• No results found

Med förstudien som underlag fattade Länsstyrelsen i Stockholms län den 16 november 2010 beslutet att vägplanens åtgärder kan antas medföra betydande miljöpåverkan. Det innebär att en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) har tagits fram i samband med upprättande av vägplanen. MKB:n med tillhörande komplettering avseende risk och revidering avseende dagvatten är godkänd av Länsstyrelsen i Stockholms Län (beslut inklusive rättelse daterat 2014-05-27 under flik 6) och redovisas i underlag till plan under flik 5. Nedan redovisas översiktligt vägplanens miljökonsekvenser, för mer ingående beskrivning och konsekvensbedömning se MKB och PM - Risknivå vid föreslagen utformning, Arninge resecentrum.

Nedan förändringar har gjorts i vägplanen i förhållande till den tekniska lösning som beskrivs i godkänd MKB:

 Text och konsekvenser i MKB:n daterad 2013-12-13 om dagvatten utgick i samband med att Tekniskt PM VA avvattning (daterad 2014-04-17) upprättades.

Lösningen i PM:et gick i den granskningshandling som kungjordes för

granskning i juni 2014. Den dagvattendamm som redovisades i Teknisk PM VA avvattning (daterad 2014-04-17) föreslås nu utgå ur vägplanen. Vägdagvattnet från Arninge resecentrum föreslåsatt istället ledas till en dagvattendamm som Täby kommun uppför söder om Vaxholmsvägen. Dammen kommer att rena dagvatten ifrån både Arninge resecentrum och Arninge handelsområde.

Reningen kommer att ske enligt samma principer som beskrivs i kapitel 5 i Teknisk PM VA avvattning (daterad 2014-04-17) (se kapitel 3.3 i

planbeskrivningen för beskrivning av föreslagen dagvattenlösning).

Markanspråket för dagvattendamm med tillhörande serviceväg utgår alltså från vägplanen. Ingen ny passage av Ullnaån behöver anordnas vilket bedöms som en positiv konsekvens för naturmiljön.

 Sedan granskningen av vägplanen sommaren 2014 har samtliga gång- och cykelvägar som planen tidigare redovisade (gc-väg genom trafikplats Arninge och väg ned till östra delen av Arninge resecentrum) tagits bort. Dessa gc-vägar kommer inte att byggas inom vägplanen, se vidare avsnitt 3.3 Gång- och cykelvägar. Detta medför att de positiva konsekvenser som MKB:n bedömde att de nya gc-vägarna medförde inte kommer att inträffa. Möjligheterna att på ett hållbart sätt ta sig till resecentrumet och längs Vaxholmsvägen i form att gå eller cykla förbättras inte. Ett nytt resecentrum kommer att byggas utan att optimal anslutning för gång- och cykeltrafikanter anordnas från början, vilket bedöms som negativt för såväl miljön som för människors hälsa. Markanspråken för vägplanen ändras inte.

 Anpassning av E18 till kollektivtrafikkörfält (3+3 körfält) från söder har tillkommit vid Arninge trafikplats. Markintrånget ökar marginellt pga. av detta tillägg till vägplanen men breddningen av E18 görs till största del inom befintligt vägområde inom trafikplats Arninge. Det tillkommande markanspråket sker i direkt anslutning till E18. Inga miljövärden bedöms finnas här och

förändringarna bedöms medföra ringa miljöpåverkan.

 Justeringar har gjorts i trafiklösningen pga. synpunkter på vägutformningen i trafiksäkerhetsgranskningen. Exempelvis på- och avfartsfartsramper i Arninge trafikplats, borttagande av fri högersväng för bussar i cirkulationsplatsen och

både avgår och tillkommer, men totalt sett minskar intrånget efter justeringarna. Markintrånget för tillfällig nyttjanderätt ökar pga.

förändringarna. Förändringarna bedöms inte medföra några tillkommande miljökonsekvenser.

Nedan förändringar har gjorts i angränsande planer i förhållande till den lösning som beskrivs i godkänd MKB:

 Sedan granskning av planen sommaren 2014 har även diskussioner om den nya bron och dess lyftpaket förts. Bron och lyftpaketen ingår i kommunens

detaljplan, men vägplanen har tillgodoräknat sig möjligheten för resenärer att vänta i lyftpaketen på perrongerna och på detta sätt slippa vistas så länge utomhus där ljud- och luftmiljön är sämre. Nu kommer troligen lyftpaketen att bantas ned och blir öppna, vilket innebär att resenärer får vänta i

entrébyggnaden på västra sidan eller uppe på bron öster om E18. De negativa konsekvenserna för resenärer som väntar avseende deras buller- och luftmiljö bedöms därför kunna bli något större (eftersom sträckan att ta sig för att vänta inomhus ökar) än vad som anges i MKB:n för vägplanen.

Landskap

Landskapet kring Arninge, väster om E18, är redan påverkat. Tillkommande

busshållplatser och ramp bedöms förstärka E18 som nord-sydligt infrastrukturstråk.

Vegetation utmed E18, Arningevägen och Vaxholmsvägen kommer delvis att behöva tas bort vilket medför att vägarna blir mer synliga i landskapet. Effekten mildras något i och med de föreslagna åtgärderna (åtgärder redovisas under kap 4.3). Den negativa

konsekvensen bedöms sammantaget som måttlig och lokal.

Natur- och kulturmiljö

Vägplanen med ramper och busshållplatser kommer att innebära markanspråk inom områden som idag är orörda, men som ligger i direkt anslutning till väg eller byggnader.

Områdena bedöms ha låga naturvärden. Ett område väster om E18 med äldre skog och skyddsvärda arten tallticka kommer att beröras via ett mindre markanspråk. Ramperna på östra sidan av E18 kommer att medföra att moränbacken närmast vägen tas i anspråk. Moränbacken har vid inventering (SLs inventering från 2013) visat sig ha trivialt naturvärde. Sammantaget bedöms den negativa konsekvensen som liten.

Vägplanen bedöms medföra att kulturvärden försvinner från området permanent då den fasta fornlämningen Täby 102:1 och objekt 11 kommer att behöva tas bort.

Konsekvensen bedöms som måttlig och negativ. Samtidigt ökar kunskapen om området via slutundersökningar, vilket bedöms som en regional positiv konsekvens.

Sammantaget bedöms konsekvensen för kulturmiljö efter åtgärder som liten och negativ.

Hälsa och säkerhet

Riskutredning har tagits fram eftersom hållplatserna i Arninge resecentrum hamnar nära E18. Risk för brand och explosion finns. PM skyddsåtgärder Arninge resecentrum (WSP 2012) visar att risknivån blir acceptabel på hållplatserna avseende individrisk och inom de lägre delarna av ALARP*-området för samhällsrisken om ett skyddsavstånd om 15 meter hålls och utförs tillsammans med avåkningsskydd och skyddsbarriärer.

minst 2 meter hög samt i obrännbart material. Vidare måste det säkerställas att inga brandfarliga vätskor kan komma förbi barriären och ansamlas på skyddsobjektets sida.

Ett avsteg från ovan skyddsavstånd har gjorts för motorvägshållplatsen väster om E18 (som ligger i Täby kommuns detaljplan) där plattformskanten som närmast ligger 13,2 meter från E18. En kompletterande riskanalys (PM – risknivå vid föreslagen

utformning, Arninge resecentrum, WSP 2014) har därför tagits fram. Den kompletterande riskanalysen bedömer att med föreslagna åtgärder är risknivån acceptabel.

* ALARP - As Low As Reasonably Practicable (så lågt som det praktiskt är rimligt).

Vägplanen innebär att trafiksituationen på E18 blir mer komplex och att risken för en olycka ökar något. Detta bedöms som en lokal måttlig och negativ konsekvens.

Vägplanen medför att människor hänvisas till områden i direkt anslutning till E18 där de högsta halterna av föroreningar har beräknats. Miljökvalitetsnormerna för

kvävedioxid och partiklar klaras i hela planområdet vid prognosåret (år 2030).

Väntmöjlighet inomhus föreslås i detaljplan för Arninge resecentrum, troligen i entrébyggnaden på västra sidan samt på bron. Den negativa konsekvensen bedöms sammanlagt som liten till måttlig beroende på var väntmöjligheter slutligen möjliggörs.

Bullerutredningen visar att den ekvivalenta ljudnivån (sammanvägt järnväg och väg) med skyddsvallen (beräknad som 2 meter plank) blir 65-70 dBA vid den västra

busshållplatsen, respektive 65 dBA vid den östra busshållplatsen. Utan skyddsvall skulle den ekvivalenta ljudnivån på hållplatserna ligga på mellan 70-75 dBA . Vid

bakgrundsnivåer över 55 dBA uppstår problem med att uppfatta andras tal.

Bakgrundsnivån vid väntområdet bör därför ligga på max 65 dBA och helst under 60 dBA. Detta kommer inte att klaras vid någon av perrongerna. Utomhusmiljön kommer att upplevas som mycket bullrig och särskilt individer med nedsatt hörsel får problem med att uppfatta tal. Väntmöjlighet inomhus föreslås i detaljplan för Arninge

resecentrum. Den negativa konsekvensen bedöms som måttlig till eventuellt stor beroende på var väntmöjligheter slutligen möjliggörs.

Hushållning med naturresurser

Vägplanen medför ett begränsat markanspråk inom strandskydd för Hägernäsviken.

Markanspråket bedöms inte motverka syftet med strandskyddet för biologiska värden eller friluftslivet, se vidare kapitel 5.2.

Asfalt innehållande stenkolstjära, förorenade vägdikesmassor samt eventuellt sulfidhaltiga jordar kommer att hanteras inom projektet. Förutsatt att massorna hanteras i enlighet med gällande riktlinjer bedöms negativa konsekvenser inte uppstå.

Tillkommande hårdgjorda ytor kommer till största delen att avvattnas mot den

samordnade dagvattenlösningen för Arninge resecentrum och Arninge handelscentrum Föreslagen dagvattenhantering beräknas medföra att det vatten som släpps ut i Ullnaån överlag har lägre föroreningshalter än vad som rinner från området i dagsläget.

Beräknade värden redovisar dock att trots reningen i dagvattendammen bedöms andelen kväve öka något. I beräkningarna är dock inte den rening (bl.a. av kväve)

medräknad som sker i vägdiken, övriga växtbäddar m.m. Medräknat dessa faktorer (rening i diken, växtbäddar m.m.) bedöms tillskottet av dagvatten från vägplanen inte påverka möjligheten att uppnå en god ekologisk status för Ullnaån. Föreslagen dagvattenhantering bedöms sammanfattningsvis medföra att dagvattnet genomgår en tillräcklig rening i diken och dagvattendamm så att föroreningsmängderna ut till Ullnaån överlag minskar. Konsekvensen bedöms som positiv.

Vägplanen kommer att ta jordbruksmark i anspråk vilket bedöms som en måttlig negativ konsekvens.

Klimat

Byggnadstiden kommer att kräva resurser och medför en måttlig negativ påverkan på klimatet. Alla ledningsnät och kulvertar är dimensionerade för statistiskt 10-årsregn, vilket är i linje med Trafikverkets rekommendationer. Sammanfattningsvis bedöms vägplanen ge måttlig negativ klimatpåverkan via entreprenad och drift samt positiva konsekvenser via busshållplatser som möjliggör ett kollektivt och mer hållbart resande.

Kumulativa effekter

Byggande av Arninge resecentrum innebär dels tillkommande delar via järnvägsplan och dels att en ny bro byggs över E18 med tillhörande torgyta (hanteras i detaljplan). Runt resecentrumet följer också exploatering för handelsområde och bostäder, vilket medför att mark tas i anspråk på båda sidor av E18 inom Angarnkilen. Öster om E18 tas jordbruksmark samt naturmark i form av moränbackar och vegetationsridåer i anspråk och ersätts med plattformar och nya spår för Roslagsbanan. En större del av utrymmet vid passagen/porten under Vaxholmsvägen kommer att tas i anspråk. Vidare kommer kommunen att bygga en ny dagvattendamm söder om Vaxholmsvägen inom

Hägernäsvikens strandskyddsområdet. I genomförd naturvärdesinventering är större delen av berört område klassats som visst naturvärde. Södra delen av dammen hamnar dock delvis inom område som är klassat som påtagligt naturvärde och som ingår utpekat landskapsobjekt. Den kumulativa effekten bedöms sammantaget medföra en stor negativ konsekvens för naturmiljö och spridningsmöjligheter inom grönkilen.

Identifierade brister och svaga samband kommer inte att förbättras utan snarare försämras.

Arninge resecentrum bedöms ge goda förutsättningar för att skapa en regional

kollektivtrafiknod vilket bidrar till ett mer hållbart samhälle och resursutnyttjande. Den positiva konsekvensen bedöms som stor och både lokal och regional.

Utvärdering mot berörda miljökvalitetsnormer

Miljökvalitetsnormer för luft

Enligt länsstyrelsen ska miljökvalitetsnormerna för timmedelvärde användas vid ett resecentrum. För partiklar finns inga riktvärden för timmedelvärde, därför har en jämförelse gjorts mot dygnsmedelvärdet. För NOx (kväveoxid) finns

miljökvalitetsnormer för timmedelvärde.

Miljökvalitetsnormerna för kvävedioxid och för partiklar klaras i hela området där

resecentrum så att den i RUFS utpekade knutpunkten i nordöstra Stockholm kan försörjas med kollektivtrafik. Projektet Arninge resecentrum bidrar till ett mer hållbart resande genom att erbjuda ett alternativ till att resa med bil. Därigenom bidrar projektet delvis till att andelen biltrafik minskar och indirekt till minskat utsläpp av föroreningar till luften. Vägplanen bedöms därför medverka till att uppnå miljökvalitetsnormerna för luft.

Miljökvalitetsnormer för ytvatten

Föreslagen dagvattenhantering bedöms medföra att dagvattnet genomgår en tillräcklig rening i diken och dagvattendamm så att föroreningsmängderna ut till Ullnaån överlag minskar. I och med den dagvattenlösning som föreslås för Arninge resecentrum bedöms tillskottet av dagvatten inte påverka Ullnaåns möjlighet att uppnå en god ekologisk status påverkas. Inte heller vattendragets möjlighet att bibehålla sin goda kemiska status bedöms påverkas. Vägplanen bedöms inte heller påverka nedströms ytvattens

(Hägernäsviken) möjlighet att nå ställda miljökvalitetskrav.

Related documents