• No results found

Miljökvalitetsnormer

In document GÖTA KANAL (Page 158-162)

159

ARBETSMA

TERIAL

MKB OSTLÄNKEN, DELEN KLINGA-BÄCKEBY

8.1.2.1 Ålbäcken

Ålbäcken ligger geografiskt inom delsträcka Loddby-Klinga, men beskrivs eftersom bäcken ligger nära plangränsen och kommer att ta emot dag-vatten från Ostlänken söder om Ålbäcken. Den slutliga bedömningen av påverkan på Ålbäcken ingår i MKB för Loddby-Klinga.

Beslutad miljökvalitetsnorm för Ålbäcken är god ekologisk status till år 2027 och god kemisk status med undantag för kvicksilver och bromerad difenyleter. Enligt senaste tillgängliga bedömning är Ålbäckens ekologiska status måttlig. Ån uppnår inte – i likhet med alla andra ytvattenföre-komster – god kemisk status, eftersom halterna av kvicksilver (Hg) och bromerad difenyleter (PBDE) bedöms överskrida fastlagda gränsvärden.

Undantag för kraven rörande ämnena har fastställts, och ån behöver inte nå de nivåer som motsvarar god kemisk status, men ämneshalterna i ån får heller inte öka. Ålbäckens kemiska status har förutom för kvicksilver och bromerad difenyleter inte klassificerats. I Tabell 25 visas aktuell status på kvalitetsfaktornivå.

Under förutsättning att skyddsåtgärder tillämpas så att påverkan undviks på de fysikalisk-kemiska kvalitetsfaktorerna bedöms inte heller de

biolo-giska kvalitetsfaktorerna påverkas. Påverkan från lakvatten kommer att utredas vidare i ett senare skede. Krav på skadeförebyggande åtgärder för att skydda recipienten kommer att ställas (se avsnitt 4.3). Den preliminära bedömningen är att den hydromorfologiska statusen inte riskerar att för-sämras till följd av Ostlänken.

Figur 85. Översikt över berörda ytvattenförekomster.

Ålbäcken Grupp Kvalitetsfaktor Status

Ekologisk status Biologiska Kiselalger Måttlig

Bottenfauna Ej klassad

Fisk Måttlig

Fysikalisk-kemiska Näringsämnen Ej klassad

Försurning Ej klassad

Förorenade ämnen Ej klassad

Hydromorfologiska Konnektivitet God

Hydrologisk regim Ej klassad Morfologiskt tillstånd Otillfredsställande

Kemisk status Prioriterade ämnen Uppnår ej god

Tabell 25. Nuvarande status (2019-08-22) för Ålbäcken på kvalitetsfaktornivå.

795

© Lantmäteriet, Geodatasamverkan

Gräns järnvägsplan Järnvägskorridor Teknikgård Serviceväg

Ny eller ombyggd väg Överdäckning

Sjö - beslutad vattenförekomst

8.1.2.2 Göta kanal

Göta kanal klassificeras i VISS som en preliminär vattenförekomst. Enligt senaste tillgängliga bedömning är Göta kanals ekologiska status mått-lig. Göta kanal har inte någon fastställd miljökvalitetsnorm för ekologisk potential. Kanalen uppnår inte heller – i likhet med alla andra ytvattenfö-rekomster – god kemisk status, eftersom halterna av kvicksilver (Hg) och bromerad difenyleter (PBDE) bedöms överskrida fastlagda gränsvärden.

Undantag för kraven rörande ämnena har fastställts, och kanalen behöver inte nå de nivåer som motsvarar god kemisk status, men ämneshalterna får inte öka.

8.1.3 Grundvattenförekomster

Inom delsträckan Klinga-Bäckeby finns en grundvattenförekomst, se Figur 866. Nedan redogörs kortfattat för uttagsmöjlighet och rådande miljökva-litetsnorm.

160

ARBETSMA

TERIAL

MKB OSTLÄNKEN, DELEN KLINGA-BÄCKEBY

8.1.3.1 Norsholm, SE648862-150964

Allmän beskrivning och miljökvalitetsnormer

Norr om Norsholm, norr om Ostlänkens passage med Göta kanal, finns en utpekad grundvattenförekomst i form av en isälvsavlagring som består av sand och grus, se Figur 866. Grundvattenförekomsten har mycket goda till utmärkta uttagsmöjligheter i de bästa delarna av grundvattenmagasinet, 5–25 l/s. Fastställd miljökvalitetsnorm är god kemisk grundvattenstatus och god kvantitativ status. Dessa uppnås idag (VISS, 2019-08-22).

8.1.4 Miljökvalitetsnorm för omgivningsbuller

Miljökvalitetsnormen för omgivningsbuller gäller för järnvägar, vilket regleras i Förordning (2004:675) om omgivningsbuller. Miljökvalitetsnor-men för omgivningsbuller är en slags målsättningsnorm. I förordningen skriver regeringen: Normen följs när strävan är att undvika skadliga effekter på människors hälsa av omgivningsbuller. Det är kommuner och myndigheter som ansvarar för att miljökvalitetsnormer följs. Detta fråntar dock inte olika verksamhetsutövare att genom sin egenkontroll sträva efter att begränsa bullerstörningar.

Miljökvalitetsnormens övergripande syfte är att förhindra skadliga effekter på människors hälsa. Kommun och myndighet ansvarar för att

miljökva-Konsekvenser för utomhusluft från driften av den nya höghastighetsjärn-vägen bedöms vara svagt positiv. Järnhöghastighetsjärn-vägen i sig har ingen eller försumbar påverkan men möjliggör att en större andel av person- och godstransporter förs över från vägtrafik till järnväg än idag och absorberar också en större andel av ökat transportbehov 2045 jämfört nollalternativet.

MKN för buller och luft kommer att kompletteras till slutlig MKB.

8.1.6 Bedömning av påverkan på miljökvalitetsnormer

Detta avsnitt kompletteras till slutlig MKB.

litetsnormen för buller följs, verksamhetsutövaren har även ett ansvar att genom egenkontroll sträva efter att begränsa störningar från bullrande verksamheter.

Trafikverket och Ostlänken följer alltså normen genom att arbeta för att minska bullerutbredningen från anläggningen. Ostlänken följer bullervill-kor från tillåtlighetsbeslutet och hur projektet klarar dessa redovisas i avsnitt 7.2.3 Buller.

8.1.5 Miljökvalitetsnorm för utomhusluft

För luftkvalitet finns det olika riktvärden som bör efterföljas för att und-vika konsekvenser för miljön och människans hälsa under bygg- och driftsskede. Miljökvalitetsnormer för luft innefattar främst gränsvärden för föroreningshalter som maximalt får finnas i utomhusluft utan att männ-iskor eller miljö tar skada. Några föroreningar har istället/också målsätt-ningsnormer som är värden som ska eftersträvas.

Miljökvalitetsnormerna beskrivs i Förordning om miljökvalitetsnormer för utomhusluft (SFS 2010:477). De föroreningar som omfattas av förordning-en är bförordning-ensförordning-en, kväveoxider (NOx), partiklar (PM10/PM2,5), svaveldioxid, kolmonoxid, arsenik, kadmium, nickel, bly, bens(a)pyren och marknära ozon.

Figur 86. Översikt över grundvattenförekomster inom delsträckan.

!

© Lantmäteriet, Geodatasamverkan

Gräns järnvägsplan Järnvägskorridor

!

( Teknikgård Serviceväg

Ny eller ombyggd väg Överdäckning

161

ARBETSMA

TERIAL

MKB OSTLÄNKEN, DELEN KLINGA-BÄCKEBY

162

ARBETSMA

TERIAL

MKB OSTLÄNKEN, DELEN KLINGA-BÄCKEBY

begränsning av klimatpåverkan från byggandet av infrastruktur. Miljö-aspekten klimatpåverkan som beskrivs i detta avsnitt är för delen Klinga-Bäckeby avgränsad till infrastrukturens klimatpåverkan under byggande, drift och underhåll.

Klimatpåverkan och energianvändning vid byggande av infrastruktur beräknas med hjälp av Trafikverkets webbaserade beräkningsverktyg, Kli-matkalkyl (Trafikverket, 2018a). Verktyget används för att beräkna Ostlän-kens klimatpåverkan och energianvändning och beskrivs närmare under avsnittet 9.2.1 Bedömningsgrunder.

9.1 Allmänt

Det nationella miljömålet Begränsad klimatpåverkan som fastställts av riksdagen anger att:

Den globala medeltemperaturökningen begränsas till långt under 2 gra-der Celsius över förindustriell nivå och ansträngningar görs för att hålla ökningen under 1,5 grader Celsius över förindustriell nivå. Sverige ska verka internationellt för att det globala arbetet inriktas mot detta mål (Naturvårdsverket, 2019).

Till 2030 ska Sverige dessutom ha en fossiloberoende fordonsflotta, vilket är ett klimatmål för inrikestransporter som ingår i det klimatpolitiska ram-verket. Till 2045 har regering och riksdag beslutat att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av klimatgaser. Det innebär att även transportsektorn till 2045 behöver minska sina utsläpp till nära noll (Regeringen, 2017). Det klimatmål som har beslutats av riksdagen visas i Figur 87.

För att inte motverka målet krävs bland annat ett aktivt arbete med

In document GÖTA KANAL (Page 158-162)