• No results found

Miljömässiga/ekologiska faktorers påverkan på organisationers möjligheter att attrahera och behålla

5. Empirisk diskussion kring hur externa faktorer påverkar organisationers möjligheter att attrahera och

5.6 Miljömässiga/ekologiska faktorers påverkan på organisationers möjligheter att attrahera och behålla

Analys 5.6.1 till 5.6.4 behandlar hur miljömässiga/ekologiska faktorers frågor påverkar organisationers möjligheter att attrahera och behålla kompetens.

5.6.1 Analys av geografisk placering

Hypotes 6a: Geografisk placering har en positiv påverkan på organisationers möjligheter att attrahera och behålla kompetens.

Figur 5.17: Analys av bortfall, medelvärde och standardavvikelse på fråga 3 och 1

Figur 5.17 visar att en enhet har svarat “vet ej/ej relevant för mitt företag” på fråga 3 vilket ger ett bortfall på 1,22% och en enhet har svarat “vet ej/ej relevant för mitt företag” på fråga 1, vilket ger ett bortfall på 1,22%.

Histogram 5.17: Beräkning av medelvärde på fråga 3 och 1 (SPSS)

Enligt Weng och McElroy (2010) är det viktigt att regioner är en attraktiv plats att bo och arbeta i. Den geografiska placeringen spelar således en stor roll för att organisationer ska kunna attrahera och behålla kompetens (Weng & McElroy, 2010).

Enligt analys i fråga 3 visas ett medelvärde på 0,48 vilket tyder på att organisationens geografiska placering har en viss positiv påverkan på möjligheterna att attrahera kompetens, trots ett bortfall på 1,22%. Standardavvikelsen är 1,342 vilket indikerar på en medelhög varians och spridning i enheternas svar (Borg & Westerlund, 2017). Detta visar på att studiens utfall gällande attrahera kompetens går i viss linje med tidigare forskning (Weng & McElroy, 2010).

Enligt analys i fråga 1 visas ett medelvärde på 0,48 vilket även här tyder på att organisationens geografiska placering har en viss positiv påverkan på möjligheterna att behålla kompetens, trots ett bortfall på 1,22%. Studiens utfall går således i viss linje med tidigare forskning. Standardavvikelsen är 1,295 vilket indikerar på en medelhög varians och spridning i enheternas svar (Borg & Westerlund, 2017).

Slutligen kan vi se att geografisk placering har en lika stark positiv påverkan på möjligheterna att attrahera och behålla kompetens.

5.6.2 Analys av CSR-arbete

Hypotes 6b: CSR-arbete har en positiv påverkan på organisationers möjligheter att attrahera och behålla kompetens.

Figur 5.18: Analys av bortfall, medelvärde och standardavvikelse på fråga 8 och 5

Figur 5.18 visar att 14 enheter har svarat “vet ej/ej relevant för mitt företag” på fråga 8 vilket ger ett bortfall på 17,07% och 15 enheter har svarat “vet ej/ej relevant för mitt företag” på fråga 5, vilket ger ett bortfall på 18,29%.

Histogram 5.18: Beräkning av medelvärde på fråga 8 och 5 (SPSS)

Enligt Rerat (2016) har CSR-arbete en positiv påverkan på möjligheterna att attrahera och behålla kompetens då det uppskattas av både sökande kandidater och befintliga medarbetare att organisationen tar ansvar kring deras avtryck på miljö och natur.

Enligt analys i fråga 8 visas ett medelvärde på 0,6 vilket indikerar på att CSR-arbete har en viss positiv påverkan på möjligheterna att attrahera kompetens i Jönköpings region, trots ett bortfall på 17,07%. Standardavvikelsen är 0,979 vilket innebär en medelhög varians och spridning i enheternas svar (Borg & Westerlund, 2017). Det går således att konstatera att studiens utfall gällande attrahera kompetens går i viss linje med tidigare forskning.

Enligt analys i fråga 5 visas ett medelvärde på 0,63 vilket tyder på att CSR-arbete även har en viss positiv påverkan på möjligheterna att behålla kompetens i Jönköpings region, trots ett bortfall på 18,29%. Standardavvikelsen är 1,042 vilket tyder på en medelhög varians och spridning bland enheternas svar (Borg & Westerlund, 2017). Även här går studiens utfall gällande behålla kompetens i viss linje med tidigare forskning.

Slutligen kan vi se att CSR-arbete har en lika stark positiv påverkan på möjligheterna att attrahera och behålla kompetens.

5.6.3 Analys av närhet och tillgång till en välmående natur

Hypotes 6c: Närhet och tillgång till en välmående natur har en positiv påverkan på organisationers möjligheter att attrahera och behålla kompetens.

Figur 5.19: Analys av bortfall, medelvärde och standardavvikelse på fråga 4 och 3

Figur 5.19 visar att tre enheter har svarat “vet ej/ej relevant för mitt företag” på fråga 4 vilket ger ett bortfall på 3,66% och fyra enheter har svarat “vet ej/ej relevant för mitt företag” på fråga 3, vilket ger ett bortfall på 4,88%.

Histogram 5.19: Beräkning av medelvärde på fråga 4 och 3 (SPSS)

Enligt Weng och McElroy (2010) har närhet och tillgång till en välmående natur samt miljö en positiv

påverkan på att attrahera och behålla kompetens. Fråga 4 har ett medelvärde på 0,7, trots bortfall på 3,66% vilket innebär att närhet och tillgång till en välmående natur och miljö har en positiv påverkan på att attrahera kompetens. Frågans standardavvikelse har ett utslag på 1,125 vilket innebär en medelhög varians då enheterna har skilda uppfattningar kring huruvida tillgången till en välmående natur och miljö har en positiv påverkan (Borg & Westerlund, 2017).

Fråga 3 har ett medelvärde på 0,88 vilket innebär att närhet till en välmående natur och miljö har till viss del en positiv påverkan på organisationers möjligheter att behålla kompetens, trots antalet bortfall på 4,88%. Även i denna fråga går det att dra slutsatsen över en medelhög varians då standardavvikelsen är

0,993 och då det finns en spridning bland enheternas uppfattningar kring ifall natur och miljö har en positiv påverkan på organisationens möjligheter att behålla kompetens (Borg & Westerlund, 2017).

Slutligen kan vi se att närhet och tillgång till en välmående natur och miljö har en starkare positiv påverkan på möjligheterna att behålla kompetens än att attrahera kompetens.

5.6.4 Sammanfattning av hypotes 6a, 6b och 6c

Enligt analys av hypotes 6a går det att konstatera att organisationens geografiska placering har en viss positiv påverkan på både möjligheterna att attrahera och behålla kompetens i Jönköpings region, trots antalet bortfall. På grund av en genomgående medelhög standardavvikelse och varians har det visat sig vara en viss spridning i enheternas svar som tyder på att organisationer har olika uppfattning om huruvida deras geografiska position har en positiv påverkan på att attrahera och behålla kompetens. Hypotes 6a kan således delvis bekräftas.

Enligt analys 6b går det att fastställa att CSR-arbete har en viss positiv påverkan på organisationers möjligheter att attrahera och behålla kompetens i Jönköpings region, trots antalet bortfall. Även här var det en genomgående hög varians och spridning i enheternas svar som också tyder på att det finns en delad uppfattning kring huruvida CSR-arbete har en positiv påverkan på organisationens möjligheter att attrahera och behålla kompetens. Hypotes 6b kan således delvis bekräftas.

Enligt analys 6c har det visat sig att närhet till en välmående natur och miljö har en viss positiv påverkan på möjligheterna att både attrahera och behålla kompetens i Jönköpings region, trots antalet bortfall. Standardavvikelsen och spridningen bland enheternas svar var medelhög, vilket som tidigare visar på att det råder en delad uppfattning huruvida närhet till en välmående natur och miljö har en positiv påverkan på organisationens möjligheter att attrahera och behålla kompetens. Hypotes 6c kan således delvis bekräftas. Slutligen visas en sammanställning över studiens hypoteser gällande miljömässiga/ekologiska faktorer, se nedan i tabell 5.6.