• No results found

Under tio veckor har arbetet löpt och resulterat i denna rapport. Metoden för detta arbete klassas som en fallstudie, eftersom det grundas i ett specifikt fall och förklarar på djupet hur olika parametrar påverkar betongs egenskaper (Höst et al., 2006).

Studien har kompletterats med en intervju för en djupare förståelse för hur betongsammansättningen fungerar i praktiken.

2.1 Urval

Varför Medborgarhusets simbassäng valts att studera är av anledningen att författaren fick möjlighet att vara med under uppbyggnaden av

bassängkonstruktionen, det vill säga arbetet innan, under och efter gjutning. Genom den praktiska möjligheten har även mycket information kunnat studeras gällande gjuttekniken och dess påverkan på betongen. Vidare har även författaren fört en dialog med arbetsledaren vilket har bidragit till ökad kunskap.

För att få en djupare förståelse för hur betong fungerar med alla dess komponenter krävs expertiskunskaper. Därför har en intervju genomförts med en person som besitter stor kunskap om betong, om gjuttekniken och hur det ena påverkar det andra med utgångspunkt från projekt Medborgarhuset. Intervjupersonen är en

betongspecialist. Vad betongspecialisten även bidragit med är att förklara mer ingående vilka faktorer som påverkar sprickbildningen i betong och sedan hur ingjutna kylrör fungerar. Intervjun har spelats in för att få ett så litet bortfall som möjligt.

Arbetsledaren i betong är en annan viktig informationskälla, då denna varit med under hela processen gällande bassängen på Medborgarhuset. Under de

observationer som gjorts under fallstudien, praktiskt ute på byggarbetsplatsen, har en dialog förts med arbetsledaren för att kunna förstå hur olika parametrar måste tas i beaktning under betongens hårdnande och likaså varför arbetet med simbassängen ser ut som det gör.

Det är ett styrt urval utifrån olika faktorer. Den första faktorn är relevans som innebär att informationen som författaren hämtar in ska hållas inom ramen för

bassängkonstruktioner och denna gjutteknik. Den andra faktorn är kunskap då det är av stor vikt att personerna som frågas är duktiga inom ämnet. Den tredje faktorn är projektstyrt, det vill säga att informationen är hämtad från Medborgarhuset och dess förutsättningar.

2.2 Litteratursökning

Studien startade med inledande sökningar på Google för att se hur mycket

information som finns inom det valda området. Detta resulterade i ett fåtal rapporter i databasen Diva som behandlar temperatursprickor i ung betong. Vidare har en djupare litteratursökning gjorts för att få med alla delar som denna rapport berör.

Forskningsfråga

Hur påverkar ingjutna kylrör risken för att temperatursprickor uppstår i ung betong vid produktion av simbassänger?

P - Population E - Exposure O - Outcome

Simbassänger Ingjutna kylrör Risk för temperatursprickor i ungbetong

Komplett söksträng

(pool OR swimming pool) AND (“cooling system” OR “pipe cooling system”) AND (”thermal cracking” OR ”early age concrete”)

Databaser Google Scholar Inklusionskriterier

• Artiklar skrivna på engelska eller svenska

• Examensarbeten

• Vetenskapliga artiklar

• Artiklar som är tillgängliga i fulltext

• Alla studiedesigner i artiklarna

• Artiklar från 1992 till 2019

Med alla orden: ”Early age concrete”

Exakt fras: ”Thermal cracking”

Några av orden: ”cooling system” ”pipe cooling system” ”swimming pool” ”pool”

Antal träffar: 73 stycken mellan åren 1992 och 2019.

Av de 73 träffar var två texter av relevans för detta arbete, dels för att de innehöll några av sökorden i titeln och dels för att de hade innehållsrika sammanfattningar.

Vidare beskrevs en tydlig metod som liknade arbetssättet som utförts på

Medborgarhuset. Därför kändes även resultaten i texterna trovärdiga. Dock fanns inga träffar som innehöll hela söksträngen och detta beror på att gjuttekniken inte har använts i simbassängkonstruktioner tidigare (Lindstedt, 2020).

Utöver litteratursökningen har rekommenderad litteratur från handledare på företaget studerats, bestående av två handböcker; Betonghandbok Material samt Arbetsutförande. Dessa böcker är innehållsrika och beskrivande, de är dessutom accepterade i näringslivet samt inom forskning. Böckerna har främst bidragit till lärandet om betong, sprickbildning och olika åtgärder som kan vidtas för att minska sprickrisken som kan uppstå.

Rekommenderad litteratur från skolan har även använts som hjälpmedel för

uppbyggnaden av rapporten. Bokens titel är ”Att genomföra examensarbete” och har främst använts vid upprättandet av metoden men likväl för att få en genomgående struktur i rapporten. Boken anses betydelsefull för arbetet då den förklarar de olika

delarna som ingår i ett examensarbete samt hur olika tekniker och metoder kan användas för att få fram viktig information till läsaren.

2.3 Datainsamling

Betonghandbok Material är ett komplement till BBK, Boverkets handbok om

betongkonstruktioner, och sammanfattar dagens betongkunnande. Detsamma gäller för Betonghandbok Arbetsutförande. Insamlad information från böckernas olika kapitel har antecknats. Den information som framkommit under läsningen har sedan utgjort grunden för de frågor som ställts under intervjun som ägt rum. Intervjun med betongspecialisten bifogas som bilaga, se bilaga I.

Utöver läsning i rekommenderad litteratur samt i texter från litteratursökningen har fallstudien gemförts på ett projekt där olika metoder använts för att få fram

information. Dessa listas nedan.

Samtalat: Under uppbyggnaden av simbassängen har samtal förts med personer som arbetar med betong, detta för att försöka få en helhetsbild av hur arbetsmoment med gjutningar går till i praktiken utifrån olika synvinklar. Utöver dessa samtal har även dialog förts med sakkunnig, arbetsledare och betongspecialist, för att förstå betongens komplexitet och hur olika parametrar påverkar den.

Observerat: Observationer har genomförts för att få en ökad förståelse för hur gjutningarna gått till samt vilka förberedelser som bör göras innan gjutning.

Sättmåttet och utbredningsmåttet på de tre första betonglassen skall kontrolleras enligt föreskrifterna. Detta har observerats för att se hur en provtagning görs.

Logistiken på projektet har observerats för att se hur samspelet fungerar mellan olika yrkesgrupper och hur arbetsledare löser de problem som uppstår.

Läst i dokument, kollat ritningar och föreskrifter: Utöver de praktiska momenten gällande gjutningarna har ritningar, föreskrifter och olika dokument gällande bassängen studerats för att förstå helheten. Ritningarna jämfördes med verkligheten för att se till att allt sitter där det är tänkt att sitta. Alla ändringar som gjorts har dokumenterats och godkänts av konstruktören.

Tagit bilder: Inför varje gjutning har bilder tagits på armeringen och de ingjutna kylrören för att vid besiktning kunna säkerställa att detta har gjorts på rätt sätt. Bilder har även tagits på de ingjutna temperaturmätarna för att påvisa att dessa sitter på föreskriven plats.

2.4 Analys

Datan som samlats in under fallstudien har diskuterats och verifierats med

arbetsledaren. Detta för att kontrollera att den kunskap som samlats in är korrekt och för att ny kunskap som tillkommer baseras på korrekt information. Denna

analysmetod har använts för att reducera risken för missförstånd.

Intervjun ägde rum relativt sent i processen för att möjliggöra att mer information insamlas samt för att få en större förståelse för betong och dess olika komponenter, vilket leder till att mer relevanta frågor kan ställas under intervjun. Analysen började med att transkribera den inspelade versionen av intervjun. Efter detta kategoriserades intervjun i olika delar för att vidare kunna presentera relevant information i resultatet.

Intervjun delades upp i följande delar.

1. Betongens delmaterial och uppträdande 2. Värmeutveckling och hållfasthet

3. Gjuttekniken, ingjuta kylrör 4. Temperatursprickor

5. Referensprojekt

I möjligaste mån har intervjusvaren verifierats med hjälp av betonghandböckerna. De frågor som berör simbassängen, hur arbetet med den har gått till samt den erfarenhet som betongspecialisten besitter har sedan plockats ut ur intervjun och skrivits om till en del av resultatet.

2.5 Etiska överväganden

Personerna som bidragit med information till arbetet har givits möjlighet till ett informerat samtycke och har deltagit frivilligt. Vid inbjudan har studiens syfte förklarats samt vilken metod som är avsedd att användas där personerna godkänt att det som sägs kan användas i arbetet i enlighet med GDPR.

Brevet som personerna fått skriva under för informerat samtycke bifogas som bilaga.

Se bilaga II.

Related documents