• No results found

Miljöparametrar

In document Årsredovisning 2008HEXPOL AB (Page 66-69)

Användning av polymera råvaror

Syntetiskt gummi 87%

Naturgummi 7%

Plaster 4%

Återvunnet gummi och plast 2%

Miljö- och arbetsmiljörelaterade kostnader

Elektricitet 58%

Tung eldningsolja 18%

Naturgas 12%

Ånga 6%

Fjärrvärme 5%

Lätt eldningsolja 1%

Omhändertagande av avfall 81%

Administration 9%

Externa kostnader 5%

Miljöledningssystem 2%

Drift av reningsutrustningar 2%

Avgifter till myndigheter 1%

Miljö- och arbetsmiljörelaterade investeringar

Åtgärder för energi-effektivisering 52%

Åtgärder för förbättrad arbetsmiljö 22%

Utrustningar för luft- och avloppsvattenrening 11%

Åtgärder för reducering av buller 9%

Skydd av mark och grundvatten 6%

HÅLLBARHETSARBETE

Miljö

HEXPOL har femton produktionsanläggningar i nio länder och frågor som rör miljö och arbetsmiljö utgör en del av bolagets ansvar. Det direkta ansvaret för dessa frågor ligger lokalt hos ledningen för varje enhet. Samordningen på koncernnivå ligger hos koncernchefen som utnyttjar extern specialistkom-petens i det strategiska och operativa miljöarbetet.

De mest betydande miljöaspekterna är energiför-brukning, utnyttjande av fossila råvaror, hantering av miljö- och hälsofarliga kemikalier, utsläpp av föroreningar och klimatpåverkande gaser till atmosfären, samt uppkomsten av avfall.

Underleverantörernas aktiviteter, transporterna av råvaror och färdiga produkter, samt användningen av våra produkter är exempel på viktiga indirekta miljöaspekter. Inom arbetsmiljöområdet är expone-ring för damm, hälsofarliga kemikalier, buller, tunga lyft, repetitivt arbete och olyckor exempel på fakto-rer som måste hanteras på ett förebyggande sätt.

Viktiga områden för HEXPOL vad det gäller miljö, arbetsmiljö och socialt ansvar är att:

• Införa miljöledningssystem.

• Utnyttja energi och material på ett resurseffek-tivt sätt.

• Hantera klimatfrågorna på ett framåtriktat sätt.

• Informera och utbilda medarbetarna.

• Utveckla miljöanpassade processer och produkter.

• Att arbeta med hållbarhetsfrågorna i leverantörs-kedjan.

Under 2008 har fokus varit på att etablera etiska riktlinjer och miljöpolicy, införa miljöledningssystem, samt att skapa ett koncernövergripande redovisnings-system för hållbarhetsfrågor. I det senare fallet har kraven i GRI (Global Reporting Initiative) varit vägledande och en stor mängd data som rör miljö, arbetsmiljö och socialt ansvar har samlats in, bearbetats och analyserats. I diagrammen redovisas

centrala parametrar, avsikten är att redovisningen av miljöprestanda efterhand ska bli mer heltäckande.

Miljöledningssystem

För närvarande är produktionsenheterna i Gislaved, Sverige och Laxå, Sverige certifierade enligt kraven i miljöledningssystemet ISO 14001. Avsikten är att samtliga anläggningar ska certifieras och under 2008 har inledande miljöutredningar genomförts vid alla anläggningar som inte är certifierade. Utbildning av nyckelpersoner har genomförts och utbildnings-material och dokumentation har gjorts tillgängligt för projektledarna. Vi räknar med certifiering av resterande verksamheter under 2009 och 2010.

Tolv anläggningar är certifierade enligt kvalitets-standarden ISO 9001.

Risker och möjligheter

HEXPOL bedriver delar av verksamheten i länder där det förekommer miljörisker, kränkningar av mänskliga rättigheter och korruption. Även inom HEXPOL:s egna verksamheter förekommer miljö-och arbetsmiljörisker. Ur ett koncernperspektiv är risker som rör krav i miljölagstiftningen, energi, klimatförändringar, historiska miljöskador, kund-krav och förhållanden hos underleverantörer av speciellt intresse.

Det ökande intresset i samhället för hållbar utveck-ling ger också upphov till affärsmässiga möjligheter för HEXPOL. En del sådana möjligheter utnyttjar vi redan men här finns det en intressant potential för koncernens produktutvecklare att ta hand om.

Nedan ges en beskrivning av hur koncernen hante-rar risker och möjligheter som rör miljö, arbetsmiljö och socialt ansvar.

Miljölagstiftning

HEXPOL följer tillämpliga lagar och förordningar på miljö- och arbetsmiljöområdet i de länder där koncernen bedriver verksamhet. Utöver detta

till-balken och lagefterlevnaden följs upp genom mät-ningar och inspektioner och rapporteras regelbundet till tillsynsmyndigheterna. Vid anläggningen i Gislaved, Sverige finns ett utredningsvillkor kring miljö- och hälsoeffekter av utsläpp av vulkrök. Even-tuellt kan framtida myndighetskrav föranleda in-stallation av en reningsanläggning. I Laxå, Sverige har kravet i tillståndbeslutet avseende utsläpp av isocyanater till atmosfären inte uppfyllts. Utsläppen är dock mycket små vilket verifierats genom mät-ningar och spridningsberäkmät-ningar. Ytterligare åt-gärder krävs inte av tillsynsmyndigheten.

Anläggningarna i Tjeckien, Belgien, Tyskland, Kanada, USA, Mexiko, Sri Lanka och Kina har antingen ett miljötillstånd som omfattar hela verk-samheten eller som gäller specifika miljöaspekter.

Ingen av anläggningarna förväntar sig att pågående eller framtida ansökningar om miljötillstånd ska föranleda speciella åtgärder. Mindre miljöunder-sökningar och åtgärder ska genomföras vid enheterna i Statesville, USA och Aquascalientes, Mexiko.

Vid anläggningen i Tjeckien skedde en överträdelse av miljölagstiftningen i form av att ett tillstånd för hantering av farligt avfall saknades. Detta resulterade i böter om ca 15 KSEK.

Skadeståndsskyldighet och ekonomiska åtaganden Krav på förebyggande miljöåtgärder och återställning av skadad miljö kan orsaka betydande kostnader för enskilda bolag. De mest kända exemplen rör förorenad mark och sanering av asbest. Inom HEXPOL har vi gjort en översiktlig riskbedömning vad det gäller förorenad mark samt förekomsten av asbest och PCB.

Flertalet av HEXPOL:s anläggningar är relativt nyligen uppförda på mark som tidigare inte använts av förorenande verksamheter. Underjordiska tankar förekommer inte och utsläpp, läckage, eller olyckor med oljor, lösningsmedel eller kemikalier är inte kända eller har registrerats under 2008. I samband

En mindre mängd oljeförorening finns vid anlägg-ningarna på Sri Lanka och sanering kommer att genomföras. Vid en hyrd fastighet i Gislaved, Sverige förekommer markförorening av bland annat petroleumkolväten. Några legala krav på marksane-ring förekommer inte.

Vad det gäller asbest är sannolikheten mycket låg att materialet finns i de nyare anläggningarna. Vid

de äldre anläggningarna har kartläggning av asbest genomförts i några fall och det har konstaterats att asbest förekommer i form av målade plattor i taket på laboratoriet i Gislaved, Sverige. PCB förekommer i fönsterfogar i byggnader vid anläggningen i Gisla-ved. Varken asbest eller PCB utgör någon omedelbar risk och kommer att åtgärdas i samband med fram-tida ombyggnationer.

Olyckshändelser och okontrollerade utsläpp till miljön

Under 2008 inträffade inga betydande olyckshändelser vid produktionsanläggningarna. Två mindre bränder uppstod vid enheterna i Lake Geneva, USA och Middlefield, USA. I Gislaved, Sverige uppkom ett spill av ca 3 ton paraffinisk olja och även vid anlägg-ningen i Mexiko förekom ett oljespill. Vid enheten i Magog, Kanada uppkom ett spill av 2 ton kimrök.

Under året registrerades enstaka klagomål från grannar avseende avloppsvatten och stoft i Bokun-dara, Sri Lanka samt buller i BokunBokun-dara, Sri Lanka och Laxå, Sverige.

Energianvändning

Energifrågorna är viktiga ur miljösynpunkt och ekonomisk synpunkt. Energianvändningen inom HEXPOL utgörs till 69 procent av indirekt energi, huvudsakligen i form av inköpt elektricitet, och 31 procent av direkt energi i form av eldningsolja, natur-gas och fjärrvärme. Den sammanlagda energiförbruk-ningen var 139 GWh. Koncernens totala energi-kostnader uppgick under 2008 till cirka 70 MSEK.

Flera av anläggningarna arbetar med energibespa-ringsprojekt med åtgärder kring belysning, elsystem, ventilation och kylning. Energiförbrukningen mätt som GWh/MSEK omsättning 2008 var 0,04.

Vattenförbrukning

Vatten används huvudsakligen till rengöring, sani-tära ändamål och kylning. Flertalet anläggningar har slutna system för kylvatten vilket minskar för-brukningen för processändamål. Under år 2008 användes 110 000 m3kommunalt vatten och vatten från egna brunnar. Vid enheten i Gislaved, Sverige används ca 360 000 m3vatten per år från ån Nissan för kylning. Kostnaderna för vatten och rening av avloppsvatten uppgick till cirka 1,1 MSEK.

Råmaterial och kemiska produkter

Gummipolymerer, isocyanater, metallkomponenter,

vunnen plast användes i produkterna. Mer än 85 procent av gummit utgörs av syntetgummi och vid tillverkningen av gummiblandningar används huvud-sakligen (cirka 90 procent) processoljor som innehåller mindre än 3 procent av miljö- och hälsofarliga poly-aromatiska kolväten (PAH). Andra material av intresse ur miljösynpunkt är metaller (cirka 3 300 ton) och lösningsmedel och färger/adhesiver (cirka 60 ton). Vid flera av anläggningarna pågår aktiviteter för att er-sätta hälso- och miljöfarliga ämnen med mindre farliga.

In document Årsredovisning 2008HEXPOL AB (Page 66-69)

Related documents