• No results found

MINNESANTECKNINGAR FRÅN BESÖK VID KULTURHUSET

Besöken vid Kulturhuset ligger till grund för platsanalys och första delen av omvärldsanalysen i examensarbetet.

Besök 1 – 24 januari 2020

Vid besöket närvarade Åsa Lundqvist, kulturutvecklare vid Hallstahammars kommun. Under besöket var Kulturhuset under ombyggnation av ventilation och värmesystem, ingen verksamhet var därför aktiv vid besöket utan förflyttad till tillfälliga lokaler.

Åsa visar runt och berättar om Kulturhuset. Kulturhuset öppnade i sin nuvarande form 2016. Innan dess har lokalerna huserat för bland annat bank och

affärsverksamhet. I Kulturhuset idag finns lokaler för bibliotek, fritidsgård, kulturskola samt olika kontor och mötesutrymmen för personal under kultur- och fritidsförvaltningen. Personal från kultur- och fritidsförvaltningen som normalt finns på plats i huset är barn- och ungdomscoacher, fritidsledare,

bibliotekspersonal, föreningsbyrå, lärare för kulturskolan samt personal från enheten allmänkultur. Till Kulturskolan finns lokaler som film- och fotostudio, musik- och ljudlabb, dansstudio, orkestersal, och musiklektionssalar. I huset finns även Hallstahammars konsthall samt Kulturhusets café.

Huset är öppet och tillgängligt för besökare i alla åldrar. Kulturhuset håller normalt öppet vardagar samt lördagar mellan 10–17 för allmänheten, då tillträder alla besökare kulturhusets all verksamhet genom huvudentrén på plan 1 från torget in till bibliotekets lokaler för att sedan slussas vidare till berörd verksamhet. Viss verksamhet i huset håller öppet längre (ca 22.00) samt olika evenemang i huset kan ske efter stängningstid – då släpps besökare in genom en mindre entrédörr som leder direkt in i trapphuset.

Kulturhuset har verksamheter i hela huset och sprider ut sig på alla tre plan, det är alltså ingen annan verksamhet i huset. Kulturskolans lokaler är mest kritiska, lokalerna är inte sammanhängande utan utspridda i olika delar i huset utifrån vart det funnit tillgänglig plats.

49

Det finns idag inget skyltsystem eller annat hjälpmedel som kan hjälpa besökarna att orientera sig i lokalerna. Besökarna förlitar sig idag till biblioteksdisken som finns i direkt anknytning innanför huvudentréns dörrar – något som ökat deras arbetsbelastning. Det finns heller ingen information om vilka verksamheter och aktiviteter som finns i huset. Personalen i huset upplever att, då besökarna kommer direkt in bibliotekets lokaler finns en viss förvirring om övrig verksamhet i huset; vad som finns och hur man hittar dit.

Det finns ett trapphus som binder samman alla tre planen. Trapphuset används idag främst för rörelse mellan entréplan och övreplan. För att ta sig från entréplanet till nedre planet måste en dörr passeras på entréplanet – trappan ned göms. Denna trapp används främst när huvudentrén är stängd. Besökare leds istället ned via en trapp som finns i bibliotekets lokaler på entréplanet och nedre planet – besökaren måste därmed orientera sig genom biblioteket för att ta sig till annan verksamhet. Från torget och in i kulturhuset går besökarna genom en sluss med två automatiska dubbeldörrar. Denna ytan är idag i stort sätt outnyttjad – ena sidan är en tom stor vägg andra sidan finns skåp med utrymme för besökarna att lämna av sig sin jacka och väska. Denna ytan är den enda ”neutrala” ytan (utöver trapphus och korridorer) i Kulturhuset därefter är besökarna inne i bibliotekets lokaler. I bibliotekets lokaler bemöts besökaren först av en stor öppen yta samt biblioteksdisken som ramas in av en röd vägg med stora svarta bokstäver ”Kulturhuset”. Personalen upplever att besökarna har svårt att förändra sitt mode från utomhus/torg till inomhus och bibliotek – vilket resulterat i att ljudnivån gärna blir hög.

Idag kämpar Kulturhuset med dolda utrymmen, utrymmen där människor har möjligheten att gå in och ”gömma sig vid” (alkohol, narkotika förkommer), det pågår ett aktivt arbete att öppna upp dessa utrymmen och av anonymisera dessa.

Besök 2 – 4 maj 2020

Vid besöket närvarade Åsa Lundqvist, kulturutvecklare samt personal och enhetschef för biblioteket vid Hallstahammars kommun. Vid besöket har Kulturhuset fortsatt inte öppnat, renoveringen är däremot färdig och verksamheterna var på plats och packa upp och förbereda sina lokaler. Lokalerna är oförändrade ur en orienterbarhets synpunkt från tidigare besök. Vid samtal med kulturutvecklare och enhetschefen för biblioteket berättar de att huset stod färdigt 1971 och då var swedbank i bibliotekets nuvarande lokaler på entréplan och nedre plan, på nedre planet finns därför ett gammalt bankvalv med

50

tillhörande valvdörr. Biblioteket har haft sina lokaler i byggnaden sedan huset byggdes 1971 – då i övre planet i byggnaden. Där har biblioteket drivit sin verksamhet fram tills 2016 då kommunen tagit över hela huset och Kulturhuset öppnade. Tidigare har även Intersport och annan affärsverksamhet även funnit i huset. De förklarar att på grund av variationen av verksamheter som befunnit sig i huset har gett påverkan på den befintliga planlösningen – väggar har rivits och tillkommit, en spiraltrappa har satts in för att sammanlänka verksamheter som haft lokaler på två plan. Huset är därmed inte byggt och inte alltid optimal för den verksamhet som drivs i byggnaden idag. Personalen på plats flikar in och säger att de själva haft svårt att ta sig runt i huset utan att känna sig desorienterade under de första veckorna på grund av dess komplexa planlösning.

Toaletter, hissar och andra bekvämligheter syns ej. Vanliga toaletter och

handikapptoaletter finns på alla tre plan. Det finns två hissar som rör sig mellan alla tre plan, en mindre personhiss samt en större som har plats för permobiler. Dessa behöver en tydligare utmärkning för besökare.

Bibliotekspersonalen bekräftar att det idag finns en viss bekvämlighet som följd av den dåliga vägledningen i huset att biblioteksdisken används som en

51

Related documents