter

Skolförvaltningen ser utifrån gällande speciallagstiftning för skolan att ett generellt erbjudande till pensionärer och seniorer att delta och vara aktiv i skolans vardag på frivillig basis är problematiskt. Samtidigt som

förvaltningen i allt väsentligt delar uppfattningen med den som skrivit förslaget om de positiva effekter som skulle kunna uppnås i skolvardagen, måste viktiga aspekter som rektors förutsättningar för att fullt ut kunna ta det pedagogiska ansvaret likväl som det s.k. VEPA-ansvaret för verksamheten vägas in. Rektor kan vidare inte heller ställa de krav på önskat terminsvis deltagande som skrivs fram i förslaget, då inget formellt anställningskontrakt kan upprättas. En sådan ordning är inte förenlig med de krav kommunen som huvudman ställer.

Utifrån medborgarförslaget menar skolförvaltningen att möjligheten för vuxna som ej är anställda av Härnösands kommun att frivilligt delta i skolans vardagsverksamhet måste ankomma på varje enskild rektor att besluta,

Härnösands kommun Skolförvaltningen

YTTRANDE

Sida

3(3)

Datum

2019-10-21

utifrån den samlade bedömningen av verksamhetens behov. Frivilliga insatser utförda av pensionärer eller seniorer kan passa väl in i viss

verksamhet, under givna förutsättningar och under begränsad tid, och i andra inte. Skolförvaltningen menar vidare att skolans utmaningar i vardagen i huvudsak är att garantera elevens rätt till stöd och stimulans så att de utvecklas så långt som möjligt givet deras egna förutsättningar. Detta uppdrag kräver utbildad och legitimerad pedagogisk personal.

Roland Bång Förvaltningschef

Sida 1

E-postformulär

Namn

Elisabeth Edmark Lundgren

Adress

Postnummer

Ort

Härnösand

Telefon

E-postadress

Datum

2018-11-10

Rubrik på medborgarförslaget Penisionär/senior i skolan

Här skriver du ditt förslag

KS18-478-600

Sida 2

E-postformulär

Förslaget är att erbjuda pensionärer/seniorer att delta i kommunens skolverksamhet; vara med på lektioner, vara med på fritids och raster. Det skulle innebära fler vuxna närvarande som kan stödja ett lugnare och tryggare klimat i både klassrum, på fritids och på raster.

En pensionär/senior i skolan skulle bli som en extraresurs som kan stödja och hjälpa barn och ungdomar i skolmiljön. Det kan handla om att delta på lektioner, hjälpa till med skoluppgifter och läxor, lyssna på barn som läser, läsa för barn, vara med på raster, hjälpa till på idrotten eller i slöjden, följa med på utflykter etc.

Pensionär/senior i skolan skulle bygga på en frivillighet och ingen ekonomisk ersättning skulle utgå. Istället skulle skolan kunna bjuda på kaffe och lunch. Omfattningen kan variera, beroende på hur det passar på både pensionären/senioren och skolan. Men viss kontinuitet skulle vara önskvärt ex terminsvis.

Varianter på detta finns redan i andra kommuner i Sverige och borde även kunna införas i Härnösands kommun.

Motivering (Här lämnar du en motivering till ditt förslag. Motivera gärna varför du anser att förslaget ska genomföras och hur det skulle kunna genomföras).

Barn och ungdomar behöver bli sedda och bekräftade och ha fler vuxna som förebilder. Det skulle kunna bidra till ett lugnare och tryggare klimat i klassrummen, det blir samtidigt ett möte mellan generationer som i sig skapar förståelse och ett lärande. Barn och ungdomar får ta del av de äldres kunskaper och de äldre får en känsla av meningsfullhet och får en viktig uppgift.

Det skulle krävas en marknadsföringsåtgärd och att det finns en yta (formulär) på kommunens hemsida där pensionären/senioren kan anmäla sitt intresse, omfattning och vilken skola som de önskar vara på.

Ett krav skulle kunna vara att kommunen vill se ett utdrag ur polisens belastningsregister innan en placering sker.

Det som krävs är också en kontaktperson från kommunens sida som fördelar dessa extraresurser och kanske har ett introduktionspass där man går igenom upplägg, lite kort om värdegrund, likabehandlingsplan etc.

Jag godkänner att mitt namn och mitt medborgarförslag publiceras på Härnösands kommuns hemsida www.harnosand.se, samt i kallelser och protokoll. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke enligt

dataskyddsförordningen (GDPR) och därmed får ytterligare uppgifter inte behandlas. Om du vill ha mer information om hur dina personuppgifter används så kontakta kommunsekreteraren, 0611-34 80 00.

Ja

Samtycke

2018-11-10 10.12

Jag godkänner att de uppgifter jag skrivit i formuläret hanteras av Härnösands kommun enligt dataskyddsförordningen (GDPR).

Postadress

Johanna Laine, 0611 34 80 08 johanna.laine@harnosand.se

PROTOKOLLSFÖRSLAG

Sida

In document Härnösands kommun (Page 98-119)