• No results found

6. Diskussion

6.2. Metoden

Att själv vara en del av ett så här praktiskt arbete har både varit svårt och fruktansvärt roligt! Det har varit svårt att ta ett steg bakåt för att se på materialet ur ett annat perspektiv än det jag hade under resans gång och precis som jag skrivit i metoddelen har distansen till empirin varit viktig i mitt analysarbete. Jag kan se att det kan göra det svårt att behålla distansen till materialet genom att själv vara en så aktiv deltagare. Här har dock

videodokumentationen varit en stor hjälp. Precis som Heikkilä och Sahlström (2003) menar är det viktigt att utifrån studiens avsikt välja insamlingsmetod. När jag var själv med barnen valde jag av naturliga skäl att filma med fast kamera medan jag tog hjälp av en pedagog att filma resan till Sagovärlden. I efterhand kan jag se att detta har gjort att just denna resa är filmad ur ett annat perspektiv vilket har gett mig en möjlighet att få syn på andra saker för min analys.

6.3. Fortsatt forskning

Superpiraten Petra är en stark tjej som tar väldigt mycket plats. Hon är ganska burdus och kör helt ogenerat över alla i sin närhet. Utifrån denna aspekt tänker jag mig att det material som är presenterat i den här studien skulle kunna vara intressant att studera igen, ur ett genusperspektiv. Vilken betydelse har det att karaktären i teater-föreställningen är en så stark tjej? Jag ser också en möjlighet att studera förhållandet mellan pojkar och flickor i den medverkande barngruppen. Ger jag alla samma utrymme? I gruppen finns till exempel en pojke som inte tar någon plats alls. Hans hemspråk är ett annat än svenska och hans syster som också är del av arbetet översätter ibland åt honom. Beror hans försiktighet på språket eller ligger något annat bakom och hur förhåller jag mig till honom är frågor som skulle kunna ställas. Hade det varit annorlunda om han varit en flicka? Utifrån den ingångspunkt jag har haft på min studie, kopplingen mellan hjärna, känslor och fantasi hade det också varit intressant att undersöka vilken roll musiken i teaterföreställningen hade. På vilket sätt påverkade musiken i föreställningen barnen? Det finns väldigt mycket outforskat kring teaterföreställningar med uppföljningsarbete och jag efterlyser fler studier av den här sorten.

36

Referenser

Adler, Björn & Adler, Hanna (2006). Neuropedagogik- om komplicerat lärande (2:a uppl.). Lund: Studentlitteratur

Alvehus, Johan (2013). Skriva uppsats med kvalitativ metod: En handbok. Stockholm: Liber AB

Bergström, Matti (1995). Neuropedagogik. En skola för hela hjärnan. Borås: Wahlström & Widstrand

Damasio, Antonio R. (1999). Descartes misstag: känsla, förnuft och den mänskliga

hjärnan. Stockholm: Natur och kultur

Eskild, Hilde & Hambro, Benedicte (2005). Snick och snack. Stockholm: Liber AB

Fleer, Marilyn (2015). Pedagogical positioning in play – teachers being inside and outside of children's imaginary play. Early Child Development and Care, Volume

185, Issue 11-12, 2015. Hämtat från: http://dx.doi.org/10.1080/03004430.2015.1028393

(201605-17)

Furumark, Sven-Gunnar (1999). Äventyrspedagogik. Publikation, Luleå: Luleå Tekniska Universitet. Hämtat från:

http://pure.ltu.se/portal/sv/publications/aventyrspedagogik%28d533a570-e8e8- 11dbb9a9-000ea68e967b%29.html (2016-05-17)

Hakkarainen, P., & Bredikyte, M. (2014). Understanding narrative as a key aspect of play. I: L. Brooker, M. Blaise, & S. Edwards (Eds.). The Sage handbook of play and

learning in early childhood (pp. 240–251). Los Angeles, CA: Sage. Hämtat från:

http://sk.sagepub.com/reference/download/the-sage-handbook-of-play-and-learning- inearly-childhood/n21.pdf (2016-05-17)

Hellsing, Lennart (1996). Sjörövarbok (2:a uppl.). Stockholm: Rabén & Sjögren

Heikkilä, Mia & Sahlström, Fritjof (2003). Om användning av videoinspelning i fältarbete. Pedagogisk forskning i Sverige, 2003, Årg.8, nr. 1-2, s. 24-41

Johansson, Eva & Pramling Samuelsson, Ingrid (2006). Lek och läroplan. Möten mellan

barn och lärare i förskola och skola. Göteborg: Göteborgs Universitet

Latour, Bruno (1998). Artefaktens återkomst. Ett möte mellan organisationsteori och

tingens sociologi. Stockholm: Nerenius & Santérius Förlag AB

Lpfö 98 (2010). Läroplan för förskolan, (rev.2010). Skolverket

Nørby, Simon (2009). Emotioner och lärande. I: Shilhab, Theresa S.S. & Steffensen Bo (red.) (2009). Nervpirrande pedagogik. En introduktion till pedagogisk neurovetenskap. Stockholm Liber AB

Pinciotti, Patricia (1993). Creative drama and young children: The dramatic learning connection. Arts Education Policy Review. Jul/Aug93, Vol. 94 Issue 6, p24. 5p.

Sternudd, Mia Marie F. (2000). Dramapedagogik som pedagogisk fostran. Uppsala: Elanders Gotab

Vetenskapsrådet (2011) God forskningsed. Rapportserie 1:2011, ISBN: 978-917307189- 5, Hämtat från: https://publikationer.vr.se/produkt/god-forskningssed/ (2016-05-17)

Vygotsij, Lev S. (2010). Fantasi och kreativitet i barndomen. Göteborg: Daidalos AB

38

Bilagor

Information och samtyckesförfrågan

Jag heter Pernilla Nydesjö och läser till förskollärare vid Malmö Högskola. Våren 2016 skriver jag mitt examensarbete och kommer att undersöka hur man kan arbeta med en föreställning på förskolan. Syftet med det är bland annat att undersöka vad barn tycker är intressant med en föreställning och hur jag som pedagog kan arbeta vidare med det. Jag kommer starta arbetet med att göra en föreställning för barnen och för att få syn på barnens reaktioner behöver jag videofilma den. Jag kommer också att behöva samtala med/intervjua barnen om deras upplevelser för att kunna gå vidare med arbetet. Jag kommer också att behöva använda mig av fotodokumentation och ljudupptagningar. För att barnet ska kunna vara med i projektet behöver de kunna vara med i ALLA delar, dvs. video/foto/samtal/intervju och jag ber därför om ditt/ert samtycke till alla delar. Materialet kommer delvis att användas i undervisningssyfte, i mindre studentgrupp på Malmö Högskola, och kommer att sparas fram tills att uppsatsen är betygsatt och klar. Alla namn (pedagoger/barn/förskola) kommer i texten att få fiktiva (påhittade) namn. Det ska inte gå att spåra vare sig barn eller förskola.

Jag kommer under all dokumentation vara lyhörd för barnens upplevelser och åsikter, och avbryta om något barn ger uttryck för att inte vilja deltaga. Ert samtycke kan tas tillbaka när som helst, om ni ändrar er.

Jag vore tacksam om jag fick ditt/ert svar senast tisdag 8 mars. Har du/ni frågor går det att nå mig på telefonnummer: 0707-563595 eller email: pernillanydesjo@gmail.com. Kursledare för kursen är Sara Berglund, institutionen Barn- unga- samhälle, Malmö Högskola.

Förfrågan om samtycke

Barnets namn: Ja, jag/vi samtycker till att mitt/vårt barn deltar i video/foto/samtal/intervju/

enligt informationen ovan.

Nej, jag/vi vill inte att mitt/vårt barn medverkar i video/foto/samtal/intervju enligt informationen ovan.

39

Superpiraten Petras skattjakt

Manus: Pernilla Nydesjö

Musik: Beethoven Symphony no.5 (ca 1,30)

Inledningsprata (i musik) :

Superpiraten Petra är alla sjörövares stora skräck.

Hon reser runt på de sju haven och sätter skräck i alla som någonsin satt sig i en båt. Inte många har sett henne men alla vet vem hon är. Just idag har det hörts ett rykte om att Petra setts här i Malmö. Håll öron och ögon öppna kanske finns hon mitt ibland er.

(Förvandling till Superpiraten Petra)

Petra

Moahahaha!! Ni där! (Till barnen) Var är den?? Har du den? Aha! Men ni vet var den är?! Vad då vilken? Skatten såklart!! Vad trodde du?

Jag har tagit gamle Sjörövarfabbes skattkarta, haha! Problemet är bara att jag inte vet vart jag ska börja leta ändå. Han är klurig den där Fabbe… Ni vet väl vem Fabbe är? Vet ni inte det? Då får jag väl berätta för er, dummerjönsar…Om det nu ska vara nödvändigt. Sjörövarfabbe är minsann en sjusärdeles karl. Han far omkring på alla hav, men han är sjösjuk alla da´r. Förr var Fabbe den ruskigaste av alla sjörövare. Men inte nu längre. Nu är det me, moi, jag, Superpiraten Petra som är den ruskigaste.

Moahahha! Det var minsann inte svårt att knipa skattkartan. Det gjorde jag lätt när Fabbe var sjösjuk i förra veckan. Och hade jag inte gjort det då, så hade jag gjort det förr eller senare ändå. Medans ni funderar över var ni gömt skatten så ska jag visa er hur det såg ut när jag tog kartan.

Musik: Wagner: Valkyrieritt (Gestaltning/dans)

Petra

Men nu står jag här med en helt värdelös skattkarta. (Visa för barn?)

Barn?

Du håller den upp och ned…

Petra

Va?! Vad sa du? Tala ur skägget!

Barn?

Du håller den upp och ned.

Petra

Du håller den upp och ned. Blablablabla… Jag vet väl vad som är upp och ned.

(Vänder motvilligt kartan) Aha!! (Mumlar) Det visste jag väl…

Åh! Nu måste jag skynda mig! Tänk om det kom en till som jag och tog skatten före mig. Ve och fasa! DET får inte ske! Hemska tanke. (Eftertänksamt) Tänk om det faktiskt finns

en till som jag… Det kanske inte skulle vara så dumt. Äh! Nog om det! Det finns ju ingen mer som jag. NU måste jag leta efter skatten. Vad står det här?

Barn

Kan du inte läsa?/ Jag kan inte läsa.../jag vet inte..

Petra

Ja, jag kan iaf läsa. Jag vill bara försäkra mig om att ingen här inne lurar mig… Vad står det? (Ev mot ngn vuxen i rummet)

Vuxen (läser)

Samla bokstäver som leder till skatten. När du hittat alla ledtrådar sätter du ihop dem och då hittar du skatten.

Petra

Bokstäver… Typiskt...

Musik: Tänk jag drömde en natt (en vers accapella. Pernilla sjunger själv) “Tänk jag drömde en natt att jag hade en skatt

Men nu måste jag lära mig läsa

Du får tro´t om du vill men så ligger det till, att jag vill bara spotta och fräsa”

Barn?

Du sa ju att du kunde läsa..?

Petra

Ja… men jag ljög…och ja, jag vet att man inte ska ljuga. Och nu tänker ni säkert fråga varför jag gjorde det då. Och det vet jag inte.

Jag bara gjorde det.. Ååå, det finns ingen som mig och jag får ingen skatt. Det här är en typiskt tråkig dag. Om inte... om inte, NI vill hjälpa mig? Vill ni det? Även om jag kallade er för dummerjönsar? Ja, men tro inte att jag tänker säga förlåt, för DET gör

INTE en pirat! (Förhoppningsvis reaktioner från barnen)

Va? En pirat säger väl inte förlåt heller?... Åååhh, okej då! Flåt. (Tar sats.) Förlåt för att jag kallade er för dummerjönsar!

NU ska jag lära er hur det går till när en riktig sjörövare letar efter skatter. Ni är mina roddare. Vet ni vad det är? Jo i mitt skepp behövs det många superstarka pirater för att ro, för att skeppet ska åka fort. Det är erat jobb. Ni följer mig för man måste ro tillsammans. Medans ni ror spanar jag med hjälp av kartan. Och så hittar vi förhoppningsvis skatten. Först ror vi tillsammans!

Musik: Nötknäckaren, Op.71, Dance of the Sugar Plum Fairy (Hittar en säck)

Petra

Titta här! Jag har hittat något! En fågel! Är det någon som vet vad det är för en fågel? (Barnen får ge förslag) Det är en undulat! Jag är en liten undulat som får så dåligt med

41

ma… (Pernilla sjunger och leker med undulaten) Men vad är det här då? Ha! Vilken konstig grej! Det är som en krok. Vad ska jag med den till? Det här var det dummaste jag sett. En undulat och en konstig grej som ser ut som en krok. Det är väl inga bokstäver heller. Hur ska det här leda fram till skatten. Pyttsan heller! En typiskt tråkig dag, precis som jag sa!

Barnen?

Det är ett U. Bokstaven U.

Petra

Hrrm, Det visste jag väl. Jag skulle bara kolla så ni var med! Uuuu. U som i u, som i un..dulat. Som i undulat. U som undulat!! Jaaa! Jag har den första bokstaven! Den ska jag spara… HÄR.

Då ska vi se. Enligt kartan ska vi gå hitåt. Mot nästa lilla “skatt”. Ni har väl inte glömt? Just det! Spana, speja, smyga, leta...

Musik: Dance of the Sugar Plum Fairy

Petra

Titta här! VAD är det här? Någons hår! Det var det dummaste jag sett. Vems hår kan det vara. Vem sa ni? Pippi? Har aldrig hört talas om henne. Hon kan inte vara en lika ruskig pirat som mig. Då hade jag vetat vem hon är. Världens starkaste tjej? Och det här. En apa. Herr Nilsson? Pippis apa? Om jag tar på mig den här...

Alt: Petra

Titta här! VAD är det här? Det var det dummaste jag sett. Det är ju Pippis hår. Hon påstår att hon är världens starkaste tjej. Men hon är iaf inte en lika ruskig pirat som mig. Hon må vara stark, men ruskigast DET är JAG! Men titta här, Pippis apa! Herr Nilsson.. Om jag tar på mig den här...

Petra

Se här! Det ligger mer grejer här! En konstig böj på en pinne och en annan kantig sak. Är det också bokstäver? Ett vad? Ett P? P som i Pippi? Jaha! NU fattar jag! Då hör den här ihop med apan? Vad är det för något? Vänta! Jag får försöka! Aaaapa, apa, A! Det måste vara ett A! Det här var ju kul! Hihihi! De här ska jag spara tillsammans med U:et här borta. Vänta lite här nu…! P. P som i Pippi och P som i Petra!! Ha! P som i Petra! Det är ju min bokstav! Jag har en egen bokstav! Vilken typsik toppendag!

Nu ska vi se… Sätt ihop bokstäverna… Så här eller…? (Försöker sätta ihop bokstäverna

i varandra) Mäh! Det här går ju inte!! Helt värdelöst! Åååå, en typiskt tråkig dag! Eller?!

Man kanske ska göra ett ord? Jag försöker. Uupppaaa. Upa? Det är väl ingenting? Jag måste titta på kartan. Det kanske fattas något?

Få se nu… Aha! Jag har ju glömt en ledtråd. Är ni med och ror?

Musik: Dance of the Sugar Plum Fairy

Petra

Wohoo!! Här är det något! Aaaaaa!!! Hjälp! Den äter upp mig, den äter upp mig!! Ta bort den! Ta bort den! En hemsk otäck katt!! Den vill säkert äta upp mig!

Barnen?

Den är inte riktig!!

Petra

Är ni säkra? Okej. Ååååå. (Pustar och stånkar) Den är ganska liten faktiskt. Åh, den där SjörövarFabbe. Han vet att jag är rädd för katter. Han ska minsann få! Fast den här var ju ganska söt!

Petra

Jaha, finns det någon sån där bokstav också eller? Nu vill jag faktiskt hitta skatten! VAD är det här? Vet någon av er? Ett K säger du? Mhm, K som i… (barnen: KATT). Vad sa ni, jag hörde inte? K, som i…? Haha! Javisst! K som i katt. Nu har vi fattat grejen! Åh, vad spännande! Nu ska vi sätta ihop alla bokstäver.

En typisk toppendag! Precis vad jag sagt hela tiden!

(Petra försöker pussla ihop U, P, A och K till ett ord. Det går inte så hon får ta ngn till hjälp)

Petra

Vadå? Är det här ett ord? KUPA. Mhm. Vet ni vad en kupa är? Det kan finnas många olika kupor. Till exempel bikupor, där bin bor och gör honung, eller lampkupor, eller ost kupor, som man har ost i. Aha! DÄR! Där är faktiskt en ostkupa. Äntligen!! Nu till skatten!!

Musik: Grieg: Peer Gynt Suite #2, Op.55- 1. Abduction of the Bride Musik: Grieg: From Holberg´s Time, Op. 40- 1. Prelude

Petra

Va?! Vad är det här för skatt? Ett papper med en massa bokstäver... Åh nej! Säg inte att det finns fler ledtrådar...? Läs!

Vuxen (läser) Grattis Petra!

Eftersom att du nu läser detta brev har du hittat skatten jag gömt åt dig! Det betyder att du hittat bokstäverna och kanske till och med fått hjälp av några andra för att göra det. Har du tackat för hjälpen? Det kanske till och med är så att det är någon annan som läser brevet? Du kanske undrar hur det här brevet är en skatt? Det ska jag berätta! Att kunna läsa är en skatt! Och för att kunna läsa behöver du bokstäver. Att kunna be om hjälp och att säga förlåt är också en skatt. Har du tänkt på det?

Petra

43 Alternativt slut:

Petra

Wow! Jag som trodde att jag skulle hitta guld och diamanter... I stället hittade jag ett äventyr! Hrrm...Tack för att ni hjälpte mig! Och tack för att du läste! Till Piratön alltså?! Vill ni hjälpa Sjörövarfabbe? Vågar ni det? Det händer mystiska saker i Sagovärlden. Dåså. Yes! Det första ni måste göra är att maskera er! Se ut som pirater. Jag åker till Piratön och hämtar vidare instruktioner från Sjörövarfabbe. Det är nämligen inte vem som helst som kommer in i Sagovärlden. Ni stannar här och jobbar på era piratmasker och gör bokstäver.

Related documents