• No results found

Modellbilshörnan

av Micke Bostedt

Under hösten 2004 har marknaden formligen ex-ploderat av nya Studebaker modellbilar. Det är ju kul att fler personer fått upp ögonen för vilka fina bilar Studebaker byggde. Något som vi förstås alltid vetat. Jag tänkte kort presentera de nya modeller jag har koll på. Vilka av dessa som finns eller kommer till Sverige har jag tyvärr ingen aning om. Alla går dock att få tag i från USA om man anstränger sig lite. Enklast då förstås via Internet.

Först ut är en 1950 Land Cruiser från engelska Brooklin Models. Brooklin har ju sedan tidigare en 1953 Commander Starliner och en 1952 Starlight coupe i sortimentet. Skalan på alla dessa bilar är 1:43. Land Cruisern erbjuds i färgen Comanche Red och priset är ca $90.

Nästan samtidigt med släppet av Land Cruisern kom också en 1954 Commander Conestoga Wagon från Brooklin Models. Den är då också i skala 1:43 och den erbjuds i färgen Vista Green. Priset är detsamma som Land Cruisern. Strax innan jul kom-mer dessutom Conestogan att släppas i en special-version som Ambulet. Ambulet var ju Studebakers

namn på de mindre ambulanser som man sålde, som byggde på wagonmodellen.

1950 Land Cruiser från Brooklin Models.

1954 Conestoga Station Wagon från Brooklin Models.

Johnny Lightning är en amerikansk tillverkare av främst bilar i skala 1:64. Jag äger sen tidigare en röd 1/64 1963 Champ pickup Conestoga camper från dom. Nu kommer bilen som vanlig pickup, utan campern. Den första versionen som släpptes var en pickup med flames och en surfingbräda på flaket.

Nästa version var en speciell Monopol utgåva. För-utom den svart-röda Champen fick man en liten guldfärgad 1963 Champ Monopolpjäs som man kan använda när man spelar spelet.

För ett par veckor sedan släpptes en Coca-Cola julutgåva av 1963 Champ pickupen. Bilen är blå och har Coca-Colas björnar på, dom som brukar vara med i TV-reklamen som sänds strax innan jul. Pri-set är ca $5.00.

Johnny Lightning har i höst släppt ytterligare två Studebakers. Den första är en 1957 Golden Hawk.

Första utgåvan, som kom i slutet av sommaren var i den klassiska färgen Tiara Gold/Arctic White.

Skalan på den är naturligtvis 1/64 och priset ca fem dollar. Ett par månader senare kom den i fär-gen Azure Blue metallic. Nästa i raden var en Glendale Green ”Holiday Special” modell som var

Johnny Lightnings Monopol utgåva i skala 1/64.

Johnny Lightnings Coca-Cola utgåva i skala 1/64.

Originalet i Tiara Gold/Arctic White 1/64.

aningen ombyggd med bl.a. Cragar S/S fälgar.

Samtidigt med denna släpptes ytterligare en ver-sion av bilen när man tillsammans med filmbolaget Universal Studios tog fram några bilar för att hylla gamla skräckfilmer. 1957 Golden Hawken fick vara Frankensteins bruds bil. Färgen på den är natur-ligtvis svart med vita fenor.

Den sista nya bilen Johnny Lightning släppt är en nyutgåva av Frankenstude. När nu Frankensteins brud åker 1957 Golden Hawk vill ju inte Franken-stein själv vara sämre utan han åker customiserad 1950 Studebaker.

Unique Replicas är en relativt ny tillverkare av mo-dellbilar. Deras första bil av märket Studebaker är Coupe Expressen av årsmodell 1937. Bilen är i skala 1/24 och priset ca $30.00. Det unika med Unique Replicas bil är att det följer med en hel del tillbe-hör till bilen. Exempel på detta är flakskydd,

träsidor och massor av prylar att ställa på flaket.

Man kan alltså bygga bilen som man vill. Bilen finns i färgerna blå eller svart samt gul med svarta skär-mar. Utöver detta finns bilen i två färger med eldsflammor i fronten.

Unique Replicas valde också att göra en Woody av Coupe Expressen. Studebaker byggde ju ett fåtal av dessa. Den här Coupe Expressen är byggd i surf-stil. Så som bilen skulle ha kunnat sett ut på sex-tiotalet när surfarna i Kalifornien fattade tycke för bilar med woody kaross.

Ett annat företag som fattat tycke för 1937 Cou-pe Express är Crown Premiums. Dom erbjuder en bil i skala 1/24 och priset är ca $30.00. Det som är speciellt med Crown Premiums bilar är att dom samtidigt kan användas som sparbössa. Bilarna finns i fyra olika versioner med reklam både bak och på sidorna. Versionerna är Snap-on, Conoco, Phillips 66 och Nebraska Cornhuskers.

Glendale Green med Cragar S/S fälgar

Frankensteins bruds 1957 Golden Hawk.

Frankensteins Frankenstude

Fullt på flaket.

1937 Coupe Express med eldsflammor.

1937 Studebaker Woody Station Wagon

Snap-on 1937 Coupe Express

Muscle Machines är också en relativt ny tillverkare och som namnet antyder är det inga orginalbilar man tillverkar. Bilen som intresserar oss är en kraftigt ombyggd 1950 Starlight coupe i skala 1/64. Bilen finns ljusblå eller i guld och priset är ca

$5.00. En speciell ”Vote 2004” modell finns också.

Liberty Classic är en mindre tillverkare av modell-bilar men det hindrar inte dom från att tillverka Studebakerbilar. Bilen man valt är en lastbil av årsmodell 1938. Bilen erbjuds i två versioner. Den ena är en pickup och den andra en skåpbil. Skalan på båda är 1/24 och priset per styck ca $40.00.

Liberty Classic har också de senaste åren släpp ca.

en version per år av Studebaker årsmodell 1916.

Några av modellerna är pickup, tanker, roadster och panel wagon. Skala 1/25 och pris ca $20.00

Hobby Kupsch är en liten firma i Duisburg, Tysk-land som för hand tillverkar modellbilar. 1964 Stu-debaker Daytona Wagonaire har man valt att till-verka i ett begränsat antal. 100 stycken bilar har tillverkats, ca hälften av dessa har taket stängt medan resten är med taket öppet. Man har valt tre färger: Laguna Blue, Horizon Green samt Bordeaux Red. Bilen görs i skala 1:43. I och med att bilen är handtillverkad är priset rätt högt, $140.00.

Signature Models som för drygt ett år sedan släppte en 1963 Avanti i skala 1/18 har nu gjort en likadan i skala 1/32. Priset är ca $9.00.

Yat Ming har också förminskat en bil som redan fanns i sortimentet. Bilen är en 1950 Champion Starlight coupe. Skalan är 1/43 och pris ca $5.00.

Slutligen, till er som var intresserade av Maistos 1953 Commander Starliner i skala 1/18. Bilen, som jag skrev om i förra numret, finns nu att köpa i Sverige på leksaksaffären Toys´R Us. Jag köpte ytterligare en av dessa på butiken här i Gävle i början av November. Priset var 249 kr.

För att konstatera att den här Studebakern inte är i orginalskick behöver man inte se efter två gånger.

1938 Studebakers från Liberty Classic.

Yat Ming’s 1950 Champion 1963 Avanti 1964 Wagonaire

1916 Studebaker

Related documents