• No results found

Hur mellanchefernas roll i arbetet med värdegrunden påverkas av ledningens värdegrundsstrategier

3 Förväntningar, utmaningar och rollen

4.2.1 Hur mellanchefernas roll i arbetet med värdegrunden påverkas av ledningens värdegrundsstrategier

Mellancheferna som befinner sig på̊ Transportia delar alla samma mening om att en tydlig, utarbetade värdegrund inte finns på̊ deras arbetsplats. De upplever att deras ledning sitter långt ifrån med ett intresse att skapa en gemensam värdegrund som ska genomsyra hela företaget. Det görs olika satsningar från ledning men av mellanchefernas utsagor verkar det som halvhjärtade försök. Citaten nedan beskriver deras syn på̊ det hela.

”Det hade funnits något strategimöte som var menat skulle bygga upp en värdegrund för företaget men mer än så har det inte blivit.” ”Aktivt ledarskap från högsta nivån det är det som saknas. Det finns inget intresse”

Mellancheferna upplever att de har ett visst ansvar vad gäller att följa verksamhetens

värdegrund men på̊ grund av bristande engagemang från ledningen blir det ofta sekundärt. Det saknas tydliga riktlinjer och värdegrundsarbete har endast utmynnat i något strategimöte men utan vidare resultat. En av mellancheferna sammanfattade på följande vis:

”Ja visst det finns ju dokumenterat liksom men det är också där det slutar lite grann. Det räcker att någon går ut och pratar negativt om strategin eller om värdegrunden. Ja då är det ju ingen annan som bryr sig”

Citatet nedan visar hur en mellanchef uttrycker sig om vad som saknas och vilka konsekvenser det medfört:

”Ja vi borde prata mer om det för att få igenom det. Om man vill ha företagets värdegrunder. Det blir mer lokalgruppens värdegrunder, tror inte det finns någon riktlinje, eller inte vad jag sett i alla fall”

4.2.2 Hur mellancheferna förhåller sig till arbetet med

värdegrunden

Mellancheferna beklagar sig angående de normer som funnits kvar genom åren och som är svåra att ändra på̊. De menar att de utmanas av dessa i arbetet med värdegrunden eftersom deras personal har svårt att ta in nya direktiv. Nedan beskriver en sin upplevelse av situationen:

”(...) Och det är väldigt svårt att få folk att jobba utanför den här jävla boxen alltså.”

Å andra sidan menar alla att det är de som mellanchef som är den bidragande faktor till varför det inte finns någon enhetlighet kring värdegrunden. Vilket de anser resulterat i att det finns tydliga kontraster mellan varje avdelning som kan tydas av följande:

”Jag vill gärna påstå̊ att jag som (sitt namn) har bidragit till min kultur väldigt mycket. (...) Jag har försökt att övertyga och förklara för dem nya som tillkommit att det är så här vi ska göra, det är det sättet vi måste följa, ha den grunden osv.”

”Vi har tre konton som jobbar på̊ samma landskap. Alla konton har sin egen kultur. Det syns tydligt, det tycker jag. Det är verkligen satt av cheferna det skulle jag vilja säga.”

Samtidigt pratar de om hur de helst ser att gruppen formas utefter deras egna preferenser. Deras tänkta bild kring en värdegrund hamnar i centrum. En av mellancheferna uttryckte sig på̊ följande vis:

”(..) jag tycker det är mitt ansvar att försöka implementera en värdegrund men jag som ledare vill ju ha mitt avtryck i min grupp. Jag vill ju att min grupp ska reflektera mig, mina ambitioner och mina värderingar.”

De lägger därför stor vikt på att hitta rätt personer till sina avdelningar genom rekrytering, eftersom nya medarbetare är som mest mottagliga. Här finns det chans att forma personen att tolka värdegrunden så som mellanchefen önskar, som citaten nedan uttrycker det:

”(...) Jag har jobbat mycket, eller lagt mycket energi på̊ att hitta rätt personer i min grupp. Jag måste få in folk som fungerar tillsammans och som har ungefär liknade värderingar.”

4.2.3 Mellanchefens syn på sin roll i arbetet med

värdegrunden

Mellancheferna beskriver hur de själva intar en distanserad roll från företagets värdegrund eftersom de inte känner att det finns något större intresse från ledningens sida. De reflekterar om sin roll enbart utefter vad de anser att de vill uppnå med sina respektive avdelningar. Följande citat uttrycker hur de upplever sin roll:

”Jag blundar ju lite. Jag vet ju att det inte görs till 100% (...) Men det är ingenting jag står för. Det finns viktigare saker i mina ögon som jag måste ansvara för.”

”Det ligger såklart väldigt nära mitt huvudansvar, det tycker jag. Jag måste ju se till att alla håller sig inom de ramar jag har satt upp.”

Alla tre menar även på att de har ett stort ansvar att se till att alla tar till sig den värdegrund som de eftersträvar. De menade att deras roll innebär att påverka sin personal till att inta ett visst beteende genom bl.a. visa gott exempel samt uppmärksamma vad de anser gynna deras avdelning.

”Ja, jag försöker göra det smart. Jag försöker att inte diktera. Det tror jag inte man kommer med någonstans. Utan jag måste ju lite, lead by example.”

Gemensamt bland mellancheferna från Transportia är även att de upplever att de har stort inflytande som mellanchef.

4.3 Vården

Verksamheten är ett av Regions Skånes sjukhus. Totalt finns det tio olika enheter såsom universitetssjukhus, akutsjukhus och närsjukhus, med olika typer av vård och specialiteter. Vården står inför stora personalomsättningar årligen som utmanar ett värdegrundsarbete. Vi har besökt två olika avdelningar inom samma sjukhus där vi intervjuat två mellanchefer.

4.3.1 Hur mellanchefernas roll i arbetet med värdegrunden

påverkas av ledningens värdegrundsstrategier

De mellanchefer som befinner sig på̊ Vården menar att deras ledning försöker hålla ett

värdegrundsarbete vid liv genom olika workshops och strategimöten. De upplever att det finns en strävan från ledningen att skapa en gemensam värdegrund och det lämnas ut riktlinjer, manualer och värdeord som de dagligen ska relatera till i deras arbete.

”Alltså̊ värdegrunds workshopen är någonting som kommit från ledningshåll att vi ska jobba med den allihopa.”

”Ja, vi har olika värdegrunds-workshops där alla enheter och divisioner på̊ chefsnivå̊ träffas. Jag vet inte om det var ett skall-krav, men jag tror vi hade en halv eller heldag där man hade en

värdegrunds workshop och pratade om värdegrunden.”

Mellancheferna upplever att de har en viktig uppgift eftersom värdegrunden säkerställer att personalen bemöter patienter på̊ ett likvärdigt sätt. Men det saknas engagemang från ledningen,

vilket påverkar mellancheferna genom att tappa intresset att fullt ut arbeta efter den värdegrund som företaget utvecklat.

”Vi har haft stora personalflöden här på sjukhuset och som hela Sverige har, så är det svårt att få ihop en struktur hela tiden, det är ingen fast struktur eller fast kultur för där är så många människor som kommer, slutar och går igen. (…)”

Båda mellancheferna anser att de har krav på sig att förhålla sig till värdegrunden men att det inte alltid går att implementera denna. Mycket arbete ligger därmed i att anpassa värdegrunden.

4.3.2 Hur mellancheferna förhåller sig till arbetet med

värdegrunden

Båda mellanchefer upplever att de kontinuerligt försöker arbeta efter företagets värdegrund i den mån de kan. Dock delades deras uppfattningar åt i fråga om hur de förhåller sig till denna. Å ena sidan har vi en av mellancheferna som upplevde att värdegrunden inte var något som hen själv styrde över, utan det fanns riktlinjer och det var kring dessa som de samordnade

personalen.

”Alltså jag har inte hittat på en egen intern värdegrund utan Vården har en som vi ska jobba efter.”

I detta fall menade även mellanchefen att hen byggt upp en struktur som fungerar och vill att sin personal ska förhålla sig till. Ledningens krav låg som grund men uttryckte sig om hur

personalen skulle förhålla sig till egna riktlinjer som byggts upp genom åren: ”Ja dels introducerar vi dem nya till det sättet som vi vill ha det här (...)”

Å andra sidan finner vi mellanchefen som sätter större betoning på företagets värdegrund. Hen använder värdegrund mer frekvent och drivande så gott det går.

”Jag försöker att hålla det levande så gott det går men i vissa fall är jag tvungen att anpassa det eller så hittar jag på̊ eget när det behövs. Jag tänker att just nu kanske det diskuterats om en viss händelse eller värdering, och då hittar jag på en egen värdering.”

Här menar mellanchefen att hen även anpassar värdegrunden efter eget behov för att få personalen att följa en gemensam norm.

”Ja det är svårt att arbeta med en värdegrund här. Det finns en sjukvårdskultur eller något. Jag vet inte men det är jättesvårt i alla fall. Men samtidigt är det just därför det är viktigt tycker jag.”

I detta fall kände mellanchefen att det fanns bristande engagemang från sin personal att följa värdegrunden och att det var svårt att förändra deras inställning då denna var påverkad av en, som hen beskriver det som, ”sjukvårdskultur”. Därför anser hen att värdegrundsarbetet är desto viktigare, som citatet ovan beskriver.

4.3.3 Mellanchefens syn på sin roll i arbetet med

värdegrunden

I och med deras olika uppfattningar kring värdegrundsarbetet följde även olika uppfattningar kring sin roll. Den ena mellanchefen som inte la så stor vikt vid värdegrunden kände heller inte att det var hens uppgift att forcera någon till att följa en värdegrund. Utan alla är vuxna och bär ett eget ansvar att relatera till värdegrunden i sitt arbete. Här anser mellanchefen att hens roll handlar mer om att ha ett övergripande ansvar.

”Jag ser det såhär: vi är varandras arbetsmiljö. Detta är en vuxen arbetsplats så det kvittar hur mycket jag säger. Alla har lika stort ansvar att jobba med värdegrund och med etiska förhållningssätt där ute. Sen är det naturligtvis jag som får stoppa om folk blommar ut på̊ fel håll eller uttrycker saker som inte är okej. Då är det ju jag som får ta de grejerna.”

”Alltså jag kan säga att jag som chef är väldigt rak och tydlig i min kommunikation. Jag är inget lull-lull eller linda in i bomull, utan jag ger direktiven som ska ges oavsett om man gillar det eller ej.”

Ser vi till den andra mellanchefens utsagor finns det ett större intresse att vilja följa ledningens direktiv. Hen uttrycker det såhär:

”Nu är ju jag en duktig chef. Jag gör ju som jag blir tillsagd. Jag tycker ju det här är jätteviktigt och hade jätte gärna pratat mer om värdegrund bland enhetscheferna.”

Sin roll i värdegrundsarbetet beskriver hen även som central och anser att det ligger stort ansvar att inkludera sin personal genom att skapa möten där värdegrunden diskuteras. Citatet beskriver hur hen arbetar med värdegrunden:

”Jag försöker att hålla det levande genom att vi träffas och pratar. Jag tar gärna ett medarbetarsamtal och lyssnar på̊ deras åsikter och hur de uppfattar vissa grejer osv.”

5 Analys

I detta kapitel avser vi att analysera och diskutera vårt empiriska material utifrån de tre tematiska områden som vi presenterade under kapitlet empiri. Genomgående kommer varje område analyseras genom de teoretiska bidrag vi presenterat ovan. Målet i detta kapitel är att skapa en bredare och fördjupande analys av vår studie.

5.1 Hur mellanchefernas roll i arbetet med

Related documents