• No results found

MILJÖKVALITETSMÅL

In document Miljökonsekvensbeskrivning (7 mb) (Page 99-102)

Huvudalternativ Alternativ utformning

6 MILJÖKONSEKVENSER AV PLANFÖRSLAGET

6.11 MILJÖKVALITETSMÅL

Riksdagen beslutade 1999 att det skulle finnas 15 nationella miljökvalitetsmål för Sverige. I november 2005 antogs ett 16:e miljökvalitetsmål om biologisk mångfald. Arbetet med att nå miljökvalitetsmålen och generationsmålet utgör grunden för den nationella miljöpolitiken. Miljökvalitetsmålen med preciseringar ska ge en långsiktig målbild för miljöarbetet och fungerar som vägledning för hela samhällets miljöarbete, såväl myndigheters, Länsstyrelsers, kommuners som näringslivets och andra aktörers.

Begränsad klimatpåverkan

Planförslaget ge upphov till ökad trafik, främst genom längre resor till och från området.

Detta medför emissioner av växthusgaser, främst koldioxid. Planförslaget är utformat med goda möjligheter att röra sig till centrala delar av Hemavan utan biltransporter. Vidare möjliggörs ski in/ski out till skidanläggningen vid vistelse i området. Genomförande av planförslaget bedöms påverka uppfyllandet av miljökvalitetsmålet begränsad klimatpåver-kan i mindre omfattning och främst vid transporter till och från området.

Skyddande ozonskikt

Planförslaget påverkar inte detta miljökvalitetsmål då det inte sker någon hantering av kylar, frysar och rivningsavfall som innehåller ozonnedbrytande ämnen.

Grundvatten av god kvalitet

Genomförd dagvattenutredning visar på att dagvatten kan fördröjas och omhändertas på ett långsiktigt hållbart sätt. Lokaliseringen och dagvattenhanteringen säkerställer att inga vattenskyddsområden eller grundvattenförekomster påverkas vid genomförandet av pla-nen. Miljökvalitetsmålet påverkas därmed inte.

Ett rikt odlingslandskap

Genomförandet av planförslaget påverkar inte detta miljökvalitetsmål.

92 Frisk luft

Det kalla klimatet i länet orsakar tidvis höga luftföroreningshalter i de större orterna och på andra utsatta platser. Vägtrafik är den största källan i städerna medan vedeldning bidrar mest i mindre samhällen. Halterna av föroreningar minskar generellt i länet med undantag för kvävedioxid och marknära ozon. Planförslaget påverkar detta miljökvalitets-mål i marginell negativ riktning då planförslaget medför en ökad mängd trafik med ökade utsläpp som följd. Även vedeldning kommer att öka i området och men detta bidrar end-ast högst marginellt till en negativ påverkan på miljökvalitetsmålet.

Säker strålmiljö

Inom planområdet varierar resultatet av radonmätningen stort, från högradonmark till lågradonmark. Byggnader bör därför utföras radonsäkra om inte nya mätningar utförs i läge förplanerade byggnader som visar att marken i läge för planerad byggnad utgörs av lågradonmark. Planförslaget, med vidtagna åtgärder som avser radonsäkert utförande av byggnader, bidrar till uppfyllelse till miljökvalitetsmålet.

Hav i balans samt levande kust och skärgård

Genomförandet av planförslaget påverkar inte detta miljökvalitetsmål.

Storslagen fjällmiljö

Planförslagets lokalisering medför att miljökvalitetsmålet påverkas i mindre omfattning, det vill säga endast lokalt. Fjällmiljön i stort, landskap och karaktär, naturtyper, naturliga arter, kulturmiljövärden med mera. berörs inte av planen genomförandet. Genomförandet av planen möjliggör att fler kan ta del av fjällmiljön och friluftsliv, vilket är positivt för mil-jökvalitetsmålet.

Bara naturlig försurning

De ämnen som bidrar till försurningen är svaveldioxid, kväveoxider och ammoniak. De härrör från utsläpp framför allt från väg- och sjötrafik, värme och elkraftverk, industrier samt jordbruk. Planförslaget påverkar miljökvalitetsmålet i mindre omfattning genom ökad trafik och därmed ökade halter av försurande ämnen.

Ingen övergödning

Planförslagets markanvändning kan bidra till att gödande ämnen släpps ut till mark och vatten. Emellertid hanteras denna risk genom redovisad dagvattenhantering samt att be-byggelsen ansluts till kommunalt VA och reningsverk. Därmed påverkar genomförandet av planen inte detta miljökvalitetsmål på ett negativt sätt.

Myllrande våtmarker

Markanvändningen inom planområdet har utformats för att i möjligaste mån inte beröra och exploatera de våtmarksområden som finns i området. Vägar och bebyggelse har styrts till områden med fastmark, där så är möjligt. Trots detta sker mindre ingrepp i våtmarks-områden genom till exempel vägar. Detta påverkar vissa våtmarksvåtmarks-områden inom planom-rådet. Detta är dock inte av sådan omfattning så det kan antas att miljökvalitetsmålet hindras från sin uppfyllelse.

God bebyggd miljö

Lokaliseringen av planområdet, bebyggelsens utformning med närhet till grönområden och kulturmiljöer samt beaktande av hälsa och säkerhet bedöms var i linje med miljökvali-tetsmålet. Människor som kommer att bo eller vistas inom området utsätts inte för

skad-93

liga luftföroreningar, kemiska ämnen, ljudnivåer och radonhalter. Markanvändningen inom området bedöms medföra att marken används på ett resurseffektivt sätt.

Giftfri miljö

Inom området finns inga förorenade områden. Genomförandet av planen bedöms inte generera tungmetaller eller andra giftiga ämnen eller farliga kemikalier. Miljökvalitetsmå-let bedöms inte påverkas av genomförandet.

Levande sjöar och vattendrag

Miljökvalitetsnormerna för ytvatten bedöms inte påverkas till en sämre status vid genom-förandet av planen. De få vattendrag och diken som finns inom området har beaktats vid planens utformning. Med genomförandet av redovisade skadeförebyggande åtgärder och försiktighetsmått bedöms vattendragen och dess ekologi och funktion påverkas i mindre omfattning och endast inom området. De få vägövergångar över vattendrag ska utformas för att inte påverka vattendraget hydrologi och livsmiljön för djur och växter. Miljökvali-tetsmålet bedöms påverkas marginellt av genomförandet.

Levande skogar

Den skog som finns i området kommer till viss del avverkas och ersättas med infrastruktur, bebyggelse, skidnedfarter, lift med mera. Genomförda naturvärdesinventeringar påvisar skogsområden med höga och påtagliga naturvärden. Utfallet från inventeringar får anses vara förväntat för aktuell region och sådana miljöer. Området utmärker sig inte särskilt värdefullt jämfört med andra fjällbjörkskogar och myrmarker i Tärnafjällen vilket gör att miljökvalitetsmålet bedöms påverkas inom planområdet men inte sett till regionen eller länet.

Ett rikt djur- och växtliv

Planförslaget markanvändning påverkar livsmiljöer för vissa arter och därmed den biolo-giska mångfalden inom planområdet. Dock inte på sådant sätt att bevarandestatusen för arterna riskerar att försämras. Miljökvalitetsmålet bedöms påverkas i mindre omfattning och endast inom planområdet vid genomförandet.

94

7 SAMLAD BEDÖMNING AV PLANFÖRSLAGETS

In document Miljökonsekvensbeskrivning (7 mb) (Page 99-102)

Related documents