• No results found

Det finns två huvudsakliga forskningsmetoder, en kvalitativ respektive kvantitativ metod. Vilket sätt man väljer att använda beror på vad det är som ska undersökas (Holme & Solvang, 1997).

Vi har valt att använda både kvalitativa och kvantitativa metoder eftersom vi anser att det är nödvändigt för att få en förståelse inom vårt

problemområde.

Som kvantitativ metod använde vi oss av enkäter för att få en statistisk grund på relevanta svar från testpersonerna, exempelvis målgrupp, användarvanor på Facebook, förståelse av syftet med prototypen etc. De kvalitativa metoderna, diskussioner och observationer, använde vi för att få en uppfattning om folks reaktioner, åsikter, kommentarer men även känslor och första bemötande stunden med prototypen.

3.1 Observationer

Som vårt första val av metod bestämde vi oss för att göra både dolda- och deltagande observationer samt spontana iakttagelser. Vi ville se hur människor reagerade till vårt koncept och hur de agerade gentemot vår prototyp, även undersöka om nyfikenheten och uppmärksamheten hos folk resulterade i ett handlande. Samtidigt ville vi ta reda på om logiken i knappen uppenbarades, om testpersonerna kunde relatera prototypen till Gilla-funktionen på Facebook och förstå syftet med den. I början

genomförde vi testerna på Malmö Högskola bland studenter eftersom det kändes som en lämplig målgrupp.

Efter flertalet tester och observationer på högskolan tog vi oss an

offentligheten. Vi ville placera ut prototypen på olika platser och se vilka effekter det kunde ha beroende på vilken plats den var på.

3.1.1 Malmö Högskola

De första observationerna tog plats inne på Kranen, Malmö Högskola. Vi ställde ut knappen, samt enkäter som beskrev vårt pågående projekt, på ett bord som vi placerade precis efter trappuppgången som leder till

huvudentrén av byggnaden, vilket kändes som en lämplig placering eftersom de flesta personer passerar förbi där under dagen. Vi lade snabbt märke till att knappen inte var synlig nog, även om den var placerad på ett bord framför informationsdisken. Vid några tillfällen lyckades vi få tag på några testpersoner och rådfråga dem om vad vi kunnat göra för att knappen skulle få mer uppmärksamhet, varav testpersonerna ansåg att knappen behövde ett slags stativ, för att stötta upp knappen och göra den mer uppenbar.

I det andra testet som utfördes inne på Kranen undersökte vi om resultaten kunde påverkas om knappen varit mer iögonfallande och märkbar. Vi byggde till ett podium som knappen kunde stå på så att den skulle bli mer tydlig och förhoppningsvis få mer uppmärksamhet av nyfikna personer.

Inför den tredje observationen i högskolan beslöt vi oss för att göra en snabb mock-up på en andra prototyp för att testa om resultaten skulle påverkas beroende på vilken prototyp vi prövade. Testet av prototypen baserades på Wizard of Oz- metoden, kort förklarat en simulation som får testpersonen att tro att denne kontrollerar interaktionen med vår prototyp, då det i själva verket är vi som styr utefter testpersonens gester och agerande. I denna prototyp valde vi att sätta fokus på andra interaktioner, en modernare prototyp som bestod av en ”fejkad” tryckkänslig platta, och en datorskärm. Vi ville också undersöka om interaktionen var lika uppenbar som knappen i vår första prototyp.

3.1.2 Stortorget

Nästa observationsområde utfördes på Stortorget i Malmö. Vi ville se vilka resultat vi kunde uppnå om vi placerade prototypen ute bland allmänheten, dels som en jämförelse med resultaten vi fick tidigare från Malmö Högskola, men främst för att se om det hade fungerat i verkligheten och i sådana fall hur det hade fungerat. Vi placerade vår

prototyp mitt framför ryttarstatyn av kung Karl X Gustav. Tanken var egentligen att även ställa prototypen utanför butiker och köpcentrum, men på grund av ovisshet om tillstånd och befogenhet så lade vi inte ner någon mer tyngd på det utan fokuserade istället på att utnyttja offentligheten.

Figure 6. Malmö Stortorget. "Gilla Stortorget" Figure 5. Malmö Högskola. Kranen. "Gillar du Malmö Högskola?"

3.1.3 Värnhem

Vidare observation utfördes på Värnhemstorget i Malmö. Till en början ställde vi prototypen på platån, men insåg genast att potentiella testpersoner stod vända med ryggen till i väntan på anländande bussar. Vi placerade prototypen vid påstigningsplatsen till bussarna, vilket vi ansåg som aningen provokativt och påtvingat, men vi ville se hur folk agerade kring detta.

3.2 Enkäter & diskussioner

Vi tog fram två olika enkäter till arbetet, den första var en beskrivning av vårt examensarbete samt en överenskommelse.

Överenskommelsen var till för att testpersoner eller medverkare i vårt prototyptest skulle godkänna våra dokumentationer, dvs. fotografier, videoklipp och intervjuer, av dem själva, och skulle få lov att användas främst i studiesyfte, men även möjligtvis komma att visas på sociala nätverk som exempelvis Youtube och Facebook.

Figure 7. Värnhemstorget. "Platån". http://cdn.tacky.me/m/201107/360346.jpg Figure 8.Värnhemstorget, "Påstigningsplatsen"

Den andra enkäten vi tog fram var ett frågeformulär där vi ville ta reda på vilken målgrupp prototyperna lockade mest, och vilka Facebookvanor dem hade samt vilket användningsområde knappen kunde inneha.

(Enkäterna finns bifogade i slutet av uppsatsen)

Under tiden som testpersonerna skrev enkäterna tog vi tillfället i akt att fråga vad de tyckte och tänkte om prototyperna.

Related documents