• No results found

Metodika práce a použité materiály

Tkaniny ke zkouškám na přístrojích Alambeta, Permetest a FX-3300 poskytla firma Licolor a. s., k finální antimikrobiální úpravě byly použity přípravky Sanitized T 99 - 19, Clariant, Švýcarsko a ULTRAFRESH NM-V2 TRA, Kanada.

Bakteriostatické úpravy SanLic a Fresh

SanLic je jen obchodní název firmy Licolor a.s., tato úprava je patentována společnostmi SANITIZED/Clariant. Provádí se pomocí produktu Sanitized T 99 -19 liq.

Funkce a charakteristiky úpravy jsou uvedeny níže.

Funkce produktu Sanitized T 99 - 19 liq

 Chrání před vznikem nepříjemných zápachů způsobených bakteriemi

 Podstatné (o více než tři řády) snížení počtu bakterií na materiálu, testovaná metodou JIS L 1902 v biologické laboratoři Sanitized AG v Burgdorfu.

 Permanentní úprava (stálé v praní i vyvářce, testováno).

 Dermatologicky testováno - klinické hodnocení zdravotnického prostředku bez klinické zkoušky provedeno Dermatovenerologickou klinikou VFN v Praze Charakteristika produktu Sanitized T 99 - 19 liq

 Kationaktivní, samozesíťující reaktivní produkt.

 Chemické složení:Dimethyltetradecyl(3-(trimethoxysilyl)propyl) ammonium chloride

 Chemický vzorec: C22H50ClNO3Si

 Úprava je určena pro textilní materiály CO, PES, PA, WO

 Vynikající teplotní stabilita úpravy - nad 170°C.

Vynikající snášenlivost pro lidskou pokožku ( test OECD 406).

 Doporučen pro Oeko-Tex 100, třída II - IV.

 Žádné těžké kovy, formaldehyd či arsen.

 Neobsahuje chlorované organické látky (AOX).

Fresh je také obchodní název firmy Licolor a.s., tato úprava je patentována společností THOMSON RESEARCH ASSOCIATES. Provádí se pomocí produktu ULTRAFRESH NM-V2. Funkce a charakteristiky úpravy jsou uvedeny níže.

Funkce produktu ULTRAFRESH NM-V2

 Chrání před vznikem nepříjemných zápachů způsobených bakteriemi

 Snížení počtu bakterií na materiálu, testovaná metodou AATCC 100-1988 ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

 Permanentní úprava (stálé v praní i vyvářce, testováno - VFN v Praze).

 Dermatologicky testováno - VFN v Praze Charakteristika produktu ULTRAFRESH NM-V2

 Úprava je určena pro textilní materiály CO, WO a syntetické textilie.

 Aplikace produktu ULTRAFRESH NM-V2 klocovacím nebo vytahovacím způsobem.

 Chemické složení: Phenol,5-chloro-2-(2,4-dichlorophenoxy)- organochlorid

 Chemický vzorec: C12H7Cl3O2

Vynikající snášenlivost pro lidskou pokožku .

2.1.2 Charakteristiky a označení tkanin

Vzorek A1 - tkanina ve vazbě plátnové s plošnou hmotností 145g/m², materiálové složení 100 % bavlna. Tkanina je po bělení opatřena bakteriostatickou úpravou SanLic s použitím antimikrobiálního přípravku Sanitized T 99 - 19.

Vzorek A2 - tkanina ve vazbě plátnové s plošnou hmotností 145g/m², materiálové složení 100 % bavlna. Tkanina je po bělení, bez bakteriostatické úpravy.

Vzorek B1 - tkanina ve vazbě plátnové s plošnou hmotností 145g/m², materiálové složení 100 % bavlna. Tkanina je po barvení opatřena bakteriostatickou úpravou SanLic s použitím antimikrobiálního přípravku Sanitized T 99 - 19.

Vzorek B2 - tkanina ve vazbě plátnové s plošnou hmotností 145g/m², materiálové složení 100 % bavlna. Tkanina je po barvení, bez bakteriostatické úpravy.

Vzorek C1 - tkanina ve vazbě plátnové s plošnou hmotností 145g/m², materiálové složení 50 % bavlna/50% polyester. Tkanina je po tisku opatřena bakteriostatickou úpravou FRESH s použitím antimikrobiálního přípravku ULTRAFRESH NM-V2.

Vzorek C2 - tkanina ve vazbě plátnové s plošnou hmotností 145g/m², materiálové složení 50 % bavlna/50% polyester. Tkanina je po tisku, bez bakteriostatické úpravy.

Z každé tkaniny bylo odstřiženo osmnáct vzorků o rozměrech 200 x 200 mm, všechny vzorky byly označeny podle druhu tkaniny. Pět vzorků z každé tkaniny je určeno k měření na přístroji Alambeta, tři vzorky k měření na přístroji Permetest a deset vzorků na přístroji FX-3300.

Před samotným měření byli vzorky ručně vyprány při 60 ˚C za použití univerzálního pracího prostředku a vyžehleny, aby nečistoty a zvrásnění na vzorkách nezkreslili hodnoty měření. Vzorky ze 100% bavlny působili více zmačkaným dojmem než vzorky 50% polyester/50% bavlna.

Po sérii měřeních na přístrojích Alambeta, Permetest a FX-300 byly vzorky vyprány v pěti pracích cyklech při teplotě 60 °C v alkalické prací lázni Derva Rent s ph 13 - 14. Protokol praní je přiložen v příloze číslo 1. Pro textilie v této oblasti využití je běžné opakované praní s podstatně vyšším počtem cyklů, ale z technických a časových omezení této práce, nebylo možno vyšší počet cyklů prověřovat.

2.1.3 Měření relativní paropropustnosti a výparného odporu na přístroji Permetest

K měření vlastností jako jsou relativní paropropustnost a výparný odpor textilie byl použit přístroj Permetest. Počítač je ovládán pomocí programu PERTEM. Po zapnutí a ustálení přístroje proběhne referenční fáze měření bez vzorku stisknutím tlačítka START, během které se přístroj nastaví dle zadaných parametrů. Poté se vloží na měřící hlavici referenční textilie, která je normovaná a dodávaná s přístrojem. Stisknutím tlačítka START je tato textilie změřena. Na hodnoty této textilie je nutné přístroj kalibrovat. Po kalibraci přístroje následuje již samotné měření. Měří se vždy jednou bez vzorku a jednou se vzorkem. Vzorek se vkládá na hlavici přístroje rubovou stranou směrem dolů. Na každém vzorku byla provedena celkem tři měření. Jednotlivé výsledky se vkládaly do souboru příslušného vzorku. Nakonec byly počítačem statisticky vyhodnoceny. Přístroj zobrazil relativní paropropustnost textilie v %, její výparný odpor v m²Pa/W a příslušné variační koeficienty v %. Samotné měření je prováděno při standardních podmínkách:

Teplota vzduchu: 21 ± 1 °C Vlhkost vzduchu: 25 ± 1 %

2.1.4 Měření tepelných vlastností na přístroji Alambeta

Měření tepelných vlastností spočívá v průchodu tepelných toků q1(t) a q2(t) povrchy vzorku od neustáleného stavu k ustálenému. Měření je prováděno při standardních podmínkách:

Teplota vzduchu: 21 ± 1 °C Vlhkost vzduchu: 25 ± 1 % Přítlak hlavice: 200 Pa

Před samotným měřením je podle interní normy č. 23-3004,02/01 spuštěna měřící hlavice na zkušební vzorek a přístroj je poté vypnut a znovu zapnut. Tento postup lépe připraví přístroj k měření.

Dále je vzorek vložen na základnu přístroje, vzorek se umístí lícovou stranou na podložku, rubovou stranou směrem k měřící hlavici. Poté se stiskne tlačítko ST. Tím je spuštěn proces měření, kdy se měřící hlavice spouští dolů na vzorek textilie. Když je měření dokončeno, hlavice vyjede opět nahoru a na displeji se zobrazí výsledek měření.

Do statistiky se tyto výsledky ukládají tlačítkem EN a poté se může měřící proces opakovat u dalších vzorků. Po změření posledního vzorku se tlačítky EN a RL zobrazí vypočítané statistické hodnoty, ve kterých lze listovat pomocí tlačítka RL. Po ukončení měření se statistické hodnoty vymažou tlačítky EN a ST.

2.1.5 Měření propustnosti pro vzduch na přístroji FX-3300

K měření propustnosti pro vzduch byl použit přístroj FX-3300, který je nedestruktivní a měření trvá měně než dvě minuty. Měření spočívá v měření vyvolaného průtoku vzduchu, který se vytvoří při tlakovém rozdílu mezi oběma povrchy testované textilie. Toto měření je prováděno při standardních podmínkách:

Teplota vzduchu: 21 ± 1 ºC Vlhkost vzduchu: 25 ± 1 % Tlak: 200 Pa

Na tomto přístroji bylo na každém vzorku provedeno deset měření.

Po zapnutí jsou na přístroji zvoleny jednotky, v kterých chceme získat naměřené hodnoty, v tomto případě 1/m²/s. Dále je vzorek vložen na základnu přístroje, lícovou stranou vzhůru a hlavice je přitlačena na vzorek. Poté co se hodnoty ustálí, je měření dokončeno, hlavice se zvedne a poté se může měřící proces opakovat u dalších vzorků.

2.1.6 Použité statistické metody zpracování výsledků

Aritmetický průměr je statistická veličina, která vyjadřuje typickou hodnotu popisující soubor mnoha hodnot. Definice aritmetického průměru je , tzn. součet všech hodnot vydělený jejich počtem.

Směrodatná odchylka vyjadřuje rozptyl hodnot kolem střední hodnoty, resp. jak hustě jsou kolem tohoto průměru seskupeny. Směrodatná odchylka je vždy kladné číslo a je vždy změřena ve stejných jednotkách jako originální data.

Interval spolehlivosti je dán dolní a horní mezí intervalu. Meze jsou ovšem náhodné veličiny, které se vypočítávají na základně hodnot ve výběru a mění se tedy od výběru k výběru. Tento interval je konstruován tak, aby pokryl skutečnou hodnotu parametru základního souboru s vysokou pravděpodobností. Pravděpodobnost udává spolehlivosti odhadu a značí se (1- α). Název pro tento interval je 100(1- α)% interval spolehlivosti.

Požadujeme-li vysokou spolehlivost odhadu, volíme pravděpodobnost (1- α) blízkou jedničce.

Pro tyto výpočty je zvolen (1- α) rovno 0,95, tedy je použit 95% interval spolehlivosti [12].

2.2 Dosažené výsledky a jejich diskuse

Related documents