• No results found

Delstudie 2 - dokumentstudie

8. Diskussion

8.1.1. Metoddiskussion – delstudie 1

Den kvalitativa metoden valdes för att på bästa sätt kunna beskriva barnens upplevelser och erfarenheter. På det sättet kunde vi låta barnens ord höras och få en inblick i deras svåra situation hemma och hur de påverkas på grund av föräldrars alkoholproblem. Genom scoping review har vi tagit del av ny och aktuell forskning samt olika organisationers rapporter kring barn till föräldrar med skadligt bruk av alkohol. Scoping review lämpade sig bra som metod i detta arbete eftersom vi har kunnat ta del av ett brett utbud av material och många barns upplevelser. Med tanke på att vi behandlar en sårbar grupp skulle det inte på ett etiskt godtagbart sätt vara möjligt att intervjua barn på egen hand så därför har andra forskares studier varit bra att använda.

Trovärdighet innebär att bevisa att den skapade kunskapen och resultaten för arbetet är rimliga och giltiga. I praktiken innebär det exempelvis att påvisa hur insatt författarna är i ämnet eller att ha någon utomstående att granska arbetet. (Henricson, 2017 s.431 - 432).

Pålitlighet har att göra med författarnas förförståelse, det vill säga förväntan av en text redan innan man börjar tolka den. Till god vetenskaplig kvalitet hör att presentera sina tidigare kunskaper om ämnet och på vilket sätt författarnas tidigare erfarenhet kan ha påverkat datainsamlingen och dataanalysen. (Henricson, 2017 s.432).

Överförbarhet står för hur bra resultatet av examensarbetet kan överföras till andra grupper, kontexter eller situationer. Detta kräver att resultatet och analysprocessen är väl beskrivna.

En annan förutsättning för att arbetet skall kunna tillämpas är att arbetets pålitlighet och trovärdighet är säkrad. (Henricson, 2017 s.433).

När planeringen av examensarbetet inleddes hade vi inte så mycket kunskap om ämnet. Vi började med att bekanta oss med ämnet genom att läsa mycket material som vi kom över från bibliotek och internet. Under tiden som examensarbete skrivs har vi även gått en kurs inom mental-, och missbrukarvård i skolan med tillhörande praktik. Att vara på praktik var väldigt ögonöppnande när vi fick träffa människor som upplevt eller upplever det vi behandlar i examensarbetet. Det var väldigt nyttigt att kunna diskutera med personalen olika frågor som uppstod under arbetet med examensarbetet. En central fråga var vilket eller vilka begrepp som skall användas för någon som dricker alkohol på ett skadligt sätt. Begreppet missbruk diskuterades med personal under praktiken och då framkom att termen officiellt inte används längre, vilket ter sig aningen förvirrande eftersom ordet missbruk används väldigt flitigt, även i vetenskaplig litteratur. Vi har därför valt att ta upp olika begrepp i bakgrunden (2.1.1) för att förhoppningsvis reda ut några frågetecken.

Sökandet av datamaterialet har styrts av våra frågeställningar och vår teoretiska utgångspunkt. Till en början var det svårt att hitta lämpliga sökord men vartefter vi bekantade oss med de olika databaserna samt de engelska ämnesorden i de artiklar som vi hittade blev det enklare. Det som även underlättade sökandet av datamaterialet var att forskningsfrågorna fick vara breda i scoping review samt att både kvalitativa och kvantitativa studier fick inkluderas. Arbetsgången i scoping review var tydlig och konkret beskriven enligt Arksey och O´Malley:s sex steg vilket underlättade arbetsprocessen.

Det vi i efterhand tänker att vi kunde förbättrat i sökprocessen är att vi kunde ha sökt efter mer grey literature, det blev att vi mest fokuserade på att hitta vetenskapliga artiklar.

Sökningar i databaser kunde även gjorts med orden ”skadligt bruk av alkohol” och

”substansbrukssyndrom” och deras engelska motsvarigheter, men det var under ett senare skede när vi redan samlat in materialet till scoping review som vi fick höra om orden. De flesta av våra artiklar är från Norden och Europa vilket gör att trovärdigheten ökar och att arbetets resultat säkrare kan tillämpas i Finland.

I analysdelen har vi varit två som granskat och analyserat samt haft handledare med i processen, vilket höjer trovärdigheten. Vi har båda läst alla artiklarna och slagit ihop de teman från resultatet som varit liknande. Vi hittade många gemensamma teman i de olika artiklarna vilket också visar på att artiklarnas resultat är överensstämmande. Det som inte sågs vara gemensamt eller relevant i de olika artiklarna och grey literature uteslöts från vårt resultat. Även dokumentstudiens resultat visar många gemensamma teman som även vi genom scoping review kommit fram till. Vi har varit noggranna med att tydligt beskriva och kartlägga det material som ingår i resultatet och hur vi hittat materialet. Det underlättar överförbarheten till andra grupper eller kontexter och så att läsaren lätt kan hänga med i arbetsprocessen.

I början var det svårt att veta vad vi sökte efter och ville inkludera i examensarbetet men en allt tydligare bild av syftet med studien uppenbarade sig när kunskapen inom ämnet ökade.

Till bakgrunden (kap 2) har den mest väsentliga teorin med vetenskaplig förankring som är viktig att känna till när man läser vårt arbete, sållats ut. Bakgrunden har gjorts med omsorg för att påvisa vår kunskap om ämnet och så att andra med få eller inga förkunskaper ska kunna förstå resultatet som presenteras i arbetet. Vi har även en handledare som regelbundet läst igenom vårt arbete och gett oss feedback. Att vara tre om examensarbetet har även möjliggjort kritisk granskning av varandras texter.

Under arbetsprocessen har de etiska riktlinjer som presenteras i Etiska överväganden (6) följts. Vi har varit noggranna med att inte plagiera och att göra källhänvisningarna på ett korrekt sätt genom att följa APA-referenssystemet och Novias skrivanvisningar från intra-nätet. Allt material som inkluderats i scoping rewieven är peer-reviewed eller kommer från kända pålitliga organisationer som Institutet för hälsa och välfärd (THL) och Nordens Välfärdscenter.

I databasen PubMed finns inte avgränsningsfunktionen till peer-reviewed material. För att säkerställa att artiklarna som hittades där är vetenskapliga, söktes artiklarna upp i CINAHL och Tritonia finnas artikelsökfunktion där avgränsningsfunktionen finns. I scoping review resultatet har inget som inte framkommer i artikel och grey literature resultat lagts till.