• No results found

En artikel skall uppfylla vissa krav för att anses vetenskaplig enligt Polit, m fl (2001). Dessa kriterier är:

Titel

En titel skall vara kortfattad (15 ord eller färre) och spegla innehållet. Titeln skall innehålla det centrala fenomenet och gruppen eller populationen som skall studeras.

Abstract

Ett abstract skall vara en kort sammanfattning av studien på 100-200 ord. Syftet med ett abstract är att läsaren skall kunna bilda sig en uppfattning om artikeln är av intresse. Innehållet i abstractet skall innehålla följande:

• syfte

• frågeställning • metod

• resultat

Introduktion

Introduktionen skall sätta in läsaren i forskningsproblemet genom att:

• identifiera centrala fenomen, koncept eller variabler som skall studeras. • förklara forskningssyfte, forskningsfråga och/eller hypotes.

• ge en översikt av aktuell litteratur och eventuellt nyare forskning. • beskriva teoretisk referensram

• motivera studiens syfte och betydelse.

Metod

Artikelns metodbeskrivning skall ge en tydlig bild av: • studiepopulation

• studiedesign. • datainsamling

• använda mätinstrument • tillvägagångssätt

• eventuella etiska aspekter

• hur forskarna har kvalitetssäkrat sitt material.

Resultat

I resultatet skall de fynd som uppkommit genom studien redovisas. Tabeller, figurer, diagram samt citat kan användas för att förtydliga informationen.

Resultaten kan också redovisas i olika teman och underrubriker som framkommit under studiens gång. En kvantitativ undersökning skall redovisa resultatens signifikans.

Diskussion

En diskussion bör innehålla följande:

• forskarnas tolkningar av resultatet. Resultatets betydelse och varför blev det som det blev.

• implikationer: Hur kan resultaten från studien bäst användas, hur kan ny forskning bidra till resultatet av studien?

Bilaga 2. Sidan 2(2) • begränsningar. Hur generaliserbart är resultatet, fanns några svagheter

eller brister i studien?

Referenser

Det skall finnas aktuell och relevant referenser till studiens syfte. Tydlig referenslista skall finnas över den litteratur, rapporter och artiklar samt annat material som det refereras till i artikeltexten.

Bilaga 3. Sidan 1(5)

ARTIKELGRANSKNING

Artiklarnas innehåll presenteras fylligt under resultatavsnittet. Nedan följer en kritisk granskning av artiklarna i den ordning de presenterades där.

Artikel 1

Titel: Sexual function in women with advanced multiple sclerosis. Författare: Hulter, B M & Lundberg, P O.

Publicerad i: Journal of neurology, neurosurgery and psychiatry,1995;59:83-86. Ursprungsland: Sverige.

Kritisk granskning

Titeln avspeglar väl innehållet i studien. Populationen som studeras framgår

också. Abstract uppfyller kriterierna utom att själva syftet med studien inte står här. Abstractet sammanfattar annars studien väl. Introduktionen sätter in läsaren i problemet men anknytning till aktuell forskning och teoretisk ram saknas.

Metoddelen saknar etiska aspekter men uppfyller kraven i övrigt. Resultatet är

fylligt presenterat under olika underrubriker. Undersökningsresultatens signifikans redovisas eftersom det är en kvantitativ studie. I Diskussionen resonerar författarna över resultaten, jämför med tidigare forskning samt

diskuterar svagheter med studien. Referenserna är relevanta och aktuella. De ovan nämnda bristerna måste ses ur rätt perspektiv. Författarna kallar artikeln för ”short report” och den utgör sedermera en delartikel i en komplett doktorsavhandling. Artikeln är använd i detta arbete eftersom den belyser de sexuella dysfunktionerna hos kvinnor med MS och avspeglar svenska förhållanden.

Artikel 2

Titel: The impact of multiple sclerosis on sexuality and relationships. Författare: Mc Cabe, M P & Mc Donald, E

Publicerad i: Journal of sex research; 1996 vol. 33 Issue 3, 241-8 Ursprungsland: Australien

Kritisk granskning

Titeln skulle ha kunnat innehålla målgruppen för studien d v s att den är inriktad

på både män och kvinnor. Abstractet uppfyller kraven enligt mallen och

introduktionen är mycket gediget skriven men med ett av mig upptäckt sakfel.

Författarna refererar till ovanstående artikel av Hulter & Lundberg (1995) att kvinnor med högre handikappgrad upplevde större problem med den sexuella funktionen. I det refererade materialet står det att kvinnor med lägre grad av handikappnivå upplevde större problematik med den sexuella funktionen.

Metoden är uppdelad i studiepopulation, mätinstrument, och tillvägagångssätt. De

etiska aspekterna angående frivillighet och anonymitet tas också upp.

Resultatavsnittet belyser väl informationen som samlats in. Även tabeller som

presenterar vilka frågor som ställts och vilka svar som deltagarna gav på dessa återfinns i artikeln. Det var dock lite svårt att få en överblick eftersom man som läsare blir presenterad inför en stor mängd statistiska data. Deltagarna indelas i låg, medel och svår grad av handikapp utan att några riktiga kriterier för dessa gradindelningar förekommer. Diskussionen är mycket fyllig och innehåller jämförelser med andra studier, tolkningar av resultatet, svagheter med studien samt förslag på fortsatt forskning. Referenserna som används i studien finns med i referenslistan och de är relevanta samt aktuella. Sammanfattningsvis är detta ett

Bilaga 3. Sidan 2(5) gediget material som håller god vetenskaplig klass om man bortser från den felaktiga uppgiften som nämndes ovan. För denna studie är artikeln viktig trots att den inriktar sig på både män och kvinnor eftersom den penetrerar de sociala aspekterna av MS och sexualitet.

Artikel 3

Titel: Relationship functioning and sexuality among people with multiple

sclerosis

Författare: McCabe, M P.

Publicerad i: Journal of sex research, Nov 2002, Vol. 39, issue 4, 302-9 Ursprungsland: Australien

Kritisk granskning

Titeln avspeglar innehållet i studien och abstract innehåller de delar som skall

återfinnas där. Introduktionen är fyllig och refererar till aktuell forskning. Syftet framgår klart. I metoden beskriver författaren population, hur hon gick tillväga dvs. mätmetoder och själva genomförandet. De etiska aspekterna angående ex anonymitet står det inget om. Eftersom detta är en kvantitativ studie med en stor population (381 personer med diagnosen MS och 291 personer i en kontrollgrupp) samt att det är många aspekter som skall belysas blir resultatavsnittet ganska tungläst. Det hela är välstrukturerat och resultatens signifikans redovisas. Alla siffror från frågeformulären som besvarades av deltagarna finns presenterat så att läsaren kan se bakgrundsfakta. I diskussionen finns alla element som enligt

bedömningsmallen skall finnas där och referenslistan innehåller relevant litteratur som är aktuell. Slutsatsen blir att detta är en artikel som är vetenskaplig och passar denna litteraturstudie p g a att utöver sexuella problem och sociala aspekter hos MS-sjuka diskuteras också copingstrategier som väl anknyter till detta arbetes teoretiska referensram.

Artikel 4

Titel: Constructions of sexuality for women living with multiple sclerosis Författare: Koch T, Kralik D, Eastwood S

Publicerad i: Journal of advanced nursing, 39(2), 137-145, 2002 Ursprungsland: Australien.

Kritisk granskning

Titeln är klar och koncis. Abstractet ger en tydlig bild om vad studien handlar om

snyggt uppdelad i underrubriker. Det som kan sägas är att den innehåller för mycket text enligt bedömningsmallen (>300 ord). Introduktionen är uppdelad under rubrikerna introduktion, bakgrund och litteraturgranskning och uttömmer fylligt de krav som kan ställas på vetenskaplighet. I metodavsnittet ges en tydlig bild av forskningsprocessen indelat i underrubriker som studiepopulation, etiska överväganden, datainsamling, analys samt en redogörelse hur intervjuerna i denna kvalitativa studie. Eftersom kvalitativa studier i stort bygger på författarnas tolkningar av djuplodande intervjuer är det viktigt att i så stor grad som möjligt noggrant redovisa hur insamling och tolkning har gått till. I denna artikel har författarna tagit fasta på dessa aspekter. Resultatet presenteras i en form av referat från intervjuerna där man sammanfattat det viktiga som framkommit. En del rena citat ingår också. I diskussionen ingår resonemang kring resultatet, implikationer för sjuksköterskans arbete men inget om studiens svagheter. De svagheter som man skulle vilja diskutera är att man refererar 9 av 12 kvinnors uttalanden. Dessa kvinnor är de 9 som gick med på extra enskilda intervjuer. Med tanke på att två

Bilaga 3. Sidan 3(5) personer utnyttjats sexuellt i barndomen kanske dessa snedvrider tolkningen något. Sexualitet har troligtvis en annan innebörd för dessa två. Referenslistan är korrekt och innehåller relevant litteratur. Som helhet får denna artikel betraktas som vetenskaplig och mycket intressant för denna litteraturstudie. Den är ett exempel på en utförlig kvalitativ studie med djuplodande intervjuer. För att kunna ge rådgivning eller informera om MS och sexualitet måste man känna till vad som ingår i detta begrepp hos kvinnor med MS.

Artikel 5

Titel: The salience of the body: transition in sexual self-identity for women living

with multiple sclerosis.

Författare: Kralik, D, Koch T, Eastwood S.

Publicerad i: Journal of advanced nursing 42(1), 11-20, 2003 Ursprungsland: Australien

Kritisk granskning

Titeln är något svåröversatt men får anses beskriva det som är centralt för studien. Abstract är indelat i underrubriker som uppfyller kraven enligt bedömningsmallen

men innehåller för mycket text (>400 ord). Introduktionen sätter in läsaren i problemet, pekar på aktuell forskning samt sammanfattar vad som redan är känt och vad denna studie tillägger. Metodbeskrivningen är uttömmande vilket är viktigt i en kvalitativ studie med ingående intervjuer av 12 personer. Frågorna som ställdes redovisas samt på vilket sätt det insamlade materialet analyserades.

Resultatet presenteras i form av att två deltagares berättelser redovisas utförligt.

Dessa två kvinnor representerar olika övergångar av sexuell självidentitet. Valet av detta presentationssätt motiveras av författarna att de vill belysa två viktiga teman som framkommit under intervjuerna. I diskussionen finns tolkningar av resultatet och implikationer för sjuksköterskans arbete. Det framställs dock inte något om eventuella svagheter med studien. Resonemangen håller ur logisk synvinkel. Referenslistan är relevant och korrekt presenterad. Denna studie går lite hand i hand med föregående. Även här måste framhållas att artikeln uppfyller kravet på vetenskaplighet enligt bedömningsmallen. Artikeln är intressant

eftersom den framlägger ett djupare perspektiv på helheten gällande sexualiteten hos kvinnor med MS.

Artikel 6

Titel: The experience of sexuality for individuals living with multiple sclerosis Författare: Gagliardi, B A.

Publicerad i: Journal of clinical nursing 12: 571-578, 2003 Ursprungsland: USA

Kritisk granskning

Titeln innehåller både nyckelbegrepp (experience of sexuality) och population

som studerats (individuals living with multiple sclerosis). Artikelns abstract återger det som skall ingå enligt granskningsmallen och läsaren ges möjlighet att få en uppfattning om artikelns läsvärde. Introduktionen anknyter till tidigare forskning, syfte, metod, vad som studerats, varför studien gjordes samt teoretisk ram som använts. Metodbeskrivningen innehåller föredömligt ett eget avsnitt om etiska överväganden samt den annonstext som gick ut för att rekrytera deltagarna. Denna text är det enda stället i artikeln där det framgår att författaren själv har diagnosen MS. Resultatdelen presenteras i de tre teman som framkommit under studiens gång som väl åskådliggör resultatet. En tabell redovisar de 34 underkoder

Bilaga 3. Sidan 4(5) och 8 koder som identifierats i dataanalysen som genererade de ovannämnda teman. I diskussionen drar författaren slutsatser som har praktisk betydelse för rådgivningens/informationsförmedlingens inriktning och vad man bör ta hänsyn till. Detta gör artikeln lättläst och greppbar. Även förslag till vidare forskning återfinns. De svagheter som kan finnas med studien beskriver inte författaren och man kan tycka att ett resonemang kring deltagares uppriktighet i telefonintervjuer borde ha funnits med i diskussionen. Författaren resonerar inte heller kring de eventuella effekterna av deltagarnas vetskap om att författaren själv har diagnosen MS. Öppnar man sig mer för en ”jämlike”? Referenslistan är skriven enligt

granskningsmallen och innehåller relevant litteratur.

Artikel 7

Titel: Rehabilitation of intimacy and sexual dysfunction in couples with multiple

sclerosis

Författare: Foley, F W, LaRocca, N G, Sorgen Sanders, A, Zemon, V Publicerad i: Multiple sclerosis 7, 417-421, 2001

Ursprungsland: USA Kritisk granskning

Titeln avspeglar innehållet. Det framgår klart vad artikeln handlar om. Abstractet

är lagom långt och innehåller de beståndsdelar som skall finnas enligt

granskningsmallen. Introduktionen sätter in läsaren i problematiken och anknyter till aktuell forskning. Författarnas metodbeskrivning är mycket uttömmande och ger en tydlig bild av studiepopulation, inklusions- och exklusionskriterier, studiedesign (kvantitativ) samt alla olika instrument som användes för att utföra mätningarna. Proceduren hur själva behandlingen gick till är också noggrant beskriven. Etiska överväganden begränsar sig till att försökspersonerna skrev på ett papper att de frivilligt deltar i studien. Resultatet som författarna presenterar innehåller korrekt presenterade analyser i tabellform och resultatens signifikans redovisas också. I diskussionen tolkas resultatet av författarna, varför det blev som det blev. Svagheter som att en liten population (9 par) studerats framhålls också likaså förslag till fortsatt forskning. Referenslistan korrekt skriven och innehåller aktuell och relevant litteratur. Studien håller hög vetenskaplig klass och man är medveten om begränsningarna och drar inga stora generaliseringar utifrån resultatet.

Artikel 8

Titel: Attitudes toward nurses discussing sexual concerns with patients Författare: Waterhouse, J & Metcalfe, M

Publicerad i: Journal of advanced nursing 16, 1048-1054, 1991 Ursprungsland: USA

Kritisk granskning

Titeln är klar och koncis. Abstract är kompakt men innehåller de komponenter det

skall ha enligt granskningsmallen. Introduktionen sätter in läsaren väl i problemet, aktuell forskning presenteras och framförallt betydelsen av studien framhålls. Syftet presenteras väl och motiveras av att ingen liknande studie tidigare gjorts.

Metoden presenterar studiepopulation, design (kvantitativ), inklusionskriterium,

man nämner också etiska överväganden som att man betonade att alla papper behandlades konfidentiellt. Resultatet presenteras utförligt i tabellform med signifikansvärden på ett vederhäftigt sätt. I Diskussionen visar författarna att de är medvetna om svagheterna i studien och vill inte generalisera resultatet till den

Bilaga 3. Sidan 5(5) totala populationen. Underlaget var litet (88 personer). Slutsatsen att

sjuksköterskan kan förvänta sig en positiv attityd angående diskussion om sexuella frågor får ändå anses logisk eftersom 92 % av de tillfrågade hade en positiv attityd till detta. Studien relaterade attityderna till ett antal oberoende variabler och man fann ingen koppling till ålder, civilstånd eller utbildningsnivå vilket implicerar sjuksköterskan att inte ha en förutfattad mening om vem som önskar mottaga information om sexualitet i kombination med sjukdom. Studien är intressant eftersom så lite är utforskat inom detta område. För denna

litteraturstudie framhålls artikeln som intressant eftersom det finns ett antagande om ämnets tabukaraktär och att sjuksköterskor kanske inte uppfattar sig som sexualrådgivare.

Bilaga 4. Sidan 1(2)

EDSS

The Kurtzke Expanded Disability Status Scale (EDSS) is a method of quantifying disability in multiple sclerosis. The EDSS replaced the previous Disability Status Scales which used to bunch people with MS in the lower brackets.

The EDSS quantifies disability in eight Functional Systems (FS) and allows neurologists to assign a Functional System Score (FSS) in each of these. The Functional Systems are:

• pyramidal

• cerebellar

• brainstem

• sensory

• bowel and bladder

• visual

• cerebral

• other

EDSS steps 1.0 to 4.5 refer to people with MS who are fully ambulatory. EDSS steps 5.0 to 9.5 are defined by the impairment to ambulation.

Tabell 1.

Kurtzke Expanded Disability Status Scale

0.0 Normal neurological examination 1.0 No disability, minimal signs in one FS

1.5 No disability, minimal signs in more than one FS 2.0 Minimal disability in one FS

2.5 Mild disability in one FS or minimal disability in two FS

3.0 Moderate disability in one FS, or mild disability in three or four FS. Fully ambulatory

3.5 Fully ambulatory but with moderate disability in one FS and more than minimal disability in several others

4.0 Fully ambulatory without aid, self-sufficient, up and about some 12 hours a day despite relatively severe disability; able to walk without aid or rest some 500 meters

4.5 Fully ambulatory without aid, up and about much of the day, able to work a full day, may otherwise have some limitation of full activity or require minimal assistance; characterized by relatively severe disability; able to walk without aid or rest some 300 meters.

5.0 Ambulatory without aid or rest for about 200 meters; disability severe enough to impair full daily activities (work a full day without special provisions)

5.5 Ambulatory without aid or rest for about 100 meters; disability severe enough to preclude full daily activities

6.0 Intermittent or unilateral constant assistance (cane, crutch, brace) required to walk about 100 meters with or without resting

Bilaga 4. Sidan 2(2) 20 meters without resting

7.0 Unable to walk beyond approximately five meters even with aid, essentially restricted to wheelchair; wheels self in standard wheelchair and transfers alone; up and about in wheelchair some 12 hours a day

7.5 Unable to take more than a few steps; restricted to wheelchair; may need aid in transfer; wheels self but cannot carry on in standard wheelchair a full day; May require motorized wheelchair

8.0 Essentially restricted to bed or chair or perambulated in wheelchair, but may be out of bed itself much of the day; retains many self-care functions;

generally has effective use of arms

8.5 Essentially restricted to bed much of day; has some effective use of arms retains some self care functions

9.0 Confined to bed; can still communicate and eat.

9.5 Totally helpless bed patient; unable to communicate effectively or eat/swallow

10.0 Death due to MS

Bilaga 5. Sidan 1(2)

Related documents