• No results found

minskade kostnader på 0,1 miljoner kronor för bussresor under skoltid. De minskade busskortkostnaderna beror bland annat på några delvis indragna linjer vilket fått effekt

In document Barn- och utbildningsnämnden Tid: (Page 104-109)

på taxikostnaderna. Även ett ökat behov av taxi för elever med särskilda behov har påverkat taxikostnaderna.

Särskolan inkl. särvux: 2,4 miljoner kronor

 Minskade kostnader för att extern fritidskostnad övergår i LSS-placering

 I högre utsträckning än tidigare år placeras fler elever i vår egen verksamhet

 Färre externa elever än vad som fanns i budget

 Lägre kostnader för transporter på grund av Corona, eftersom några elever som tillhör riskgrupp inte varit i skolan i samma utsträckning som före pandemin.

Resultatet per sista december blev bättre än prognosen i delår 2, som var 0,1 miljoner kronor. Det beror på att fler elever började på senaresär- och gymnasiesärskolan istället för extern placering under höstterminen. Detta tillskott av elever har inte inneburit någon merkostnad av personal. Däremot blir det även ett överskott för externt placerade elever som blivit färre än budget, samt lägre skolskjutskostnader då eleverna stannar inom kommunen.

Gymnasieverksamhet: -0,1 miljoner kronor

 Högre personalkostnader än budget

 Fler elever som ger ökad elevpengsintäkt

än kostnader

 Extra tilläggsbelopp för elever med stödbehov

 Lägre hyreskostnad för kvartal 4

Resultatet per sista december blev bättre än prognosen i delår 2, som var -1,8 miljoner kronor. Det beror på lägre lokalkostnader, med 0,8 miljoner kronor, efter

omförhandlade hyreskontrakt för kvartal 4, på Campus samt lägre personalkostnad för elevhälsa med motsvarande 0,2 miljoner kronor.

Varav Thomasgymnasiet: -0,7 miljoner kronor

Personalkostnaderna är högre än budget. Vissa åtgärder har genomförts inför höstterminen men ännu inte fått full effekt. Åtgärderna på personal, bidrar till ett

Vuxenutbildning: -0,8 miljoner kronor

Resultatet per sista december blev sämre än prognosen i delår 2, som var en budget i balans. Det beror på en osäkerhet om hur länge distansundervisning skulle pågå och vilka merkostnader det skulle resultera i. Hela avvikelsen beror på insatser som krävts för att anpassa verksamheten till de villkor som krävs för att hantera

Corona-pandemin. Kostnaderna avser utökade städkostnader, viss digital utrustning, digitala läromedel och tillfälligt anställd personal. En viss ökning av antal studerande har skett under året. Vid analys av skolans resultat avseende måluppfyllelse så kan konstateras att kvalitetsmålet i stort har uppfyllts trots att utbildningen helt har bedrivits på distans under sju månader.

Konsekvenser utifrån Coronapandemin

Det är främst grundskolorna, Thomasgymnasiet och vuxenutbildningen som har haft ökade kostnader som en konsekvens av Corona. Den största delen är

personalkostnader. Det handlar om utökad tid för befintlig personal, inhyrd personal och kostnader för vikarier som krävts för att stötta elever och lärare när utbildningen skett på distans.

Övriga utgifter är kostnader för exempelvis headsets och digitala läromedel samt kostnader för förbrukningsmaterial som behövdes för att anpassa lokalerna (t ex handsprit och tejprullar). Här finns också kostnader för extra bussar från resecentrum till Campus samt ökade städkostnader utöver avtal.

Prognosen för 2021 är väldigt osäker, men den bygger på att de kostnader som uppstått under hösten 2020 kommer fortsätta även under våren. Därefter är osäkerheten

väldigt stor gällande pandemins påverkan på verksamheterna och dess kostnader.

Utfall

Utökade personalkostnader för övertid etc. -3 223 -3 000

Tillfälligt inhyrd personal -148 -500

Ökade städkostnader utöver avtal, ht + vt 2021 -406 -1 000 Extra busskostnader resecentrum-Campus

Thomasgymnasiet, ht -217 -300

Inköp av digitala verktyg och läromedel samt

förbrukningsmaterial -422 -300

Summa drift: -4 416 0 -5 100 0

1) Tillskott genom budgettillskott eller annan kostnadsersättning

Ekonomiska konsekenser för Barn- och utbildningsnämnden med anledning av Coronapandemin, tkr

2020 2021

Riktades statsbidrag, EU-bidrag och övriga bidrag

I tabellen nedan redovisas riktade statsbidrag, EU-bidrag och övriga bidrag, exklusive bidrag från Migrationsverket, som nämnden ansökt om och erhållit under 2020.

Budgetföljsamhet

En viktig del i den finansiella kontrollen utgörs av verksamheternas budgetföljsamhet.

En budgetavvikelse under 1,0 procent anses som god budgetföljsamhet. Utfallet för barn- och utbildningsnämnden totalt är ett överskott på 2,6 miljoner kronor, vilket motsvarar en budgetavvikelse på 0,3 procent.

Nämndens slutliga utfall totalt överensstämde väl och avviker med 0,4 procent mot den prognos som lämnades under året. Orsaken är främst ökade kostnader inom grundskolorna samt volymjustering för en ökad befolkning i delår 2. Det har förekommit prognosavvikelser mellan verksamheterna under året.

Nämndens intäkter

Barn- och utbildningsnämndens verksamheter finansieras till 85 procent av

skatteintäkter. Andelen av nämndens verksamheter som finansierats av skatteintäkter ligger i nivå med 2019. Bidrag utgör 8 procent av nämndens intäkter 2020, att jämföra med 9 procent 2019. Större delen av dessa statsbidrag avser minskade barngrupper i förskolan, lågstadiesatsning, lärarlönelyft, likvärdig skola samt förstelärare. Totalt har statsbidragen minskat med cirka 4 miljoner kronor jämfört med 2019. Taxor och avgifter samt hyresintäkter utgör 3 procent av nämndens intäkter, vilket är samma andel som 2019. Försäljning av verksamhet och konsulttjänster motsvarar 4 procent av intäkterna.

Nämndens kostnader

Personalkostnader utgör 42 procent av barn- och utbildningsnämndens totala

hög befolkningstillväxt som skett under 2020 och att dessa börjar i kommunala verksamheter, samt på färre externa placeringar inom särskola och vuxenutbildning.

Lokalkostnaderna utgör 10 procent och är en minskning med 1 procent jämfört med 2019, och kan förklaras av bland annat omförhandlade hyreskontrakt från kvartal 4, som resulterat i lägre hyror på Campus. Övriga kostnader inklusive kapitalkostnader står för 9 procent av de totala kostnaderna.

Investeringar

Under året har barn- och utbildningsnämnden investerat för totalt 9,1 miljoner kronor.

Investeringsmedel har främst använts till:

 Maskiner och inventarier till förskolor, grundskolor inkl. särskola, gymnasiet och vuxenutbildning, totalt 2,4 miljoner kronor.

Beställningar motsvarande 0,1 miljoner kronor behöver överföras till 2021.

Investeringarna avser möbler och utrustning till förskolor som kommer att faktureras i början på 2021 samt staket vid Tosterö förskola där arbetena inte kan utföras under vintermånaderna.

 Verksamhetsanpassningar i förskolor och grundskolor inkl. särskola, totalt 0,5 miljoner kronor.

Beställningar motsvarande 0,3 miljoner kronor behöver överföras till 2021.

Investeringarna avser sovaltan (Stallarholmens förskola) där arbetena inte kan utföras under vintermånaderna samt ljudisolerade dörrar i Paulinska skolan där arbetena pågår, duschväggar (Åkerskolan), tvättrännor vid matsalen

(Åkerskolan, Stallarholmsskolan) där arbetena är utförda men inte fakturerade.

 Digitala verktyg för elever och personal samt i klassrum totalt 6,0 miljoner

Sammantaget behöver 0,6 miljoner kronor av kvarvarande investeringsmedel överföras till 2021.

Tabellbilaga

Tabell 1. Resultat i medarbetarenkäten om motivation, ledarskap och styrning

In document Barn- och utbildningsnämnden Tid: (Page 104-109)