• No results found

Termen nätfiske (phishing) definierar en kriminell teknik där användare manipuleras att lämna ifrån sig

konfidentiell information. Nätfiske används ofta för att få tillgång till känsliga data som bankkontonummer, PIN-koder och annat. Läs mer om denna aktivitet i ordlistan. ESET NOD32 Antivirus inkluderar skydd mot nätfiske, som blockerar webbsidor kända för att distribuera sådant.

Vi rekommenderar starkt att du aktiverar Skydd mot nätfiske i ESET NOD32 Antivirus. För att göra det öppnar du Avancerade inställningar (F5) och går till Webb och e-post > Skydd mot nätfiske.

Besök vår kunskapsbas för mer information om skydd mot nätfiske i ESET NOD32 Antivirus.

Öppna en webbplats med nätfiske

När du besöker en webbplats med nätfiske visas följande dialogfönster i din webbläsare. Om du vill besöka webbplatsen ändå klickar du på Ignorera hot (rekommenderas inte).

OBS!

Potentiella nätfiskewebbplatser som har vitlistats upphör som standard efter flera timmar. Tillåt en webbplats permanent genom att använda verktyget URL-adressbehandling. I Avancerade

inställningar (F5) expanderar du Webb och e-post > Webbåtkomstskydd >

URL-adressbehandling > Adresslista och klickar på Redigera och lägger till webbplatsen du vill redigera i listan.

Rapportera nätfiske

Länken Rapportera gör det möjligt att rapportera en webbplats med nätfiske/skadlig kod till ESET för analys.

OBS!

Innan du skickar en webbplats till ESET, kontrollera att den uppfyller ett eller flera av följande villkor:

• webbplatsen är inte alls identifierad,

• webbplatsen är felaktigt identifierad som ett hot. I så fall kan du Rapportera felaktigt blockerad sida.

Det går även att skicka webbplatsen med e-post. Skicka e-postmeddelandet till samples@eset.com. Kom ihåg att använda en beskrivande ämnesrad och ta med så mycket information som möjligt om filen (t.ex. webbplatsen du hänvisades dit från, hur du hörde talas om webbplatsen osv.).

Uppdatera programmet

Regelbunden uppdatering av ESET NOD32 Antivirus är det bästa sättet att säkerställa maximal säkerhetsnivå på datorn. Uppdateringsmodulen säkerställer att både programmodulerna och systemkomponenterna alltid är uppdaterade.

Genom att klicka på Uppdatering i programmets huvudfönster går det att visa aktuell uppdateringsstatus, inklusive datum och tid för den senaste uppdateringen och om en uppdatering behövs.

Utöver automatiska uppdateringar kan du uppdatera manuellt genom att klicka på Leta efter uppdateringar.

Regelbunden uppdatering av programmoduler och komponenter är avgörande för att bibehålla ett heltäckande skydd mot skadlig kod. Var noggrann angående konfiguration och användning av produktmodulerna. Produkten måste aktiveras med licensnyckeln för att få uppdateringar. Om du inte gjorde detta under installationen går det att ange licensnyckeln för att aktivera produkten under uppdateringen för att få åtkomst till ESET:s

uppdateringsservrar.

OBS!

Licensnyckeln skickades i ett e-postmeddelande från ESET efter köpet av ESET NOD32 Antivirus.

Aktuell version – visar numret på den version av produkten som för närvarande är installerad.

Senaste slutförd uppdatering – visar datumet för den senaste slutförda uppdateringen. Ser du inte närliggande datum är det möjligt att produktmodulerna inte är aktuella.

Senaste slutförd sökning efter uppdateringar – visar datumet för den senaste slutförda sökningen efter uppdateringar.

Visa alla moduler – visar listan med installerade programmoduler.

Klicka på Leta efter uppdateringar för att söka efter den senaste tillgängliga versionen av ESET NOD32 Antivirus.

Uppdateringsprocessen

När du har klickat på Leta efter uppdateringar startas hämtningen. En förloppsindikator och den kvarvarande hämtningstiden visas. Klicka på Avbryt om du vill avbryta uppdateringen.

Viktigt

Normalt visar en grön bock i fönstret Uppdatering att programmet är aktuellt. Om det inte finns en grön bock är programmet inaktuellt och mer sårbart för infektion. Uppdatera programmodulerna så snart som möjligt.

Misslyckad uppdatering

Om du får ett meddelande om en misslyckad moduluppdatering kan det bero på följande problem:

1. Ogiltig licens – licensnyckeln har angetts felaktigt i uppdateringskonfigurationen. Vi rekommenderar att du kontrollerar att licensnyckeln är korrekt angiven. Fönstret Avancerade inställningar (klicka på Inställningar på huvudmenyn och klicka sedan på Avancerade inställningar eller tryck på F5 på tangentbordet) innehåller ytterligare uppdateringsalternativ. Klicka på Hjälp och support > Ändra licens på huvudmenyn för att ange en ny licensnyckel.

2. Ett fel uppstod när uppdateringsfiler skulle hämtas – detta kan bero på felaktiga inställningar för Internetanslutningen. Vi rekommenderar att du kontrollerar Internetanslutningen genom att öppna en helt annan webbsida i webbläsaren. Om webbplatsen inte öppnar är det troligt att en Internetanslutning inte

upprättats eller att din dator har anslutningsproblem. Kontrollera med din Internetleverantör om du har en aktiv Internetanslutning.

Viktigt

Vi rekommenderar att datorn startas om efter uppdatering av ESET NOD32 Antivirus till en nyare produktversion för att säkerställa att alla programmoduler har uppdaterats korrekt. Det är inte nödvändigt att starta om datorn efter vanliga moduluppdateringar.

OBS!

Mer information finns i Felsöka meddelandet Moduluppdateringen misslyckades.

Inställning av uppdateringar

Inställningsalternativen för uppdatering är tillgängliga i trädet Avancerade inställningar (F5) under Uppdatera

> Grundläggande. Detta avsnittet anger information om uppdateringskällan, t.ex. uppdateringsservrar och deras autentiseringsuppgifter.

Grundläggande

Den uppdateringsprofil som för närvarande används (om inte en specifik sådan har ställts in under Avancerade inställningar > Brandvägg > Kända nätverk) visas i listrutan Välj standardprofil för uppdateringar.

Se avsnittet Uppdateringsprofiler om du vill skapa en ny profil.

Automatisk profilväxling – används för att ändra profilen för ett visst nätverk.

Om det uppstår problem vid hämtning av uppdateringar för detekteringsmotorn klickar du på Rensa för att ta bort temporära uppdateringsfiler/cache.

Modulåterställning

Misstänker du att en ny uppdatering av detekteringsmotorn och/eller programmodulerna är instabila eller skadade, går det att återställa till den föregående versionen och inaktivera uppdateringar under en viss tidsperiod.

Det är mycket viktigt att du fyller i alla uppdateringsparametrar korrekt för att uppdateringarna ska hämtas korrekt. Om du använder en brandvägg, kontrollera att ESET-programmet kan kommunicera med Internet (t.ex.

HTTP-kommunikation).

Related documents