• No results found

Byggnadstiden innebär ett stort antal moment som innebär risk för påverkan på omgivande miljö, människors hälsa eller egendom. Det kan exempelvis handla om sprängning, risk för förorening, trafikstörningar osv. Trafikverket kommer att ställa krav på entreprenören gällande exempelvis byggtider, kemikaliehantering osv.

Entreprenadarbetena kommer att orsaka störningar för närliggande verksamheter såsom buller, vibrationer och damm. Skador riskerar att uppstå på grunder, stommar, befintlig infrastruktur och enskilda brunnar. Vid framtagandet av bygghandling kommer känsliga verksamheter såsom byggnader, brunnar, ledningar mm att dokumenteras och inventeras i en riskanalys. I riskanalysen kommer även förebyggande åtgärder,

besiktningar och uppföljningar av eventuella störningar före, under och efter

entreprenadtiden att föreslås. Eventuella skador förorsakade av entreprenadarbetena ersätts.

Entreprenadarbetena för Arninge Resecentrum bedöms vara av normal komplexitet för ett bygge av denna storlek. Störningar för tredje part kommer att uppstå, men strävan är att påverkan ska bli så liten som möjligt.

Störningar för trafikanter på E18, främst i form av hastighetsnedsättning, kommer att uppstå i samband med byggande av gångbron över E18 (omfattas inte av vägplanen men kommer att ingå i samma entreprenad), men även när in och utfarterna för

motorvägshållplatserna, samt norrgående påfartsramp och södergående avfartsramp i trafikplats Arninge ska anslutas till E18. Breddningen till 3+3 körfält kommer också att ge störningar för trafikanter på E18.

Störningar kommer också att uppstå i trafikplats Arninge, längs väg 264 och 274. Få oskyddade trafikanter bedöms att påverkas under entreprenadtiden.

Vissa ledningsarbeten kan också komma att påverka trafiken inom vägplaneområdet.

Den optokabel i E18:s mittremsa som hänger i belysningsstolparna kommer att tillfälligt behövas flyttas under entreprenadtiden vid byggandet av gångbron över E18.

Ur ett arbetsmiljöperspektiv medför byggnadstiden specifika risker som innebär risk för allvarliga skador eller dödsfall. För Arninge resecentrums delar inom vägplan bedöms att arbete med passerande fordonstrafik, arbete i anslutning till högspänningsledningar, sprängning, djupa schakter, arbete med tunga formelement samt risken för fall bör beaktas särskilt.

Arbete i anslutning till passerande fordonstrafik medför risk för olyckor samt begränsat utrymme för entreprenören. Omledning av fordonstrafik bedöms kunna göras inom föreslaget vägområde men för att ändå minska arbetsmiljöriskerna omfattar vägplanen utrymme för tillfälliga massupplag. Upplagsytorna kan komma att behöva samordnas (eventuellt samnyttjas) med SL och deras ombyggnad av Roslagsbanan.

För vägplanen föreslås området mellan Roslagsbanan och E18 att tas i anspråk med tillfällig nyttjanderätt för tillfälliga upplag och transporter. Vidare föreslås en remsa med en bredd av 10 meter längs E18:s västra sida för byggande av västra

motorvägsbusshållplatsen tas i anspråk som tillfällig nyttjanderätt för upplag och transporter. Så även en 3 meter bred remsa vid byggande av viltstängsel väster om E18.

Upplagsytorna kommer att ta i anspråk naturmiljö och jordbruksmark under byggtiden.

Den naturmiljö som tas i anspråk har vid inventering inte bedömts inneha några större naturvärden. När byggnationen av Arninge resecentrum är klar ska etableringsytorna återställas. Effekten är därmed till stor del övergående. Konsekvensen av markanspråket bedöms som måttlig och övergående.

Ombyggnaden medför en del utmaningar under byggtiden för att minimera risker för utsläpp och negativ påverkan på miljö. Detta bedöms bli särskilt viktigt eftersom projektet ligger nära Ullnaån. Utbyggnadsalternativet kommer att kräva

skadeförebyggande åtgärder, planering och kontroll. Den negativa konsekvensen kan vid ett utsläpp bli stor, men är osäker och beror på hur väl entreprenören lyckas uppfylla ställda krav.

Under byggtiden kommer förorenade dikesmassor, stenkolstjära och eventuellt sulfidhaltiga jordar behöva hanteras. Förutsatt att massorna hanteras enligt gällande föreskrifter bedöms inte negativa konsekvenser uppstå för människa eller miljö.

Konsekvensen bedöms sammanlagt som negativ, måttlig och övergående.

Åtgärder för vägplanen under byggtiden

Följande åtgärder vidtas för att minska störningar och miljöpåverkan under byggtiden:

 Fornlämningar som angränsar till arbetsområdet och som inte ska tas bort skyddas via inhägnad eller plank för att inte skadas.

 Befintlig vegetation sparas i anslutning till norrgående påfartsramp öster om E18.

 Uppställning av maskiner, tvätt av fordon, lokalisering av drivmedelsupplag och förvaring av kemikalier ska ske med beaktande av omgivande miljö.

 Schaktmassor ska i möjligaste mån återanvändas i planeringen av vägens närområde. Tillfälliga arbetsytor och upplag återställs så att marken kan återtas i bruk efter byggskedet.

 Gammal beläggning och dikesmassor hanteras enligt gällande föreskrifter.

 Bebyggelse besiktigas före, under och efter byggskedet. Eventuella skador av sprängning, vibrationer och liknande ersätts.

 Regelbunden information om pågående arbeten och lämpliga kringfartsvägar ges till berörda.

 Miljökrav gällande t.ex. EU-klassning av fordon och arbetsmaskiner, kemikaliehantering, vattenhantering, buller osv ställs i upphandlingen av entreprenör.

 Arbetsmiljöplan ska uppmärksamma de särskilda risker som byggskedet innebär. MKB bedömer preliminärt att tyngd bör läggas vid följande aspekter;

arbete med passerande fordons- och tågtrafik, arbete i anslutning till högspänningsledningar, sprängning, schakter och arbete med tunga formelement samt risken för fall.

 Trafikanordningsplan upprättas för att styra trafiken förbi byggarbetsplatsen och för att minska riskerna för en olycka.

 Masshanteringsplan som inbegriper förorenade massor ska upprättas för att uppnå en effektiv hantering av massor.

 Kompletterande prover för att avgränsa området med stenkolstjära i E18.

 Mark och vegetation som ska sparas, skyddas genom inhägnad alternativt markering.

5 Genomförande och finansiering

Related documents