• No results found

Föreslagna åtgärder Effekter på luftkvaliteten

Attraktivare kollektivtrafik

Åtgärder för att öka utbudet av kollektivtrafik Åtgärder för att öka antalet resenärer och antalet fler nöjda resenärer i kollektivtrafiken

Åtgärder för att öka framkomligheten för bussar Åtgärder för att öka samordningen med regional trafik

Åtgärder för att öka utbudet av infartsparkeringar Åtgärder för att öka turtätheten och korta ner restiderna inom kollektivtrafiken

Åtgärder som ökar tryggheten inom

kollektivtrafiken (fysisk, övervakningskameror i bussarna, tillgänglighet handikapp, språk etc) Åtgärder för att förbättra trafikinformationen

Bussarna använder inte dubbdäck vilket ger mindre slitage av vägar och lägre partikelhalter. Bussarna drivs med biogas.

Desto fler som går över till kollektivtrafiken desto mindre biltrafik i staden vilket minskar utsläppen av luftföroreningar och växthusgaser samt reducerar bullernivåerna. Mindre trängsel. Minskat behov av parkeringsplatser.

Attraktivare cykeltrafik

Ett välplanerat, sammanhängande, säkert, tryggt och välskött cykelvägnät

Minskade hinder mot att använda cykel, t.ex. bra underhåll av cykelvägar

Säkra parkeringsmöjligheter

Kunskap och motivation hos kommuninvånarna vilket förutsätter god information

God administration av cykelfrågor inom kommunen samt samverkan med andra aktörer

Desto fler som väljer att cykla istället för att åka bil desto lägre blir utsläppen av luftföroreningar och växthusgaser.

Dessutom reduceras bullernivåerna från trafiken. Trängsel på starkt trafikerade vägar och gator i Linköping minskar.

Minskat behov av parkeringsplatser. Positiva effekter på folkhälsan.

Parkeringsåtgärder

Avgiftsbelägg arbetsplatsparkering Fler som cyklar, går och åker buss, vilket ger lägre utsläpp av växthusgaser och andra luftföroreningar. Mindre slitage av vägar ger mindre partikelhalter. Minskad trängsel i trafiken och minskat behov av parkeringsplaster. Positiva hälsoeffekter. Minskade bullernivåer.

Avgiftsbelagd gatuparkering på gatumark Fler som cyklar, går och åker buss, vilket ger lägre utsläpp av växthusgaser och andra luftföroreningar. Mindre slitage av vägar ger mindre partikelhalter. Minskad trängsel i trafiken och minskat behov av parkeringsplaster. Positiva hälsoeffekter. Minskade bullernivåer.

Åtgärder för att följa upp tillämpningen av reglerna om förmånsbeskattning av fri parkering vid arbetsplatser

Parkeringspolicy - översyn av avgifter samt tillgång till p-platser

Folkbildnings- och informationsåtgärder Information till allmänheten om nyttan av att välja andra färdmedel än bil

Information till större arbetsgivare och

affärsidkare om nyttan av att upprätta s.k. Gröna resplaner för anställda och kunder

Trafikinformation (cykelvägnät, parkeringar, snöröjning, halkbekämpning, information, vägvisning)

Fler som cyklar, går och åker buss, vilket ger lägre utsläpp av växthusgaser och andra luftföroreningar. Mindre slitage av vägar ger mindre partikelhalter. Minskad trängsel i trafiken och minskat behov av parkeringsplaster. Positiva hälsoeffekter. Konsumenterna blir mer medvetna och handlar mer miljömedvetet. Minskad energianvändning.

Åtgärder för att reducera slitagepartiklar

Informationskampanj för dubbfria vinterdäck Mindre slitage av vägar vilket ger minskade partikelhalter.

Minskad nedsmutsning. Minskade bullernivåer. Den sekundära miljöbelastningen av dubbdäcksanvändningen i form av användning av spolarvätska, biltvättning och visuell nedsmutsning t.ex. minskar med minskad

dubbdäcksanvändning.

Hastighetssänkning Mindre slitage av vägar vilket ger minskade partikelhalter.

Haltökning av NO2 beroende på hur hastigheten begränsas.

Minskad energianvändning.

Förbättrade beläggningar Mindre PM10-bildning från beläggningar. Eventuellt kan en hårdare beläggning medföra ökat buller. Beror helt på hur beläggningen är sammansatt.

Halkbekämpning och dammbindning med CMA-lösning

Studier genomförda på E4 söder om Arlanda visade att partikelhalten kan minska med 40 procent och antalet överträdelser av miljökvalitetsnormen kan minskas med 65 procent.

Tidigare och upprepad vårrengöring I Linköping används stenkross, storlek 2-6 mm med kubisk form på alla vägar och gator. Eftersom den mals ned och sliter på vägbeläggningen, bedöms stenkrossen vara en starkt bidragande orsak till problemen med inandningsbara partiklar (PM10). En tidigare och upprepad vårrengöring bedöms därför minska partikelhalterna.

Anpassad vintervägdrift Fler som går, cyklar och åker kollektivt ger mindre utsläpp av växthusgaser och partiklar.

Intensiv sopning Svårt att bedöma vilka miljöeffekterna blir.

Dubbdäckavgift Förändringar i trafikvolym. Minskad trafikökning.

Överflyttning av trafiken till andra tider. Omfördelning av biltrafiken på vägnätet. Överflyttning från bil till buss-, cykel- eller gångtrafik.

Åtgärder för att undvika trafikökningar/begränsa trafiken i utsatta områden

Utformning av gaturum Minskade utsläpp av luftföroreningar, beroende på om gaturummet utformas för att gynna cyklister och gående.

Restriktioner för trafiken

SAMordnad varudistribution i Linköping City (SAMLIC)

SAMLIC-försöket visade att fordonsbehovet minskade med 25–35 % (fyllnadsgraden per pallplats ökade med 50 %), totala tiden för utkörning minskade med 20 % och totala körsträckan i city (och därmed utsläppen av avgaser från fordon i city) minskade med över 50 %.

Trafikregleringar Avstängning av gator ger mindre trafik och mindre utsläpp av luftföroreningar och växthusgaser. Mindre buller. Gynnar gång- och cykeltrafiken.

Åtgärder avseende den kommunala fordonsflottan Minimera/avskaffa dubbdäck i kommunens fordonsflotta

Minskade emissioner av partiklar från bromsar och dubbdäck.

Sparsam körning Minskade emissioner av partiklar från bromsar och dubbdäck.

Tabell 4. Miljöeffekter.

Kostnader och vinster

Kostnader och vinster av att genomföra de föreslagna åtgärderna i åtgärdsprogrammet

kommer naturligtvis att skilja sig åt beroende på vilken åtgärd det handlar om. Kostnader och vinster kommer även att bero på vilka attityder och beteenden som ska påverkas och vilka problem som ska lösas.

Attraktivare kollektivtrafik

Kostnader

Nuvarande bruttokostnad för tätortstrafiken i Linköping, trafikåret 2005/2006, uppgick till totalt ca 134 miljoner kronor, exkl index.

Den direkta kostnaden för att åstadkomma en bättre kollektivtrafik i Linköping kan variera stort beroende på vilka åtgärder som genomförs och hur förutsättningarna för dessa åtgärder ser ut. Åtgärder som ökad turtäthet på befintliga linjer kan innebära ökade fordonskostnader, driftskostnader mm. Åtgärder för att öka bussarnas framkomlighet och utbudet av

infartsparkeringar är förenade med investeringskostnader. Åtgärder som ökar tryggheten i systemet kan vara mer eller mindre dyra beroende på hur väl de utnyttjas av resenärerna.

Kostnaderna för åtgärder som förbättrad trafikinformation varierar också beroende på resenärernas utnyttjande.

Vinster

De åtgärder som föreslås i åtgärdsprogrammet innebär att kollektivtrafiken blir attraktivare på två sätt, dels minskar den totala restiden med kollektivtrafiken pga. ökat utbud, ökad

framkomlighet och ökad turtäthet, dels ökar kvaliteten på restiden pga. ökad trygghet och bättre information. Vinster för kollektivtrafikresenärerna blir kortare restid, ökad

tillförlitlighet och bättre kvalitet på resandet. Överflyttningen från biltrafik till kollektivtrafik innebär även att miljövinster uppstår och att trängseln på vägarna kanske kan minskas.

Attraktivare cykeltrafik

Kostnader

De flesta åtgärder som föreslås i åtgärdsprogrammet för att öka cykeltrafiken i Linköping är förenade med investeringskostnader, exempelvis anläggning av nya cykelvägar, säkra

parkeringsmöjligheter etc. Åtgärdsprogrammet omfattas även av drift- och underhållsåtgärder för att skapa ett säkert, tryggt och välskött cykelvägnät, exempelvis halkbekämpning,

snöröjning, buskröjning och underhåll av linjer. Kostnader för informationskampanjer för att få fler invånare att cykla varierar beroende på hur stor och omfattande de ska vara.

Att t ex ta fram informationsblad kring cykel kan vara relativt billigt.

Vinster

Cykeln är unik som lokalt färdmedel. Den är snabb och smidig, kräver en liten plats, behöver inga stora och dyra parkeringsanläggningar, förstör varken stadsmiljö eller natur och kan användas av nästan alla människor i alla åldrar. Cykel ger oss motion, förbättrar hälsan och

motverkar risken att drabbas av folksjukdomar som högt blodtryck, stroke, benskörhet och fetma.

Parkeringsåtgärder

Kostnader

Kostnaden för att avgiftsbelägga arbetsplatsparkeringar är låg, då det innebär att införa betalningssystem, såsom parkeringsautomater. Kostnaden för att höja avgifterna på redan avgiftsbelagda platser är ännu mindre. Att begränsa utbudet av parkeringsplatser kan leda till såväl minskade intäkter som minskade utgifter för kommunen/parkeringsbolagen.

De föreslagna parkeringsåtgärderna innebär att berörda bilister upplever en kostnad genom att de blir tvungna att anpassa sig. Vissa bilister väljer att fortsätta köra och parkera sin bil på samma sätt som tidigare. I dessa fall uppstår inga samhällsekonomiska kostnader. Att begränsa antalet p-platser och samtidigt höja avgifterna på befintliga parkeringsplatser kan leda till missnöjda bilister, åtminstone på kort sikt, men kan på längre sikt ge betydande effekter om berörda bilisterna erbjuds alternativ såsom en attraktivare kollektivtrafik och fler infartsparkeringar.

Vinster

De vinster som parkeringsåtgärderna i åtgärdsprogrammet bidrar till är ett minskat bilresande vilket innebär minskade luftföroreningar, mindre trängsel på gatorna, minskat buller och färre olyckor. Ju svårare det blir att parkera i stan desto fler går kanske över till kollektivtrafiken.

Det kan på längre sikt medföra ökad efterfrågan på kollektivtrafik som i sin tur leder till ökad turtäthet eller andra investeringar. Dessutom kan reducering av antalet p-platser i stan

medföra att viss mark frigörs.

Folkbildnings och informationsåtgärder

Kostnader

Kostnaderna för folkbildnings- och informationsåtgärder kan variera beroende på om det handlar om att ta fram informationsblad, spridning av information i lokala TV-kanalen, informationstavlor i stan etc. Informationskampanjer kan bli dyra om de pågår under en längre period.

Vinster

Folkbildnings- och informationsåtgärder som att få fler att cykla i Linköping kan leda till investeringar i nya cykelvägar. Detta leder i sin tur till förbättrad folkhälsa. Därmed ger åtgärderna en positiv påverkan på de aktörer som tar emot och använder informationen. Om kommunen och dess samverkanspartner är framgångsrika med sina folkbildnings- och informationsåtgärder innebär det att miljövinster uppstår men också att trängseln och allvarliga olyckor på gator minskar.

Åtgärder för att reducera slitagepartiklar

Kostnader

Kostnaden för en informationskampanj för dubbfria vinterdäck beror på omfattning (tidningsannonser, radio- och tv-reklam och en webbplats) och hur länge den ska pågå.

De direkta kostnaderna för dammbindning med CMA-lösning under perioden mars – maj månad 2007 uppgår till 74 000 kronor för jour och utrustning. Varje insats kostar 4 750 kronor och insatserna väntas ligga mellan 10 – 15 ggr under perioden. Totala kostnaden hamnar mellan 130 000 och 150 000 kronor. CMA-lösning är 10 ggr dyrare än salt per ton.

Den direkta kostnaden för ny vägbeläggning består av kostnad för material och arbete.

Kostnaderna beror av det inventerade behovet av nya beläggningar.

Optimering av sandmängder, för anpassad vinterväghållning kan dock minska kostnaderna (förutsatt att mängderna inte redan är optimerade).

Den direkta kostnaden för tidigare och upprepad förbättrad renhållning beror helt på

ambitionsgraden. Om hela områden ska städas med effektivare renhållningsfordon och utifrån en bättre strategi (oftare eller vid bättre tidpunkter) kan kostnaderna komma att öka.

Vinster

Dammbindning med CMA och effektiv renhållning ger vinster som bättre hälsa och trivsel då dammet binds till vägytan i stället för att virvla upp. CMA är bättre än salt ur

korrossionsperspektiv.

Hårdare beläggningar med hög slitstyrka har längre livstid än beläggningar med sämre slitstyrka. Mindre spårbildning och sprickor minskar kostnaderna för reparationer och ny vägbeläggning och kan även bidra till ökad säkerhet då t ex risken för vattenplaning reduceras. Större stenstorlek i beläggningen ger bättre hållfasthet och

kanske lägre partikelemissioner, men också ökad bulleremission. Dessutom kan olika beläggningars färg påverka behovet av belysning.

Restriktioner för trafiken

Kostnader

Det är svårt att säga i dagsläget hur stor kostnaden för att åstadkomma en effektivare lokal varudistribution (SAMLIC) i Linköpingberor blir. Det beror helt och hållet på vilken åtgärd som vidtas för att åstadkomma de effekter som eftersträvas. Den direkta kostnaden för att åstadkomma en effektivare lokal varudistribution är en samhällsekonomisk kostnad Kostnaden för att stänga av en gata är emellertid relativt låg.

Vinster

En effektivare varudistribution kan leda till t.ex. en minskning av den tunga trafiken i stan, genom förbättrade förutsättningar för företag att frivilligt välja att samordna sina leveranser.

Dessutom innebär detta att de totala leveranskostnaderna för berörda företag reduceras samt att färre allvarliga olyckor i samband med tung trafik sker.

Åtgärder avseende den kommunala fordonsflottan

Kostnader

Kostnaderna för att minimera/avskaffa dubbdäck i kommunens fordonsflotta är förmodligen relativt små. Detsamma gäller anordnande av kurser i sparsam körning.

Vinster

Kommunens fordonsflotta får en tydligare miljöprofil och kommunen har en möjlighet att vara katalysator i arbetet med att minska dubbdäcksanvändandet i Linköping.

Related documents