• No results found

SKYDDADE OMRÅDEN

In document Miljökonsekvensbeskrivning (7 mb) (Page 31-34)

Karta 8. Visar skyddade områden exklusive Natura 2000.

Naturreservat

Med skyddade områden avses sådan områden som uppbär skydd enligt 7 kap. MB. Dessa områden finns dokumenterade i det nationella naturvårdsregistret. Naturvårdsverket handahåller tjänsten ”Skyddad natur” där dessa områden finns dokumenterade och till-gängliga som GIS-underlag.14 Kartan ovan redovisar skyddade områden i anslutning till planområdet. Planområdet gränsar i norr till naturreservatet vindelfjällen. Vindelfjällens naturreservat är över 560 000 hektar och ett av Europas största skyddade områden.

Re-13 Vatteninformationssystem Sverige 2019d

14 Naturvårdsverket 2019

24

servatet beslutades 1974 och utökades geografiskt 1988, 1993 samt 2017.15 Reservatet innehåller en stor variation av naturtyper, habitat och arter. Genom reservatet sträcker sig omkring 70 mil statliga leder. Kring orterna Ammarnäs och Hemavan finns särskilda "när-leder". Kungsleden går genom reservatet från gränsen till Norrbotten via Ammarnäs till Hemavan. Över 20 stugor, kojor och rastskydd gör området tillgängligt för vandrare och skidåkare. Betydande delar av naturreservatet besitter även skyddsformen Natura 2000-område enligt art-/habitatdirektivet och fågeldirektivet, se vidare under karta 9.

Syfte: Bevara biologisk mångfald, skydda och återställa eller nyskapa värdefulla naturmil-jöer. Tillgodose behov av område för friluftslivet, besöksobjekt och kulturhistoria.

Bibehålla landskapsbilden med öppna landskap, utsiktsplatser, fjällmiljö, odlingsmiljö, skogs- och våtmark med olika karaktärer.

Gällande föreskrifter för reservatet anger att det bland annat är förbjudet att:

• Att utföra avverkning och röjning eller vidtaga andra skogliga åtgärder som inte erfordras för rennäringen eller för utnyttjande av rättigheter knutna till fjällägen-heter

• Att framföra motordrivna fordon eller övriga transportmedel annat än på härför avsedda vägar, spår, leder eller inom särskilt angivna områden med undantag för transporter för rennäringen och för utnyttjande av rättigheter som upplåtits i sär-skild ordning

• Att störa rennäringen

• Inom särskilt angivna områden med undantag för transporter för rennäringen och för utnyttjande av rättigheter som upplåtits i särskild ordning

• Att dämma, dika, släppa ut avloppsvatten eller göra andra ingrepp som kan vä-sentligt påverka sjöar och vattendrag

• Att företa nybyggnad, uppföra anläggning eller ändra befintlig byggnad för att tillgodose ett väsentligt annat ändamål än det vartill byggnaden tidigare varit an-vänd

• Att anlägga linbana, vägar, spår, leder och broar eller framdraga luftledningar

• Att spränga, schakta eller bedriva täkt

Länsstyrelsen kan med stöd av MB 7:7 medge dispens från meddelade föreskrifter om det finns särskilda skäl och om det är förenligt med förbudet/föreskriftens syfte. Genomfö-randet av planen vad avser utbyggnad av lift och nedfarter nordöst om planområdet krä-ver dispens från reservatsföreskrifterna vilket Länsstyrelsen har hanterat i ett separat ärende. Länsstyrelsen beviljade dispens från reservatsföreskrifterna 2020-08-28 och beslu-tet vann laga kraft 2020-09-18. Beslubeslu-tet beviljades med villkor samt att intrånget i natur-reservatet och i allmänna intressen ska kompenseras.

15 Länsstyrelsen uå

25

Kompensationsåtgärderna som framför allt syftar till att gynna det befintliga friluftslivet i området innebär anläggande av en ny led samt två nya anläggningar i området kring Hemavan. Syftet med dessa är att skapa utflyktsmål i närområdet till Hemavan men också för att aktivt förebygga skador som kan uppkomma i och med den ökade mängden männi-skor som kommer att söka sig ut i reservatet. I och med den planerade leden kommer de som bor i det nya planområdet ha en naturlig väg ut i reservatet. Detta minskar risken för övrigt markslitage utanför leden och minskar risken för störningar på djur- och fågellivet.

Ytterligare en kompensationsåtgärd är bekämpning av blomsterlupin vid entrén till Kungs-leden och Naturum i Hemavan. Blomsterlupinen utgör ett hot mot biologisk mångfald då den på sikt kan påverka vegetationen där den etablerar sig på grund av sin konkurrensför-del och på det sätt den bereder ut sig.

Syftet med bekämpningen är att förhindra att växtarten blomsterlupin sprids in i Vindel-fjällens naturreservat.

Vattenskyddsområde

Två vattenskyddsområden finns några kilometer väster (Klippen 1:5) och nordöst (Morts-bäcken/Storbäcken) om planområdet. Klippen 1:5 beslutades utgöra vattenskyddsområde 1970-11-18 i n:r 217 och Mortsbäcken/Storbäcken tillkom genom beslut 2017-01-16 i 24FS 2017:22. Föreskrifterna för vattenskyddsområdena berör inte verksamheten inom plan-området.

Med genomförd dagvattenutredning som grund, där åtgärderna som föreslås implemen-teras vid genomförandet, bedöms det inte föreligga någon risk för att genomförandet av planen kan påverka vattenskyddsområdena.

Karta 9. Visar Natura 2000-området Vindelfjällen.

Natura 2000

Vindelfjällen utgör Natura 2000-område enligt art-/habitatdirektivet och fågeldirektivet.

Området omfattar cirka 554 7000 hektar sträcker sig över fjällområden långt in i Sorsele

26

kommun.16 Natura 2000-områden ska bevara värdefull natur, men innebär inte något ge-nerellt stopp för pågående markanvändning eller utveckling av samhället. Det måste avgö-ras i varje enskilt fall vilka åtgärder som kan fortsätta och vilka som inte kan tillåtas.

Tillståndskravet i MB 7:28 a innebär att det är förbjudet att utan tillstånd "bedriva verk-samheter eller vidta åtgärder som på ett betydande sätt kan påverka miljön" i Natura 2000-områden. Genomförandet av planen vad avser utbyggnad av lift och nedfarter nord-öst om planområdet kräver tillstånd för åtgärder inom Natura 2000-området. Länsstyrel-sen har beviljat tillstånd med villkor för åtgärder inom Natura 2000-området. Samman-fattning av påverkan på Natura 2000-området framgår av avsnitt 6.3.1 - Natura 2000.

In document Miljökonsekvensbeskrivning (7 mb) (Page 31-34)

Related documents