• No results found

Hittar du en misstänkt fil går det att skicka in den för analys till ESET:s forskningslabb. Om filen är ett skadligt program ingår detekteringen av det i nästa uppdatering av virussignaturerna.

Undantagsfilter – med undantagsfiltret går det att utesluta att vissa filer/mappar skickas in. De filer som finns listade skickas inte till ESET:s forskningslabb för analys, även om de innehåller misstänkt kod. Det kan vara praktiskt att undanta filer som kan innehålla konfidentiell information, som dokument eller kalkylblad. De vanligaste filtyperna är undantagna som standard (.doc osv.). Det går att lägga till filtyper till listan.

E-postadress (valfritt) – din e-postadress skickas med de misstänkta filerna och används för att kontakta dig om ytterligare information är nödvändig för analysen. Observera att du endast får ett svar från ESET om ytterligare information är nödvändig.

Välj alternativet Aktivera loggning för att skapa en händelselogg med filer som skickas och statistik. Det aktiverar loggning till Händelseloggen när filer eller statistik skickas.

Karantän

Karantänens huvudsakliga uppgift är att säkert lagra infekterade filer. Filer som inte kan rensas, inte är säkra eller lämpliga att ta bort eller om de är felaktigt identifierade av antivirusskyddet bör sättas i karantän i ESET NOD32 Antivirus.

Det går att sätta alla filer i karantän, eller så kan du använda dra- och släppfunktionen för att sätta en fil i karantän manuellt genom att klicka på filen, flytta muspekaren till det markerade området med musknappen nedtryckt och sedan släppa den. Därefter flyttas programmet fram till förgrunden. Det rekommenderas om en fil uppträder misstänkt men inte upptäcks av antivirusskannern. Det går att skicka filer i karantän till ESET:s viruslaboratorium för analys.

Filer som lagras i karantänmappen går att visa i en tabell med uppgifter om datum och tid för karantänen, sökvägen till den infekterade filens ursprungliga plats, storleken i byte, orsak (till exempel objekt tillagt av användaren) och antalet hot (till exempel om det är ett arkiv med flera infiltreringar).

Sätta filer i karantän

ESET NOD32 Antivirus sätter automatiskt borttagna filer i karantän (om alternativet inte inaktiverades i varningsfönstret). Det går att sätta en misstänkt fil i karantän manuellt genom att klicka på Karantän... eller genom att klicka på filen, flytta muspekaren till det markerade området med musknappen nedtryckt och sedan släppa den. Därefter flyttas filen till karantänen. I detta fall flyttas inte originalfilen från ursprungsplatsen.

Kontextmenyn kan även användas för detta ändamål: högerklicka i fönstret Karantän och välj Karantän....

Återställer från karantän

Det går att återställa filer i karantän till sina ursprungliga platser. Använd funktionen Återställ för detta ändamål, vilken är tillgänglig från kontextmenyn som visas när du högerklickar på en fil i fönstret Karantän. Om en fil

markerats som potentiellt oönskat program aktiveras alternativet Återställ och exkludera från genomsökning.

Läs mer om den här programtypen i ordlistan. Kontextmenyn har även alternativet Återställ till... som återställer en fil till en annan plats från vilken filen togs bort.

Ta bort från karantän – högerklicka på önskat objekt och välj Ta bort från karantän eller markera objektet du vill ta bort och tryck på Delete på tangentbordet. Det går även att markera flera objekt och ta bort dem samtidigt.

OBS!

Om programmet av misstag satt en ofarlig fil i karantän ber vi dig undanta filen från genomsökning efter att du har återställt den, samt skicka filen till ESET:s tekniska support.

Skicka in en fil från Karantän

Om du sätter en misstänkt fil som inte har upptäckts av programmet i karantän eller om en fil felaktigt bedöms

vara infekterad (till exempel genom heuristisk analys av koden) och därför sätts i karantän, ber vi dig skicka filen till ESET:s viruslaboratorium. Skicka en fil från karantänen genom att högerklicka på den och välja Skicka in för analys på kontextmenyn.

Proxyserver

I stora LAN-nätverk kan kommunikationen mellan datorn och Internet gå via en proxyserver. När den här konfigurationen används behöver följande inställningar göras. Annars går det inte att uppdatera programmet automatiskt. Inställningar för proxyserver i ESET NOD32 Antivirus är tillgängliga i två olika avsnitt i trädet Avancerade inställningar.

Först går det att konfigurera inställningarna för proxyserver i Avancerade inställningar under Verktyg >

Proxyserver. Anges proxyservern på denna nivå definieras de globala proxyserverinställningarna för hela ESET NOD32 Antivirus. Dessa parametrar används av alla moduler som kräver anslutning till Internet.

Ange proxyserverinställningarna för denna nivå genom att välja Använd proxyserver och ange adressen till proxyservern i fältet Proxyserver tillsammans med proxyserverns portnummer.

Om kommunikationen med proxyservern kräver autentisering, välj Proxyservern kräver autentisering och ange ett giltigt Användarnamn och Lösenord i respektive fält. Klicka på Identifiera proxyserver för att automatiskt identifiera och fylla i inställningarna för proxyservern. De inställda parametrarna i Internet Explorer eller Google Chrome kopieras.

Obs!

Användarnamnet och lösenordet måste fyllas i manuellt i Proxyserver-inställningarna.

Använd direktanslutning om proxy inte är tillgänglig – om ESET NOD32 Antivirus är konfigurerad att ansluta via proxy och proxyn inte kan nås, så åsidosätter ESET NOD32 Antivirus proxyn och kommunicerar direkt med ESET:s servrar.

Proxyserverns inställningar går även att ställa in i Avancerade uppdateringsinställningar (Avancerade inställningar > Uppdatera > Profiler > Uppdateringar > Anslutningsalternativ genom att välja Anslutning via en proxyserver i listrutan Proxyläge). Dessa inställningar gäller den aktuella

uppdateringsprofilen och rekommenderas för bärbara datorer, som ofta tar emot uppdateringar av virussignaturer från fjärrplatser. Ytterligare information om denna inställning finns i avsnittet Avancerade

uppdateringsinställningar.

Meddelanden

Om du vill hantera hur ESET NOD32 Antivirus kommunicerar händelser till användaren navigerar du till

Avancerade inställningar (F5) > Verktyg > Meddelanden. I det här konfigurationsfönstret kan du ställa in följande typer av meddelanden:

• Meddelanden på skrivbordet – ett meddelande på skrivbordet visas som ett litet popup-fönster intill aktivitetsfältet.

• E-postmeddelanden – E-postmeddelanden skickas till den angivna e-postadressen.

I avsnittet Grundläggande använder du motsvarande reglage för att justera följande:

Reglage Standard Beskrivning

Visa meddelanden på skrivbordet

Inaktivera för att dölja popup-meddelanden intill aktivitetsfältet. Vi rekommenderar att det här alternativet hålls aktiverat så att produkten kan informera om när en ny händelse inträffar.

Visa inte meddelanden när... Håll Visa inte meddelanden när program körs i helskärmsläge aktiverat för att dölja alla icke-interaktiva meddelanden.

Visa meddelanden med säkerhetsrapporter

Aktivera för att få ett meddelande när en ny version av säkerhetsrapporten genereras.

Visa meddelande om slutförd

uppdatering Aktivera för att få ett meddelande när produktens komponenter och detekteringsmotormoduler uppdateras.

Skicka meddelande via e-post Aktivera för att aktivera e-postmeddelanden.

Related documents