• No results found

Miljökvalitetsnormer i Norra Östersjöns vattendistrikt

7 Miljökvalitetsnormer för vatten i Norra Östersjöns vattendistrikt

7.1 Miljökvalitetsnormer i Norra Östersjöns vattendistrikt

I detta avsnitt finns en sammanställning av miljökvalitetsnormer för grund- och ytvatten i Norra Östersjöns vattendistrikt och en jämförelse med de normer som gällde sexårsperioden 2016–2021. Kartor och detaljerad information om gällande miljökvalitetsnormer för respektive vattenförekomst finns i databasen VISS (VISS 2020) Samtliga miljökvalitetsnormer för vatten i Norra Östersjöns vattendistrikt redovisas också i länsstyrelsen i Västmanlands läns

föreskrifter om kvalitetskrav för vattenförekomster i distriktet.

Utgångspunkten vid normsättningen är den miljökvalitet som råder i vattenförekomsten. Det beskrivs i kapitel 3, ”Tillstånd och påverkan”, som ger en översikt över miljöpåverkan och status för vattenkvaliteten i distriktets vattenförekomster.

Diagram 37 visar förändringen jämfört med sexårsperioden 2016–2021 när det gäller andel vattenförekomster med tidsfrist för att uppnå god status för vattenkvaliteten till respektive år 2021, 2027 och efter 2027.

Diagram 37 Andel vattenförekomster med miljökvalitetsnormen god status/potential till 2015, 2021, 2027 och efter 2027. Jämförelse mellan sexårsperioderna 2016–2021 och 2021–2027 i Norra Östersjöns vattendistrikt (uttag ur (VISS) 2020-MM-DD). Antalet vattenförekomster med lägre kvalitetskrav (mindre stränga krav) redovisas i tabellerna 7.1–7.5 nedan [Diagrammet kommer att uppdateras inför samråd]

[Kommentarer till diagrammet kommer under senare delen av samrådet (efter 1 mars) när underlaget för vattenkraft finns med i statistiken]

Miljökvalitetsnormer för grundvatten

Grundvattenförekomster redovisas i Tabell 35 och Tabell 36 med antal undantag för kvantitativ respektive kemisk status.

MKN för kvantitativ status i grundvattenförekomster

MKN för kvantitativ status Förvaltningscykel 2016–2021

Förvaltningscykel 2021–2027

God kvantitativ status 574 635

God kvantitativ status med

tidsfrist till 2021 0 0

God kvantitativ status med

tidsfrist till 2027 0 10

Totalt antal

grundvattenförekomster 574 645

Tabell 35 Miljökvalitetsnormer (MKN) för kvantitativ status i grundvattenförekomster i Norra Östersjöns vattendistrikt. Uppgifterna är hämtade från VISS 2020-09-04 (VISS 2020).

MKN för kemisk status i grundvattenförekomster

MKN för kemisk

God kemisk status men halten överskrider utgångspunkt för att vända trend för ett eller flera ämnen

9 21

God kemisk status med tidsfrist till 2021 för ett eller flera ämnen

6 0

God kemisk status med tidsfrist till 2027 för ett eller flera ämnen

10 20

God kemisk status med tidsfrist till 2033 eller senare för ett eller flera ämnen

0 0

Kemisk status med mindre strängt krav för ett eller flera ämnen

0 0

Totalt antal

grundvattenförekomster 574 645

Tabell 36 Miljökvalitetsnormer (MKN) för kemisk status i grundvattenförekomster i Norra Östersjöns vattendistrikt. Uppgifterna är hämtade från VISS 2020-09-04 (VISS 2020).

Antalet grundvattenförekomster med otillfredsställande status med avseende på kvantitet har ökat. Förändringen beror på försämring i vattenmiljön, ändrad övervakning och ändrade metoder för bedömning av status. De ämnen som orsakar otillfredsställande kemisk status är framförallt bekämpningsmedel, klorid, kväveföreningar, fosfat, arsenik och PFAS11.

Konsekvensen blir att antalet grundvattenförekomster med förlängd tidsfrist för att uppnå god kvantitativ respektive kemisk status har ökat från 10 till 30 i distriktet i jämförelse med föregående förvaltningscykel.

Tidsfrister tillämpas till 2027 respektive bortom 2027 baserat på kunskap om påverkan, möjliga åtgärder och beräknad återhämtningstakt. Mer om undantag och normsättning för grundvatten beskrivs i avsnitt 7.3.

Antalet grundvattenförekomster med stigande halter av något förorenande ämne utan att status klassats som otillfredsställande har ökat jämfört med föregående förvaltningscykel.

Förändringen kan förklaras i likhet med ovan kopplat till kemisk och kvantitativ status.

Miljökvalitetsnormer för kemisk status i ytvatten

Samtliga ytvattenförekomster redovisas i Tabell 37 med antal undantag för kemisk status.

Antalet vattenförekomster med förlängd tidsfrist för att uppnå god kemisk status har ökat i jämförelse med sexårsperioden 2016–2021.

För kemisk status överskrids gränsvärden för kvicksilver och polybromerade difenyletrar (PBDE) i alla vattendistriktets ytvattenförekomster och de uppnår därmed inte god status. I likhet med föregående sexårsperiod omfattas samtliga ytvattenförekomster av ett mindre strängt kvalitetskrav för kemisk status avseende kvicksilver och PBDE.

Om kvicksilver och PBDE utesluts ur bedömningarna, är andelen ytvattenförekomster som inte uppnår god kemisk status lite högre i nuvarande sexårsperiod 2016–2021 än under föregående sexårsperiod. Det är också något fler ämnen som bidragit till en sänkning av kemisk status. Bidragande orsaker kan vara både ändrade kunskapsunderlag och metoder såväl som verkliga ändringar i miljön. Under sexårsperioden 2016–2021 har också 12 nya prioriterade ämnen tillkommit för bedömning.

Detta får till följd att antalet vattenförekomster som fått den övergripande normen god kemisk status fortfarande är hög. Antalet vattenförekomster med förlängd tidsfrist för att uppnå god kemisk status har dock ökat i jämförelse med föregående sexårsperiod.

Skäl för tidsfrist till 2027 respektive bortom 2027 beskrivs närmare i avsnitt 7.3 under rubrikerna Tidsfrister respektive Hantering av tidsfrister efter 2027.

Liksom föregående sexårsperiod gäller mindre stränga kvalitetskrav för kemisk status avseende kvicksilver och PBDE i stort sett i alla ytvattenförekomster i landet.

MKN för kemisk status i ytvattenförekomster

strängt krav för ett eller flera ämnen

Tabell 37 Miljökvalitetsnormer för kemisk status i ytvattenförekomster i Norra Östersjöns

vattendistrikt. Uppgifterna är hämtade från VISS 2020-09-04 (VISS 2020). Här ingår alla naturliga, kraftigt modifierade och konstgjorda ytvatten.

*Prioriterade ämnen nr 34–45 förklaras i avsnitt 7.3, stycket om naturliga ytvatten.

Miljökvalitetsnormer för ekologisk status i naturliga ytvatten

Naturliga ytvattenförekomster redovisas i Tabell 38 med antal undantag för ekologisk status.

MKN för ekologisk status i naturliga ytvattenförekomster

Ekologisk status

Tabell 38 Miljökvalitetsnormer för ekologisk status i naturliga ytvattenförekomster i Norra Östersjöns vattendistrikt. Uppgifterna är hämtade från VISS 2020-09-04 (VISS 2020).

*Avser enbart tidsfrister som beslutades 2016 och gällde till 2021.

Antalet vattenförekomster med förlängd tidsfrist för att uppnå god ekologisk status har främst ökat i jämförelse med sexårsperioden 2016–2021. Skäl för tidsfrist till 2027 respektive bortom 2027 beskrivs närmare i avsnitt 7.3 under rubrikerna Tidsfrister respektive Hantering av tidsfrister efter 2027.

I sexårsperioden 2016–2021 har andelen vattenförekomster med god eller hög ekologisk status minskat och andelen med måttlig eller sämre ekologisk status har ökat i. Även om man tar hänsyn till förändringar i indelningen av vattenförekomster är det en försämrad utveckling.

Bidragande orsaker kan vara ändrade kunskapsunderlag och metoder såväl som verkliga ändringar i miljön. En noggrannare beskrivning av anledningarna till förändringarna kommer att finns i kapitel 3, Tillstånd och påverkan.

Detta innebär att antalet vattenförekomster som fått den övergripande normen hög eller god status har minskat. Antalet vattenförekomster med tidsfrist till senare än 2027 har ökat.

Antalet vattenförekomster med mindre strängt krav avseende ekologisk status har ökat som framgår av Tabell 38, se även koppling till typ av påverkan i Tabell 41–43.

Miljökvalitetsnormer för ekologisk potential i konstgjorda vatten (KV)

Konstgjorda ytvattenförekomster redovisas i Tabell 39 med antal undantag för ekologisk potential.

MKN för ekologisk potential i konstgjorda vattenförekomster

Ekologisk

Tabell 39 Miljökvalitetsnormer för ekologisk potential i konstgjorda vattenförekomster i Norra Östersjöns vattendistrikt. Uppgifterna är hämtade från VISS 2020-09-04 (VISS 2020).

Vattenmyndigheternas översyn av konstgjorda vattenförekomster innebär att 5 fler vattenförekomster har förklarats som konstgjorda i distriktet jämfört med sexårsperioden 2016–2021. Läs mer om förklarande av konstgjorda vatten i avsnitt 7.2.

Miljökvalitetsnormer för ekologisk potential i kraftigt modifierade vatten (KMV)

Kraftigt modifierade ytvattenförekomster redovisas i Tabell 40 med antal undantag för ekologisk potential.

MKN för ekologisk potential i kraftigt modifierade vatten

[Kompletteras till den senare samrådsperioden 1 mars-30 april]

Ekologisk

Tabell 40 Miljökvalitetsnormer för ekologisk potential i kraftigt modifierade vattenförekomster (KMV) i Norra Östersjöns vattendistrikt. Uppgifterna är hämtade från VISS [datum].

[Kompletteras till senare samråd 1 mars:] Text här som kommenterar utvecklingen av undantag avseende KMV jämfört med förra cykel och utvecklingen av antalet KMV i distriktet. Samt hänvisa till kap 7.2 om förklarande av KMV.

Undantag per miljöproblem och typ av påverkan

Tabell 41–44 redovisar antal grundvattenförekomster (a), vattendrag (b), sjöar (c) och

kustvattenförekomster (d) med undantag i förhållande till typ av miljökonsekvens och typ av påverkan i Norra Östersjöns vattendistrikt. En vattenförekomst kan omfattas av undantag

relaterat till flera olika typer av påverkan. Summan av vattenförekomster med undantag kan därför bli fler än antalet berörda vattenförekomster. Ett undantag är antingen en tidsfrist eller ett mindre strängt krav.

Grundvattenförekomster med undantag

Tabell 41 Antal grundvatten med undantag i förhållande till påverkanskällor och miljökonsekvenser i Norra Östersjöns vattendistrikt. Uppgifterna är hämtade från VISS 2020-09-04 (VISS 2020).

Vattendrag med undantag

Tabell 42 Antal vattendrag med undantag i förhållande till påverkanskällor och miljökonsekvenser i Norra Östersjöns vattendistrikt. Uppgifterna är hämtade från VISS 2020-09-04 (VISS 2020).

Sjöar med undantag

Tabell 43 Antal sjöar med undantag i förhållande till påverkanskällor och miljökonsekvenser i Norra Östersjöns vattendistrikt. Uppgifterna är hämtade från VISS 2020-09-04.

Kustvattenförekomster med undantag

Tabell 44 Antal kustvattenförekomster med undantag i förhållande till påverkanskällor och

miljökonsekvenser i Norra Östersjöns vattendistrikt. Uppgifterna är hämtade från VISS 2020-09-02.

Dominerande miljöproblem i Norra Östersjöns vattendistrikt som föranleder undantag för grundvatten är miljögifter, förändrade grundvattennivåer och påverkan från klorid och sulfat.

Det beror i huvudsak på påverkan av förorenade områden, vattenuttag och infrastruktur.

För ytvatten dominerar undantag kopplade till miljöproblemen övergödning, fysisk påverkan (flödesförändringar och/eller morfologiska förändringar och kontinuitet) och miljögifter.

För sjöar och vattendrag är jordbruk, avloppshantering, industri, urban markanvändning och de påverkanskällor som orsakar flest undantag kopplat till övergödning. I kustvatten beror undantagen främst på påverkan från omgivande vatten och jordbruk.

Markavvattning inom jordbruk, urban markanvändning och infrastrukturer är orsaken till de flesta undantagen för fysisk påverkan.

Utfallet av antalet undantag för miljögifter visar att atmosfärisk deposition av kvicksilver och PBDE är den påverkanskällan som orsakar majoriteten av undantagen i distriktet. Därefter förorenade områden, diffusa källor från infrastruktur och urban markanvändning.

Undantagen för SFÄ är orsakade av bland annat avloppshantering, industri och jordbruk.

En skillnad under denna sexårsperiod 2016–2021 jämfört med föregående sexårsperiod är att tillämpning av mindre strängt krav tillämpas i större utsträckning än tidigare. Mindre strängt krav har tillämpats för fysisk påverkan av tätortsbebyggelse och vattenförsörjning samt näringspåverkan från avloppsreningsverk. I tidigare sexårsperioder har mindre stränga krav tillämpats för hamnanläggningar och sanerade områden. Denna typ av påverkan och skälen för mindre strängt krav beskrivs i avsnitt 0 under rubrikerna Samhällsbyggnad och

transportinfrastruktur, Vattenförsörjning Avloppshantering och Industrier, förorenade områden och annan kemisk påverkan.

Avsteg från försämringsförbudet

Här redovisas de vattenförekomster där avsteg från försämringsförbudet har tillåtits i Norra Östersjöns vattendistrikt enligt 4 kap. 11 och 12 §§ vattenförvaltningsförordningen (SFS 2004:660). I redovisningen anges om beslutet gäller en ny verksamhet eller en ny åtgärd, vilken påverkanstyp som är aktuell, vilken kvalitetsfaktor eller parameter som får försämras och skälen till att prövningsmyndigheten/kommunen tillåtit verksamheten eller åtgärden.

Besluten om tillåtande finns som referens till berörd vattenförekomst i VISS och fullständig information om respektive ärende går att hämta från Västmanlands läns diarium.

I avsnitt 7.5 förklaras vad avsteg från försämringsförbudet innebär och vilka villkor som måste vara uppfyllda för ett sådant beslut.

Under 2016–2021 har vattenmyndigheten i Norra Östersjöns vattendistrikt inte tillämpat något undantag för ny verksamhet eller åtgärd enligt 4 kap 11§

vattenförvaltningsförordningen (SFS 2004:660).

7.2 Förklarande av kraftigt modifierade och