• No results found

Det som har mindre betydelser för lusten att läsa

In document Vad fångar elevers läslust? (Page 30-34)

Vi har funnit i vår undersökning att det som har varit mindre tydligt för elevers läslust, d.v.s. det som har betydelse för en del elever men inte alla är att de själva får välja skönlitterär bok. Även karaktärerna i de skönlitterära böckerna har inte spelat någon större roll i betydelsen för läslusten. Det har också varit mindre tydligt att eleverna har valt olika typer av böcker som t.ex. tjocka eller tunna böcker. Vi fann också att

betydelse av att lära sig något av skönlitterära böcker har mindre betydelse för lusten att läsa.

5.2.1 Några föredrar att läsa skönlitterär bok och några läsebok

Vi fann i vår undersökning att eleverna ges stora valmöjligheter i val av bok när det gäller den skönlitterära boken då de själv får välja. Däremot ges eleverna inga valmöjligheter i val av bok när det gäller deras läsebok då läseboken består av olika berättelser som läraren väljer att låta eleverna läsa från sida till sida. Då vi frågade våra 12 elever om de själv hade fått bestämma val av skönlitterär bok eller läsebok uttryckte de olika åsikter. Någon ville bara ha skönlitterär bok medan några ville ha både

skönlitterär bok och läsebok. Anna säger ”Alltså då väljer nog denna (skönlitterära) för att det är skönt att sitta och läsa tyst och bara läsa spännande böcker”. Medan Karin tyckte att ”Jag vill helst ha båda. Så lär man sig mer att läsa. Man lär sig nya ord i läseboken”. Kalle säger ”Jag tycker bättre om att själv gå och låna och läsa i min bok.

jag vill hellre läsa i en sån här (pekar på sin skönlitterära bok). Då får man välja själv vilken bok man skall läsa i”.

5.2.2 Barn väljer böcker som handlar om allt möjligt

I de skönlitterära böckerna som eleverna har valt har huvudkaraktärerna varit olika. Majoriteten av böckerna har handlat om både flickor och pojkar. Någon bok har handlat om en pojke, någon bok har handlat om en flicka, någon bok har handlat om djur, någon bok har handlat om både pojkar och vuxna och någon bok har handlat om religion. Anna berättar om vad hennes bok handlar om: ”Den handlar om en flicka som heter Malin hon har en vit regnjacka så går hon runt på lite olika ställen och så är hennes mamma borta. Den är jättespännande!” Anton beskriver innehållet i sin bokså här: ”Den handlar om en hemlighet sen vet jag inte mer jag har nästan precis börjat läsa i den”.

I läseboken finns det också många olika berättelser. Det finns både berättelser om högtider och traditioner, sånger, rim och ramsor. Berättelserna innehåller både flickor, pojkar, vuxna och djur. Berättelserna är olika långa, några är bara en sida och några är tre-fem sidor. Det är stor variation av berättelser i läseboken.

5.2.3 Olika sorters böcker

Vi fann att hälften av våra elever valde att låna tjocka böcker. Resterande valde att låna tunna böcker, någon valde lagom tjocka böcker och för någon spelade det ingen roll om boken var tjock eller tunn. Lisa säger: ”Jag tittar både på tjocka böcker och tunna böcker när jag skall låna”. När det gäller läseboken ges eleverna inget val om de vill läsa en tjock eller en tunn läsebok då alla har samma läsebok.

Hälften av eleverna valde bok efter omslaget men några av dessa elever vill också titta på texten i deras skönlitterära bok innan de lånar den. Olle säger: ”Jag tyckte den såg spännande ut på framsidan”. Några vill också titta på baksidan och läsa vad den handlar om. Några säger att de inte alls tittar på omslaget.

Hälften av eleverna säger att det inte spelar någon roll om det finns bilder eller inte i deras skönlitterära böcker. Några säger att de inte alls bryr sig om ifall boken har bilder eller inte. Någon tyckte att det var bättre med färgbilder och någon tyckte tvärtom och ville hellre ha svartvita bilder. När det gäller läseboken innehåller den många

illustrerade bilder varav några är svartvita och några är i färg.

5.2.4 Läsningens betydelse för lusten att lära

På frågan om eleverna lär sig något av att läsa skönlitterära böcker fick vi många olika svar. Hälften ansåg att de lärde sig något av att läsa. Lisa säger: ”Ja, t.ex.

matlagningsbok, då lär man sig laga mat”. Vi frågade Anton vad han tyckte om man kan lära sig något av att läsa böcker och då svarade han: ”Ja man blir, om man t.ex. jobbar och man har inte läst innan då kan man inte läsa då heller och det måste man kunna därför är det bra att läsa. Man lär sig lite att tänka också”. Några trodde att de lärde sig lite av att läsa och några tycker att det är viktigt att kunna läsa som vuxen. När vi frågade eleverna om de lärde sig något av att läsa i läseboken svarade hälften att de tyckte de lärde sig något men Anna säger så här: ”Ja alltså jag lärde mig nya ord och jag lärde mig ju läsa bättre” och Lisa så här: ” Ja man lärde sig att läsa lite fortare och snabbare. Några visste inte om de lärde sig något. Några tyckte inte att de lärde sig något nytt. Gustav beskriver detså här: ”Vet inte. Fast inte så mycket egentligen kanske nåt litet”.

5.2.5 Skillnader mellan flickor och pojkar

Vi har gjort jämförelser mellan våra sex flickor och våra sex pojkar och funnit följande: Vi fann att några av flickorna ville ha en skönlitterär bok och även när vi ber dem att välja mellan den och läseboken väljer de den skönlitterära boken. Något som Lisa tycker då hon säger ”Då skulle jag välja såna här (pekar på sin skönlitterära bok) för att då får man ju själv välja”. Några flickor ville ha både skönlitterär bok och läsebok och även när vi ber dem att välja vill de ha både och. Kajsa säger ”Låna egna böcker. Då kan man välja lite också. Men det hade varit bra med läseböcker också för att ha

läseläxa”. Bland pojkarna var majoriteten för skönlitterära böcker kontra läsebok om de själv fick välja. ”Hellre såna man själv får låna för då kan man ju välja vilken bok man

Bara en av pojkarna, Gustav, ville ha både skönlitterär bok och läsebok då han säger ”Man kunde haft en svårare läsebok men också låna böcker”.

Alla flickor utom en, Stina, valde att läsa böcker som handlar om både flickor och pojkar men Stina säger: ”Jag läser oftast flickböcker”. Tre av pojkarna valde att läsa böcker som handlar om både flickor och pojkar. Två av pojkarna ville läsa om både flickor och pojkar men mest om pojkar. Peter säger: ”Ja ibland läser jag med flickor i men mest med pojkar”. Vidare säger han på frågan varför han helst vill läsa pojkböcker och då svarar han: ”För att den är mer spännande då med bara pojkar i”. En av pojkarna valde att bara läsa böcker som handlar om pojkar.

Vi fann att tre flickor och tre pojkar säger att de väljer tjocka böcker. Två av flickorna men bara en av pojkarna säger att de valde lagom/mellan böcker. Anna förklarar så här: ”Alltså jag tittar efter mittemellanböcker. Jag vill inte ha för tjock för då tar det flera dagar att läsa den”. En av flickorna säger att hon inte väljer efter om boken är tjock eller tunn. Två av pojkarna säger att de väljer tunna böcker. Anton säger: ”Ja, jag vill ha tunna böcker för jag kan inte läsa tjocka böcker”.

När det gäller om flickor och pojkar väljer bok efter omslag fann vi följande: Fyra av flickorna och en av pojkarna valde bok efter omslag. En flicka och en pojke säger att de inte lånar bok efter omslaget. En flicka och två pojkar menar att de först tittar på

omslaget men även tittar i texten då de bläddrar i boken. Pelle säger: ”Ja, jag tittar både på framsidan och sen så bläddrar jag lite i den och så ser jag om jag vill ha den”. En pojke säger att han dels tittar på omslaget men att han även tittar på baksidan av boken och en pojke säger att han inte tittar på omslaget utan tittar på baksidan och i texten. Två flickor och fyra pojkar säger att det inte spelar någon roll om det finns bilder i boken eller inte. Tre av flickorna säger att de inte väljer böcker med bilder i. Men en av flickorna vill ha svartvita bilder i boken medan en av pojkarna väljer böcker med färgbilder i. Lisa säger att: ” Nej…jag bryr mig inte om bilderna är i färg. Jag tycker mest om de är svartvita”. En pojke vill ha bilder i boken.

När det gäller vad flickor och pojkar tyckte att de lärde sig av sin skönlitterära bok fann vi följande: Alla sex flickorna tyckte att de lärde sig något av sin skönlitterära bok som Kajsa förklarar så här: ”Ja. Om man t.ex. läser om fotboll så kan man lära sig att finta

och lite allt om fotboll”. Pojkarna däremot tyckte olika, tre tyckte att man lär sig lite, en tyckte att man lär sig och att man samtidigt också lär sig tänka, två tyckte att det är viktigt som vuxen. När de fick frågan om de tyckte att de lärde sig något av att läsa i sin läsebok fick vi följande svar: Fyra flickor tyckte att de lärde sig något. En tyckte att hon lärde sig något, en vet inte om hon lärde sig något och Lena säger så här: ”Ähm, jag tror nog att jag kunde det mesta så det var inget nytt”. Två pojkar tyckte att de lärde sig något av att läsa i läseboken, två tyckte att de kanske lärde sig något, en tyckte inte att han lärde sig något och en av pojkarna sa så här ”Ja att jag skulle koncentrera mig” (Anton).

In document Vad fångar elevers läslust? (Page 30-34)

Related documents