• No results found

5. ANALYS

5.1 Bilderböckerna som skall analyseras

5.1.8 Mitt rosa liv

text och bild: Amanda Eriksson Bokens berättelse i korthet:

Denna bilderbok handlar om en flicka som tillsammans med sin morfar förändrar hennes kläder och rum. Flickan vill att både kläder och inredningsdetaljer skall vara i färgen rosa. De tillbringar en hel lördag tillsammans och genomför hennes idéer. Bokomslag och försättsblad:

Bokomslaget visar en flicka som flyger högt genom luften iklädd en rosa mundering. Morfar står på marken och vinkar till henne. Vidare består försättsbladet av många små vita runda spiraler som bildar ett regelbundet mönster mot en rosa bakgrundsfärg. Analys:

Miljöer:

Boken börjar med en situation utomhus där flickan ser en helt rosa bil. Detta ger flickan idén att hon vill ha mer rosa färg i sitt liv. I övrigt försiggår historien i huvudsak hemma hos flickan i bostadens olika rum såsom i hennes rum, kök, badrum och vind. Därtill inträffar en tankesekvens där flickan berättar vad prinsessor gör och hur de är. Bilden – som visar de många prinsessorna – domineras av färgen rosa i olika nyanser och täcker två sidor. Slutet av boken utspelar sig på en lekplats där morfar och flickan leker och äter glass.

Karaktärsdrag:

Flickans egenskaper utmärks av att hon tänker kreativt, är företagsam och något envis. Detta framträder speciellt när hon stöter på motstånd från mamman. Mamman tycker

varken om rosa eller anser att de har råd att köpa nya rosa kläder men flickan driver sin vilja igenom. Hon ger sig inte utan ringer till morfar som kommer och hjälper henne.

Nästa morgon kändes hela huvudet rosa. – Mamma, jag måste ha rosa kläder, sa jag. – Nej, gumman, sa hon. Vi har inte råd just nu.

(s. 3) – Mamma, varför har jag INGET rosa?

– Det är nog för att jag inte gillar det, sa mamma. (s. 5)

Det är morfar som i mångt och mycket står för förnuft och genomförande av flickans idéer. Gentemot morfar har flickan en mer beundrande attityd.

Och på lördagen kom han. MORFAR.

Världens bästa. (s. 8)

I det stora hela är flickan också en förnöjsam person som är tillfreds med sitt rum. Hennes anspråk på vad som är att betrakta som ett bra rum kan sägas vara något blygsamma.

Dörren kan man stänga. Sängen är mjuk att sova i. Skrivbordet står framför fönstret så att man har fin utsikt.

(s. 5)

Flickans rum är välstädat och allt ligger på sin plats; det enda felet är att inget är rosa. Ordningsamhet och färgen rosa är något som ofta förknippas med flickor.

Morfar är i denna historia snäll, hjälpsam, förnuftig och idérik. Han ställer upp för sitt barnbarn och ger kloka råd.

– Kläderna måste vara ljusa och gå att tvätta i sextio grader, sa morfar.

(s. 11)

Han är en man som vet precis vad som behövs i en sådan här situation när mycket skall färgas, sys och snickras.

Handlingar/göranden och relationer till individer i omgivningen:

En illustration visar flickan som ringer till morfar och ber om hjälp. Han ställer upp på hennes idéer. De bestämmer att han ska komma på lördag för att sätta igång med Projekt Rosa. Text och bild uttrycker ibland skilda saker. På två bilder står flickan mer passiv bredvid morfar när han utför förändringsarbetet. Endast en bild visar hur hon aktivt deltar i projektet. I texten förmedlas dock att hon väljer ut de kläder som skall färgas och att hon själv tejpar sin bandyklubba.

I andra delar av boken ger texten delvis ett annat intryck. Här arbetar morfar och flickan mer tillsammans.

När kläderna torkat sydde vi om dem. … Och så gjorde vi en mantel, som vi sydde på halslinningen på tröjan.

(s. 15)

Morfar färgar kläderna, snickrar, målar, syr, sätter upp saker såsom tavlor och gardiner. Dessutom klättrar han och flickan i lekparkens träd. Allt detta tillsammans förmedlar en bild av en aktiv och engagerad morfar.

Medan de [kläderna; vår anm.] torkade tejpade jag om min bandyklubba. Morfar målade pennburkarna,

blomkrukan och docklådan.

– Nu tar vi en sväng på vinden, sa morfar. (s. 13)

Attribut, utseende:

I flickans rum består leksakerna av en dockvagn, en ”docklåda”, en nalle, en

bandyklubba och en fotboll. Detta får sägas vara leksaker både för pojkar och flickor, ur traditionell mening.

När morfar kommer på lördagen har han med sig det material som krävs för att göra förvandlingsarbetet: en symaskin och sybehör, tyg, textil- och målarfärg, verktyg och penslar samt en tiara.

I Projekt Rosa genomgår flickans kläder en förvandling. De kläder hon har på sig i början är en grön tunika med vita prickar och grågröna byxor. Illustrationen på alla hennes kläder före infärgningen visar att de bara är bruna, gröna och grå. Efter Projekt Rosa har hon på sig en mundering som består av puffbyxor med blommigt höftskynke, en t-tröja med puffärm – som har texten power tryckt på framsidan – samt en blommig mantel, allt i rosa färgtoner.

Slutliga kommentarer:

Helhetsintrycket av boken är att den ger en bild av lugn och harmoni. Huvudpersonerna har en ömsesidigt god kontakt och arbetet med Projekt Rosa flyter konfliktfritt. Flickan är duktig och driftig i bemärkelsen att hon engagerat genomför förändringsarbetet tillsammans med morfar.

Ur genussynpunkt är den här boken mer komplex. Å ena sidan, att se en morfar färga textilier och att sy kan uppfattas som något ovanligt. Å andra sidan, står han mycket för initiativet i Projekt Rosa även om det är flickan som kommer med den ursprungliga idén.

Vad gäller färgerna så omvandlas dessa från traditionella pojkfärger såsom blått, grönt och brunt till olika nyanser av rosa. Om ordningen hade varit den omvända, skulle det ge en mer oväntad bild eftersom rosa fortfarande förknippas med flickor.

Vidare ger boken utryck för hur flickan ser på vad prinsessor gör; detta fördjupar

prinsessbegreppet. De bestämmer allt själva; de blir fotograferade i sina bilar, de kör för fort, de är själviska och de ger uttryck för allehanda känslor samt visar prov på ”coola”

attityder. Detta förmedlas i illustrationen när prinsessorna utför sina respektive

aktiviteter placerade på grenar i ett träd. Flickan har prinsessor som ideal men i det här fallet gör de lite oväntade saker och beter sig på ett annorlunda sätt. Detta står i kontrast till den passiva prinsessrollen som ofta är osynlig; det är inte sällan prinsen som är handlingskraftig och aktiv. Historien avslutas med att flickan börjar fundera på att om prinsessor springer runt så blir de smutsiga. Då borde de ha lite svarta kläder också, som piraterna men det får de fixa en annan gång.

Omslagsbilden visar flickan som snabbt flyger genom luften likt Stålmannen. Hon lämnar fartränder och löven yr. På tröjan står ordet power som kan associeras till kraftfullhet och styrka; girlpower. Försättsbladet med dess mönster förstärker det rosa och det flickaktiga.