• No results found

AB Melleruds bostäders förmåga

In document RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS (Page 46-52)

9. Bedömning av kommunens förmåga att motstå och hantera identifierade risker som kan leda till en

9.8 AB Melleruds bostäders förmåga

AB Melleruds bostäder har genomfört en risk och sårbarhetsanalys utifrån ett

scenarioperspektiv. All personal har vid två tillfällen gemensamt identifierat risker utifrån vår kompetens och erfarenhet. Utifrån detta har en värdering skett av sårbarheten med

sannolikhetsbedömning och en analys av bolagets beroende av olika försörjningssystem.

Identifiering av risker och värdering av sårbarhet

En analys har skett av bolagets förmåga att upprätthålla dess roll som bostadsförsörjare inom Melleruds kommun vid extraordinära händelser och värdera bolagets sårbarhet vid olika

scenarier. Följande extraordinära händelser, som har påverkan på verksamheten, har bedömts utifrån dess sannolikhet och vilka konsekvenser de kan få.

1. Miljökatastrof

2. Stor olycka på E45 eller järnvägen med farligt gods.

3. Väderberoende händelser som extremt snöoväder, ihållande regn, storm, åska, långvarig kyla, torka, värmebölja etc.

4. Större brand.

5. Allvarlig smitta i vatten, virussjukdomar, pandemi etc.

6. Bortfall av värme, el p.g.a. oförutsedd yttre händelse (sabotage, elbrist t.ex.).

7. Social oro och upplopp (jfr utsatta förortsområden i storstäder).

8. Strejk, lockout.

Vid bedömningen av ovanstående händelser har följande mall använts, där områden i rött och orange bedöms innebära stor sårbarhet.

Sannolikhet

Mycket hög 5 10 15 20 25

Hög 4 8 12 16 20

Konsekvenser Mycket

begränsade Begränsade Stora Allvarliga Mycket allvarliga

Samtliga beskrivna händelser skulle få stora till mycket allvarliga konsekvenser för bolagets förmåga att klara sin verksamhet, men där sannolikheten för det inträffade är mycket låg till trolig. Utifrån dessa extraordinära händelser och dess sannolikhet har följande scenario identifierats som påverkar bolagets förmåga som bostadsförsörjare mest:

Extremväder som ihållande regn, snöoväder eller långvarig kyla har hög till mycket hög sannolikhet och får allvarliga konsekvenser för verksamheten.

Beroende av skilda verksamheter för bostadsförsörjning

En beroendeanalys har på motsvarande sätt som i riskanalysen gjorts utifrån ett antal försörjningsfunktioner som direkt har påverkan på bolagets förmåga att klara

bostadsförsörjningen i det kommunala bostadsbeståndet. Bolaget är beroende av såväl egna försörjningsystem som kommunala och externa. Följande försörjningsdelar har identifierats och analyserats utifrån bolagets beroendeställning.

Egen försörjning

1. Fastighetsskötsel

2. Felavhjälpande underhåll

3. Tekniska system (värme, varmvatten, vatten, avlopp, dagvatten, ventilation, el, styr, tele, data, fiber, TV, brand)

Kommunal försörjning

Vid bedömningen av ovanstående försörjningsdelar har följande mall använts, där områden i rött och orange bedöms innebära hög beroendeställning och därmed förknippad sårbarhet.

Beroende

uthållighet Mycket stora Stora Finns/ god Begränsade Mycket begränsade

I stort sett samtliga beskrivna delar är bolaget mycket beroende av för sin verksamhet (högt till mycket högt beroende), men där bolagets förmåga att lösa problemen som kan uppstå vid

46

störningar i försörjningen bedöms som goda till mycket stora. Bolaget är dock mycket beroende av en fungerande fastighetsskötsel och leverans av drivmedel för den verksamheten. För denna verksamhet bedöms också uthålligheten som begränsad i ett utdraget scenario, vilket kan sammanfattas enligt följande:

Beroendet av fungerande fastighetsskötsel och tillhörande försörjning med drivmedel är stort med begränsade möjligheter att lösa det själva vid långvarigt extremväder.

Den samlade bedömningen är att ett scenario med långvarig kyla, ihållande regn eller svåra snöförhållanden, får stora konsekvenser för bolagets bostadsförsörjningsförmåga utifrån vår höga beroendeställning av att klara verksamheten med egen personal. Sannolikheten för att det skall ske bedöms samlat som troligt, vilket ger en stor sårbarhet hos bolaget för detta scenario.

Konsekvenserna för de boende kan innebära indirekta hälsoeffekter vid otillräckligt inomhusklimat, stora störningar i tekniska system och allvarliga skador på bolagets och hyresgästers egendom. Extremväder ger de boende också begränsade möjligheter till att röra sig fritt och i vissa fall uppfylla grundläggande behov. Detta kan leda till förändrat beteende hos de boende och på sikt en misstro mot bolagets kapacitet att lösa kriser vid sådana extraordinära händelser.

Bolagets förmåga att lösa krisscenariot

Bolagets förmåga att hantera och lösa krisen är mycket beroende av kommunens förmåga att hantera sitt uppdrag avseende räddningstjänst, VA, fjärrvärme och IT gentemot bolaget och dess hyresgäster.

För akuta insatser är beroendet mycket stort av egen personal och den med kommunen gemensamma jourgruppen. Ett visst beroende finns också till avtalsbundna entreprenörer och tjänsteleverantörer.

Ledning och samverkan

Följande funktioner är av största vikt för bolagets förmåga att lösa krisen:

- En aktuell kommunal krisledningsplan som inkluderar bolaget.

- En aktuell jourlista med ansvarig ledare för jourgruppen.

- Öppna kommunikationsvägar för bolaget, jourgrupp och kommun.

- Uppdaterad fastighetsinformation för bolaget och jourgruppen.

- Utbildad och samordnad personal.

För bolagets verksamhet bedöms förmågan som god under ordinarie arbetstid.

Nuvarande jourlista skall dock vara lättillgänglig för samtlig personal och en grupplista bör skapas för att kunna nå ut till samtliga via SMS på mobiltelefoner vid en allvarlig kris.

En förutsättning för hanteringen är att samtliga i jourgruppen har dygnetruntbevakning via mobiltelefon, inklusive ansvarig ledare och bolagets ledningsgrupp.

All personal i bolaget skall dessutom ha kännedom om viktiga funktioner i kommunen och ansvarig kontaktperson för dessa, såsom Räddningstjänsten, Gatu och parkavdelning och VA-avdelning. Skriftlig information skall finnas om dessa samt tillvägagångssätt för hur man agerar i såväl det interna arbetet som i samarbetet med kommunen.

Bedömningen blir att bolagets förmåga att hantera krisen är god med vissa brister utanför ordinarie arbetstid.

Vår förmåga att vara förberedda inför extremväder är beroende av tillförlitliga prognoser. För bolagets egen beredskap är prognoser från offentliga källor som SMHI tillräckligt. Jourgruppens och kommunens verksamhet baseras på mer detaljerade prognoser som tillhandahålls via kommunens abonnemang.

Bolaget bör vara förberedda på extremväder genom att bevaka SMHI.SE och deras varningar.

En rutin bör finnas inför veckoslut och helger att kontrollera prognosen och vid behov göra förberedelsearbete. Sådan rutin saknas idag och därför bedöms bolagets förmåga i detta avseende som gott med vissa brister.

Information

Intern informationsspridning bedöms som god medan informationen till hyresgäster är beroende av extern försörjning som IT, TV, Tele, radio, bredband etc. Då extremväder i många fall kan slå ut hela eller delar av dessa försörjningssystem så måste bolaget ha ett eget reservsystem för att nå hyresgästerna i specifika fastigheter som förväntas bli drabbade eller har drabbats tidigare.

Utanför ordinarie arbetstid är resurserna mer begränsade för informationsspridning. Beroende på störningens art och omfattning kan det därför i mindre fastigheter innebära dörrknackning, men också anslag på dörrar och i allmänna utrymmen. Speciella anslag bör tas fram som kan användas av t.ex. jourgruppen för att snabbt informera om avstängda delar av fastigheterna.

Kan t.ex. beröra en översvämmad källare eller en avstängd tvättstuga.

Den samlade bedömningen blir att vår förmåga att informera är god, men kan förbättras ytterligare.

Larmhantering

Bolaget är beroende av att kommunens krisledning och larmhantering fungerar. System för övervakning och larm på tekniska system är idag gemensamt för bolaget och kommunen, s.k.

gemensam larmdator. I detta scenario berör då huvudsakligen försörjningen av värme och tappvarmvatten, där larm går ut som A eller B-larm via datoriserade undercentraler (DUC). Vid brister i dessa system är hyresgästerna vår huvudsakliga larmfunktion, vilket normalt fungerar lika snabbt via bolagets journummer.

Det datoriserade systemets bristande tillförlitlighet som för närvarande finns i larmöverföringens från orterna Åsensbruk och Dals Rostock bedöms som en bristfällig förmåga. Översyn av systemen pågår med en planerad ombyggnad 2016-2017.

Personal

Bolaget är mycket beroende av att såväl egen som kommunens personal finns i aktiv tjänst vid större händelser. I händelse av sjukdom, semester på annan ort etc finns endast begränsad möjlighet till uppbackning. I kommunens geografiska läge finns få serviceföretag med motsvarande kompetens och bolaget har i sina hantverkaravtal inga specifika jouravtal

inskrivna. I dagsläget får man förlita sig på tidigare kontakter med rörläggare och elektriker på orten, men utan garantiinsats.

Bolaget förmåga i detta avseende bedöms därför som bristfällig och man bör tillförsäkra sig om vissa jourtjänster för kritiska händelser via avtal med försäkringsbolag, entreprenörer eller serviceföretag lokalt alternativt regionalt.

Material, reservsystem

Bolaget har ingen tyngre utrustning eller maskiner för att hantera scenariots händelser, utan är här också i en beroendeställning till kommunen. Bolaget har egen utrustning för mindre

översvämningar i fastigheterna men vid en omfattande översvämning och stora regnmängder på kort tid är detta otillräckligt utan räddningstjänstens assistans. Bolaget bör därför via avtal

48

tillförsäkra sig om tillgång till ytterligare materiella resurser för eget behov. Vadarstövlar kan vara ett exempel på utrustning som saknas idag och kan vara svåråtkomligt.

Kommunen har egna backup-system för sina fjärrvärmesystem. I bolagets fastigheter finns dock ett antal oljepannor kvar i drift för att kunna startas upp vid ett bortfall eller vid otillräcklig kapacitet via fjärrvärmen. Det råder en oklarhet om dessa anläggningars roll i fjärrvärmenätet och vem som har ansvaret för kontroll och testkörning, samt idrifttagande vid en kris. Ett eventuellt tilläggsavtal saknas i kommunens fjärrvärmeavtal med bolaget. Bolaget har utöver detta möjlighet att via värmefläktar och oljefyllda elradiatorer klara värmeförsörjningen i mindre fastigheter. För större fastigheter bör man som fastighetsägare tillförsäkra sig om leverans av ytterligare värmare med kort varsel.

För transporter är bolaget mycket beroende av att dess maskinpark fungerar och har tillräckligt med drivmedel. Vid ett långvarigt försörjningsavbrott på 3-5 dagar så blir det omgående

väsentliga störningar. Bolaget bör därför försäkra sig om möjligheten att förse, i första hand servicebilarna med diesel från egen eller inhyrd tankkapacitet på minst 1000 liter.

Sammantaget så bedöms bolagets förmåga utifrån behovet av material och avtal som bristfälligt.

Evakueringsmöjligheter

Behov av evakuering kan beröra såväl hyresgäster som deras tillhörigheter, inklusive material som förvaras i källarförråd. Behovet föreligger huvudsakligen vid större översvämning av källare eller där det finns lägenheter i markplan. I merparten av hyresavtalen med hyresgästerna finns inskrivet att material i källarförråd skall placeras minst 10 cm över golv. Evakuering av sjuka eller annars nödställda sker genom räddningstjänst och primärvårdens resurser, men

assistansbehov från bolagets personal kan föreligga vid speciella händelser.

Ett långvarigt avbrott i värmeförsörjningen vid ovanligt låg utetemperatur kan innebära att evakuering måste genomföras. Gäller speciellt där bolaget har egna anläggningar som t.ex.

värmepumpar, direkt-el eller där en enskild fastighetsanläggning med pellets finns.

Någon plan för evakuering finns inte inom bolaget och med tanke på rådande bostadsbrist och ortens otillräckliga kapacitet att ordna tillfälligt boende så måste bolagets förmåga att lösa en evakuering bedömas som mycket bristfällig.

Erfarenhet av liknande händelser

Bolaget och dess nuvarande personal har haft praktisk erfarenhet av liknande händelser den senaste 10-årsperioden. Ingen händelse har dock varit av mer långvarig karaktär och rikliga snömängder eller sträng kyla har inte inträffat med regelbundenhet. Bolaget märker dock av en ökning av antalet översvämningstillfällen, som inträffar i större eller mindre omfattning årligen.

Dessa kan förväntas öka i mängd och intensitet som följd av de klimatförändringar som kalkylerats globalt.

Varje enskild händelse, dess effekter och åtgärder för att förhindra uppkomst i framtiden

dokumenteras i bolagets fastighetssystem. Detaljinformation saknas dock skriftligt utan baseras fortfarande huvudsakligen på muntlig erfarenhetsåterföring. Alla större händelser med påverkan enligt ovan bör därför dokumenteras med text och bild. Åtgärder som anses ligga utanför

bolagets möjlighet till egen påverkan skall tillställas den ansvarige, t.ex. kommunal VA-avdelning, Trafikverket, fjärrvärmeleverantör o.dyl. Bolaget bör dessutom ha skriftliga anvisningar för praktisk hantering av olika händelser som är vanligt förekommande utifrån erfarenhet av tidigare händelser.

Sammanfattning av AB Melleruds bostäders förmåga

Bolaget har studerat ett scenario där man drabbas av olika typer av extremväder, oavsett om det rör sig om översvämningar p.g.a. ihållande regn eller kraftigt snöoväder eller långvarig onormal kyla vintertid. Risken för dessa händelser anses som hög och sannolikheten trolig.

Bolagets sammanfattande förmåga att lösa kriser vid dessa händelser bedöms som god, men med vissa brister. Noteras skall dock bolagets beroende av kommunala och övriga externa försörjningssystem.

Störst brister finns inom personalsidan, larmhantering, material och reservsystem samt gällande bolagets evakueringsmöjligheter. Beträffande ledning och samverkan,

omvärldsbevakning, information och erfarenheterna av liknande händelser, bedöms förmågan som huvudsakligen som god.

Bristerna kan huvudsakligen hänföras till oklara och otillräckliga avtal för att tillförsäkra sig extra externa resurser, såväl material som personal, vid en kris. Men det finns även tekniska problem som måste lösas omgående och en bättre dokumentation internt med anvisningar och uppföljning av händelser.

AB Melleruds bostäders förmåga att lösa krisen kan sammanfattas grafiskt enligt följande:

Ledning och samverkan

Bevakning av omvärlden

Information

Larmhantering

Personal

Material, reservsystem

Evakueringsmöjligheter

Erfarenhet av liknade händelser

God förmåga

I huvudsak god förmåga, men med vissa brister

Bristfällig förmåga

Mycket bristfällig förmåga

Ingen förmåga alls

50

10. Planerade och genomförda åtgärder samt en

In document RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS (Page 46-52)