• No results found

MENTALHÄLSOARBETE OCH MISSBRUKARVÅRD, 40 SV

3.2 YRKESINRIKTADE STUDIER OCH INLÄRNING I ARBETET – MÅL, CENTRALT INNEHÅLL OCH BEDÖMNING

3.2.7 MENTALHÄLSOARBETE OCH MISSBRUKARVÅRD, 40 SV

De studerande kan inleda utbildningsprogrammet då de har avlagt de gemensamma studierna (stöd för utveckling och handledning, vård och omsorg, rehabilitering) med godkänt vitsord.

Utbildningsprogrammet för mentalhälsoarbete och missbrukarvård innehåller minst 14 sv inlärning i arbetet.

Inlärning i arbetet kan ske på följande enheter: psykiatriska sjukhus, dagsjukhus och dagavdelningar, rehabiliteringshem, stödboende, dag-verksamhetscentra, boendeserviceenheter, hemvård, familjevård, små hem, rehabiliteringsanstalter för rusmedelsmissbrukare, vård- och omsorgshem, ungdomsstationer, mottagningshem, barnhem, ungdomshem, special-barnhem, skolhem, organisationer och anpassningsträningscentra.

Utbildningsprogrammet för mentalhälsoarbete och missbrukarvård omfattar följande studier:

• mentalvårds- och rusmedelsarbete (4 sv),

• bemötandet av personer med psykiska problem eller rusmedels-problem (4 sv),

• individuell mentalvård (22 sv),

• individuell missbrukarvård (10 sv) och

• övriga valfria studier 2–10 sv (se punkt 3.2.13).

MENTALVÅRDS- OCH RUSMEDELSARBETE

Mål och centralt innehåll, berömlig nivå

De studerande skall kunna förhålla sig till patienter eller kunder med mentala problem och till rusmedelsmissbrukare med respekt för deras självbestämmanderätt och autonomi. De skall i sitt arbete kunna använda kunskaperna om de viktigaste teorierna om personlighetens uppbygg-nad och funktion och om människouppfattningar. De skall kunna stödja människors starka sidor och bruk av resurserna, handla på ett resurs-inriktat sätt utgifrån en positiv människouppfattning. De skall kunna bedöma och motivera vad människouppfattningen, värdena och attity-derna betyder vid mentalvård och missbrukarvård. De skall vara med-vetna om sina och omgivningens allmänna attityder till mental hälsa och rusmedel och iaktta de etiska principerna för vård i sitt arbete.

De studerande skall i sitt arbete kunna använda kunskaperna om mentalvårdens och missbrukarvårdens historiska rötter och vara

med-vetna om att tyngdpunkten för tjänsterna håller på att förskjutas från anstaltsvård till öppen vård. De skall vara medvetna om att förändringar i samhället och den allmänna opinionen påverkar mentalvården och missbrukarvården. De skall kunna bilda sig en uppfattning om aktuella mentalvårds- och missbrukarvårdsfrågor samt framtida utvecklingsbehov i arbetet som närvårdare. De skall veta hur olika kulturer förhåller sig till mentala problem och rusmedelsmissbruk och tillämpa kunskaperna i flerkulturella arbetsmiljöer.

De studerande skall känna det nivåindelade vård- och servicesystemet för mentalvård och missbrukarvård samt iaktta de författningar som styr arbetet. De skall för egen del kunna säkerställa vård- och servicekedjans kontinuitet och trygga mental- och missbrukarkundernas livskvalitet.

De skall kunna utföra förebyggande och preventiv mentalvård och missbrukarvård på individuell nivå, i grupper och i kollektiv och sam-arbeta med den tredje sektorn. De skall kunna använda kvalitetstänkande i sitt dagliga arbete. De skall i sitt arbete följa principerna för hållbar utveckling och välja vårdredskap och konsumtionsförnödenheter utgående från livscykelanalysen.

De studerande skall kunna strukturera de rättigheter och skyldig-heter som fastställs i arbetsavtalet för närvårdare. De skall kunna ut-forma en arbetsansökan och ett arbetsavtal.

▲ Centralt innehåll:

mentalvårds- och rusmedelsarbete.

Bedömning, nöjaktig nivå (1)

De studerande skall

• i sitt arbete kunna följa de författningar och yrkesetiska principer som gäller mentalvård och missbrukarvård

• vara förtrogna med olika människouppfattningar och tillämpa kun-skaperna vid sin verksamhet inom mentalvården och missbrukar-vården

• vara förtrogna med servicesystemet för mentalvård och missbrukar-vård och på yrkesövergripande nivå kunna samarbeta med olika in-stanser vid vård av kunder eller patienter med problem som hänför sig till den mentala hälsan eller till rusmedelsmissbruk

• vara medvetna om sambandet mellan mental- och missbrukarvården och samhället och kulturen

• kunna iaktta kvalitetstänkande i sitt arbete, behöver tidvis handled-ning

• iaktta principen för en hållbar utveckling i sitt arbete, behöver tidvis handledning.

BEMÖTANDET AV PERSONER MED PSYKISKA PROBLEM ELLER RUSMEDELSPROBLEM

Mål och centralt innehåll, berömlig nivå

De studerande skall kunna skapa samarbetsrelationer med människor som har problem med den psykiska hälsan eller med rusmedel. De skall kunna tillämpa sina kunskaper om faktorer som påverkar samarbets-relationen såsom empati, transferens och transferensreaktion, holding, distans, motstånd, tillit, att lyssna osv. De skall kunna använda det andra inhemska språket i arbetet.

De studerande skall ha kunskaper om faktorer som främjar mänsklig tillväxt och utveckling samt om faktorer som verkar främjande eller störande på människans psykiska välbefinnande och tillämpa kunska-perna i arbetet. De skall vara förtrogna med jagets försvarsmekanismer och med olika metoder för att behärska ångest och stödja hjälpbehö-vande människor i situationer då någon inre eller yttre faktor hotar deras psykiska balans. De skall ha kunskaper om psykiska störningar och om de sociala, biologiska och psykiska faktorer som ligger bakom stör-ningar och tillämpa kunskaperna i sitt vårdande och rehabiliterande arbete. De skall kunna bemöta krisdrabbade kunder och deras familjer samt stödja dem med olika vård- och omsorgsmetoder.

De studerande skall känna de vanligaste läkemedlen som används inom mental- och missbrukarvården samt deras biverkningar och ge akt på läkemedlens verkningar. De skall kunna ge akt på kundens eller patientens läkemedelsbruk och rapportera sina iakttagelser till den övriga arbetsgruppen. De skall kunna handleda och motivera kunder eller patienter och deras familjer gällande bruket av nödvändiga läkemedel.

De studerande skall stödja de starka sidorna hos personer med mentala störningar eller rusmedelsproblem för att de bättre skall kunna bemästra sina liv. De skall stödja människor på ett sätt som stärker deras sociala färdigheter och främja interaktion, också interaktionen mellan personer som lider av mentala störningar eller av rusmedelsproblem. De skall medvetet och modigt kunna försöka hitta olika nya funktionssätt och kunna utveckla sin egen uttrycksförmåga. De skall såväl självständigt som i egenskap av medlemmar i yrkesövergripande team förbättra sitt eget mål- och processinriktade arbetssätt.

De studerande skall kunna klarlägga sin egen roll som stödjande resurs, uppmuntrare och vid behov förespråkare för mentalvårdspatienter.

De skall i sitt arbete kunna använda sig av kunskaperna om samarbets-nät, grunderna för nätverksarbete och de förfaranden som används vid nätverksinriktat arbete. De skall kunna samarbeta med olika orga-nisationer för mentalvård och missbrukarvård.

▲ Centralt innehåll:

bemötandet av personer med psykiska problem eller rusmedelsproblem.

Bedömning, nöjaktig nivå (1)

De studerande skall

• kunna bemöta personer med psykiska störningar och känna till fak-torer som främjar mental hälsa samt mentala störningar (psykotiska störningar, sinnesstämningsstörningar, ångesttillstånd, självmords-risk, personlighetsstörningar, aggression, psykosomatiska störningar, sömnstörningar, problem som hänför sig till ätandet, mentala stör-ningar hos åldringar osv.)

• kunna använda det andra inhemska språket i arbetet (allmän språk-examen, nivå 3 i finska, nivå 2 i svenska)

• kunna dela ut och enligt anvisning och med iakttagande av säkerhets-faktorer ge läkemedel som används för behandling av psykiska stör-ningar och rusmedelsmissbruk (p.o., s.c., rect., inh., i.m.), ge akt på läkemedlens verkningar inklusive biverkningar och icke önskvärda verkningar samt rapportera om iakttagelserna till den övriga arbets-gruppen

• kunna skapa samarbetsrelationer med människor med mentala stör-ningar eller med rusmedelsproblem

• kunna uppmuntra personer med mentala störningar eller rusmedels-problem att upprätthålla sociala relationer och uppmuntrar inter-aktionen mellan dylika personer

• kunna använda sig av ett processinriktat arbetssätt som medlem av ett multiprofessionellt team

• med handledning kunna samarbeta med andra serviceinstanser och organisationer inom mental- och missbrukarvårdbranschen.

INDIVIDUELL MENTALVÅRD

Mål och centralt innehåll, berömlig nivå

De studerande skall kunna använda olika metoder för kunskapssökning i mentalvården och missbrukarvården samt använda upplysningar som hänför sig till kundens livshistoria och till vård- och servicekedjan då de planerar, genomför och utvärderar vård och rehabilitering. De skall kunna planera, genomföra och utvärdera vård och service i samarbete med kunden och kundens anhöriga. De skall i samarbete med andra sakkunniga kunna utforma en individuell vård- och rehabiliteringsplan för kunden och använda den i sitt arbete. De skall kunna utvärdera

vård-och rehabiliteringsplanen samt med beaktande av kundens eller patien-tens förändrade vårdbehov vid behov ändra den i samarbete med andra sakkunniga.

De studerande skall vara förtrogna med de viktigaste vård- och rehabiliteringsformerna samt med metoderna för utvärdering av dessa.

Deras arbetssätt skall vara rehabiliterande. De skall veta gränserna för sina maktbefogenheter och bemöta sina kunder eller patienter med men-tala- eller rusmedelsproblem som jämbördiga. De skall på ett kundinriktat sätt och med användande av olika metoder kunna bedöma funktions-förmåga, förmågan att klara dagliga sysslor, behovet av utomstående hjälp samt behovet av vård eller rehabilitering. De skall kunna hand-leda kunder och deras anhöriga att utnyttja de sociala förmåner som tillkommer personer med mentala problem eller rusmedelsproblem.

De studerande skall kunna bedöma hur boende- och levnadsmiljön påverkar funktionsförmågan och livskvaliteten hos personer med men-tala problem. De skall kunna planera och främja trivseln och tryggheten i levnadsmiljön med beaktande av situationen och kundens eller patien-tens individuella behov. De skall kunna handleda och råda kunden i skötseln av hushållet och de skall vara förtrogna med de viktigaste hjälp-medlen som underlättar ett självständigt liv. De skall i samarbete med andra sakkunniga kunna ge kunden råd om anskaffning och använd-ning av dylika hjälpmedel. De skall kunna ge handledanvänd-ning och anvis-ningar om hur de förändringar och förbättringar som krävs kan åstad-kommas.

De studerande skall kunna bedöma mentalvårdskundens näringstill-stånd och ge honom handledning om matvanor. De skall tillsammans med kunden kunna tillreda näringsmässigt ändamålsenlig, smaklig och förmånlig mat. De skall kunna tillämpa kunskaperna om specialdieter samt tillreda maten med beaktande av estetiska synpunkter. De skall kunna iaktta mentalvårdspatienters vätskebalans, eventuella störningar i den och dokumentera sina iakttagelser skriftligt och muntligt. De skall kunna ge kunden eller patienten handledning och råd om skötseln av deras personliga hygien.

De studerande skall känna till principerna för miljöterapi och iaktta dem i arbetskollektivet. De skall vara medvetna om betydelsen av kreativ verksamhet och kunna planera, genomföra och utvärdera den såväl själv-ständigt som i samarbete med det övriga arbetskollektivet. De skall kunna använda hobbyverksamhet och olika uttrycksmetoder i rehabiliteringen av kunder och patienter i olika åldrar. De skall kunna uppmuntra och handleda kunden eller patienten i deras fritidsintressen och att delta i olika fritidsaktiviteter och evenemang.

De studerande skall ha kännedom om fostrings- och ledningsmetoder samt grunderna i de viktigaste terapimetoderna samt på basis av dem

kunna leda smärre sammankomster samt planerings-, diskussions- och aktivitetsgrupper. De skall inneha färdigheter att använda och utveckla olika former av bilduttryck och manuella färdigheter. De skall vara medvetna om musikens betydelse och inverkan i olika åldrar och använda musiken i terapisyfte samt tillämpa metoder för musikfostran. De skall kunna motivera och handleda kunden eller patienten till att motionera och kunna redogöra för motionens positiva verkningar på prestations-förmågan, sinnesstämningen och den sociala interaktionen.

De studerande skall kunna förebygga utslagning. De skall vara med-vetna om kvaliteten på en bra miljö och vara beredda att delta i miljö-planering och utöva påverkan med syfte att förbättra mentalvårds- och rusmedelskundernas levnadsförhållanden och livskvalitet i samhället.

De studerande skall inom mental- och missbrukarvården kunna arbeta på ett sätt som avvärjer hälsorisker och -olägenheter (fysiska, psykiska, sociala, fysikaliska, kemiska och biologiska miljöfaktorer).

De studerande skall lita på sin egen förmåga och sina färdigheter som yrkeskunniga inom mental- och missbrukarvården och vara med-vetna om de gränser och de möjligheter som ingår i deras yrkesskick-lighet. De skall vara medvetna om behovet av att utveckla den egna yrkesskickligheten och utnyttja handledning och konsultationer för så-väl sin professionella som sin personliga utveckling och de skall sörja för att de orkar med sitt arbete. De skall kunna handskas med de känslor som hjälp- och vårdarbetet väcker hos dem själva. De skall ha bered-skap till livslångt lärande, självständig kunbered-skapssökning och kontinu-erlig vilja att utveckla sig. De skall kunna använda sig av sina kunska-per och reflektera över sig själva i egenskap av handledare och vårdare.

De skall kunna organisera arbetet och genomföra alternativa arbets-former.

▲ Centralt innehåll:

vård- och socialservicearbete bland mentalvårdskunder.

Bedömning, nöjaktig nivå (1)

De studerande skall

• i samarbete med kunden eller patienten och de övriga medlemmarna av arbetsgruppen kunna planera, genomföra och utvärdera vård-processer med hjälp av vård- och serviceplaner

• vid behov kunna arbeta enligt principerna för gruppvård i arbets-kollektivet

• som medlem av en arbetsgrupp delta i rehabiliteringen och ha ett rehabiliterande arbetssätt

• som medlem av en arbetsgrupp kunna bedöma kundens förmåga att sköta sina dagliga sysslor och hans behov av utomstående hjälp samt stödja kunden i skötseln av hushållet och med matlagningen

• kunna ta ansvar för trivseln i boende- och levnadsmiljön, dess renhet och trygghet samt handleda kunden i hushållssysslorna

• kunna leda smågrupper samt planera och genomföra stimulerande verksamhet för mentalvårdspatienter, behöver fortfarande hand-ledning i nya situationer

• ha god uttrycksförmåga och förmåga till kreativ verksamhet samt använda dessa färdigheter i mentalvårdsarbetet, behöver fortfarande handledning i nya situationer

• i välbekanta, ofta återkommande situationer i sitt arbete kunna beakta faktorer som medför hälsorisker och -olägenheter

• som medlem av en yrkesövergripande arbetsgrupp kunna följa med störningar i vätskebalansen hos mentalvårdskunden samt dokumen-tera och rappordokumen-terar sina iakttagelser.

INDIVIDUELL MISSBRUKARVÅRD

Mål och centralt innehåll, berömlig nivå

De studerande skall i arbetet kunna tillämpa kunskaperna om de indivi-duella, samhälleliga, kulturella och subkulturella faktorer som är för-enade med rusmedelsbruk. De skall vara medvetna om sina egna attity-der till bruket och brukare av rusmedel och bemöta missbrukare med iakttagande av yrkesetiska principer. De skall känna till vad beroende innebär under olika stadier av människolivet, de skall vara förtrogna med beroendeproblematiken och kunna tillämpa kunskaperna om den individuella utvecklingen från beroende till oberoende.

De studerande skall ha kunskaper om rusmedel och deras verkningar och kunna tillämpa dem i arbetet som närvårdare. De skall i sitt arbete kunna använda sig av kunskaperna om det karakteristiska för och farorna vid rusmedelsbruk bland barn, ungdomar, vuxna och åldringar. De skall vara förtrogna med specialfrågor som berör bruket av narkotika, till exempel olaglighet, faror i livsstilen, hälsorisker, psykiska risker osv.

De skall kunna bemöta personer som använder rusmedel och narkotika, skapa samarbetsrelationer med dem och stödja dem. De skall kunna bedöma rusmedels- och narkotikaproblemens gravhet och missbrukarens hjälpbehov samt handleda brukaren att uppsöka hjälp och vård.

De studerande skall kunna delta i vårdprocessen och rehabiliteringen och iaktta principerna för vårdarbete. De skall känna till de viktigaste vård- och rehabiliteringsmetoderna. De skall använda sig av sina kun-skaper och färdigheter när vård och rehabilitering planeras, genomförs

och utvärderas. De skall kunna stödja missbrukarens anhöriga. De skall kunna handskas med aggressiva kunder och behärska våldsituationer och kunna bemöta och hjälpa krisdrabbade missbrukare.

De studerande skall kunna använda sig av handledning och konsul-tationer för att utvecklas i yrket och som människor. De skall vara med-vetna om sina egna färdigheter, starka områden och gränser vid arbetet inom missbrukarvården.

▲ Centralt innehåll:

individuell missbrukarvård.

Bedömning, nöjaktig nivå (1)

De studerande skall

• kunna tillämpa sina kunskaper om rusmedel och narkotika, deras verkningar samt om igenkännandet och förebyggandet av verkning-arna i arbetet som närvårdare

• kunna skapa en samarbetsrelation och stödja missbrukaren av rus-medel och narkotika, behöver fortfarande handledning i krävande situationer

• i samarbete med övriga sakkunniga i arbetsgruppen, kunden och hans familj kunna planera, genomföra och utvärdera vården av rusmedels-och narkotikamissbrukare (inom missbrukarvården använda vård-och rehabiliteringsmetoder)

• kunna bemöta aggressiva kunder och vid behov försvara sig själv

• kunna stödja anhöriga till missbrukare, behöver fortfarande hand-ledning i krävande situationer

• kunna använda sig av handledning för att orka med sitt arbete.

UTBILDNINGSPROGRAMMET FÖR SJUKVÅRD OCH OMSORG